facebook facebook
 
 
ИГРИ » Xbox One
 
   
 
Voodoo Vince: Remastered
Ревю | 17.04.2017 | автор: Юри Попов


оценка:
Производител:
Beep Games
Издател:
Beep Games
Жанр:
Платформър
Платформа:
Xbox One
сайт на играта »

плюсове

готина атмосфера

отлично музикално оформление

редуване на пъзели и платформинг

добро чувство за хумор

минуси

неравномерната трудност нарушава темпото и намалява удоволствието

Оригиналният ми Xbox е една от перлите на моята гейм колекция. Недооценена конзола със сигурност, а когато хората говорят за нея, обикновено изчерпват наличните игри с Halo и оригиналната Forza. Всъщност, първата система на Microsoft има доста интересни и малко познати ексклузиви, един от които е и Voodoo Vince. 3D платформърът се появи през 2003 г. и тихичко дремеше в прашните страници на гейм историята, преди да бъде върнат към живот тази пролет благодарение на Beep Games под формата на Voodoo Vince: Remastered.

Играта ни връща към златните години на триизмерните платформъри, когато най-различни антропоморфни обекти ставаха герои на приключения и никое уважаващо себе си заглавие не ви оставяше да преминете напред, докато не събере десет най-различни collectibles. Винс е главният герой в едноименната игра и в самото ѝ начало неговата господарка мадам Шармейн е похитена от поредния кандидат за световно господство. Така малката парцалена вуду кукла е призвана да спаси своята повелителка и самия свят.

Историята никога не става прекалено комплексна и така и трябва да бъде. Важното е, че играта е пълна с готина атмосфера - от мистичните улички на Ню Орлиънс до забавните лафове на самия Винс, който периодично коментира своите постижения и несгоди. "Ох, пръснах един шев", ще каже куклата, когато отнесе прекалено много бой. Или пък ще вметне "Чудя се каква ли е гледката от върха на часовниковата кула", когато се залутате и не знаете какво да правите. Чисто визуално, Voodoo Vince е приятна за окото и арт стилът на оригинала е достатъчно добър и днес. Момчетата от Beep Games са се постарали да направят моделите на героите по-детайлни, макар че всичко, което е на заден фон, си остава размацано и със скромни текстури.

Voodoo Vince: Remastered има стандартни за всеки платформър механики - двоен скок, свободно движение на камерата, три обикновени и една специална атака и доста неща за събиране. Във всяко ниво има разхвърляни различни предмети и достигането до някои наистина ще ви поизпоти. Самите нива имат полуотворен формат, така че не се движите линейно само напред, а по-скоро се въртите в рамките на нивото, за да се сетите какво трябва да се направи, за да активирате някоя кътсцена или битка с бос. Този подход е готин, защото ви кара да мислите повече, а не само механично да се придвижвате към края на нивото.

Като геймплей, играта не предлага нищо революционно, но появата ѝ в момент, когато 3D платформърът е в криза, е добре дошла. Дори и да я изиграете веднъж, винаги може да се опитате да съберете максимума предмети за всяко отделно ниво, така че има смисъл от повторно изиграване.

Едно нещо, което не ми хареса в играта е, че е запазена система с животи. Имате определен брой животи и когато ги изгубите, трябва да почнете цялото ниво отначало. Дълго време това беше стандартно, но една преработена версия трябваше да го поправи. Усетих го неприятно на третото ниво, когато след половин час щуране из градския площад (решавах иначе един забавен пъзел с часовника) най-сетне разбрах какво какво трябва да направя, само за да падна злощастно в една пропаст и всичките ми усилия да отидат на вятъра.

Още по-глупаво е, че при старта на ново ниво животите не се връщат към някаква зададена стойност, а си остават в бройката от предното. Така след злополуките ми в трето ниво, почнах четвърто само с един живот и логично предпочетох да умра веднага, за да се рестартира тяхната бройка, вместо да рискувам да го загубя по-нататък.

Също толкова тъпо е и губенето на живот при падане в пропаст, вода и др. Поради лоша камера, непрецизно управление и обща трудност, ще падате доста – и всеки път умирате незабавно, без значение колко живот имате. Три бързи падания в нивото Propeller Room и животите ви приключват, след което сте в началото. Отново и отново. За оригиналната игра това бе разбираемо, но защо не са го премахнали 14 години по-късно, не ми е ясно.

Извън това, Voodoo Vince: Remastered е симпатична и забавна игра, която ще ви накара да помислите малко, редувайки платформър сегменти с пъзели. Тя не преоткрива жанра на 3D платформъра, но е достатъчно компетентна, за да заслужи едно изиграване. Освен това, ако не сте имали достъп до оригинала - а най-вероятно не сте - това е добър начин да научите още нещо за малко познатия каталог на Xbox.

Voodoo Vince: Remastered е налична в момента за Xbox One и РС с опцията Play Anywhere. Кодът ни бе предоставен с любезното съдействие на разработчика Beep Games.

  

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Wonder Boy: The Dragon's Trap
Flinthook
World to the West
Skylar & Plux: Adventure on Clover Island