facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tomb Raider
Ревю | 04.03.2013 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Crystal Dynamics
Издател:
Square Enix
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

много добра визия

дълга история

RPG елементът е отлично допълнение

разчупена структура и доста съдържание

минуси

прекалено кървава за някои вкусове

криза на идентичността или Uncharted в женски вариант

Да сравняваш Tomb Raider с Uncharted на пръв поглед е неуместно, тъй като първото приключение на Лара Крофт излиза още през 1996 г. В същото време обаче докато Нейтън Дрейк се превърна в емблемата на цяло едно конзолно поколение неговата колежка сякаш прекара последните години в принудителен отпуск. Точно поради тази причина завръщането на мис Лара Крофт след такава пауза се очакваше с огромен интерес. Както обикновено става, почитателите на серията ще трябва да посрещнат по равно по една добра и една лоша новина. Добрата е, че като развлекателен продукт рибуутът с името Tomb Raider изглежда, звучи и се играе по един впечатляващ начин. Лошата новина - някъде по пътя момчетата от Crystal Dynamics очевидно са изоставили до голяма степен концепцията за Лара Крофт такава, каквато я познавахме и са се опитали да превърнат играта си в поредния високобюджетен екшън. А точно тук сравнението вече е в полза на Uncharted, тъй като хитовата трилогия на Naughty Dog вече се е утвърдила като абсолютен лидер в жанра.

Но всяко нещо по реда си

Замислена като прикуел на всички досегашни Tomb Raider игри, тази ни запознава с една доста млада Лара, която започва приключението на борда на кораба Endurance в търсене на Изгубеното царство на Яматай. Могъща морска стихия в Дяволско море (известно още като Драконовия триъгълник) обръща кораба и Лара се оказва изолирана на непознат остров. Той обаче изобщо не е необитаем, а всъщност гъмжи от хора и всички те изглеждат настроени крайно недоброжелателно към мис Крофт. Докато открие своите спътници и разгадае тайната на острова, в дъното на която стои мистериозен култ и древна богиня, Лара ще трябва да преодолее не едно и две препятствия в едно солидно екшън приключение, което ще ви отнеме най-малкото 12-12 часа, особено ако сте склонни към по-изчерпателна игра. По отношение на историята Tomb Raider изглежда като един добре замислен рибуут, сюжетът има своите обрати, спиращи дъха моменти и емоционални сцени. На фона на всичко това се откроява и образа на самата Лара - тук тя е в началото на своята кариера и изглежда относително по-уязвима. Една от причините за популярността на Нейтън Дрейк е именно фактът, че той не е някакъв супергерой, а човек от плът и кръв, с чувство за хумор, лек цинизъм и най-важното - правещ грешки. В това отношение образът на Лара Крофт е изграден по сходен начин, което придава допълнителна достоверност на събитията, дори когато те откровено попадат в сферата на свръхестественото.

Екшън и още екшън

Модната напоследък тенденция игрите да стават все по-екшън ориентирани не е подминала и Tomb Raider. Да, Лара също не е супермен, но без да претендирам за изчерпателност мога да кажа, че бройката врагове, които падат под нейните куршуми и стрели далеч превъзхожда всичко, което сме виждали досега в поредицата. Когато някъде след около 2 часа игра срещу вас се изправи огромен противник с нещо като метален шлем и щит, когото след две умели маневри правите на решето с новооткрития автомат, просто няма как да не ви стане ясно, че Tomb Raider също прегръща идеята за екшън геймплей и насилие с пълни шепи. Лара убива от близко, от разстояние, с лък, с пистолет, с автоматично оръжие, с експлозии и безшумно. Това в никакъв случай не е лошо, но със сигурност мнозина фенове на поредицата ще останат разочаровани от това колко евтин е животът в Tomb Raider.

От друга страна платформингът не е реализиран чак толкова добре. В класическите Tomb Raider заглавия концепцията беше проста, но адски ефективна - влизайки в дадена ситуация играта ви даваше начална и крайна точка и оставяше единствено на вашите умения, съобразителност и рефлекси да откриете пътя между двете. Тук елементът на опасния платформинг до голяма степен е притъпен подобно на това, което видяхме в Assassin's Creed III. В съзнанието ми е останала една сцена от края на Uncharted 2, когато Нейт трябваше да преодолее препятствията на едно хималайско подземие. Придвижването беше бавно, скоковете ставаха със затаен дъх и всяка една маневра приближаваше героя до заветната цел. За съжаление в нито един момент Tomb Raider не ви кара истински да се притеснявате за героинята си. Скоковете не само не са изправящи на нокти, но дори не са и чак толкова ефектни наблюдавани отстрани.

Да си направиш Лара

Не буквално, разбира се - не може да модифицирате самата героиня, но за сметка на това Tomb Raider ви предлага ролеви елементи, добре вплетени в основния геймплей. В това отношение играта излиза с едни гърди напред в сравнение с Uncharted. Някои биха изтъкнали, и то не без основание, че наличието на RPG елемент в екшън приключение не е задължително, но фактът, че може да правите различни подобрения по оръжията и екипировката си наистина е добре дошъл. На Easy те до голяма степен не са необходими, тъй като Лара успешно се справя с враговете си, но на по-високите нива на трудност повишената мощ на пистолета или ъпгрейдите на лъка са доста важни.

Освен самите оръжия, Лара може да ъпгрейдва и дузина свои умения, които й позволяват да изпъкне в битка и да извлече максимума от заобикалящата я среда. Така например може да увеличите издръжливостта на героинята си или пък да й дадете възможност да носи повече муниции, а също и да намира трудни за откриване животни. Ъпгрейдите на оръжията и екипировката стават със събирането на достатъчно точки salvage, които откривате от мъртвите врагове и различни сандъци. Повишаването на уменията пък става с т.нар. skill points, които получавате след определено количество ХР точки. Те се дават за убити противници, за различни постижения в рамките на нивото и т.н.

Нещо, което заслужава специално внимание е дизайнът на нивата. Въпреки че реално не е с отворен свят, Tomb Raider умело пресъздава усещането за плавно движение по една цялостна карта. Много пъти може да ви се случи да се загледате в някаква точка в далечината и след известно време да се озовете именно там. Въпреки че пътят към следващата ви задача е начертан и е относително лесен за следване, със сигурност може само да спечелите, ако от време на време се отклонявате от него. Странични зони като пещери, храмове, колиби и т.н. предлагат допълнителни възможности за трупане на ХР и salvage. Най-хубавото е, че чрез базовите лагери, на които периодично се натъквате, може дори да се върнете бързо към други части от картата, така че да попълните пропуските си - нещо, за което биха могли да ви помогнат и двете официални Tomb Raider приложения за iOS и Android.

Красиво корабокрушение

По отношение на графиката Tomb Raider е чудесна. Всичко е много детайлно, а периодично разкриващите се пейзажи са наистина страхотни, независимо дали става въпрос за снежни върхове или удавени в проливен дъжд гори. Модифицираната версия на енджина Crystal върши работата си отлично и дори менютата и интерактивния интерфейс в играта са направени много добре. озвучението също е на ниво и Камила Лудингтън определено заслужава похвала за начина, по който влиза в ролята си.

След всичко казано по-горе, което до голяма степен бе позитивно, какво пречи на Тomb Raider да се превърне в перфектната игра? Отговорът зависи - ако сте новаци в поредицата и като цяло нямате нищо против зрелищните екшън сцени, дори когато в центъра им е миловидна девойка, то няма сериозна причина да не възприемете посланието на тази игра. От друга страна ако познавате и обичате Tomb Raider от нейната зора, новата посока най-вероятно няма да ви се понрави. Проблемът е, че Crystal Dynamics са създали игра, която в много отношения е страхотна, но не изглежда съвсем на място с това си заглавие. Докато Uncharted бе напълно оригинален проект, Tomb Raider има корени, на които в случая изневерява. Честно казано, ако за миг забравите, че наблюдавате жена, много лесно е да приемете, че гледате кадри от нов проект на Naughty Dog. Четирите Uncharted игри - трилогията заедно с портативната перла Golden Abyss - отдавна поставиха стандарта за екшън приключенията. Tomb Raider само го следва, макар и по един блестящ начин. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7, 8; CPU: Intel Core 2 Duo 1.8 GHz или AMD Athlon 64X2; 2 GB RAM; видео: карта с DirectX 9 и 512 MB RAM като nVidia 8600 или AMD Radeon HD2600
напиши коментар
 

194 мнения
профил »
vaskoleon каза на 05.03.2013, 05:19 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 11:04 ?.

Хора, хубаво е, че сте направили бързо ревю, но според мен играта заслужава 5.5, а не 5. Все пак дадохте 5 на Dead Space 3, която е много по-зле от този Томб Райдър. Също така, мисля че минусът че е прекалено кървава ЗА НЯКОИ е невалиден.

159 мнения
профил »
waaaagh каза на 08.03.2013, 09:18 ?. :

"което ще ви отнеме най-малкото 12-12 часа"
Начи викате за 12 часа се изиграва
Cannot be unseen :D

Иначе да-минуса че била кървава ми се струва леко смешен

7 мнения
профил »
thegreenkrs каза на 12.03.2013, 18:21 ?. :

Dead Space е светлинни години пред ТР , уеко си се объркал.

560 мнения
профил »
dogma каза на 05.03.2013, 06:22 ?. :

Колега, я само виж шота от анонса на статията :) Толкова кървава Лара лично аз не съм виждал, все едно е излязла буквално от някакъв брутален екшън. Нямам нищо против силните жени, както в реалния живот, така и в развлекателните медии, но според мен този минус е съвсем правилен предвид колко по-различна е сега героинята.

Колкото до натрапващите се от само себе си сравнения с Uncharted наистина трудно може да се избяга от тях. Все пак Drake's Fortune излезе още през 2007 г. ако не се лъжа, което е цели шест години преди този Tomb Raider и оттогава насам само усъвършенства успешната формула, което е най-видно от прехода между първата и втората част.

Но Tomb Raider определено е забавна игра и засега й се кефя подобаващо :)

214 мнения
профил »
newcomer каза на 05.03.2013, 06:28 ?. :

Къде се изгуби Владо напоследък,никакъв го няма.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 05.03.2013, 06:52 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 06:59 ?.

"Язък ти за хубостта, Марийкее"!
Това ако е Tomb Raider- аз съм шадраван. Няма такава повърня като тая игра. Angel of Shitness обаче държи все още рекорда- там няма мърдане.
Какви са тея 5/6 звездички не знам... На кое? На това, че пасе праскови от храст за XP? За това, че ходи като Прометей с факла, докато накрая се сети овцата да намери запалка? Може би за това, че няма пукната гробница и прочее пъзели, освен малоумните гатанки за първокласник? Ше рови сандъци за ръждясали зъбни колелца и ще ми ъпгрейдва пушката около лагерен огън- аре у лево, ше ти се не види и прокажената игра. Къде му е сървайвъла на тая убита измишльотина? Къде огладняваше? Един път изяде патката на един елен и те тва ти беше food hunt-a. Буха ми наща, още невинна и "гробищно девствена", един билюк фатмаци с лък, сякаш има М-16 в ръката, че и ъпгрейдва ,бате, все едно е работила в на вуйчо си железарията. Някакви артефактчета ги оглежда, и освен поредния убит коментар, получаваш един член за това, че си ги намерил. Като се нахендриш в някоя DOWNLOADABLE TOMB (W T F ! ! !) и пак дедовия. Кво намираш- никой няма и да ти каже, щото сандъчетата са навсякъде едни и същи на вид. Наред с тва, ами и нашата пъшка еднакво. Барем части на вибратор да сглабя, белким има смисъл от тея еднакви стенания... Цялата XP система е фостата. Събирай яйца, гори плакати, барай си меча- и тва ти вдига умения... БРАВО! Гениално! Така се правят интересни challenges! А да ида да събирам черупки на плажа няма ли един? Или не е download-нат? Ше ви....
Така преебан не съм се чувствал никога- ТОЛКОВА да се надявам, заклет фен съм на поредицата и накрая Crystal Dynamics да изсерат тва захаросано лайно. Ше си цъкам квадратно - триъгълната 2ра част ако ще, ама тва не мога да го призная за пълноправен "рибуут" на Tomb Raider. Мир на душата и.

П. П. Съжалявам за профанията и избухването ми като цяло, ама трябваше да си го излея някъде. Така никоя игра не ме е разочаровала както "това нещо".

154 мнения
профил »
vladitan каза на 05.03.2013, 09:23 ?. :

добре предложи ТИ какво трябваше да се направи за да те удовлетвори играта

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 05.03.2013, 13:53 ?. :

Еми, приятелю, няма смисъл да казвам АЗ какво бих направил, щото няма как да се получи и да искам. Къде е удоволствието да цъкаш твое произведение? :) Нали знаеш вица за гинеколога и барманката? Просто това, което са направили много ме разочарова. Ще изиграя играта от чист инат, но можеше по- добре, мноооого по- добре. Това все пак си е Crystal Dynamics. Създадоха имидж на нещо, което изобщо не е така в реални условия. Съспенс, драма, безкрайни усилия да оцелееш влизайки в "обувките" на легенда в игрите- целия тоя образ отиде в гъзо. Не претендирам, че съм експерт, не претендирам, че съм най- умният, можещият или компетентният. Просто споделих искрено разочарование като фен на поредицата.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.03.2013, 10:22 ?. :

Същата събда сполетя и ассасин крийда и ккрайзиса ... направиха ги такива сапунени сериали .. ама то колкото по нови игри правят толкова по прости и скриптирани .. натисни туи натисни онова направи това задръж еди кфо си .. а това с ХОЛД Е е най-голямата простотия .. можеш простно да си го тапнеш шибания клавиш кфо ще ти холдвам .. същата хуйня стана с FEAR 3 или едно студио да си фане играта и да я завърши или по добре да не ги прехвърлят от едни на други .. ама то крайната цел е просто да има яките демота по Е3-та и тем подобни лайняни конференциии и ти да си wow таз игра ше е бахти лудницата и накря кфо .. лайна ...
Crysis 3 лайна
Assassin creed 3 лайна
Dead Space 3 лайна
Aliens colonial marines ПЪЪЪЛНИ ЛАЙНА
И ся като чета от сумати източници и туй лайна ше да бъде .. а то щом няма гробници пъзели загадки а само безмислени пуцалки ... значи ЛАЙНАААА !

Както каза някой .. пускам си Tomb Raider 3 на старата щайга с win 98 (който все още работи) и си пълня душата.

317 мнения
профил »
miro каза на 09.03.2013, 08:57 ?. :

Така вече игрите са филмирани че ми става лошо , няма вече игри има малоумен тъп идиотски екшън сериал.А най лошото че народеца е така свикнал че не прави грам разлика , дали гледа поредното повръщано от холивуд или играе игра

13 мнения
профил »
Luvara каза на 05.03.2013, 08:02 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 08:20 ?.

Играта става. Предишните също ми харесваха.Тази графично ги превъзхожда естествено. Харесва ми факта че Лара по-трудно оцелява. Физическото превъзходство на съперника е явно, но пък с единствените ходове за победа понякога са се изложили. Чалънджите eдинствено не ми харесаха.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 05.03.2013, 08:13 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 08:14 ?.

@Moon_Burn - Все още не съм играл играта, но от това, което виждам в Туич.тв и това, което чета тук и там (из нета) някак ми се изпарява ентусиазмът я пробвам. Изглежда, че елементът с оцеляването е доста слаб, по-слаб от този във Фаркрай 3. Също стрелбата с лък ми се вижда доста странна... някак си не естествена, особено когато изстрелваш 20-30 метра въже. Прекалено много скриптирани моменти, което допълнително отнема от умението на играча. Както се казва в статията, няма я и тръпката от това, че нещо лошо може да се случи на Лара, понеже тя с лекота отстранява всеки противник посмял да се покаже на хоризонта. "Капаните", които и устройват и поставят злонамерените НПК-та са еднотипни, фиксирани и най-вече скучни, а и без друго не виждам да има особена разлика между това да стреляш по враговете и това да стреляш по враговете висейки с главата надолу. В общи линии не бих си дал парите за такава игра. По-скоро бих си взел новият ДМК, въпреки че там просто ненавиждам характера на новият Данте и съвсем искрено мразя новата му визия от дъното на душата си.... това трябва да ви даде някаква представа, колко зле изглеждат нещата в моите очи.

@ г-н Цеков - Какво му има на българското "госпожица", та навсякъде из статията сте използвали "мис"? =)

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 05.03.2013, 13:49 ?. :

Ами, брат, какво да ти кажа, след като вече си излях квото ми е на душата, бих казал, че играта не е лоша като произведение, просто може би трябва да се абстрахира човек, че играе ТР, за да не се разочарова. Просто поредна екшън игра в стил Турок може би. Да, всичко ти е скриптирано, мажеш бутоните за да се измъкнеш от дадено препятствие и общо взето дето ти е писано, че трябва да идеш- там трябва да си. На Isak от Dead Space му трябваше Bench да прави ъпгрейди, хем инженер човек- мацката прай пушки около котела с манджа... Тича, пъшка, пребита, нарязана, ама без проблем опва 10 души като жартиери по скалите. Да ти кажа даже и един капан не видях, с изключение на 2-3, които са по сценарии. Ти го каза- за тва нещо не си струва да си дадеш парите... DMC ми беше провал, и аз се изприщих докато го играя, TR- също. Гледам на никого почти не се харесват коментарите ми, но бих искал само да уточня, че нито злорадствам, а напротив жал ми е за тези игри. И ВСЕ ПАК това съм само аз. Гледам на всички деца им харесва, явно вече поколението е друго. Аз съм от "стария" и промивката на мозък не върви при мене...
Препоръчвам ти да я пробваш- черна, бяла, може и да ти хареса, вкус другар няма. :) Ако си разчарован- пиши, да коментираме недостатъците, ако желаеш.

242 мнения
профил »
angelsx каза на 05.03.2013, 08:23 ?. :

Играта си е супер.Който я критикува и то преди да я е играл да иде да се прегледа.Всички голями медии и дават високи оценки това е факт.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 05.03.2013, 08:25 ?. :

...а който се води по мнението на големите медии няма нужда от преглед =)

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.03.2013, 10:24 ?. :

Нали знаеш че студията и разпространителите "финансират" тия медий да им дават високи оценки и да лъжат в бройките закупени игри за определен период от време .. и ти хаааааа психологическата манипулация е завършена ... та вервай си там ... ние видим за ко иде реч... !

242 мнения
профил »
angelsx каза на 05.03.2013, 08:31 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 08:35 ?.

Не искам са се заяждам приятел но аз я врътнах играта 2пъти преди една седмица на xbox-a така,че не е само оценките на медиите.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 05.03.2013, 09:30 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 09:49 ?.

Тук не става въпрос за заяждане. Нека да разсъждаваме на глас. Тъй, сега както изглежда ти си изиграл играта не веднъж, а цели два пъти. Човек ще си рече, че ще може да се напише повече от две изречения (но този път пряко свързани с материята) като отразяване на видяното. Може би е редно да го сториш, особено ако целиш да промениш мнението ми за играта, което както вече обявих, съм оформил благодарение на геймплей видеа и кратки ревюта от хора вече закупили играта. Основно са се оформили два типа геймъри - едни такива, които въобще не си пестят думи да хулят, че играта, която са купили не си струва парите (честно изработените им пари) и едни други, които ще извадят всякакви аргументи в подкрепа на тяхната покупка, все пак пари се е дало, а по правило те самите не харчат за глупости.

Та, сега му е времето да напишеш свое ревю и да изчистиш всякакви съмнения около различните аспекти на играта. Давай, ти си човекът! =)

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 05.03.2013, 08:34 ?. :

Да, но за разлика от Uncharted, Tomb Raider не е шибан конзолен ексклузив!

121 мнения
профил »
NEXT каза на 05.03.2013, 09:19 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 11:07 ?.

Но ти си шибан ексклузивен тъпанар !


Относно играта днес ми пристига копието и от това което съм видяла определено ми харесва много.

Последният истински томб за мен е 3. Това което видях няма да е класически Томб Райдър в стилът който го познаваме. По-скоро ще е екшън адвенчърче но със страхотна графика стил Ънчартед.

След като я изиграя ще мога да дам адекватно мнение на този етап е просто догадка.


@Пръч За мен 3 е последната, булшинството от хората харесват развитието на-там просто на мен не ми допада но и не съм еквивалент за качество.


22 мнения
профил »
Пръч каза на 05.03.2013, 10:45 ?. :

@NEXT: Е как 3, като по-истински и хардкор Томб от 4 няма.

777 мнения
профил »
veluvian каза на 06.03.2013, 08:51 ?. :

Да, аз също мисля, че последният истински TR беше четвъртият. Но всеки вижда по своему. ;)

506 мнения
профил »
Azriel каза на 05.03.2013, 09:30 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 09:41 ?.

Да aма копира Unchrted почти на 100%. Дори някои скриптирани сцени доста напомнят на Uncharted.И на мен ми е интересно каква е тая стрела дето влачи след себе си въже дълго около 20-30 метра,че после поема тежестта на Лара докато се спуска по него.Най разочарован съм от сървайвъл елемента.Това беше и най голямото ми опасение.Още когато видях "новите дрехи" на играта вече беше ясно че са копирали Uncharted ,но когато Eidos казаха че работят по мултито на играта вече стана очеизвадно от къде копират.

130 мнения
профил »
vilza каза на 05.03.2013, 10:50 ?. :

На мене играта ще ми дойде утре и за това не мога да кажа нищо за нея .ПОПРАВКА : Тукущо ми се обадиха от Озон.бг , че имат проблеми с доставката и ще я получа в четвъртък ((((( Но ме притеснява едно нещо : В Steam играта се продава за 50 евро , а в Озон.бг на преордер е 53 лева . Дали няма да получа някои орязан вариант ?

121 мнения
профил »
NEXT каза на 05.03.2013, 11:09 ?. :

Виж версията която продават дали не е колектърска. И за коя платформа е.
Относно това за орязването няма начин. Единственото по-изрязано е press копието но то не те засяга.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.03.2013, 10:28 ?. :

Аве вийй хахо ли сте да купувате игри за толкова пари .. има си торенти пробвайте ако ви хареса купете си я ... аз така правих едно време като вадеха хубави игри .. ама като почнаха с всяка игра да изкарват сапунен сериал спрях ... И рафта ми е пълен с яки игри ама само от първите части .. щот сичко друго после е ЛАЙНА ... ЛАААААААААААААЙНАААААААААААААААА

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 05.03.2013, 11:26 ?. :

Само дето Ънчартед толкоз много е копирал от предишните томб райдери, че сега нз кой от кого копира. Всъщност самиа ънчартед си е един томб райдер клонинг.

506 мнения
профил »
Azriel каза на 05.03.2013, 13:24 ?. :

Само дето новият Томб Райдер го правят три студия,а Uncharted само Naughty dog.Като добавим факта че именно Eidos погребаха Томб Райдер със своята пре експлоатация на франчайза беше нормално някой друг да заеме овакантеното място.
Не че не харесвам Crystal Dinamics ,но и те тъпчеха на едно място доста време с този франчаиз докато Naughty доста доразвиха и усъвършенстваха механиката на този тип игри и за това е съвсем нормално сега Томб Райдер да бъде сравняван с Ънчартед.

284 мнения
профил »
Antov каза на 05.03.2013, 13:50 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 13:50 ?.

@iddqd Провери си информацията за да не ставаш смешен.
За NEW WAVE kids сигурно си много оригинален.
Като ще си вадим кой от кой клонинг е я се замисли от кой е клонинг Томба ?


2206 мнения
профил »
iddqd каза на 05.03.2013, 14:08 ?. :

Още малко и ще кажеш че ЛАра крофт е клонинг на Майка ти.

284 мнения
профил »
Antov каза на 05.03.2013, 14:11 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 14:37 ?.

Хайде де кажи на кой клонинг . И освен голяма уста друго ...... нямаш
А относно майками просто си замълчи.


@Тихо гей журналисте.

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 05.03.2013, 14:26 ?. :

iddqd пак разби antov като стените на джерико

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 05.03.2013, 15:57 ?. :

Ееее, iddqd, къде се изгуби, бе, човек? :D

25 мнения
профил »
Ethan каза на 05.03.2013, 12:09 ?. :

Само искам да кажа, че за мен, все пак тази игра си остава най-добрата за годината до сега.

1336 мнения
профил »
sollider каза на 05.03.2013, 13:18 ?. :

Прекарах около час-час и половина игра и видяното ми хареса доста. Някой, който вече я е превъртял може ли горе-долу да каже колко часа геймплей има? Надявам се да не е поредната добра, но кратка игра.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.03.2013, 00:13 ?. :

На мен ми отне 8 часа... с много умиране

6 мнения
профил »
line каза на 05.03.2013, 14:12 ?. :

Единственото което ме подразни до сега,е че на всяка крачка,включително на най-малоумни места да намираш стрели,също така дори на Hard трудност е адски лесна...поне за сега.И това със битките,дето реве на кът сцените че е убила някой и е имало насилие,а после да ги избиваш хладнокръвно като 47,наистина е адски пародийно.. :)
Но иначе общо взето е добро приключението за сега =)

25 мнения
профил »
Ethan каза на 05.03.2013, 15:23 ?. :

Братле, Crystal Dynamics говориха за това. Опитали са се да покажат еволюцията на Лара, на Tomb Raider. При първото си убиване тя плаче, защото е още млада и наивна, но след това се превърща в "хладнокръвен" убиец, заради близките си и собствения си живот.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 05.03.2013, 16:02 ?. :

Мисля, че точните думи бяха "Да, Лара се сблъсква с необходимостта да вземе живота на друго човешно същество, но не го прави хладнокръвно. Какво бихте направили вие, ако бяхте поставени на ръба на оцеляването?".


25 мнения
профил »
Ethan каза на 05.03.2013, 15:57 ?. :

Мисля, че трябва да има още един плюс - Лара е толкова секси. ;)

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 05.03.2013, 16:01 ?. :

Браво на РС мания за светкавичната реакция. Съгласен съм с ревюто, имам само три мънички забележки по него:

а) играта НЕ Е прикуел, а рибуут
б) не споменавате РС ексклузивната технология TressFX
в) използвате промо скрийншоти, половината от които са от X360 версията, друга 1/4 от РС версията и последните от PS3 варианта

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 05.03.2013, 19:03 ?. :

Колко рибута и направиха на тая игра?

214 мнения
профил »
newcomer каза на 05.03.2013, 19:40 ?. :

Това е най-глупавият коментар за тази седмица.Честито!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 05.03.2013, 19:42 ?. :

@ newcomer - Много бързаш с наградите, днес е едва вторник =)

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 05.03.2013, 22:08 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 22:11 ?.

@Serious Sam, понеже не ти отговориха на въпроса - това е втори рибуут. Първият започна с Legend и свърши с Underworld. Там до голяма степен Crystal Dynamics заимстваха герои и местности от старите части, затова не личи толкова, но официално си се водят рибуут. Тази новата се пада втори рибуут :)

@VK_ - вече е сряда :D

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 06.03.2013, 15:31 ?. :

@newcomer - правилно си си избрал никнейма...

1885 мнения
профил »
Sentry каза на 06.03.2013, 15:55 ?. :

nvision89, според мен е поне трети, защото с Angel of Darkness отново се опитаха да наложат съвършено различен gameplay...

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 06.03.2013, 23:58 ?. :

@Sentry, съгласен съм с теб, но официално си се води втори :D

214 мнения
профил »
newcomer каза на 05.03.2013, 19:56 ?. :

Колега,този форум все по-рядко ме изненадва.Днес се изненадах от Сам много неприятно.Ако някой измисли по-глупав коментар до края на седмицата,ще съм там,за да го отбележа,помни ми думата.:)

149 мнения
профил »
Императора каза на 05.03.2013, 21:16 ?. :

мога само да кажа, че снимка #11 ме възбужда.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 05.03.2013, 22:13 ?. :
Редактиран на 05.03.2013, 22:14 ?.

Значи или си луд фен на 2 Girls 1 Cup или ти има нещо друго психологично... Потърси помощ!

149 мнения
профил »
Императора каза на 06.03.2013, 11:32 ?. :
Редактиран на 06.03.2013, 11:33 ?.

http://captionsearch.com/pix/thumb/ls72go kd0y-t.jpg

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.03.2013, 00:09 ?. :
Редактиран на 07.03.2013, 00:11 ?.

Хаха, добре. Заслужих си го с моя откровено хейтърски коментар. Имах предвид, че мен специално омазана с кръв и кал и подложена на интензивен психически стрес (както е в тоя момент от играта, от който е скрийншотът) мацка определено не ме възбужда, а по-скоро предизвиква съжаление и събуждане на първичния инстинкт да я защитя, след което да я изкъпя, нахраня и тогава да я... сещаш се!

Та така :)

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 05.03.2013, 23:12 ?. :

Играта доста мяза на сериала Arrow(действието на острова). :D

388 мнения
профил »
velikana каза на 09.03.2013, 13:15 ?. :
Редактиран на 09.03.2013, 13:18 ?.

Ти за Green Arrow чувал ал ли си? Комикси, нещо? Arrow е този Green Arrow и няма нищо общо.
А относно сериала, ужасно як е :-D

320 мнения
профил »
radqtor каза на 06.03.2013, 10:58 ?. :

mene ma e strah da q igraq

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 06.03.2013, 23:58 ?. :

а меня много ма я срам :)

108 мнения
профил »
Soul_collector каза на 06.03.2013, 13:18 ?. :

Играта е много добра!Който какво си иска да говори!

407 мнения
профил »
Damnation каза на 06.03.2013, 14:12 ?. :

Бе игрицата кефи, и личното ми мнение без да се заяждам с автора, е че единственото изгубено "по пътя" са няколко кубика от циците на Лара спрямо оригинала....ама се преживява някак си.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 06.03.2013, 23:59 ?. :

Просто е махнала силикона

388 мнения
профил »
velikana каза на 09.03.2013, 13:22 ?. :

Те я направиха по - млада и разбира се и гърдите трябва да смалят. Те ще растат още повече, а и честно да ти кажа така по ми харесва :-D

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 06.03.2013, 15:08 ?. :

Не съм я играл още но от геймплей клипчетата ми изглежда по-добра от Uncharted.

7 мнения
профил »
XENAGK каза на 06.03.2013, 18:34 ?. :

Не е по-добра от Uncharted по никакъв начин.
Врътни я първо цялата, после си спомни за какво
идеше реч в Uncharted 1, 2 и
3 като история, места, графика,
дължина на играта и цялостно преживяване и тогава
чак може да кажеш, кое ти се струва по-добре.
Но за мен лично, ако кажем че Лара е като всички
игри които излизат, само че перфектна игра и това е
в момента 10 от 10 оценка, то Uncharted e в съвсем
друга категория и скала. Вече над 10, където
още никоя игра не е могла да прескочи тази линия.
Сама по себе си, Ларка е идеална, но на този
етап, само с едно място на действие и т.н. и предвид,
че още е начало на историята, не може да става дума
за сравнение с Uncharted.
Лъка на Лара е голям + :) над Uncharted, но само това е.

121 мнения
профил »
NEXT каза на 07.03.2013, 07:41 ?. :

@ XENAGK тично казано .

Зипи играта е добра и атмосферно и като изживяване но е доста посредствена за сравнение с Ънчартед. Когато я изиграеш ще правим разбор.

Инак играта е много хубава поне на мен ми харесва много.
Интересни локации интересен прочит на Лара и като цяло има доста приятни моменти.

Доволна съм от това което представиха.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 07.03.2013, 13:22 ?. :

Най-вероятно сте прави.
Не съм фен на Uncharted.

317 мнения
профил »
miro каза на 06.03.2013, 17:15 ?. :
Редактиран на 06.03.2013, 17:17 ?.

Поредната игра паднала в жертва на холивудските екшън тъпни и безкрайни сериали :)
Японците си остават последния остров на "чистите" игри

145 мнения
профил »
Fenrir каза на 06.03.2013, 17:45 ?. :
Редактиран на 06.03.2013, 17:49 ?.

Врътнах играта и тя ми хареса адски много. Историята не е толкова откачена като в останалите части, а по-реалистична, което за мен си е плюс(по смътни спомени в последният Tomb Raider се биех с някаква демонична мацка в Нифълхайм, което за мен си беше тъпо.Но все пак да размахваш Мйолнир си остава един голям плюс ;д). Т'ва, че викала и плачела - 'ми...да - яко е да видиш реакцията на човек опитващ се да се справи с положение, за което не е подготвен. Макар и за кратък период в началото играта прокарва това, което направи Spec Ops: The Line - осъжда те, че отнемаш човешки живот и ти показва как това афектира героя. Определено е свеж полъх при положение, че сме свикнали да мелим стотиците единици пушечно месо тичащи в наша посока, без да се замислим как би могло това да бъде плот пойнт или как би трябвало да се отразява това на нас или главният герой. Изобщо нещата в играта са представени изненадващо човешки. На места определено ме накара да изтръпна и да се замисля кака бих реагирал, ако трябваше да плувам през река от кръв или да мина през тунел покрит с човешка плът и кости. Така че - евала на Кристъл.
Лара също ми харесва повече - намаленият размер на сутиена също си плюс(макар и да не е с много ;д). Като цяло персонажът е по-колоритен и по-човешки, а не чифт цици и два патлака. (*СПОЙЛЪР* - сцената, в която си затваря раната с нагрята стрела веднага се превърна в една от любимите ми евър. Т'ва егати - все едно извадено от филм - толкова добре направена ми се видя)
Геймплейът като Ънчартед ли е не знам - нямам PS3, така че го приемам за това което е - солиден и забавен. Пъзелите можеше да са с 1 идея по-сложни, а и "инстинктите" ти допълнително улесняват нещата
Та tl;dr версията на моите дрънканици, които не ви интересуват - ако са ви харесали предишните игри в поредицата - тази сигурно ще ви стане любима - както на мен. Ако смятате поредицата за глупава - надали тази игра ще ви промени мисленето. (:
+ споменават България в един от логовете на Сам - та дайте да се порадваме като цигане на купчина ламарини.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.03.2013, 00:00 ?. :

Евала за коментара! А сцената със стрелата наистина цепи мрака!

108 мнения
профил »
Soul_collector каза на 07.03.2013, 21:44 ?. :
Редактиран на 07.03.2013, 21:45 ?.

@Fenrir най-добрия коментар до момента!Май ти трябваше да направиш ревюто....

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 15.03.2013, 12:09 ?. :
Редактиран на 15.03.2013, 12:10 ?.

СПОЙЛЪР


На мен също сцена от играта ми стана любима.Когато се хвърли във реката от кръв и изплува след това,в Geothermal caverns.Беше страхотно. :)

2 мнения
профил »
popa каза на 11.04.2013, 13:10 ?. :

моля за помошт като си врътнал играта.как да мина оная грамада бронирания негър на кораба направо се омотах там зациклих

7 мнения
профил »
XENAGK каза на 06.03.2013, 18:26 ?. :

Не съм съгласна с ревюто, особено че играта била "криза на идентичността или Uncharted в женски вариант". Играта е перфектна, но няма
нищо общо с Uncharted! Uncharted е най-великата игра, невероятен шедьовър и е в
собствена категория. Не можем да сравняваме
Лара с Uncharted все още. Но и каква е тая криза на личността бе хора?
От къде го измислихте това? Лара се държи перфектно имайки
предвид ситуациите, в които е поставена. Тя реагира напълно
адекватно със стреса на който е подложена и с всичко се справя
напълно добре и е доста добре измислено. Така че, "криза на личността"
е съвсем друго нещо и е неуместно и нелепо определение.
Особено да го давате като минус!
Стегнете се малко, пишете напълно неадекватни неща понякога.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.03.2013, 10:42 ?. :

Дамм точно казано нищо общо двете игри ... и донякладе съм сугласен с екшъна заради това че е предистория ... жалко че няма повече пъзел елементи и загадки .. а тия глоупави сравнения от автора са просто неадекватни все едно да сравня Crysis 3 с Just Cause 2

320 мнения
профил »
radqtor каза на 08.03.2013, 22:42 ?. :
Редактиран на 08.03.2013, 22:42 ?.

omg om g omg momi4e sq 6e si biq 4ekii dokat ti 4eta komentara

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 06.03.2013, 20:40 ?. :

Играта е доста добра, има от всичко по много, нещо, което липсва в повечето игри в последно време. За да се хареса на повече хора, не трябва да се търси логика в играта, защото има прекалено много нелепи неща - някакво момиченце на моите години изтребва талази от кръвожадни бандити, стреля дяволито точно и безоткатно след като хваща оръжие за първи път в живота си, на всичкото отгоре си сглобява пушки около огъня... Минусите, които сте дали са адски нелепи, както каза XENA по-горе. Аз като минус бих отбелязал прекаленото скриптиране, но какво пък... Uncharted и Batman поредиците също бяха скриптирани, но са най-добрите екшъни на пазара, нали? :)

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 07.03.2013, 00:06 ?. :

Тук ще цитирам DragonSlayer, който каза, че в последните години ААА игрите са се превърнали в преживяване от сорта на "натисни вълшебния бутон и гледай как нещо яко се случва" - те ти тебе скриптиране. Ама това е, защото с появата на седмото поколение конзоли, болшинството франчайзи преминаха в ръцете на западни разработчици. От друга страна, SquareEnix, които са в японската част на света, направиха нещо много хубаво за западняшките игри, като си купиха Eidos. Дотук възкресиха три от франчайзите на компанията - Deus Ex, Hitman и Tomb Raider, преди броени дни обявиха рибуут и на Thief. Аз доволно потривам ръце и чакам обяваването на нов Legacy Of Kain :D

742 мнения
профил »
jenssn каза на 07.03.2013, 10:48 ?. :

Aре веее едно време като пуцахме QUAKE и да имаш 100 ракети в рокет лаун4ера според теб някой мрънкаше ли че било не логично .. все пак това ти е ИГРА не РЕАЛНИЯ ЖИВОТ ...

2 мнения
профил »
yana каза на 31.08.2018, 11:38 ?. :
Редактиран на 31.08.2018, 12:15 ?.

@cobra11ben, всъщност не е съвсем неподготвена. Някъде в едно journal entry разказваше, как Конрад Рот я учи да стреля още като е била дете. А в комиксите на Dark Horse, които се явават продължение и запълване на "бели петна" между трите игри, Лара споменава за другите си умения - акробатика, стрелбата с лък, катеренето. Имало си е известни предимства да бъдеш отглеждана като аристократка. :P

На мен нелепите моменти ми бяха по-скоро забавни, отколкото да ме дразнят.

15 мнения
профил »
Jade_Empire каза на 07.03.2013, 06:53 ?. :

Като човек който не е играл Uncharted сериите,играта е доста приятна и за мене минуса е излишен.

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 07.03.2013, 11:25 ?. :

Левъл дизайнът е уникален. Точка.

6 мнения
профил »
line каза на 07.03.2013, 20:27 ?. :

ахахаха,стигнал съм до Geothermal Caverns и враговете от този култ,както и цялата обстановка убийствено ми напомнят за този клип на Ахат :D >-- http://www.youtube.com/watch?v=9X0Jc-f-Fgs \m/ o O \m/

134 мнения
профил »
ancho77 каза на 09.03.2013, 06:24 ?. :
Редактиран на 09.03.2013, 06:30 ?.

играта е доста хубава на мен лично по ми харесва сега как е направенa от колкото както бяха първите игри 1-2-3 - малко екшън и много логика което малко ме спъваше се пак съм бил на 14-15 години от тогава до сега играта беше еднотипна, а сега с тая версия ми върнаха желанието към поредицата. Повече кръв повече екшън :)))

134 мнения
профил »
ancho77 каза на 09.03.2013, 10:36 ?. :

Всеки с мението и вкуса си :)

801 мнения
профил »
Ajax fen каза на 09.03.2013, 15:05 ?. :

''криза на идентичността или Uncharted в женски вариант''
..Ако не греша мисля ,че точно Tomb Raider въведе този жанр(Говоря за 3D игра..преди това не знам).Така ,че вие си правете извод кой от кого краде идеи.
Иначе играта е страхотна!

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 09.03.2013, 18:12 ?. :
Редактиран на 09.03.2013, 18:13 ?.

.

320 мнения
профил »
radqtor каза на 09.03.2013, 23:40 ?. :

Лара има добри цици. Мога да я наеба. Докато еба Лара ще я стискам за циците.

748 мнения
профил »
rosniak каза на 10.03.2013, 07:00 ?. :
Редактиран на 24.03.2013, 09:22 ?.

@злостар- не четеш ли т.н. "новинарски" сайтове, които следят за живота на звездите ? Там има един дето под всяка новина, свързана с това че някоя жена се поразголила малко публикува едно и също нещо- ей този коментар :D.
Ontopic:
Очаквах повече. Очаквах повече пъзели и по-малко стрелба- 10 минути стрелба и бой, пъзел, който се решава за 3-4 минути максимум (а някой даже и за по-малко, да не кажа повечето поне там докъдето съм добутал)и продължавай напред. Не ми харесва и че т.н. "гробници" са един дълъг коридор + някакво помещение с тъп, та елементарен пъзел, а "наградата" е карта на всички екстри за събиране в дадена зона.. Не съм и очаквал че пъзелите в игра от този ранг ще бъдат толкова прости. То даже в Darksiders 2 имаше по-сложни пъзели. Като дължина е добре. На моменти се забелязват няколко пропуска в историята, но не е болка за умиране. Графично е добре, озвучението -също.
Заключение : Не съм очаквал че ще играем Томб Рамбо.

2 мнения
профил »
P_Brigade каза на 10.03.2013, 08:47 ?. :
Редактиран на 10.03.2013, 08:49 ?.

Е не се ли научихте вече че комерс и класика са несъвместими понятия...
Друго обаче ме дразни, че някакви пишлегарчета ще "израснат" с тази помия и ще започнат да се пишат за фенове

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 10.03.2013, 21:39 ?. :

Доста силна игра, никога не съм пипал TR преди, защото като малък бях видял някъв скрийншот на девойка с големи гърди и грозни слънчеви очила как стреляше по динозаври и си помислих "каква безвкусна измишльотина", но ето, след като видях тази, че е рибуут, си казах защо да не пробвам и никак не съжалявам. Харесва ми как има една приятна тръпка, тук-там някой по-силен момент да ти ускори пулса, хубави пейзажи, контролите са доста малко като за модерна игра, но достатъчно, изчистения екран (без hud през повечето време за по-кинематографично чувство), преливането на геймплей във кътсцена е безупречно, много ми харесва, че сейва доста често, винаги съм мразел да преигравам 3 и повече минути, просто пуснах я и 4-5 часа тотално се потопих, напомня ми на друга игра, която пак има острови, оцеляване, стрелба и хубава история и също започнах без очаквания, а постепенно се влюбих - Far Cry 3. Май и с тази това ще стане.
@P_Brigade - и аз много съжалявам, че ще израсна (геймърски) с тази помия, която ми носи безумно удоволствие и няма да мога да се пиша за елитист. Скубя си косите, ама какво да се прави. :S

320 мнения
профил »
radqtor каза на 11.03.2013, 09:29 ?. :

abe tup li si be tomb raider bez puzeli e kato ciganka bez spin

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 11.03.2013, 19:56 ?. :
Редактиран на 16.03.2013, 19:43 ?.

shneevaiss,какво обиждаш човека?Прочете ли поне какво е написал?Казва,че досега не е играл Tomb Raider.Съответно не е запознат с характерните черти на тази поредица.Да играта не е в духа на предишните и за това отначало се разочаровах.Но ако се абстрахираш от това и забравиш,че е Тумб Рeйдър е много,много добър екшън.

86 мнения
профил »
DeanWin каза на 17.03.2013, 10:43 ?. :
Редактиран на 17.03.2013, 11:56 ?.

Превъртях я! Напълни ми душата, то не бе графика, то не бе геймплей, история.. въобще всичко ми хареса, определено, заявявам, че чакането СИ ЗАСЛУЖАВАШE!
ПОКЛОН

3 мнения
профил »
BajDragoj каза на 19.03.2013, 21:42 ?. :

Ммм да това е една хубава дори много хубава игра, но що им трябваше да я кръстят Tomb Raider развалиха ми удоволствието от играта.

2 мнения
профил »
popa каза на 11.04.2013, 13:14 ?. :

малко помощ как да мина бронирания негър на кораба

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 06.05.2013, 19:59 ?. :

Най-после я довърших, забележки... Никакви. Като фен на приключенските филми мед ми капа на сърцето, докато я играх, то не бяха красиви местности, то не бяха разни храмове и надъхващи QTE. И историята накрая даже някак си добре си дойде всичко на мястото. Добро впечатление ми направи, че пичовете във финалните кредити благодарят на фенсайтовете си, много готин жест. 10/10, не мога да й намеря кусур, цялата jump'n'run система и престрелките работят отлично на PC.

2 мнения
профил »
yana каза на 31.08.2018, 11:53 ?. :
Редактиран на 31.08.2018, 12:19 ?.

напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Tomb Raider

Интервю:
Какво ще е усещането да играем с младата Лара? Как изглежда светът й, какво може да прави тя в него и какви са потенциалните опасности, които я очакват?

новини:
Въпреки че последната трилогия Tomb Raider, която започна с Tomb Raider през 2013 г. и завърши с миналогодишната Shadow на Tomb Raider, завърши май ще има още.
Два нови домейна с името Tomb Raider са били регистрирани от японската компания Square Enix.
Освен по последното приключение на Лара Крофт, студиото е работило още по Gex, Pandemonium и Lara Croft and the Guardian of Light.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80
Dark Souls: Prepare to Die Edition 74