facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Viking: Battle for Asgard
Ревю | 21.10.2012 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Creative Assembly/Hardlight
Издател:
SEGA
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

бюджетна цена през Steam

няколко часа елементарно забавление

минуси

скучни мисии

безличен свят

не особено развита бойна система

цялостно пропиляване на потенциал

Ето на това се казва изненада - една конзолна игра, която видяхме преди цели четири години изведнъж се появява в РС версия. Безспорно странно решение на SEGА, предвид че оригиналът определено не бе сред най-добре приетите PS3 и XBOX360 заглавия. Не че нямаше своите добри моменти, но еднообразният геймплей и прекомерните амбиции на Creative Assembly очевидно не успяха да бъдат реализирани достатъчно добре. И сега, след такова огромно забавяне идва ред на РС порт. Дали шефовете на SEGA наистина се надяват на успех или просто някой някъде е решил, че преработването на кода на играта ще стане толкова лесно, че каквито и приходи да бъдат реализирани после, те все ще си заслужават?

Поглед към оригинала

В оригинал Viking: Battle for Asgard бе дело на студиото Creative Assembly, но РС портът на играта е поверен на неизвестното Hardlight Studios, за което това е първият проект съвместно със славната японска компания. В интерес на истината основните принципи на портването изглеждат спазени - налице е задължителното подобрение в графиката и добавката на специални визуални ефекти, контролите са реорганизирани за работа с мишка и клавиатура, а играта поддържа и геймпад. Въпреки това в основата си Viking: Battle for Asgard от 2012 г. е същата тази Viking: Battle for Asgard от 2008 г., която държи посредствения рейтинг от 65 пункта в Metacritic. И има защо.

На теория викингите са едни от най-подценяваните герои за видео игри. С няколко малки изключения тези кръвожадни войни на Севера са странно изоставени извън светлините на прожекторите на съвременните разработчици, които продължават да настояват за дракони, зомбита и извънземни. Във Viking: Battle for Asgard главната роля е поверена на млад боец на име Скарин. След като пада в битка, той е върнат към живота с помощта на богинята Фреа, дъщеря на Один, с благородната мисия да спаси света от армиите на злото, водени от Хел, (тя пък е щерка на Локи) които заплашват да го залеят. В общи линии това е и цялата история на Viking: Battle for Asgard. Скарин е безличен, нищо в образа му не ви кара да милеете за него и до самия край на играта той си остава стандартен боец, независимо колко богата и драматична може да бъде скандинавската митология.

Да обикаляш Скандинавия

Действието в играта се развива между три самостоятелни острова, които героят ви трябва да обикаля напред-назад в изпълнение на мисията си. Движението пеша става прекалено бавно, а околният свят не е особено красив, затова повечето геймъри биха искали да използват телепортиращите камъни, но тяхното разположение е проблематично. Разбира се, ядрото на всяка игра с викинги - освен ако не става дума за корабоплавателен симулатор, но досега такъв май няма направен - би трябвало да са битките. За съжаление Viking: Battle for Asgard не е кръвожадната и брутална игра, каквато вероятни бихте искали. По принцип бойната система работи, но комбо ударите са скучни и еднообразни, кадрите на забавен каданс не създават удовлетворение, а гличовете и слабият изкуствен интелект на вашите противници не допринася с нищо.

На всичкото отгоре светът на Viking: Battle for Asgard изглежда странно празен и бездушен. Страховитата атмосфера, позната ни от десетки скандинавски легенди и сказания просто отсъства. Отделните острови в играта са малки, безлични, нямат собствена история, нито някаква интересна функция, освен да служат за бойно поле на поредната скучна схватка. Всеки един остров предлага същите еднотипни куестове и елементарни елементи на платформинг, които кратките стелт сцени не могат да разнообразят.

Спасение в масовката

От време на време Viking: Battle for Asgard напомня за далеч по-добрите игри на Creative Assembly от стратегическата поредица Total War. Става въпрос за редица мащабни схватки и обсади, където екранът се изпълва с десетки врагове. Тези относително кратки моменти, които рядко траят повече от десетина минути, са едно от малкото силни качества на играта. Тогава усещането за участие в нещо голямо се засилва, а ако имате късмета да привлечете на своя страна един от разрушителните дракони, то масовката наистина става кървава.

За съжаление точно когато сте започнали да се радвате на играта, битката приключва и Viking: Battle for Asgard влиза в поредния монотонен ритъм. Някъде дълбоко скрити под всичките негативи има някои смислени и пълни с потенциал елементи, но над тях играта е просто скучна, еднообразна и най-добре може да бъде характеризирана като една гигантска пропиляна възможност. А това е заключение, валидно както преди 4 години, така и днес. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Core 2 Duo 2.2 GHz или AMD Athlon 64 X2; 2 GB RAM; видео: GeForce 8600 GS или AMD Radeon 3400
напиши коментар
 

524 мнения
профил »
white storm каза на 22.10.2012, 05:30 ?. :

Забелязала съм ако чуждите медии плюят една игра, вие я плюете още повече и обратното, ако я хвалят, то вие и издигате олтар едва ли не. Не знам какъв е случая с Viking: Battle for Asgard, но ако порта се е получил добре, можехте да сложите и поне това като плюс.

56 мнения
профил »
explod каза на 22.10.2012, 11:32 ?. :
Редактиран на 22.10.2012, 11:33 ?.

Играта наистина е супер зле. Портът също е зле. FPS-то пада до 20-30 в големите битки. Също така това е най-еднообразната игра излизала някога. Поне главните битки можеше да са по-добре направени, а то-убий 2 шамана, после още 3 шамана.

679 мнения
профил »
torrin каза на 22.10.2012, 06:06 ?. :

доста неинформативно ревю, пише жанр "приключение", какво все пак е това? имало битко, хубаво, друго какво има? Статията звучи все едно сте попрочели малко за играта от-тук оттам но не сте я играли и набързо сте нахвърляли малко общи приказки

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 22.10.2012, 06:54 ?. :

Имах възможността да играя на Viking: Battle for Asgard още когато се появи на пазара за XBOX360 преди време и трябва да се отбележи, че годините не са били добри към това заглавие. Игра, която през 2008 г. не блестеше с нищо просто няма как да изглежда в по-добра светлина днес.

Колкото до материала, той е написан по стандартен за едно ревю начин и е достатъчно изчерпателен предвид спорните качества на заглавието - има историческо въведение (кога се е появила оригиналната игра, за кои платформи и как е била приета), обяснена е ситуацията около порта (на кого е възложен той и какви са подобренията), щрихиран е сюжета на играта (кои са главните герои), дадени са пояснени по основните типове геймплей (хак-енд-слаш битки, псевдо отворен свят, вторични стелт и платформинг елементи) и е направено заключение, обобщаващо достойнствата на играта (достъпна цена и възможност да наваксате с няколко часа по-опростен, но забавен геймплей - терминът на английски, който описва такъв тип игри е mindless fun) срещу нейните недостатъци (провален потенциал за сюжет на базата на богатата Скандинавска митология, слаба бойна система, скучен свят и цялостна липса на идея зад този порт).

679 мнения
профил »
torrin каза на 22.10.2012, 12:02 ?. :

сигурно си прав, но една подобна статия не е задължително да спазва правилата на какво беше "отговор на литературен въпрос" дето ни караха да пишем навремето в училище. Аз поне нищо не разбрах от това ревю освен че имало битки, викинги и като цяло грата била зле и била порт от конзола. а имало и някакви куестове и стелт елементи, не че не мога я пробвам набързо и да си отговоря сам но не това е идеята. Явно е отврен свят и можеш да ходиш насам натам, какви са тия куестове има ли рпг елементи, инвентар оръжия и брони и т.н. неща не са писани

4 мнения
профил »
penisolizec каза на 23.10.2012, 18:55 ?. :

тая е 100 пъти по-добра от Скайриим

285 мнения
профил »
RogueSpeed каза на 24.10.2012, 12:52 ?. :

Надявам се, че си трол.

4 мнения
профил »
penisolizec каза на 25.10.2012, 15:23 ?. :

не брато просто играта е по-качествена

360 мнения
профил »
Fallout FAnbOY каза на 27.10.2012, 06:30 ?. :

О боже мой!!!

108 мнения
профил »
Maximus72 каза на 02.11.2012, 15:09 ?. :
Редактиран на 02.11.2012, 16:50 ?.

Мисля че вече трябва да спрат с викингските проекти. Цялостното представяне на викингите в наше време е тотално объркано,тъй като истина за тях е че:
1.Са нямали рога на шлемовете.
2.Средният им ръст е бил между 170 и 173 см.
3.Не са били кръвожадни и безчестни варвари (а са представени като такива).
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Viking: Battle for Asgard

Ревю:
Някои разработчици трябва да правят само стратегии. Viking: Battle for Asgard, най-новият проект от авторите на Total War, е красноречив пример за това.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48