facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Valiant Hearts: The Great War
Ревю | 28.06.2014 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Ubisoft Montpellier
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

представя един сериозен конфликт по човешки начин

отново силна визия благодарение на UbiArt Framework

компетентно пъзел приключение

минуси

интерактивният елемент често е само фон за сюжета

Възможно ли е такава мрачна тема като Първата световна война да се превърне във видео игра с анимационна графика, която е едновременно сериозна и забавна? Ако може да се съди по най-новия проект на създателите на Child of Light, отговорът е категорично „да“.

Тази година се навършва точно един век от началото на Първата световна война – период, през който обществото, нравите и технологиите са се променили толкова много, че всъщност изглежда доста логично един от начините, по който годишнината да бъде отбелязана да бъде игра. Това, което е по-интересно обаче е, че една игра успява да представи ужасите и драмите на конфликта по съвсем човешки и разбираем начин, че дори и да ни накара да се забавляваме докато го прави.

Играта е Valiant Hearts: The Great War

Първата световна война като цяло не е представена особено много, нито особено подобаващо в гейминга. С изключение на няколко стратегии и хардкор авио симулатори, този период най-често остава на заден план по причини, обикновено обяснявани с деликатна тематика и труден пренос на материала в екшън заглавия. Като се замисли човек, така вероятно е най-добре предвид, че да си представяш, че да си войник на фронта по време на Първата световна война не е тема, която лесно се превръща в развлечение. В същото време едно от най-впечатляващите постижения на Valiant Harts е именно начинът, по който тя смесва сериозната тематика с често пъти комични и карикатурни сцени и набор от симпатични герои.

Valiant Hearts е създадена със същия UbiArt Framework 2D енджин, който захранва Rayman Origins и излязлата тази пролет Child of Light. Очевидно тук няма как да говорим за стремеж към приказна визия, но светът на играта, наподобяващ комикс може да бъде не по-малко тържествен и дори красив. Историята на играта следва

съдбите на петима много различни герои

възрастният френски фермер Емил; американецът Фреди, който няма да се спре пред нищо, за да намери своето отмъщение; немецът Карл, който е депортиран от Франция в началото на войната; белгийската медицинска сестра Ана, чиито баща е отвлечен учен и английският пилот Джордж, който не знае как да лети. Въпреки че някои от сюжетните нишки са свързани още преди началото на играта – любимата на Карл е дъщеря на фермера Емил – по-нататък събитията във Valiant Hearts приемат собствен ход и развитие, към което се присъединява дори едно куче.

Озвученият диалог в играта е страшно малко, но анимациите почти винаги дават ясна представа за това какво се случва. Всъщност този безмълвен разказ дори е за предпочитане, тъй като по този начин се засилва усещането за тъга и отчаяние, съпътстващи военните години. За онези, които все пак обичат да четат играта е предвидила и енциклопедични материали, от които може да научите интересни неща, свързани с периода – от това какво е танк до кратка справка по история на Прусия.

По отношение на геймплея е трудно да посочим жанр,

но Valiant Hearts се върти най-вече около графично приключение и пъзел. Замисълът на създателите й очевидно не е бил да измъчат или затруднят гейъмърите, тъй като играта предпочита разнообразието и силата на историята пред свръхтрудните пъзели. Като цяло всеки един тип ситуации работи добре – от point-and-click пъзели през простички стелт елементи дори до ритъм игри.  Има и on-rails сцена, където се опитвате да избегнете гигантски немски танк, както и такава, където атакувате дирижабъл с… църковен орган. Сякаш осъзнавайки, че добрата история ще загуби, ако се забави прекалено много заради геймплей механики, авторите са се старали никой от пъзелите да не е прекалено сложен, а ако все пак се запънете някъде, играта услужливо ви предлага помощ.

Valiant Hearts има един фундаментален проблем:

с течение на играта неминуемо у вас се поражда усещането, че почти всичко е сложено там просто за да имате нещо да правите – с други думи, да ви бъде доказано, че това все пак е видео игра, а не анимационен филм. Традиционното действие и интерактивност, които сме свикнали да очакваме от една игра тук са притъпени значително. Никой от пъзелите не е особено предизвикателен и никъде няма достатъчно дълги сцени, в които действието да е поверено във вашите ръце. Поради тромавото управление и очевидните ограничения на 2D стила, кратките екшън сцени пък определено са най-слабото място на играта. Битките с босове, които в повечето игри са важен крайъгълен камък на геймплея, тук най-често са проблемни и просто не изглеждат на място. Така например в една сцена имате поредица от 10-секундни мини-кътсцени между отделните фази на битката и ако умрете, ще трябва да ги изгледате наново. Фактът, че това може да стане точно сред края на дадена сцена, когато нямате никакъв шанс да реагирате навреме, за да избегнете експлозивите, също не помага.

Ако този по-ограничен характер на играта не ви притеснява, Valiant Hearts ще ви даде много неща, които може да харесате. Взета като обикновена пъзел игра, тя не е нито особено добра, нито богата на съдържание. Но комбинирана с контрастна визия, специфична тематика и красив арт стил, Valiant Hearts: The Great War е нещо специално. Тя не е най-добрият начин да изучавате история, но е интересна, добре изглеждаща и пълна с атмосфера, заради което заслужава адмирации. 

 
системни изисквания
OS: Windows XP SP3, Windows Vista SP2, Windows 7 SP1 or Windows 8; CPU: Pentium IV 630 @ 3.0 GHz or AMD Athlon64 3000 + @ 1.8 GHz Memory: 2 GB RAM; видео: GeForce 8800 GT or AMD Radeon HD2900 XT (512MB VRAM)
напиши коментар
 

707 мнения
профил »
sturba каза на 30.06.2014, 13:34 ?. :

Добра е игрицата поне се мъчи да въведе нещо по-различно. Още по-добър беше бъга в руския стийм магазин като до няколко часа след излизането на играта можеше да се намери за 1 карта от съмър сеъла, която ти идва безплатна.

560 мнения
профил »
dogma каза на 30.06.2014, 14:05 ?. :

Абееее.... :) Ясно е, че като art piece - ще ме прощавате за чуждицата - има стойност, но не е много зарибяваща по отношение на реалния геймплей. Хубава статия иначе, правилно са изтъкнати силните и слабите страни!

1192 мнения
профил »
Toxic Forever каза на 30.06.2014, 15:01 ?. :

GOTY 2014

114 мнения
профил »
bulgariandragon каза на 30.06.2014, 15:44 ?. :

Сравнена със всички еднолични бози излезли досега, е напълно достойна за наградата.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 30.06.2014, 16:08 ?. :

Лично мен ме радва, че отпразнуваха стогодишнината и с игра, при това - качествена такава. Много свежо заглавие!

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 30.06.2014, 22:02 ?. :

"Отпразнували" едва ли е най-точната дума, по-скоро "отбелязали".

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 01.07.2014, 04:01 ?. :

Хихи, "отпразнуваха" съм написал наистина :) Нека си седи - ако беше в подкаста, щеше да е в частта с гафовете :)

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 30.06.2014, 17:28 ?. :

Един интересен факт, години след войната:
http://www.teenproblem.net/a/159-istoria/15025-an gliya-svezhda-znamena-pred-general-vladimir-vazov /

89 мнения
профил »
Lakando каза на 01.07.2014, 06:59 ?. :

Всички сме размазали тогава, но гладът ни е съсипал. Ако войната е била една година, може би сме щели да я спечелим.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 01.07.2014, 06:33 ?. :
Редактиран на 01.07.2014, 10:15 ?.

Зарбравили сте да споменете и за историческите факти, които се отключват с напредването в играта и които могат да се прочетат, отделно и за Collectibles, които имат също интересни описания. Играта наистина е много добра - геймплея изглежда муден, но дизайна и самият замисъл на нещата е адски качествен. Музиката също е на прекрасно ниво. Добро отклонение от каноните иначе казано. Аз очаквах някаква пуцалка тип Metal Slug, а то излезе нещо още по-добро. :)

П.П. Аз не съм играл с английски пилот! Приключих играта, но продължение с такъв персонаж няма. Къде е уловката?

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 01.07.2014, 16:31 ?. :

Що няма кампания където да трепа гърци, сърби, френски и британски негри на македонския фронт?

89 мнения
профил »
Lakando каза на 01.07.2014, 19:28 ?. :

A, де :D

30 мнения
профил »
akvarista11 каза на 01.07.2014, 18:41 ?. :

Абе хора да питам защо там, като управлявам американеца и той ходи много бавно през калта и винаги ме убиват същото е и със онзи дето бяга от затвора и бута една количка тя се пуска мн бързо надолу и няма как да се качиш нагоре :/ Гледах и други хора имат този проблем на някой да му се е случвало? :)

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 01.07.2014, 19:29 ?. :

Засичал съм още няколко такива изказвания. При бърз преглед в google излиза че незнайно защо хора с лаптопи се оплакват май май и това се получава при нисък FPS. Има мнения че след като са намалили резолюцията са успели да минат проблемното място. Пробвай, кой знае... Оня ден си слагам Trine 2 и менютата са ми бъгнати и невидими (хем е оригинална и е в steam). К'во се оказа мислиш? Проблем с fonts и прост рестарт на PC-то оправя проблема....леш!

30 мнения
профил »
akvarista11 каза на 02.07.2014, 06:40 ?. :

Странното е че не съм с лаптоп а пък и не ми е слаб компа Phenom x4 965 Black Edition,4GB DDR3 RAM и GTX460 SE мисля, че поне за тази игра става :D :D

15 мнения
профил »
Sick_side_Peasant каза на 03.07.2014, 17:46 ?. :
Редактиран на 03.07.2014, 17:46 ?.

Lakando, т'ва не е било като на Световното ; ]2059 мнения
профил »
Zipy каза на 08.07.2014, 09:01 ?. :

Нещото, което ще определи дали купувам или не играта е дали кучето умира.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 08.07.2014, 11:13 ?. :

Живо си е

12 мнения
профил »
timo123top каза на 09.07.2014, 07:36 ?. :

Минах играта и меко казано това според мен е най-добрата 2D игра за последните 2 години.Или по-кратко препоръчвам я на всеки.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Valiant Hearts: The Great War

новини:
Valiant Hearts: The Great War пристига след месец и се очертава като интересен експеримент
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48