facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Total War: Shogun 2
Превю | 04.02.2011 | автор: Иво Цеков


Производител:
Creative Assembly
Издател:
SEGA
Жанр:
Походова стратегия, Стратегия в реално време
Платформа:
PC
Излиза на:
март 2011 г.

сайт на играта »
Цена:
79.95 лв.
купи играта »

Поредицата Total War едва ли се нуждае от представяне и е добре позната на всеки РС геймър, който се интересува поне малко от стратегически игри. Смесвайки грандиозни тактически битки със стратегически решения на голямата карта, заглавията с марка Total War винаги са ни запленявали със дълбочината на геймплея си.

И този път ще бъде така

Новата Total War: Shogun 2, която излиза в началото на март, е завръщане към корените на поредицата и продължение на оригиналната Shogun от 2000 г. Нещо повече, и в сегашния състав на Creative Assembly, който работи по играта, влизат доста от хората, създали първата част. От това, което сме виждали до момента, Shogun 2 ще представлява класическо продължение – играта взима най-добрите качества на оригинала, надгражда върху тях осъвременени геймплей решения и полира продукта с характерен визуален стил. Някак изненадващо въпросната визия се оказва и сред най-отличителните черти на играта и й придава още по-впечатляващ вид, поне при този предварителен поглед. Но нека да не избързваме.

Урок по история

Действието в Shogun 2 се развива в един мрачен за Страната на изгряващото слънце период – в средата на 16. век Япония тъкмо е загърбила кървава гражданска война, оставила страната в разруха. Липсата на единна централна власт е позволила на няколко враждуващи фракции да откъснат различни части от територията и да се вкопчат в кръвопролитен конфликт една с друга. Геймърите трябва да направят избора си именно между една от тези девет фракции, а крайната задача е да обедините феодална Япония под едноличната ви власт.

Преходът от Тotal War: Napoleon до Total War: Shogun 2 е сериозен не само във времето и пространството, но и като специфика на отделните периоди. За да отразят обективно реалностите на новата си игра, разработчиците са взели предвид доста от спецификите на военното дело, такова каквото е било то в Далечния Изток.

Масовка, но не каква

Всеки, който някога е играл на заглавие от поредицата, знае че най-важният елемент от нея са битките. И то не стандартните безлични сблъсъци, които се решават за секунди, а мащабни сражения с огромно количество единици, които маневрират и се бият на грамадни карти. Shogun 2 няма да прави изключение, защото мощният енджин на играта позволява едновременното изобразяване на впечатляващите 56 хиляди единици на картата.

Ако това ви звучи прекалено страшно, не се притеснявайте, защото максималният брой войници, които може да контролирате е 20. Всеки един тип бойци обаче има своите специфични характеристики и се отличава със силни и слаби страни. При една от презентациите си, посветени на играта, Creative Assembly показа т.нар. “screamer arrows” – стрели, които при изстрелването си издават пронизителен звук, който всява паника у противниковата войска и намалява нейната психическа издръжливост.

Интересно е, че създателите на Shogun 2 не са се отказали от морските битки, които въведоха в Empire, при все, че те бяха по-забавни за наблюдаване, отколкото за водене. Корабите от тази епоха наподобяват гигантски плаващи замъци, а по бордовете им като настръхнали бодли на таралеж са разположени стотици стрелци. Важно е да отбележим, че вятърът, който досега затрудняваше маневреността, вече не би трябвало да бъде такъв проблем, защото корабите в Shogun 2 са с гребла. Морските битки ще си останат изцяло „морски”, в смисъл че няма да има карти, на които едновременно да присъства суша и море. Независимо от това из водното пространство ще бъдат разположени малки късове земя, чиято цел е да ориентират играчите.

Изкуството на виртуалната война


Имайки предвид, че географската ориентация на играта е Далечния Изток, едва ли ще останете изненадани, когато разберете , че пряката схватка далеч не е единственият начин да спечелите. Битките тук са повлияни от класически трактати като „Изкуството на войната” на Сун Дзъ и често предоставят възможност за алтернативен и безшумен, макар и не по-малко смъртоносен начин. В ролята на пълководци, геймърите могат да наемат различни специални единици като легендарните японски нинджи или куртизанките-гейши, чиито умения са безценни, когато искате да се отървете бързо и незабелязано от вражеските генерали. В това отношение играта предлага мини ролеви елемент, тъй като успешните покушения ви дават допълнителни точки, които може да разпределите в специално дърво на уменията. Но авторите на играта ни предупреждават, че използването на подобни подходи не е безгранично – един провален атентат може да коства загуба на престиж, а изпадналият в немилост нинджа може да дезертира редиците ви и да се присъедини към противниковия лагер.

Радост за окото

Ако битките безспорно са солта на играта, то този път момчетата от Creative Аssembly определено са се постарали да прибавят към тях и страхотна визия. Кадрите от играта показват Shogun 2 като стилно и изчистено графично приключение, където високите модерни визуални стандарти си дават среща със специфични елементи в японски стил. Визията не е предназначена единствено за окото, тъй като различните сезони и природни явления ще имат директно отражение върху битките. Така например в хода на кампанията може да се окаже, че сте водили битка в дадена провинция, удивлявайки се на цъфналите през пролетта черешови дървета, само за да се върнете по-късно отново там, но вече през зимата, когато земята е плътно покрита със сняг. Creative Assembly направи и демонстрация на обсадна битка, която се провежда през нощта докато наоколо се разразява гръмотевична буря. Подобна гледка наистина трудно може да се опише.  

Бойните анимации също са подобрени. Единиците в Shogun 2 вече имат общо 52 различни кости, което е увеличение с цели 25 процента спрямо предните Total War игри. Това закономерно позволява по-реалистични и плавни анимации и движения, а за да затвърдим вниманието към детайла само ще добавим, че за анимациите са използвани заснети и пресъздадени движения на реални бушидо бойци и членове на Британската кендо асоциация.
 
Писането на превюта по принцип е несигурно задача, защото много често сме ставали свидетели на концепции, които на теория звучат страхотно, но към бетата нещата се объркват, а в момента, в който бъдат претворени в що годе завършен вид, се оказват пълен провал. Това е нормално и е част от предизвикателството, пред което е изправено всяко едно гейм студио. Завършвайки този материал обаче, имам странното чувство, че с Total War: Shogun 2 няма да е така. 

 
системни изисквания
-
напиши коментар
 

30 мнения
профил »
veabe каза на 05.02.2011, 10:00 ?. :
Редактиран на 05.02.2011, 10:01 ?.

с нетърпение о4акжам тази 4аст от една велика поредица

380 мнения
профил »
Alaster каза на 05.02.2011, 10:10 ?. :
Редактиран на 05.02.2011, 10:58 ?.

Почти сигурно RTS of the year. Не виждам реална конкуренция, освен DoWII Retribution, която аз предпочитам, но тя най-вероятно ще бъде оценявана като експанжън, въпреки че е standalone.

157 мнения
профил »
blackmaster каза на 05.02.2011, 10:37 ?. :

Оо да. Това просто бие всякаква конкуренция. Без съмнение РТС на годината

14 мнения
профил »
leo1messi каза на 05.02.2011, 11:02 ?. :

Medieval и Shogun къртат мивки :D а като гледам тази наистина се очертава като RTSто на годината.

27 мнения
профил »
Rey каза на 05.02.2011, 11:26 ?. :

1. Играта се казва Shogun 2 : Total War

Ако се зачета по-надолу, сигурно ще има и още грешки...

191 мнения
профил »
MartoG каза на 05.02.2011, 12:29 ?. :
Редактиран на 05.02.2011, 12:31 ?.

Играта си се казва точно така, както е написано в статията. Ако следиш редовно сайта, може би си видял една новина, в която пише, че SEGA са решили да сменят името. ;)
Иначе чакаме с нетърпение. :)

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 07.02.2011, 08:24 ?. :
Редактиран на 07.02.2011, 08:24 ?.

@Rey

По-скромно с поправките, че да не поруменеят бузките от срам след малко :)

Самите автори използват Total War: Shogun 2 почти навсякъде по сайта си. Както и Shogun 2: Total war. След като те го правят, явно могат и останалите...

http://www.totalwar.com/shogun2

1565 мнения
профил »
n00b каза на 05.02.2011, 11:26 ?. :

Това ще е страхотна игра, за която си заслужава да се мятат пари за ъпгрейди и нови машини!

153 мнения
профил »
nephalem каза на 05.02.2011, 14:57 ?. :

Нямам търпение. Поне ще имам късмета да я играя на Max

2 мнения
профил »
GoToHell каза на 05.02.2011, 20:16 ?. :

Брейййй първата част ми беше една от първите походови стратегии, които съм играл и мина доста време докато дочакаме и продължението.
Най-накрая ....

81 мнения
профил »
skeptik каза на 05.02.2011, 20:47 ?. :

ETW и NTW са ми оригиналки от ETW малко съм разочаровам много бъгчета има ,но NTW си е доста добра интелекта е 10 пъти по-добре и визията и оптимизацията са добри . Шогуна знам ,че е първата от серията ,но мисля да я пропусна .Дано продължат и с Rome и Меdieval по-нататък .

11 мнения
профил »
Dakota каза на 30.12.2011, 01:06 ?. :

nqma koi znae kwa nujda ot medieval 3 no ot rome 2 opredeleno imame nujda :D

123 мнения
профил »
Bloodcount каза на 06.02.2011, 14:13 ?. :

Отлична новина за феновете на поредицата :)

107 мнения
профил »
sub_zero01 каза на 06.02.2011, 20:55 ?. :

Oh boy, oh boy, oh boy !!!

390 мнения
профил »
juni0r каза на 07.02.2011, 14:10 ?. :

Очертава се една страхотна игра!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 08.02.2011, 12:59 ?. :

Тия джапанци нещо не ме въодушевяват!
ROME Total War - THE BEST!

78 мнения
профил »
Квантов Физик каза на 15.02.2011, 11:05 ?. :

Този RTS отдавна го чакам.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Total War: Shogun 2

Ревю:
Новото издание на класическата стратегическа поредица Total War включва всичките й най-добри черти, гарнирани със страхотна визия и атмосфера.

новини:
От понеделник до петък всеки ще може да свали играта от Steam и да си я запази завинаги
SEGA обяви, че Total War Shogun 2 – Gold Edition – пакет, включващ продължението на Shogun и неговите DLC пакети - ще излезе на 8 март.
Самостоятелният експанжън на страхотната историческа стратегия Total War: Shogun ни пренася в средата на 19 век, когато Япония е изправена пред гражданска война
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
XCOM: Enemy Within 21
Disciples III: Renaissance 21
King's Bounty: Armored Princess 17
Worms Reloaded 17
XCOM: Enemy Unknown 15
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12