facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Total Club Manager 2003
Ревю | 17.11.2002 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
EA Sports
Издател:
EA Sports
Жанр:
Мениджър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Изцяло обновен енджин и стил на игра

Добавени са нови опции за контрол над отбора

По-голям реализъм

Повече отбори, играчи и статистики

Постоянен контрол над ситуацията по време на мач

минуси

Енджинът на FIFA 2002 не демонстрира пълните си възможности по време на срещите

Футболните мениджъри винаги са били болна тема. Те винаги са събирали огромни тълпи както от почитатели, така и от антифенове. Най-забавното нещо е, че едни окачествяват този тип игри като най-яките, а други - като най-гадните. Това само доказва тезата, че всичко във футбола е свързано с крайности. Както феновете на различните отбори се бият преди, след и по време на мачове, както футболните запалянковци винаги са се присмивали на тези, които не се интересуват от "коженото кълбо", така и почитателите на футболните мениджъри не понасят хората, които се отнасят с насмешка към подобен тип игри. Разбира се, това е логично - никой не обича да се ебават с вкусовете му.

За всички хардкор фенове мениджърският феномен е само един Сhampionship Мanager - те не признават нито други игри от този тип, нито се опитват да търсят алтернативи. Всеки един такъв задълбал геймър би трябвало да вдигне натежалата си глава от монитора и да забележи, че освен СМ, скоро се появи нов футболен мениджър на ЕА. Според мен той е много по-як от творението на Sports Interactive, освен това и пичовете от фирмата-производител са направили един хитър маркетингов ход - сменили са името на серията от F.A. Premier League Manger на Total Club Manager. В това има доста здрав разум - осигурява на ЕА Sports една голяма свобода за изменения в стария стил на водене на отбора.
 
Като за начало

ще спомена, че в играта са включени всички английски, немски, испански, италиански, белгийски и много други лиги, дивизии и подлиги. В процеса на оформяне на мениджърския образ вече можете да избирате както държавата, от която сте, така и любимия ви футболист, любимия ви отбор, та дори и името на любимата си. Ще се зачудите за какво ли е нужна чак такава незначителна подробност. Но както се оказва, и това има значение - ако се скарате с приятелката си, личният ви морал спада, което се отразява негативно и върху духа на отбора. Този пример онагледява едно от нововъведенията в Total Club Manager - футболистите вече си имат лични взаимоотношения и в зависимост от тях мотивацията им расте или намалява. Те вече могат да се женят за приятелките си или пък да се сбиват по време на тренировки. Това е още една крачка напред към тоталния реализъм и прави новото творение на ЕА Sports още по-автентично.

Всички стари възможности за строене на допълнителни сгради, тренировки, управление на финансите на отбора, контролни срещи, тактически решения и т.н. са запазени, и дори доусъвършенствани. Вече ще можете да изграждате постройки около стадиона и да увеличавате капацитета им, ще можете да избирате какви реклами да има по трибуните и да привличате нови, по-надеждни (и естествено по даштни) спонсори.

Методът за управление на клуба

е познат на всички фенове на поредицата - седмицата си тече, а вие решавате кога да се намесите в клубните въпроси. Това става като влезете в менюто (тогава времето автоматично спира) и изберете желаната от вас опция. Голямо внимание ще трябва да отделяте за тренировки на футболистите си и разучаване на младежките селекции. Типовете тренировки в Total Club Manager са много - можете да работите върху дрибъла, паса, защитата, тактиката, издръжливостта и още много други показатели на вашите играчи. Както и в други футболни мениджъри, и тук ще получавате оферти от други клубове за закупуване на ваши играчи, естествено и вие ще можете да се интересувате от трансфери чужди футболисти. Ако пък не ви се занимава с някои от аспектите на контрола над отбора, можете да го оставите на вашия асистент-мениджър.

Естествено, колкото по-добър асистент си наемете, толкова по-точни решения ще взима той. Това правило важи и за целия персонал, който можете да наемате - като се почне от масажист(к)ите и се стигне до отговорника за спринтовите тренировки.
Когато дойде моментът да проверите как се справят вашите момчета, а именно сблъсъка с друг отбор, имате няколко варианта. Можете да видите директно крайния резултат от мача - това е препоръчителна алтернатива само срещу супер слаби отбори, защото в този случай не можете да влияете на играта. Другия вариант е да проследите събитията в Text mode, където всяка атака ще бъде преразказвана. В някои случаи дори можете да взимате решение - примерно футболистът X е пред наказателното поле и вие можете да изберете или shoot или pass - от което може да зависи дали ще има гол или не! Третата и най-любопитна възможност е да изгледате целия мач. Така пред вас ще се разтъпчат 22-ма играчи, изрисувани с

енджина на FIFA 2002

Освен това вие постоянно ще можете да давате напътствия! С познатите бутони A, S и D ще можете да задавате на вашите играчи дали да влизат грубо, дали да подават или да шутират и т.н. Всичко това е перфектно, но единственият недостатък на този тип онагледяване на срещите е, че той демонстрира само част от възможностите на енджина на FIFA 2002 и не изглежда толкова красиво, колкото сме свикнали. Но ЕA Sports едва ли биха могли да интегрират цялата Фифа в Total Club Manager. Все пак това е един добър вариант, който със сигурност ще допадне на геймърите.

Графично, новото творение на EA Sports изглежда доста по-различно от предшествениците си. Всичко е доста по-разчупено и по-мазно. Това е визия на нещо ново - на изцяло нов продукт. Менютата и стила на целия интерфейс са променени към по-добро и създават много добра атмосфера. Фоновите картинки не са просто снимки на играчи. Личи си, че те доста са пипани с Photoshop и изглеждат по-ефектно от преди. Въобще цялостното графично оформление на играта е много добро, а това е важно качество за един футболен мениджър - все пак ще се взирате в монитора много денонощия.

Другият важен компонент в този ред на мисли е музиката. Небрежни и неангажиращи, леки електронни парчета бичат по време на вашите треньорски напъни. А ако не си падате по техно, спокойно можете да смените MP3-ките, намиращи се в директория Mp3. Изпълнители на траковете в играта на ЕА са групи като Pink Bomb, Justin Scott Dixon, JpJ и Bluefish, които лично на мен не ми говорят нищо.

За финал мога само да спомена, че според мен Total Club Manager е по-добрата алтернатива пред СМ. Информативността, изобилието от статистики, показатели и играчи присъства и тук, но е гарнирано с много по-добра визия и по-качествен саунд. Не виждам причина Total Club Manager да не бъде определен като по-добрия мениджър... поне докато се появи Championship Manager 4. :) 

 
системни изисквания
Pentium 300, 64 Mb Ram
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Football Manager 2010 12
Championship Manager 2010 2
Football Manager 2009 1
FIFA Manager 09 1
FIFA Manager 08
Championship Manager 2003/2004
Championship Manager 4
Championship Manager 2001/2002
Championship Manager 2006
Uefa Challenge