facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Vancouver 2010
Ревю | 17.02.2010 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Eurocom Entertainment Software
Издател:
SEGA
Жанр:
Състезание, Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Играта предава достоверно усещането за скорост и адреналин

Има много реалистична визия, досущ като от ТВ екрана

минуси

Без геймпад управлението е проблематично

Малко видове спорт

Управлението офлайн е скучно

Едни от най-скъпите зимни олимпийски игри в историята изискват и подобаващ симулатор. Дали той наистина е такъв, тепърва ви предстои да разберете. 

Така, както се очертава обаче, самата олимпиада всъщност ще се окаве един голям провал. Започва със смърт на състезател, протича при топло време без застудяване и вместо очакваните 10 млрд. приходи се надява едва на 1. Положението никак не е цветущо, но всеки се опитва да намаже както може. И сега е ред на SEGA и техния Vancouver 2010.

Ще започна с положителните страни. Играта има много приятна съвременна графика, което е рядкост в такъв тип игри. Радва и нелошата анимация на спортистите – пред финала и след като го пресекат, те активно

жестикулират и изразяват своите емоции

На места картината, която виждате, е практически неразличима от тази, която излъчват в момента по БНТ. Играта е направена реалистично, но не съвсем. Например трябва да заобиколите доста колове в спускането, докато ви дисквалифицират.

Със заглавията по Олимпийски игри като че ли сме свикнали. От години насам те си излизат регулярно. Но във всичките тези проекти има няколко общи принципа. Първият е, че в тях далеч не са представени всичките видове спортове, които са включени в реалната олимпиада, а вторият – че управлението е така замислено, че превръща виртуалния спорт в целенасочено унищожаване на клавиатурата. Vancouver 2010 също не изневерява на тази традиция, но добавя и свои достижения – както положителни, така и отрицателни.

Първото и най-важното е, че в играта са представени доста видове спорт – бобслей, шорттрек, ски свободен стил, ски алпийски дисциплини – спускане, слалом, супер гигантски слалом, общо 14 дисциплини, но разочарование буди отсъствието на биатлона – една дисциплина, в която България постигна своя връх в Нагано чрез златото на Екатерина Дафовска. Вярно че има отделна и добре изглеждаща игра, направена само за биатлон - RTL Biathlon, но може ли това да е повод

да пренебрегнат тази толкова красива дисциплина

точно за игра по Олимпиадата? Има и други странности в проекта – защо например бобслеят се представя само от мъжки двойки?

Ако в предната игра - Beijing 2008, посветена на пекинската надпревара, разработчиците ни заставяха да организираме свой отбор, който има определени нормативи за натрупани медали за всеки ден, тук нещата са пределно прости - избирай вид спорт, играй, премини към следващия, произволно избран. Слабо утешение е, че все пак има режим challenges, където ни се предлага да изпълняваме мини задания, като например да съберем определено число точки в свободното спускане или да постигнем конкретно разстояние със ски скок.

Играта може да ви развлича и в своеобразен мултиплейър чрез Games for Windows – Live, където поставяте собствени световни рекорди и ги правите достояние на всички. Управлението като цяло е интуитивно и лесно, но при ски скоковете например се иска да натиснете едновременно няколко клавиша, което – както казваше Сашо Бойчев – най-много да ви докара тендовагинит. Вярно, авторите са ни дали възможност да настройваме клавиши по наш избор, но това едва ли ще ви свърши особена работа.

Ако все пак се напаснете с управлението, имайте предвид, че включените в играта спортни дисциплини са представени детайлно и много професионално. При ски скоковете например за успеха ви трябва да взимате под внимание посоката и скоростта на вятъра. Когато сте в режим да гледате през своите очи пистата и улея за бобслей или пистата за скоростно спускане, кръвта ви буквално кипва от зашеметяващата бързина, която развивате. Авторите, за разлика от Beijing 2008, са включили в играта и няколко национални химна – руски, испански, италиански, американски, но „Горда Стара планина“ няма да може да ни изправи на крака в тази игра за съжаление. Затова пък макар и пренебрегнати, поне българите не сме прецакани, защото руснаците може да победят и да слушат Сергей Владимирович, но пък няма да видим парадокса

негър да е победител на България

както това се случва с братушките в играта.

Както виждате, играта е изтъкана от противоречия, наследява минусите на предшествениците си, но пък за хората, които обичат спорта, е една актуална алтернатива. Като се има предвид, че 2638 атлети от 91 държави ще вземат участие в 15 спорта, а България ще бъде представена едва от 19 състезатели, почти сигурно е, че участваме, както се казва, за спорта. С играта обаче вие можете да се класирате доста напред, ако си осигурите геймпад - в случай че още нямате такъв. И така да отсрамите България! Въпреки че да не бързаме – в нашия отбор са Евгения Раданова, Иван Папукчиев и Александра Жекова... Изненади в реалната олимпиада може и да има, макар че в играта не открихме такива. 

 
системни изисквания
Pentium IV / AMD Athlon 3 GHz; 1 GB RAM, nVidia GeForce 7600GT / ATI Radeon 2900
напиши коментар
 

481 мнения
профил »
denik каза на 26.02.2010, 22:21 ?. :
Редактиран на 26.02.2010, 22:22 ?.

Според мен, вместо да пишеш цяла статия, просто трябваше да напишеш един огрооомен минус "-" и с това да си свършиш успешно работата :)

Играта не струва за нищо!

Хубав шот "Българи-юнаци", само че аз не видях никъде сънародници в играта, което също е фактор за негативното ми мнение.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31