facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Trine
Ревю | 16.07.2009 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Frozenbyte
Издател:
Nobilis Publishing
Жанр:
Джъмп енд рън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Класическата концепция на Lost Vikings оживява отново

Уникално добра презентация във всяко едно отношение

Пъзели, които може да разрешите с всеки един герой

Уникален кооперативен режим

минуси

Кооперативният режим е само локален

Спомняте ли си Lost Vikings? Една от първите игри, които Blizzard създават (тогава подвизаващи се под името Silicon & Synapse). За онези от вас, които не са били родени по онова време, иде реч за малка и изключително интересна платформър игра, в която играчът поема управлението на три викинга. Ерик, Балеог и Олаф. Целта е да използвате уменията на всеки един от тях, за да разрешите пъзелите в нивото и да продължите напред. Само Ерик може да скача и да тича бързо. Баелог пък стреля с лък и борави с меч. А Олаф носи голям щит, който може да използва и като парашут. Уловката е, че може да управлявате само по един от тях наведнъж. Проста, но ужасно увлекателна концепция... Ех, блажени времена. Не случайно от време на време се присещаме за тях, промърморвайки по някоя изтъркана реплика от типа, че днешните игри не са вече същите. И донякъде сме напълно прави – лъскави шутъри без покритие, прекалено сложни стратегии, за които трябват часове да ги разучиш, или пък просто поредният клонинг на поредната игра...

Гейминдустрията има навика да ни залива с всякаква боза. Но понякога се появява нещо наистина интересно. Буквално от нищото някое напълно неизвестно студио ражда заглавие, което те кара да се плеснеш по челото и да кажеш – „Еха-а-а!” . Trine е точно такова нещо –

нискобюжетна, но ужасно добра игра

напълно издържана в класическия дух на Lost Vikings, която ще ви пренесе в един изключително красив и магически свят, подчинен на законите на физиката.

Презентацията на играта е страхотна. Сякаш сте попаднали в истинска приказка. Дизайнът на декорите е разкошен – изпъстрен с шарени цветове и обекти с причудливи форми. Самите герои са сякаш директно излезли от някоя фентъзи разказ. А спокоен и плътен мъжки глас ще ви разказва на фона на всичко това историята за едно кралство на прага на разрухата заради немъртвата напаст. Както и за тримата герои, които ще се опитат да го спасят. Не по собствено желание.

Една спокойна нощ, когато всички отдавна са загасили свещите край своето легло и са нахлузили нощната си шапчица, ловката крадла на име Зоя, в желанието си да се докопа до малко повечко жълтици, се натъква на мощен артефакт. За нейно съжаление, той впримчва нейната душа. А за още по-голямо нейно съжаление – малко по-късно един разгонен магьосник и тумбест и благочестив рицар повтарят нейната грешка. Така душите на тримата нищо неподозиращи герои биват обвързани в едно. Няма мърдане. И докато се опитват да намерят начин да се измъкнат от неловката ситуация, те по случайност ще спасят и света от залелите го на талази немъртви същества.

В основата си Trine представлява шарен jump’n’run, напомнящ силно на Lost Vikings. Това, което го отличава от класическата игра на Blizzard, е физичният енджин, вплетен в света на играта, който ще бъде неразделна част от разрешаването на пъзелите. И разбира се – по-силно застъпеният екшън елемент. Отново

всеки един от тримата герои притежава специфични способности

Крадлата е въоръжена с лък. Отделно от джоба си вади специални кукички, вързани към въже, които може да забива в дървени повърхности и по този начин да достига до иначе недостъпни за другите места. Никой няма тези кукички, това са, подчертавам, специални кукички.  Зоя, разбира се, е и най-ловка от тримцата.

Магьосникът от своя страна пък изглежда напълно беззащитен и по дебилизъм напомня леко на Ринсуинд. Той все още не знае как точно се прави заклинанието за огнени топки, но умее да създава буквално от нищото различни предмети. Е, първоначално единствено с формата на квадрат, но и това не е малко. Достатъчно е да задържите левия бутон на мишката във въздуха и да го „нарисувате” – подобно на магиите в Black & White. Така магическият клуб ще изникне в света на мага и ако имате малко повече късмет, може и да падне върху главата на някой скелет. Друга специфична характеристика на този герой е, че има възможност да мести предмети от едно място на друго отново единствено и само с помощта на магията, което е незаменима негова способност при разрешаването на много от пъзелите.

И накрая идва ред на рицаря. Както вероятно сте предположили, той е боецът в групата и ще бъде най-често използваният герой в отбора, когато ще искате да се справите срещу орда от скелети. Освен с меч той е екипиран и с голям щит, който блокира всички удари (стига да го насочите в правилната посока). Уви, той няма функциите като този на Олаф, но пък не е и необходимо.

Щипка ролеви елементи

Подобно на Lost Vikings и в Trine може да управлявате само по един герой наведнъж. Превключването между тях се осъществява с лекота. За тази цел служат клавишите 1, 2 и 3. Без значение с кого играете обаче, ще трупате точки опит под формата на зелени колбички. Когато съберете 50 от тях, ще вдигнете ниво на опит и ще имате възможност да ъпгрейднете уменията на героите си. Например да увеличите шанса на рицаря да нанесе критичен удар и да превърнете обикновения му меч в огнен. Или пък крадлата да изстрелва по две стрели наведнъж. А защо не магът да не може да създава по два магически куба наведнъж, без първият да изчезва? Имайте предвид обаче, че повечкото зелени колбички са на трудно достижими места, така че ще трябва да се поизмъчите мъничко, преди да се доберете до тях.

С течение на времето ще откривате и нови умения и за тримата си герои. Така например в един момент магът ще се научи да създава нов тип предмет – магическа дълга дъска, която да полага върху иначе непроходими пропасти. Рицарят пък ще може да се научи да вдига някои тежки предмети и да ги замеря по противниците си. Въобще – ролевите елементи хич не са за подценяване. А към тях можем да прибавим и най-различните артефакти, с които да подобрявате боеспособността и на героите си. Все елементи, които отсъстват от повечето подобни игри.

Кооперативният режим е страхотен

Безспорно най-силната страна на Trine са пъзелите и всевъзможните начини, по които може да ги разрешите, използвайки уменията на който и да било от тримата герои. Както вече стана дума – физичните закони в играта действат с пълна сила. Между другото – препоръчвам ви да играете задължително с приятел. Просто трябва да изкопаете отнякъде един геймпад. Тогава ще видите къде е истинската сила на Trine. Да речем, че вие сте маг, а приятелят ви – воин. Как да стигнете до платформата на няколко метра над вас? Магът ще се качи на малкото дървено кубче, а войнът ще го замери нагоре. После заклинателят ще направи една дъскообразна платформа, на която рицарят ще стъпи и ще бъде пренесен догоре с помощта на левитация. И това е само един от безбройните подобни случаи. Незнайно защо обаче кооперативният режим е може би най-малко рекламираният аспект на Trine…

Във визуално отношение нямам абсолютни никакви забележки. Както вече казах, дизайнът на всеки един елемент е перфектен. Самата игра пък, при все че тежи по-малко от 600 мегабайта, изглежда прекрасно. Въобще – не мога да се сетя за почти нито един минус, освен липсата на онлайн кооперативен режим и че рано или късно Trine достига до своя край. Очаквам обаче следващото заглавие на Frozenbyte с нетърпение. 

 
системни изисквания
CPU: 2.0 GHz, RAM: 512 MB (XP), 1 GB (Vista), Видео: Radeon X800 или GeForce 6800, OS: Windows XP / Windows Vista
напиши коментар
 

50 мнения
профил »
featbeast каза на 18.07.2009, 06:29 ?. :

Играта е просто уникална, препоръчвам я на всеки!

6 мнения
профил »
mOnTaRo каза на 18.07.2009, 08:42 ?. :

Въпреки че се минава за 3-4 часа на последна трудност, играта си заслужава.
Всеки разцъквал преди години на старата щайга Lost Viking ще си умре от кеф :)

481 мнения
профил »
denik каза на 18.07.2009, 08:50 ?. :

О, аз не си давам зор и си я цъкам лека-полека, за да ми се увеличи кефа :D

Играта е просто уникална! Една от най-красивите игри, които съм виждал през живота си, а и ме впечатли толкова, колкото World of Goo (а това е АДСКИ МНОГО).

Не знам защо авторът й е отнел една единица в оценката (според мен тази игра въобще не заслужава 5), но просто всичко в Trine е култово!
Чувството за хумор на места е страшно :)

Въобще... за мен Trine ще бъде претендент за първите места в обобщаващите годината класации.

481 мнения
профил »
denik каза на 18.07.2009, 09:20 ?. :

А и фактът, че инди студиото е финландско, говори само по себе си. (скандинавците се славят с добри игри, знаете)

208 мнения
профил »
pcultimate каза на 18.07.2009, 13:48 ?. :

Много добра игра, пипната и забавна.Пъзелите никога няма да затруднят някого,а и е наистина интересно,че всеки пъзел има много различни решения.
П.С.В статията пише,че "крадлата" използва стрели,за да се захваща, а то е нещо като grappling hook.А да и вместо кЛуб е куб при мага.

25 мнения
профил »
Admiral General Hurf каза на 18.07.2009, 14:29 ?. :

Чувам нещо за Prattchet - like sense of humour? Ще се играе.

481 мнения
профил »
denik каза на 18.07.2009, 15:20 ?. :

има го този момент, но не очаквай да е 1 към 1 ^^

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 19.07.2009, 09:34 ?. :

Все някога се стига до изчерпване на идеи, тогава "всичко старо е добре забравено ново и всичко ново е добре забравено старо". Лост Вайкингс риборн! =)

17 мнения
профил »
Magi каза на 20.07.2009, 13:41 ?. :

Няма нищо общо с Пратчет, както и с Ринсуид. Магьосникът не, че не се е научил да мята огнени кълба, а такива изобщо не съществуват, както споменава \"разказвача\" в играта. Също така, както казаха по-горе, крадлата използва кука, а не стрели, за да се закачи за нещо! Малко претупана ми се вижда статията като цяло.

17 мнения
профил »
Magi каза на 20.07.2009, 14:17 ?. :

Още нещо. Как на Владимир Тодоров му е хрумнало, че една игра може да \"тежи\" 600 мб, като байта е мерна единица за обем на информация?

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 20.07.2009, 16:19 ?. :

Образно казано \"тежи\", трябва да имаме малко повече въображение. Огнени топки в света на играта има, както вече и други казаха. Също така това не са кукички, а въже, вързано за стрела. Стрелата се забива навсякъде, крадлата се люлее на въжето - посто е. Освен ако не стреля и скелетите с кукички. Нека не издребняваме, тъпо е.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 20.07.2009, 16:27 ?. :

\"...Освен ако не стреля и скелетите с кукички...\"

Не бе.. тя ги бие със специалната си въдица... =) Не наистина, нека не издребняваме а?

105 мнения
профил »
deqncho каза на 20.07.2009, 15:00 ?. :

Всъщност огнени кълбета има в играта.Като я превъртиш се казва,че магът си намерил жена и имал деца,които веднага изучили ''магията на огнените кълбета''.Малко глупаво звучи,знам.

64 мнения
профил »
zealots каза на 20.07.2009, 20:47 ?. :

Вай,вай,вай.Ей това е много добра игра наистна съм впечатлен.Винаги съм бил скипчтично настроен от такива неизвестни производите ли.Ама тазо страшно ми напомня наистина на Lost Vikings.И понеже немога да играя тази заради недостиг на видео карта ще тръпна Викингите.

191 мнения
профил »
MartoG каза на 29.06.2010, 14:46 ?. :

Че не си можел да играеш Lost Vikings преди да излезе Trine, нали ? :D Иначе игричката е адски забавна, вярно иска малко акъл, но все пак е лесна. Препоръчвам я на всеки за убиване на времето. :)

17 мнения
профил »
Magi каза на 21.07.2009, 07:03 ?. :

Може и да е издребняваме, но все пак трябва да сме точни. Ако обърнете внимание ще видите, че това е някакъв вид тривърха кукаа, която е вързана за въже. Когато я хвърля се вижда ясно, че изобщо не използва лъка за тая цел, при това го рпави с другата си ръка.
Доколкото \"образното\" говорене може да оправдава пропуските в образованието си прав, липсва ми въображение.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 21.07.2009, 08:27 ?. :

Мир да има, Зоя стреля с кукички. След като мислих дълго по въпроса, осъзнах, че това е от ключово значение за цялата игра. Прости ми. А иначе занапред ще гледам да се изразявам по-сухо и съответно - по-точно. ;)

105 мнения
профил »
deqncho каза на 21.07.2009, 08:29 ?. :

Всъщност,това че тежи може и да се схваща буквално.Байта,както вече каза по-горе,е големината на количеството информация.Колкото по-голям е обема информация,толкова повече тежи дадена игра.Ако вземем 2 топчета от информация(звучи глупаво,знам) с еднаква плътност,но различен обем,естествено,че едното ще тежи повече от другото.Не ти трябва кой знае какво въображение,за да разбереш какво се има предвид под \'\'тежи\'\'.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 21.07.2009, 08:33 ?. :

Трябва обаче по-често да спорим с Владо.Тогава той може да започне да пише повече коментари.В момента единствено Иво Цеков взема повече участие в дискусиите...

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 21.07.2009, 08:35 ?. :

Ааа, това беше удар под кръста. :P Признавам си, напоследък се включвам по-ряко, но ще гледам това да се промени. :)

17 мнения
профил »
Magi каза на 21.07.2009, 10:09 ?. :

Не ми се ще да се заяждам отново, но информацията се измерва случайно с байтове, , те изразяват единствено обем.

Справка http://bg.wikipedia.org/

Обем е количественият израз на това каква част от пространството заемат обектите (телата). Тежестта е гравитационната сила, която се упражнява върху телата с определена маса.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 21.07.2009, 10:33 ?. :

Така е,но в случая обема означава големина и количество информация.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 21.07.2009, 13:14 ?. :

бла, бла и т.н. и т.н. какво общо има това с Играта питам? Отидохте ОФФ-топик. Коментирайте играта, а не мерните единици за информация. И Меги като си тъй вътре в нещата би ли ми обяснила, Що е то \"информация\"?

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 23.07.2009, 04:47 ?. :

Абе Magi що не земе се метнеш от някъде ? По възможност гледай да паднеш на камък че да си разбиеш простата тиква

105 мнения
профил »
deqncho каза на 21.07.2009, 10:35 ?. :

И ако схващаме информацията като вещество,то колкото по-голямо е количеството в-во,толкова повече тежи дадено тяло.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 21.07.2009, 10:42 ?. :

Но не схващам какво значение имат тези глупости със самата игра,така че нека спрем до тук,а?Очевидно е,че всеки е прав за себе си и няма скоро да се откажем от мнението си.

105 мнения
профил »
deqncho каза на 21.07.2009, 10:42 ?. :

Иначе статията стана доста забавна след поправките. :)

17 мнения
профил »
Magi каза на 21.07.2009, 12:50 ?. :

Да, няма смисъл от спора, прав си. Покрай него забравих защо почнах да пиша във форума :)

Играта е много готина. Препоръчвам я на всеки почитател на жанра. Като недостатък бих посочила твърде лесните босове, ако можем да ги наречем така. Когато вземеш огнения меч или чука умират за секунди, дори и на високите трудности. Иначе за някакъв вид кооперативна игра не знам дали има смисъл да се говори, всяко място може да бъде достигнато само от един човек след 5 мин размисъл, какво остава ако са двама. Да не говориме когато магьосника се научи да прави триъгълниците...

54 мнения
профил »
guitar_man123 каза на 21.07.2009, 23:43 ?. :

Еднa страхотна игра за разпускане в края на деня. Вярно босовете са леко дървени, но на мен в играта ми хареса това, че тримата герои си помагат взаимно. Интересно е, че на моменти трябва малко да помислиш за да продължиш напред. Recommended! :)

ПС: Малко ще се узорите на последното ниво... :)

21 мнения
профил »
Dante каза на 22.07.2009, 09:40 ?. :

Някой има ли идея как да си оправя видео настройките ?
Пуснах си играта, но ми сече зверски, а в опциите няма такава функция, за да ги барна.

21 мнения
профил »
Dante каза на 22.07.2009, 12:46 ?. :

Кхм, някой може ли да помогне, че бая ми се играе ?

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 22.07.2009, 17:44 ?. :

В инсталационната директория на играта имаш лънчър, от който се правят видео настройките.. хев фън =)

43 мнения
профил »
JuveUltra каза на 22.07.2009, 10:51 ?. :

Какво ви става бе хора, изписахте 20 коментара само, за да се заяждате с г-н Владо Тодоров, че бил написал \"тежи\", пък то не било така, защото байтовете представлявали обем ... вие усещате ли се изобщо ??? Толкова е приятно, че най-после можем да си пишем с авторите на статията, с хора от екипа на PCMania, директно под самата статия да правим дискусии, а вие се заяждате за глупости ...
А иначе е много жалко, че когато талантливи автори на видеоигри разполагат с по-малко пари правят истиски вдъхновени и изпипани заглавия, а когато се наливат огромни средства в дадена компания заглавията най-често ( има и изключения ) са посредтсвени, клиширани, без нищо революционно или невиждано досега ...

105 мнения
профил »
deqncho каза на 22.07.2009, 11:01 ?. :

Маги се заяде за байтовете.Аз се заядох за това,че вече не се включва в дискусиите.Иначе статията е мн добра.Единствено,за което не съм съгласен е оценката,но всеки си има свое мнение,предполагам.

481 мнения
профил »
denik каза на 22.07.2009, 20:36 ?. :

Ще си намери майстора мацката и ще се кротне някой ден

79 мнения
профил »
NiggaH каза на 23.07.2009, 20:00 ?. :

От скрийновете изглежда много добре....даже ми заприлича на Биошок ?!??!?

105 мнения
профил »
deqncho каза на 23.07.2009, 20:22 ?. :

Нямат много общо,освен,че и двете са СУПЕР ДОБРИ!!!

105 мнения
профил »
deqncho каза на 23.07.2009, 20:23 ?. :

Изиграй я,няма да съжаляваш!

370 мнения
профил »
des каза на 30.07.2009, 12:58 ?. :

Както и да го погледнем,тва е една супер зарибителна игрица :) Ето така се правят игри...истинско удоволствие е да седнеш и да поиграеш на тази неангажираща игра

17 мнения
профил »
weezy каза на 07.08.2009, 06:37 ?. :

РС-то ми е 2Гб рам, АМД 4,2 Двуядрен, ГФ 7300 256Мб ДДР3 ... и играта ми сече 0.о от какво може да е...

45 мнения
профил »
desperado-_-19 каза на 21.08.2009, 22:48 ?. :

Съвсем случайни минах 2-3 мисии. Играта е супер яка, но изисква много акъл.

45 мнения
профил »
desperado-_-19 каза на 21.08.2009, 22:49 ?. :

щях да пиша случайно. Простете

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 08.09.2009, 18:39 ?. :

Мислех си че само на мене тази игрица прилича на Lost Vikings. Наистина най-сетне да видя нова игра направена в духа на "доброто старо време".
Аз иначе доскоро си цъках Lost Vikings. :)

76 мнения
профил »
Whateverson каза на 26.12.2009, 11:07 ?. :

Lol..PC-то ми е доста на изискванията и играта ми сече яко...но както и да е..почти е превъртях въпреки че ми сечеше.Не съм играл Lost Vikings но задължително ще я пробвам тая игрица като видях Trine:))

11 мнения
профил »
Impirias13 каза на 12.05.2011, 17:44 ?. :

Играта кърти.Или поне така съм виждал.Не мога да си намеря свестен торент с играта(да пробвах от замунда, но не се получи).Някой ако имфо да каже.Та да се върна на темата - От видяното в Youtube и в други сайтове за видео и скрийн шотове разбрах,че ште ми хареса.ААА да не забравя - крадлата наистина използва кука като тези от филмите - тройна.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Trine

Чийт:
Дори и подчинена на законите на физиката и напълно издържана в духа на Lost Vikings с изключително красив и магически свят, чийтовете няма да са ви излишни.

новини:
Най-новият пач (1.06) на Trine отстранява пиратската защита на тази изключително чаровна приключенска игра и може да бъде свален директно от официалния й сайт.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Rayman Legends 55
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Mini Ninjas 16
Rayman Origins 12
Bionic Commando 12
NyxQuest: Kindred Spirit 11
Lylian - Episode 1 8
Били Блейд: Храмът на времето 5
Tarzan 2
Bugs Bunny: Lost in Time 2