facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
V-Rally 2 Expert Edition
Ревю | 23.12.2000 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
Издател:
Infogrames
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

Любителите на високите скорости имат своята радост – Формула 1. Но не всеки обича само лудата надпревара със свръхскоростни коли. Някои предпочитат и малко тръпка, малко екстремизъм. Те възприемат колите като част от себе си. Тези хора не могат да бъдат спрени нито от опустошителните снегове, нито от сухите и опасни пустини. Впуснали се в безумните гонитби по черните, прашни планински пътища, те не желаят да приемат друг начин на живот... Друг смисъл на своя живот. Изобщо друг живот!

Абе, ти луд ли си?

Така би реагирал кажи-речи всеки, прочел това. Е, след подобно лирично и прочувствено въведение e нормално да си зададе този въпрос. За съжаление, не съм луд, а просто се опитвам да вникна в идеята на V-Rally 2 Expert Edition и на авторалитата изобщо. И да ви кажа още от сега, че играта е адски добра!

Съвсем искрено ви уверявам, че по-добро рали едва ли сте виждали досега. Като всеки продукт и то има своите кусури, но те хич не са много и не си струва да говоря за тях. Играта зарежда невероятно бързо, защото графичният engine е доста оптимизиран. Страничният ефект от това е, че графиката не е достатъчно детайлна. Infogrames за втори път пускат игра от серията V-Rally и за втори път показват как се прави автомобилно състезание. Лошото е само, че не са купили лиценз от FIA (Международна федерация на автомобилистите) и вместо с имена на пилоти, съперниците ви са наречени Corol 1, Nissa 3 и разни подобни измислици. Но не си мислете, че това намалява достойнствата на играта. Ако имаше лиценз, тя просто щеше да бъде малко по-реалистична.

Звукът определено е на ниво, а играта си има и саундтрак с

музика а ла Rammstein

Ако не си падате по industrial, спокойно може да сложите ваше CD и да послушате любима музика, карайки МПС-та с бясна скорост.

Начините за игра са четири. Първият е тривиалният Time Trial, в който ще се гоните с холограма на вашата кола и ще подобрявате предишни ваши времеви рекорди. Друг тип игра е Arcade. В нея ще се състезавате с още три автомобила по няколко писти. След серията надпревари ще бъде излъчен победител. Интересното е, че авторите са решили да сложат Check Points, т.е ако не стигнете от точка А до точка Б за Х секунди, просто отпадате от битката. Има три нива на Arcade: 1, 2 и Expert Level.

Традиционният вариант на играта е т.нар. Championship. Това е истинската надпревара за титлата, в която карате сами и времето ви се сравнява с постиженията на другите играчи. Ще имате възможността да се състезавате из целия свят като започнете от European Championship, преминете през World Championship и завършите с Expert. Четвъртият и най-интересен тип игра е V-Rally Trophy. Тук ще се състезавате по кръгови писти заедно с още три коли. Отново ще имате три нива на разположение: European Trophy, World Trophy и Expert. Имайте предвид обаче, че на Expert игрите са адски трудни и не са по силите на всеки.

Който и вариант да изберете, ви гарантирам

дълги напрегнати часове пред монитора...

Ако ви писне да се надпреварвате с компютъра, ще можете да демонстрирате силите си пред своите приятелчета и в мултиплейър (до 5 човека). Има и възможност за Split Screen, която е страхотна. Ще можете дори да избирате дали екранът да е разделен хоризонтално или вертикално. Ако искате да се докажете пред кварталните геймъри, ще имате на разположение 80 пистови отсечки, пръснати из 12 различни държави. Разполагате с много автомобили. Казвам много, защото освен първоначалните петнадесетина коли, ще можете да спечелите още десетина бонус-возила. В начало те са разделени на три класа. Първите са World Class – големи машини до 300 конски сили. Тук ще откриете Peugeot 206, Skoda Oktavia, Subaru Imperza и още много други. Следващият клас е съставен от 2000-кубикови МПС-та. Тук попадат Peugeot 306, Renault Megane, Seat Ibiza и Vauxhall Astra. Третият тип коли са малките, лесно подвижни и силно маневрени буболечки с 1.6 литрови двигатели. Peugeot 106, Nissan Micra, Citroen Xaara са част от возилата в този клас.

По-нататък в играта може да получите достъп и до специалния клас – Bonus Cars. Там има десетина коли от 60-те години до днес, всяка с различни предимства и недостатъци. Авторите са получили лиценз за 16 от возилата в играта, а останалите са леко променени в сравнение с оригиналите.

Пистите, както вече разбрахте, са много. Извинете, не много, а УЖАСНО много. Има дневни и нощни, мокри и сухи, снежни и дъждовни, планински и крайбрежни или общо взето

всякакви писти, каквито можете да си представите

Разбирайте го и буквално, тъй като в играта има и Track Editor (редактор за писти), който обаче е направен доста неразбираемо. Основните райони, в които се подвизавате, са:

Portugal

Една от най-лесните писти. Дълги прави шосета, малко завои и високи скорости.

French Alps

Ледовити и доста коварни трасета, множество завои и хлъзгави участъци. Пистата има неприятни нощни отсечки със снеговалежи.

England

Прави и идеално поддържани трасета. Много приятен за каране район. Пътят минава покрай фермички и бензиностанции.

New Zeland

Отново път, който минава из мокри и влажни гори. Ще карате покрай ферми, ниви и малки селца. Лесен, но безинтересен терен.

Sweden

Сняг, студ и нищо друго. Тук снегът достига до две педи и колата затъва на места. Доста трудни, криволичещи трасета. Много от участъците са нощни. Тук определено ще се затрудните.

Spain

“Небето като от коприна”, но това не е моята родина. Адски красива част с пътища, които минават покрай замъци, руини и разни други исторически забележителности.

Italy

Труден преход между села и паланки. Път из планината, който криволичи и минава под скални образувания и водопади. Нощни и дневни участъци.

Finland

Мокри, хлъзгави  и неприятни трасета, които минават из гъсти гори. На повечето отсечки вали силен дъжд, който пречи на движението.

Corsica

Най-красивите и увлекателни писти са тук. Трасета минават по морския бряг покрай рибарските къщи и плажовете. Има и трудни преходи.

Argentina  

Каменисти и криволичещи високопланински пътища. Отсечките са къси, но доста нискоскоростни. Не ги препоръчвам тези, които повръщат по завоите.

Indonesia

Къси и трудни трасета. Малко завои, много неравни шосета и изненадващи чупки по пистата.

Australia

Суха, пустинна и жестока страна... Много интересни пътища, които минават под дървесните корони на баобабите, заобикалят резервати или лъкатушат покрай малки схлупени селца. Един от любимите ми терени с доста скоростни участъци!

Накратко това са трасетата във V-Rally 2 Expert Edition. Както виждате, те не са малко и едва ли ще ви омръзнат бързо. Забравих да спомена, че в играта има една доста интересна подробност. На места по пътя стоят групи зяпачи, който се разбягват като ви видят. За съжаление, те са доста пъргави и няма да можете да последвате заразителния пример на Max Damage от Carmageddon.

Infogrames са направили нещо наистина сполучливо и да се надяваме, че другите ще се учат от тях. Защото техният продукт е много добър и не е за изпускане. 

 
системни изисквания
Pentium 300 MHz, 640 MB HDD
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31