facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tomb Raider – PCM2.0
Ревю | 07.06.2014 | автор: PCM 2.0


оценка:
Производител:
Crystal Dynamics
Издател:
Square Enix
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

напрегната и очарователна атмосфера

една нова, по-добра Лара

минуси

историята напомня за други игри

посредствен мултиплейър

Една от целите на инициативата PCM2.0 е да дадем възможност на вас, читателите, да дадете втори поглед върху игри, които вече сме представили. Точно това се случва тук с последната част от поредицата Tomb Rider. Вижте нашата статия тук.

---------------------------------

Новият Tomb Raider надхвърля очакванията. Нещо подобно, казано за игрална поредица с над 17-годишна история, звучи невероятно и скептиците по темата Лара Крофт вече сигурно повдигат невярващо вежди. Точно за тях обаче ще повторя: новият Tomb Raider надхвърля всички очаквания. Именно - не просто ги оправдава, а ги надхвърля, съживявайки един от най-старите и популярни игрални франчайзи по начин, достоен за уважение.

Наново разказана история

С новите приключения (или май е по-добре да кажа с началото на приключенията) на Лара Крофт, Crystal Dynamics демонстрират позабравена класа. Всъщност всички фенове на игрите им и особено на поредицата, направила ги легенда в гейм средите - Legacy of Kain, непрестанно ще улавят проблясъци от някогашната слава на студиото в огледалото за обратно виждане през цялото време, докато играят Tomb Raider. Поначало целите на Crystal бяха амбициозни, дори граничещи с невъзможното. Да разкажат от самото начало една история с безбройни криволици, завършеци, недоизказани неща и която през неравноделното си развитие мина през ръцете на цял куп гейм студия и разпространители. Това никога не е лесно, а когато става дума за една от най-емблематичните героини на игралната сцена - култовата Лара Крофт - то е два, не, три пъти по-сложно и сериозно предизвикателство.

За щастие, Crystal Dynamics са се справили виртуозно със задачата си до степен, в която човек, играейки новия/стар Tomb Raider, не може да спре да се пита как ли би изглеждала тази изключителна поредица, ако още през 90-те години на миналия век беше попаднала в правилни ръце. Миналото - минало, обаче днес, тук и сега Crystal Dynamics слагат ново начало и ни предлагат да надникнем в най-съкровените кътчета на душата на Лара Крофт; да станем свидетели на трансформацията й от разглезено, богато момиченце в закоравяла авантюристка и търсач на съкровища. Трябва да призная, че именно този момент в играта беше обект на най-голям скептицизъм от моя страна. Защото ако говорим за същността на геймплея - тръпката на приключението, мистерията на поредната мистична крипта, виртуозните и предизвикателни пъзели - всичко това Crystal го могат и са го доказвали неведнъж досега. Но тук летвата беше вдигната по-високо още от самото начало - не просто поредната добра Tomb Raider игра, а Tomb Raider Играта! Ултимативното ново начало, орисано да бележи началото на нов Лара Крофт ренесанс.

И Crystal са успели - във всяко едно отношение.

Защото Tomb Raider е колкото добре позната история за фамозната млада археоложка, толкова и една изцяло нова вселена от емоции, внушения и идеи. Играта е много далеч от онази чистичка и бяла идея, която вероятно се е въртяла в главата на Тоби Гард, когато през 96-та е избрал именно младо девойче с апетитни форми за главен герой в новия си проект за "видео игрален вариант на Индиана Джоунс". Всъщност една от най-интересните страни на Tomb Raider, съпътствала поредицата през цялата й история, е свързана с факта, че първата игра от нея на практика е всепризнат родоначалник на нов гейм жанр - екшън-приключение от трето лице. Заради поредица от не особено удачни дизайнерски решения обаче, взимани през годините, които акцентираха все повече и повече върху... хм, бюста на Лара, а не на други нейни качества (пряко свързани с геймплея), серията придоби лоша слава и така и голяма част от играчите не успяха да погледнат сериозно на нея.

С новия Tomb Raider, една от основните цели, които са си поставили в Crystal Dynamics, е да променят именно тази не особено ласкава нагласа у хардкор играчите и да докажат, че Лара може да е на висотата на други ключови герои на жанра, появили се далеч по-късно, но ползващи се с по-добро име - като Нейтън Дрейк например. Затова и Лара Крофт, която ще видите в тази първа (макар и хронологически десета) игра от поредицата, ще ви се стори доста различна, ако сте фен, и изненадващо вълнуваща, ако не сте и никога преди това не сте се сблъсквали с нея.

Една доста по-брутална сага

Лара, макар и все така крехка и женствена на пръв поглед, бързо доказва, че всъщност е доста по корава отколкото изглежда. Защото в тази игра няма и помен от ведрия приключенски дух на предходните Tomb Raider-и. Тук главната героиня я бият, гонят, опитват се непрекъснато да я убият, намушкат, изгорят или застрелят и думата "оцеляване" не е просто красива литературна метафора, а основният фундамент на геймплея, около който се върти всичко в играта. Да, през втората й половина, след като Лара леко позакрепне, ще остане повече време и за други емблематични за серията моменти като изследване, решаване на пъзели, акробатични каскади и прочее, но като цяло чисто физическото оцеляване взима връх.

Всичко това придава на Tomb Raider очарователен, мрачен привкус, създава напрежение, държи ви на нокти и не ви позволява да се отпуснете и да се насладите на пътешествието. И това всъщност е прекрасно, защото точно то ви тласка напред, мотивира ви да не спирате да се движите, не ви дава възможност да се отпуснете в ръцете на фалшивото чувство за сигурност, което носи поредният успешно изпълнен куест. Островът, на който се развива действието, е пълен с изненади - една огромна част от които ужасяващи, кървави и с рейтинг М. Въпреки това историята, която се крие зад тях, е невероятно увлекателна, притежава несъмнен (макар и мрачен) чар и ще поддържа интереса ви жив от началото до края на играта.

Потопете се в света на Tomb Raider

До голяма степен конструкцията на наратива за съжаление твърде много напомня за прекрасния Far Cry 3 на Ubi - не бих могъл да кажа дали това е случайно съвпадение или нарочно търсен ефект, но паралелите са много и несъмнени. Ако се абстрахирате от това обаче и се потопите в мистичния и малко плашещ свят на новия/стар Tomb Raider, сигурно е едно - няма да съжалявате дори за минута.

-----------------------------------------------------------

За най-новите геройски постъпки на любимата ни Лара разказа Марио Георгиев, a.k.a yo33331. Това е поредната статия, която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0.

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш в обновените правила тук. 

 
системни изисквания
Процесор: Quad core CPU: AMD Phenom II X4 955, Intel Core i5-750, 4 GB RAM, видео: DirectX 11 графичен ускорител с 1GB Video RAM, Windows XP/Vista/7/8
напиши коментар
 

135 мнения
профил »
The EnglishMan каза на 08.06.2014, 14:05 ?. :
Редактиран на 08.06.2014, 14:09 ?.

Добре написана статия, хареса ми, но пък от друга страна не ми хареса играта чак толкова.Просто нещо не ми допадна..

389 мнения
профил »
venenum каза на 08.06.2014, 15:10 ?. :

Ревю и то какво!
Най-доброто ревю на читател,откакто сте започнали тази 2.0 инициатива.Може би, само последното ревю на serious sam е от класата на това!
Иначе играта като цяло не ми хареса и след първия половин час я изтрих,но след това ревю....хм може да и дам втори шанс :))))

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 08.06.2014, 15:40 ?. :

Пъзели в тази игра? ХА-ХА! Играта е добра иначе.

707 мнения
профил »
sturba каза на 08.06.2014, 17:51 ?. :

Много добре написано ревю, браво!
Играта определено е много добра!

1335 мнения
профил »
sollider каза на 08.06.2014, 18:49 ?. :

Идеята на РСМ 2.0 не беше ли да се пише за игри, които през годините са останали без ревю? Иначе добро четиво е сътворил Марио, поздравления.

89 мнения
профил »
Lakando каза на 08.06.2014, 18:57 ?. :
Редактиран на 08.06.2014, 18:58 ?.

Сега мисля, че ще е добре да дойде и едно ревю на GTA Online.

П.П. - Добро ревю

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 08.06.2014, 19:24 ?. :

Ревюто е добро без съмнения, но като видях Tomb Raider ревю и си помислих за момент че сте навили Лили Стоилова да напише ревю за играта :D

2 мнения
профил »
Freelancer каза на 23.09.2014, 02:20 ?. :

Кажи ми другарю, какво се случи с тази дама? Бях и голям фен(чисто редакторски разбира се).

132 мнения
профил »
yo33331 каза на 08.06.2014, 20:19 ?. :

благодаря на всички :)
пиша още ревюта да се надяваме да ги одобрят за следващия месец :)

89 мнения
профил »
Lakando каза на 08.06.2014, 20:25 ?. :

Успех тогава :))!

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 09.06.2014, 05:05 ?. :

Ревюто е интересно, но се обзалагам, че за да придобие този си вид, е минало през масирана редакторска намеса. :)))

А самата игра - пробвах я и останах с добри общи впечатления, но със забележки към определени детайли. За мен атмосферата много страда от честите QTE. Тъкмо съм се потопил в атмосферата, околната среда и действието на екрана, изпитвам силна емпатия към Лара, действието ме грабва и за момент играта наистина ме печели, докато в следващия ме губи с тъпо помпане на определен клавиш от КБД. В един момент си там, мокър до кости, ранен, оцеляващ, в другия момент си се изтегнал на фотьойла и помпаш някакъв клавиш. За мен тези QTE са много дразнещи и осакатяващи атмосферата. Не само тук в тази игра, но тук усещането е изключително неприятно.

343 мнения
профил »
Payback каза на 09.06.2014, 03:28 ?. :

igrata na mene lichno mi haresa adski mnogo 100 % sa postignali tova koeto sa tarsili osven puzelite za jalost :(

506 мнения
профил »
Azriel каза на 09.06.2014, 05:55 ?. :

Съгласен съм със Слеара.Тия ивенти развалят като зяло атмосферата и накъсват играта.Освен това играта разочарова в някои аспекти.Елементарни пъзели,липса на сървайвъл елемент като такъв.Конкретно визирам случката от началото на играта където Лара се жалва че е гладна и очиства една сърничка с това сървавъл елемента за мен се изчерпва.Няма търсена на лекарства,храна,импровизирани шини,растения които могат да бъдат използвани като лекарства.В добавка ъпгрейд системата по нищо не се различава от тази на RE.Според мен даже оценката е завишена.Това е една добра игра,но хайпа и изигра лоша шега и доста хора останаха разочаровани тъй като очакваха нещо повече.

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 09.06.2014, 08:39 ?. :
Редактиран на 09.06.2014, 08:41 ?.

Нали на всяко ниво има даден пъзел със скрит предмет.... еми тези пъзели бяха доста блудкави да не кажа тъпи.... никъде в играта не видях трудност което губи основната атмосфера с всички останали части!

Иначе като визия, история и гейм плей наистина впечатлява...

Относно статията..като цяло е до добра, но на места смисълът се губи или прелива...

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 09.06.2014, 11:12 ?. :

Браво за статията, уви- играта не ми хареса грам. Може да е красива, но от това по- скапан ребуут няма. Няма едно нещо, което да ми допадна, но просто като стар някогашен фен я изцъках.
Няма пъзели, но има пъшкания на килограм. Сървайвът е сведен до минимум и то в началото малко, после мачкаш наред. Левъл дизайнът ме отврати, но успях да се убедя, че има и по- лош, макар и по- късно, а именно Thief 4. Anyway Anniversary-то е далеч по- добро като класа...

1335 мнения
профил »
sollider каза на 09.06.2014, 14:20 ?. :

Помня първият ти 'разочарован' коментар в другото ревю на играта. Все още го препрочитам чат-пат и се смея сам като идиот... :D

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 09.06.2014, 15:52 ?. :

Мдааа и аз го помня тоя коментар.На мнение съм,че ако се абстрахираш от това,че играта е ТР,не лошо приключение.Даже много добро с изключение на QTE-те.Но ако си фен на поредицата като мен и ако си изиграл всяка част до тук си е излагация.Да няма един пъзел,който да те затрудни,то това беше половината от чара на ТР игрите. :)

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 09.06.2014, 16:10 ?. :
Редактиран на 09.06.2014, 16:15 ?.

:D Не помня вече какво съм писал преди. :D Съгласен съм иначе де, с някои уговорки, тук- таме стискане на зъби и голямо желание играта е читава сама за себе, но не и в случай, че някой иска точно приключение в стил TR, както е замислено. :)

//edit: Мале, намерих го, тогава бях избухнал тотално, много бях набрал...

1335 мнения
профил »
sollider каза на 09.06.2014, 16:26 ?. :

Наистина излишно много си се впрегнал... но пък коментарът беше уникален. xD

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 09.06.2014, 16:46 ?. :

Ей тъй някой път като ми дойде музата... :D И аз сега пищях от смях като го препрочетох. :D

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 10.06.2014, 17:18 ?. :

Сещам се за кой коментар става въпрос xD Тогава Moon_Burn много лошо беше рейдж-нал :D :D :D Ето и за неинформираните:

"Moon_Burn каза на 05.03.2013, 08:52:
Редактиран на 05.03.2013, 08:59.

"Язък ти за хубостта, Марийкее"!
Това ако е Tomb Raider- аз съм шадраван. Няма такава повърня като тая игра. Angel of Shitness обаче държи все още рекорда- там няма мърдане.
Какви са тея 5/6 звездички не знам... На кое? На това, че пасе праскови от храст за XP? За това, че ходи като Прометей с факла, докато накрая се сети овцата да намери запалка? Може би за това, че няма пукната гробница и прочее пъзели, освен малоумните гатанки за първокласник? Ше рови сандъци за ръждясали зъбни колелца и ще ми ъпгрейдва пушката около лагерен огън- аре у лево, ше ти се не види и прокажената игра. Къде му е сървайвъла на тая убита измишльотина? Къде огладняваше? Един път изяде патката на един елен и те тва ти беше food hunt-a. Буха ми наща, още невинна и "гробищно девствена", един билюк фатмаци с лък, сякаш има М-16 в ръката, че и ъпгрейдва ,бате, все едно е работила в на вуйчо си железарията. Някакви артефактчета ги оглежда, и освен поредния убит коментар, получаваш един член за това, че си ги намерил. Като се нахендриш в някоя DOWNLOADABLE TOMB (W T F ! ! !) и пак дедовия. Кво намираш- никой няма и да ти каже, щото сандъчетата са навсякъде едни и същи на вид. Наред с тва, ами и нашата пъшка еднакво. Барем части на вибратор да сглабя, белким има смисъл от тея еднакви стенания... Цялата XP система е фостата. Събирай яйца, гори плакати, барай си меча- и тва ти вдига умения... БРАВО! Гениално! Така се правят интересни challenges! А да ида да събирам черупки на плажа няма ли един? Или не е download-нат? Ше ви....
Така преебан не съм се чувствал никога- ТОЛКОВА да се надявам, заклет фен съм на поредицата и накрая Crystal Dynamics да изсерат тва захаросано лайно. Ше си цъкам квадратно - триъгълната 2ра част ако ще, ама тва не мога да го призная за пълноправен "рибуут" на Tomb Raider. Мир на душата и.

П. П. Съжалявам за профанията и избухването ми като цяло, ама трябваше да си го излея някъде. Така никоя игра не ме е разочаровала както "това нещо"."

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 10.06.2014, 18:43 ?. :

[... и пак дедовия! ....]

LOL


Коментарът е класика!

291 мнения
профил »
bushido каза на 11.06.2014, 09:30 ?. :

Коментарът на Moon_Burn е велик и трябва да се пази в архив и да се сложи в рамка! Много се смях!

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 11.06.2014, 21:39 ?. :

Радвам се, че сте се забавлявали. :D

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 12.06.2014, 03:42 ?. :

Аз да си призная,че само заради твоя коментар се навих да изиграя Tomb Raider, иначе нямаше да й обърна никакво внимание :D

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 12.06.2014, 11:09 ?. :

Ахаха, е, хубаво е да се опита, аз дори скоро си мислех да и дам втори шанс, че знам ли- може пък на второ изиграване да е друго, но просто като се сетя какво е през играта и интересът директно забива на 0%. :D

1335 мнения
профил »
sollider каза на 12.06.2014, 11:07 ?. :

И след като повдигнах темата за стария коментар на Moon_Burn, бих искал да допълня с още един интересен цитат от негово мнение темата:
"На Isak от Dead Space му трябваше Bench да прави ъпгрейди, хем инженер човек- мацката прай пушки около котела с манджа... Тича, пъшка, пребита, нарязана, ама без проблем опва 10 души като жартиери по скалите."

:D

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 12.06.2014, 11:10 ?. :

Еми а де, а то хем с нодове човъркаше, схеми, ала- бала. Тука верно напрай от пръчка със сезал ебаси спортния лък, пръскаше ги направо. :D

1335 мнения
профил »
sollider каза на 12.06.2014, 12:57 ?. :

За калашника да не говорим - адски точен дори на километри разстояние с притурките от подръчни материали, които му добави. :D

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 14.06.2014, 11:33 ?. :

Единственият проблем, който имам с играта е, че имаше твърде много противници, които умираха прекалено лесно.Нещо, което противоречеше на всичко ставащо в играта според мен.Имаш момент където се бориш за оцеляването си и в следващият избиваш десетки пичове без да се задъхаш дори.

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 14.06.2014, 12:10 ?. :

Да, твърде бързо играта минава от сървайв на seek and destroy. :D
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Tomb Raider – PCM2.0

Ревю:
Най-истинското изживяване, вдъхновено от древните митове, комбинирано с познатата формула от епичност и атлетичност на Crystal Dynamics

Тактика:
Може би ви се е искало в тефтера, който Лара носи, да има и решение на някоя конкретна загадка? Такъв няма. Аз обаче предлагам моя версия.

новини:
Ако изпитвате носталгия към класическите приключения на Лара Крофт, то ще останете доволни от факта, че първият Tomb Raider е вече наличен в Steam.
След новината за филми по Resident Evil и Devil May Cry, идва ред и на поредицата Tomb Raider. Според Variety през 2013 г. Лара ще се завърне на големия екран.
Материал в новия брой на геймърското списание Game Informer подсказва, че в началото на следващия месец можем да чуем анонса на нова игра от поредицата.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48