facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Total War: Shogun 2
Ревю | 18.03.2011 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Creative Assembly
Издател:
SEGA
Жанр:
Походова стратегия, Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
79.95 лв.
купи играта »

плюсове

Вярна на традициите на поредицата

Уникална атмосфера и култура

Впечатляваща визия и графика

Може да се потопите в нея за дълго

минуси

Не харесвате поредицата? Няма да ви допадне и тази игра

Във времена, в които конзолните продукции повече или по-малко доминират пазара, винаги е страхотно, когато една стопроцентова РС игра се окаже в центъра на вниманието. Total War: Shogun 2 е точно такова заглавие. Качествените стратегии напоследък не са във фокуса на гейм индустрията, но този път става въпрос не за какво да е, а за поредицата Total War, позната на всеки уважаващ себе си РС геймър.
 
Научихте ли си урока?


Подобно на Rome, Medieval и Empire преди това, Shogun 2 е не само игра, а истинска енциклопедия. Дори и само малко да се интересувате от история на Япония и по-специално феодалната раздробеност на страната от 16. и 17. в., играта на Creative Assembly със сигурност ще ви допадне. Вярна на историческите корени на поредицата, Shogun 2 е пропита с детайли относно периода, който пресъздава. Някои от тях са видими веднага, други може лесно да пропуснете, но от цялостната визия на кампанията, та чак до великолепно моделираните костюми и анимации на единиците, това е игра, чиито автори са си научили предварително урока. При това с помощта на др. Стивън Търнбул, известен историк и специалист по военна история на Далечния Изток.

Със сигурност Shogun 2 може да бъде трудна и предизвикателна, особено ако никога не сте играли заглавие от поредицата (ако това случайно е така, тук е мястото да се засрамите). Но ако сте склонни да инвестирате малко време и усилия, когато приключите с Shogun 2, ще бъдете не само велик виртуален стратег, но и ще знаете малко повече за историята и нравите на Япония.

Да излезем на бойното поле!

Ако пък сте запознати с игрите с марка Total War, то добре знаете, че те се развиват по пътя на еволюцията, а не на резките и противоречиви промени. Нов исторически период, няколко опции тук и там, задължителен визуален ъпгрейд – това е начинът, по който действа Creative Assembly, но в никакъв случай не си мислете, че става въпрос за „мързеливите” ъпдейти с нова цифра в заглавието, които характеризират спортните поредици например. Total War: Shogun 2 е самостоятелен и съвсем нов продукт, който има собствено присъствие без да губи всички онези черти, характерни за Total War серията. Геймплеят, управлението и начинът, по който се развива кампанията обаче са познати и позволяват да се гмурнете надълбоко, без да губите време.

Още при първата битка ще откриете, че фокусът на сраженията е сменен спрямо това, на което бяхме свикнали в предните Empire и Napoleon игри. Поради историческия период, в който се развиваха те, там стрелбата с оръдия и мускети и битките от разстояние изобщо, бяха водещи. Тук в по-голямата част нещата се решават в преки ръкопашни сблъсъци на бойното поле. Копиеносци, стрелци, пехотинци и кавалерия са само част от единиците, които може да управлявате и развивате в играта, при все че общият брой е доста по-малък от този в предните заглавия.

Морските битки, които са относително нови за поредицата, отново се завръщат и дори изглеждат по-интуитивни, отколкото тези в Empire например. Една от причините за това е по-лесното управление на самите кораби, които този път се задвижват с помощта на редици мускулести мъже, въоръжени с гребла. Освен това абордажите и обстрелването със стрели от близко разстояние сякаш е по-лесно за осмисляне и изпълнение спрямо продължителните оръдейни дуели и прецизното изчисляване на залповете. Конкретно абордажите се реализират чрез система, оценяваща готовността на вашите бойци да се впуснат смело напред, което вероятно е реалистично, но от време на време може да провали целият ви замисъл, ако единиците под ваша команда просто откажат да ви следват. Съсипващо е, но вероятно точно така са се чувствали и много смели морски капитани, които не са случили на екипаж. Като се има предвид, че действието се развива върху остров, сраженията по вода вероятно можеха да получат още внимание, но и така не са слабо звено. Ако обаче решите, че морските вълнения са прекалено много за вас, играта предлага и опция за автоматично разрешаване на битката.      

Вие сте на ход

Походовата част от Shogun 2 е сходна с тази от предните игри от поредицата, при все, че историческият и географският контекст са максимално различни. Както си спомняте, Empire стартира в Европа, след което запрати играчите в неизвестността на Новия свят отвъд Океана и бреговете на Африканския континент. Този път картата обхваща само територията на Япония, при това в период, ограничен до около 50 години, което е многократно по-малко, но и позволява по-лесно да вникнете в случващото се, защото мащабът е по-прибран. Вместо враждуващи империи тук конфликтът е между отделни фракции, всяка от които с различна история и движеща мотивация.

Задълбавайки в кампанията, ще откриете още интересни детайли като възможността да ъпгрейдвате вашите генерали, да държите вдъхновяващи речи пред бойците си преди сражения или да развивате съответните дървета с умения. Агентите и Шпионите от предните игри този път са заменени от традиционни японски персонажи като Нинджи и Гейши. Те могат да се развиват по начин, познат ни от ролевите игри, както и да бъдат полезни в най-различни аспекти на играта. Така например може да отделите време и ресурси, за да обучите генерала си в тънкостите на сухопътните или морските битки, което ще ви даде определен бонус, а в същото време личният му телохранител трябва да бъде максимално добър, за да не позволи на някой от противниковите нинджи да се промъкне тайно и да го убие. Политическите интриги и дипломатическите преговори са важна част от всяка реална конфронтация и в Shogun 2 те заемат сериозно място успоредно с управлението на бойните ви единици.

Поглед към пейзажа

Освен че е дълбока и комплексна стратегия, Total War: Shogun 2 има характерна визия и много добра графика. Типични японски пейзажи като цъфнали черешови дървета през пролетта и заснежени планински върхове в далечината допринасят за приятното впечатление от играта. Пейзажите обаче не са само за визуална наслада, но и играят известна роля в геймплея благодарение на променящата се бойна среда, когато например вали дъжд или е непрогледна нощ.

В момент, в който Япония е във фокуса на общественото внимание по цял свят само поради трагични причини, наистина е хубаво, че можем да се порадваме на една толкова стойностна виртуална кампания в Страната на изгряващото слънце. Total War: Shogun 2 е достойно продължение на една класическа поредица и ще възнагради всеки, който посвети времето си на комплексния и интригуващ стратегически характер на играта. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Intel Core i5 или еквивалента на AMD; 2 GB RAM; видео: nVidia GT240 или AMD Radeon HD5000
напиши коментар
 

17 мнения
профил »
Ambar каза на 19.03.2011, 11:11 ?. :

Поздравления за статията, г-н Цеков. Доста вълнуващо сте представили играта. Аз съм привърженик на поредицата и определено не смятам да пропусна тази част.

205 мнения
профил »
nozo каза на 19.03.2011, 12:36 ?. :

За жалост доста недовършена игра, говоря за множеството проблеми които има в момента. Като най-вече рестарт на компютъра при стартиране на играта при някои хора(говоря за хора които са си я купили) още не са го оправили проблема, а искат 50 евро- не благодаря, добре че четой из форума им преди да поръчам, ще изчакам докато си оправят бакиите. Иначе от видяното от демото 6+ за играта

11 мнения
профил »
Dakota каза на 08.10.2011, 07:58 ?. :

s pacha nqma restarti we4e i moje da se igrae pod DX11 vsu6tnost ti si znaesh nqma kwo ti kazwam :D

35 мнения
профил »
vinse каза на 19.03.2011, 16:11 ?. :

Фен съм още от първия шогун, но спрях да я играя след Rome Total War, това по мое мнение беше връхната точка в Total War поредицата. Последвалите игри не ме грабнаха въобще. Мудни битки, твърде много детайли, които трябва да съобразяваш, периоди от историята, които поне на мен са ми ужасно безинтересни (еле па наполеон и другите подобни натруфени франсета).
На втория шогун ще му дам шанс, дано ме върне към старите времена :)

54 мнения
профил »
dechko каза на 21.03.2011, 23:28 ?. :

И мен не ме грабна наполеона с безмислените пуцания, докато едната страна се огъне.

153 мнения
профил »
nephalem каза на 19.03.2011, 23:52 ?. :
Редактиран на 19.03.2011, 23:53 ?.

Въпрос на личен вкус е. На мен например Napoleon ми е любимата игра от поредицата.

154 мнения
профил »
horhe каза на 12.06.2012, 00:14 ?. :

НА МЕН ПЪК EMPIRE TOTAL WAR

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 20.03.2011, 15:12 ?. :

Много малко коментари за тая игра бе... очаквах по-голям интерес.
А иначе статията наистина е перфектна. Да можеше и от хартия да я чета...

187 мнения
профил »
kolian каза на 20.03.2011, 16:55 ?. :

И на мене ми се щеше...От много време чаках тая игра да излезне.От няколкото ми часа скромна игра мога да кажа,че играта е жестока.А голяма част от времето прекарах в четене на описанията за всичко в нея.Много добра игра със страхотна реалистичност,красива графика и т.н.,то си е казано всичко,каквото трябва от г-н Цеков.Определено ще я превъртя повече от 1 път,ако не за друго то заради това,че си харесах повече от 1 клан.Започвам да събирам пари за лимитираното издание с фигурката и останалите благинки.

151 мнения
профил »
StubbsZombie каза на 20.03.2011, 19:52 ?. :

Искам да направят Total War: Hitler
Ще бъде EPIC! :)

153 мнения
профил »
nephalem каза на 20.03.2011, 22:16 ?. :

Според мен не са го направили до сега защото знаят че ще имат проблеми с реализирането на въздушните битки. А и да играеш като Хитлер който завладява света малко ще помогне с фантазиите на някои вече луди хора. Вместо да строиш даскало и фабрики ще строиш еврейски лагери :о.

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 23.03.2011, 07:48 ?. :

Докато има живи свидетели - забрави да стане. Изчакай още 100 години и тогава. Но пък ти няма да си жив тогава - колко неприятно :)

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 03.04.2011, 00:29 ?. :

Шо бе? Търпение трябва... да изчака столетие разбиаш ли...
PS: Ето хората ки работи пишат:
http://health.actualno.com/news_229113.ht ml

130 мнения
профил »
RastaMandita каза на 21.03.2011, 18:34 ?. :

Невероятна игра и добре построена статия.

1565 мнения
профил »
n00b каза на 22.03.2011, 08:30 ?. :

На такава стойностна игра не бях попадал скоро.

54 мнения
профил »
dechko каза на 22.03.2011, 11:38 ?. :

ми то играта си е като предишната ама със нов скин.Много слабо :(

399 мнения
профил »
Dreadz каза на 22.03.2011, 12:17 ?. :

Пич, вярно е, чe не са променили всички добри елементи от старите игри, но наистина има огромни подобрения:
+ По-добър AI, говоря съсвсем сериозно. Както и на бойното поле така и на походовата карта.

+Много силно развити RPG елементи, направо вече си вдигаш левели на героите и им избираш умения(General, Monk, Ninja, Geisha, Metsuke)

+Играта е оmтимизирана, въпреки графичните благинки ми върви също толкова леко/тежко колкото предишната, Наполеон

+Морските битки вече не са само за мазохисти

+Мултиплейр е претърпял най-много подобрения. Има си си го режима директна битка, има си кооперативна стандартна кампания, има си кооперативна Кланова кампания, има си мултиплейър кампания дето си развиваш аватара...

-единственият сериозен недостатък, е че има някои доста неприятни бъгове в мултиплейр. За сметка на това вече навъртях 20 часа в соло кампанията и не ми е крашвала дори веднъж.


Заключение: ако ще си купувате само една игра тази годинa, то тази игра трябва да е Shogun 2 !

69 мнения
профил »
b0n3biter каза на 23.03.2011, 00:15 ?. :

Който иска тотал уор хитлер - да си дръпне Men of War :) Играта наистина е доста добра - конницата не е хипер мега гига корава както беше при медийвъла. А преди и аз исках да има за първата световна ама като се замислиш... тогава вече фронтовете за дълги стотици километри.. как ще командваш така армията.. преди е било хващаш няколко хиляди човека и тръгваш, не е имало такива дълги фронтови линии

250 мнения
профил »
Little_Nicky каза на 23.03.2011, 08:26 ?. :

Играта поне по нашите географски ширини няма да бъде обгрижвана с особено силно внимание (освен от истинските фенове на стратегиите), поради простата причина, че масовата кретения на чалга-CS-маниаците е пълна... (cs е само събирателен термин... разбирате ме)

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 23.03.2011, 11:11 ?. :

Много добра игра :) . Харесва ми много повече от първия шогун.

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 23.03.2011, 15:22 ?. :

Това най-вероятно е стратегията на годината като гледам спокойно ще се бори за игра на годината.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.04.2011, 13:00 ?. :

Ако говорим за Америка, няма начин. Ако говорим за PCM... ми надеждата умира последна.

60 мнения
профил »
SummOneR каза на 23.03.2011, 17:25 ?. :

Аз да попитам само ако Napoleon ти е вървяла на компа тази ще тръгне ли също?

205 мнения
профил »
nozo каза на 23.03.2011, 19:13 ?. :
Редактиран на 23.03.2011, 19:16 ?.

Поне при демото проблеми нямаше.
А аз с всеки ден се убеждавам, че няма да я купувам тази игра, въпреки че демото ме изпълни на 200%
Заради ТОВА
"Out data suggests this is affecting a very small number of users - absolutely nowhere near a third"
При положение че тия смешници са ти взели парите не се занимават с определен проблем защото е засегнал малко хора, въпреки че заради него те въобще не могат да си я стартират т.е. 50 евро вътрешно, без обяснение и изгледи да се оправи проблема в скоро време няма. Не ми се ще да ги псувам, но във форума им има толкова теми за бъгове че лееееко ми напомня на Готик 3
Сложете един много ДЕБЕЛ МИНУС- БЪГАВА, разбира се това си се отнася в още по-голяма степен за хората с ОРИГИНАЛНА игра и възможност за мулти, вие май не сте го пробвали или сте някакви супер късметлии да ви върви всичко.

2 мнения
профил »
RInsuind каза на 26.03.2011, 12:18 ?. :

Imam niakolko zabelejki kum igrata a i kum industriata kato cialo.
Dnes 27 Mart si kupih igrata ot Hong Kong, platih 32 USD.
Problema e 4e rabotia na korab i niamam svoboden dostup do internet.
Taka sled kato pregledah se okaza 4e triabva da imam dostup pone za da ia registriram prez STEAM, ok niama problem , sega mi ia instalira i me kara da downloadvam oshte 500 mb, pri cena ot 0.10 USD na minuta i skorost okolo 5 kb shte svaliam okolo 10 4asa ili oshte edni 60 USD, mislia 4e si e pulna gavra da plashtam dva puti za edno i sushto . Ako igrata e solo zashto mi triabva internet vruzka za da igraia ?????!!!!!

19 мнения
профил »
Калоян каза на 15.04.2011, 17:57 ?. :

"Във времена, в които конзолните продукции повече или по-малко доминират пазара, винаги е страхотно, когато една стопроцентова РС игра " . Бати измишльотината . Игрите за компютър доминират повече . Оставете я тая тъпа статистика . Това че всеки си взима shit-а Call of Duty за 360 не ми и пука . ХОРАТА ИГРАЕЩИ НА PC СА ПО-УМНИ , ЗАЩОТО МОГАТ ДА СИ ГИ DOWNLOAD-ВАТ . А и да няма крак за мулти , пак си има много хубави сингълки .

1 мнения
профил »
Velizar Dimitrov каза на 26.04.2011, 14:35 ?. :

Сдобих се с шогун 2 лимитед едишън и съм изкл. доволен! Това е най-добрата тотал уор игра изобщо!

11 мнения
профил »
Dakota каза на 08.10.2011, 08:01 ?. :

vsichki total war sa hubawi iii zdrawo mele ne e za propuskane... e ima edna deto m ie nekfa tupa i tq e empire total war tam mnogo tupo se biqt voinicete po durveno ot na rome TW :D osobeno konnicata durjat me4ovete naso4eni kum nebesata iii nqmam dumi dokato re4e da 6ibne nqkoi ,,, abe tq e samo za strelqnicite

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 13.06.2012, 16:27 ?. :

Играта наистина е много добра, на тези които им харесват такива игри задължително да я пробват, заслужава си. Айде със здраве! :)

1 мнения
профил »
Napoleon85 каза на 28.01.2013, 12:12 ?. :

Една наистина оригинална поредица.Всяка следваща част ни изумява със подобряването на графиките.Битките са толкова реалистични че буквално те карат да се чувстват че си във тях.Единствените минуси който мога да дам са-няма такива Безспорно най-добрата стратегия правена някога.

1 мнения
профил »
bobi 12345 каза на 12.09.2013, 15:43 ?. :

kak daia instaliramobesnetemipodrobno
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Total War: Shogun 2

Превю:
Ако пълководецът у вас вече се е събудил, значи е време да поведем поредната война - този път за обединението на феодална Япония. Битката започва през март!

новини:
От понеделник до петък всеки ще може да свали играта от Steam и да си я запази завинаги
SEGA обяви, че Total War Shogun 2 – Gold Edition – пакет, включващ продължението на Shogun и неговите DLC пакети - ще излезе на 8 март.
Самостоятелният експанжън на страхотната историческа стратегия Total War: Shogun ни пренася в средата на 19 век, когато Япония е изправена пред гражданска война
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Napoleon: Total War 28
Empire: Total War 8
Rome Total War 2
Medieval II Total War: Kingdoms 1
Rome: Total War – Alexander 1
Rome: Total War – Barbarian Invasion
Shogun: Total War
Shogun: Total War - Warlord Edition
Medieval: Total War
Medieval II: Total War
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
Disciples III: Renaissance 21
XCOM: Enemy Within 21
Worms Reloaded 17
King's Bounty: Armored Princess 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12
Elven Legacy 11