facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist
Ревю | 20.08.2013 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Ubisoft Toronto
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

мащабна сингъл кампания

различни начини, по които може да подходите

графика и визия на ниво

ко-оп и онлайн режимите са доста забавни

минуси

историята се забравя бързо

Излизаща във версии за PC, PS3, XBOX360 и – забележете - Wii U, Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist е шестата поредна игра в стелт серията на Ubisoft. Освен това е и първото заглавие от повече от 3 години насам след като Conviction се появи през пролетта на 2010 г. Blacklsit е първият голям проект на относително младото студио Ubisoft Toronto, което компанията отвори през 2009 г. В играта на познатият ни ветеран Сам Фишър се налага да загърби ролята си на единак, за да оглави елитен антитерористичен екип, наречен Fourth Echelon. Както обикновено, Сам и новоизпечените му партньори няма да останат дълго без работа, тъй като нова терористична организация с името The Engineers се появява на хоризонта. Нейната цел – поредица от кървави атентати в големи американски градове, набелязани в т.нар. Blacklist, откъдето идва и името на играта.

С нова посока в кариерата на Сам, ново студио начело на проекта и дори нов глас (Ubisoft замени титуляра Майкъл Айрънсайд с Ерик Джонсън, познат на публиката от сериала „Смолвил“), Splinter Cell: Blacklist представлява сериозна промяна в хода на поредицата в доста отношения.

Дали обаче това е за добро?

Досега игрите в поредицата Splinter Cell са се отличавали със сериозна доза линейност независимо дали Сам преследва терористи в Панама или се изправя срещу стари врагове в Малта. Неговата задача неизменно е била да стартира от началото на нивото и да се придвижи до неговия край използвайки стелт и своите джаджи. Наистина по пътя му се разкриват различни възможности и леки отклонения, но всяка от игрите повече или по-малко се играе по този начин. Високата доза интерактивност обаче става все по-достъпна за разработчиците благодарение на напредъка в технологиите и затова не е изненада, че в последно време доста игри се опитват да предложат различни начини на изиграване, съобразени единствено с желанията и възможностите на геймърите. Заглавия като уникалната и недооценена Alpha Protocol и Deus Ex: Human Revolution са добър пример за това, а сега е ред на Splinter Cell да се присъедини към тази тенденция.

С други думи, въпреки че Blacklist е далеч от отворен свят – всъщност би било доста трудно да си представим поредицата да отиде точно в тази посока – в много отношение тя представлява чудесен хибрид, който дава на играчите толкова много възможности и избори, че линейният характер в основата на играта е почти незабележим.

Крепост в небето

Базата на операциите на Сам е огромен и пълен с високотехнологични джаджи самолет, наречен Paladin. По отношение на сюжета той представлява мобилната база, от която Fourth Echelon подготвя операциите си, а като геймплей самолетът е едно гигантско интерактивно меню. От командния център може да започнете нови сингъл и ко-оп мисии, да влезете онлайн за режима Spies vs Mercs, както и да разговаряте със своя екип. В него ще откриете познати лица като Анна Гримсдотир, която например ви дава възможност да ъпгрейднете Paladin с кредити, които трупате в течение на играта. Айзък Бригс пък е човекът, който ви трябва за най-различни статистики от играта, както и за някои ко-оп мисии.  В стила на Mass Effect разговорите с вашия екип  задълбочават отношенията ви, което е изключително важно предвид, че в началото Сам страда от тежестта на това да бъде самотен вълк.

И все пак геймплеят

Действието в самите мисии тече гладко, разнообразно и винаги с предизвикателство към играча. Типично в духа на поредицата, задачите в Blacklist ви отвеждат в най.различни точки на земното кълбо – от нефтени платформи през тунели, поселища и горящи рафинерии. За да се справи с враговете си Сам често трябва да променя стила си между стелт и агресивен като Blacklist ви дава кредити за три типа на игра – т.нар. Ghost, Panther и Assault. Тъй като това все пак е една предимно стелт игра, промъкването през нивата без да докоснете никого и без да бъдете засечени – или с други думи Ghost стила – ви дава най-много точки. Ако се впуснете напред с огнестрелно оръжие също ще ги получите, но няма да са толкова много. Понякога това обаче просто се налага, тъй като лошите са доста добри и ако не бъдете внимателни с маневрите си, Сам често ще попада в тяхното полезрение. Друг път времевият лимит, който някои мисии имат, може да ви притисне. Ключът към успеха е постоянното движение – в един миг Сам може да дебне врага си, а в следващият да се крие от него. Звучи стресиращо, динамично и качващо адреналина. И е точно така. 

Самите кредити са важни за всичко, тъй като с тях си взимате нови джаджи, оръжия, екипировка, която ви дава бонуси в играта и класове в мултиплейъра. Чисто като количество предлаганите неща са адски много, което значи, че може да кустомизирате вашия Сам по почти уникален начин – още един плюс в борбата с линейния характер.   

Същата икономика се пренася и в мултиплейъра на играта, където играчите се разделят на екипи от наемници и шпиони и ъпгрейдват своите герои с нови оръжия и джаджи. Въпреки че отсъстваше от Conviction, Spies vs. Mercs традиционно е популярен за Splinter Cell режим и има добра причина за това. Двете страни са с доста различни силни и слаби страни, а различните игри, в които може да премерите сили предлагат традиционни задачи като Team Deathmatch, Capture the Flag и Domination. За по-хардкор геймърите има и игра 2-на-2, където ъпгрейдите не са разрешени.

Какво няма да ви хареса?


От една страна историята. И това е традиционно за игрите с марка Tom Clancy. Американският писател някога може и да е създал име като автор на политически трилъри и шпионски романи, но игрите, носещи неговото име никога не са пленявали с някаква особено интересна история. Това не е The Last of Us и сюжетът около The Engineers бързо ще ви стане безинтересен. Лошите са безлични, а второстепенните герои се забравят бързо.

Друго нещо, на което трябва да обърнем внимание е системата за прикриване. В укритие се влиза лесно, но е по-трудно да го напуснете, когато се налага да действате бързо, например в разгара на някоя престрелка. Понякога секундите са безкрайно ценни и е глупаво, че Сам ги пропилява в невъзможността си да бъде максимално мобилен и да се подчинява на вашия контрол.

Извън това Splinter Cell: Blacklist е една солидна игра. Дълбоката сингъл кампания е допълнена от интересен ко-оп и онлайн режим, графиката е добра, озвучението – включително и новия „глас“ на Сам – върши работата си. Забележките са минимални и не развалят удоволствието от играта, независимо коя платформа сте избрали. 

 
системни изисквания
OS: Windows XP, Vista, 7, 8; CPU: Intel Core 2 Duo 6400 или AMD Athlon 64 X2 5600+; 2 GB RAM; видео: карта с 512MB, поддръжка на DirectX 10 и Shader Model 4.0
напиши коментар
 

716 мнения
профил »
Drecher каза на 22.08.2013, 16:54 ?. :

Гледам, че графата с минусите е малко празна, та Ви предлагам един личен "Отсъствието на Майкъл Айърнсайд".

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 22.08.2013, 17:24 ?. :
Редактиран на 22.08.2013, 17:27 ?.

Това е големият минус, и си личи колко много Джонсън от един момент нататък се опитва да имитира Айрънсайд. Което е жалко. Друг проблем са контролите - има едни два или три бутона, които се използват за ВСИЧКО. И доста често стават пълни простотии, защото само съм натиснал бутона, а не съм го задържал например. Чекпойнтите са на ОГРОМНО разстояние един от друг, системата с отчитането на Ghost, Panther и Assault точките не работи съвсем както трябва и често се сбъгясва. На AMD карти има проблеми с текстурите от време на време, дори след пач 1.01. Случи се веднъж така и да пропадна в нивото.

С колегата Цеков съм съгласен, че историята куца, но имам едно допълнение: тази на Blacklist е в пъти по-динамична от сюжетите на предните части и няма НИЩО общо с Том Кланси като стил. Имам чувството, че са наели някой от сценаристите на Call of Duty да им я напише - дори репликите на Сам са нетипични за него като характер. Поведението му е като на начинаещо самоуверено и арогантно хлапе, като това което убиват в първата мисия на Double Agent.

28 мнения
профил »
diskete каза на 22.08.2013, 19:39 ?. :

Само да ви светна, че името Том Кланси е купено от Уби.

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 23.08.2013, 11:13 ?. :

Стига бе, а пък аз си мислех, че ей така са го пуснали и чакат иск за авторски права... Много ясно, че са го купили. А това колко е далеч като геймплей и усещане в сравнение с първите, е съвсем друг въпрос. От един доста готин стелт, го превърнаха в екшън от трето лице, че на всичкото отгоре махнаха и човека(или по-скоро гласа) емблема на поредицата.

232 мнения
профил »
ToxicRed каза на 23.08.2013, 16:45 ?. :

WC Mania, след анкетата "хит на лятото", трябваше да дадете на юбисофтската помия оценка 6/6.
И сега сте го поели целият, но можехте да приберете и макарите.

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 30.08.2013, 13:11 ?. :

Ти продължавай да пишеш глупости, пък ние ще ти святкаме минусите !

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 23.08.2013, 20:58 ?. :

Слушам гласа на Andriy Kobin и си викам... Adam Jensen, is that you? Той е! Баси кефа.
Иначе засега мога да кажа, че се радвам на тази игра много повече от Hitman Absolution, въпреки че чисто обективно двете игри ми се струват почти еднакви - зададен път и няколко пътечки, по които можеш да стигнеш от чекпойнт А то Б. Но докато за H:A това беше опростяване, тук (може би защото съм играл само най-първата) това ми изглежда като разширяване на потенциала. Май ще се превърта до край.

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 26.08.2013, 18:51 ?. :

I never asked for this!

388 мнения
профил »
velikana каза на 24.08.2013, 09:00 ?. :

Хареса ми много повече от Hitman, сигурно защото геймплея на Hitman не ми допадна много, но това е перфектно.

174 мнения
профил »
ClyNe каза на 24.08.2013, 16:33 ?. :
Редактиран на 24.08.2013, 16:33 ?.

:)) Играл съм всички игри на Сплинтар , разбира се и много други заглавия и смело мога да направя сравнение и моето мнение е че презентацията на играта е като на филм , лично много се кефя на играта ,доакто играя имам усещането че гледам филм :))
Усеща се стелта и никак не е лесно да се играе по този начин ....
Браво на Уби !!!!
Подобни игри и за напред :)

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 25.08.2013, 14:17 ?. :

Pandorra tomorrow и double agant бяха последните истински игри, след последния фейл това даже няма да го погледна.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 25.08.2013, 18:50 ?. :
Редактиран на 25.08.2013, 18:54 ?.

Говното Double Agent защо го намесваш изобщо? "Официалната" версия беше нещо много различно от Splinter Cell, беше опростена на макс, язък само за нечовешката графика и оптимизацията на РС порта. Другата версия - за PS2 и GameCube си ги има всичките яки работи - звукометъра, нивата на видимост, режимите на цайсите... ама за сметка на това е грозна, мудна, бъгава и AI-то обича да стреля през стени и да те снайперира от другия край на нивото...

Последният "истински" Splinter Cell е Chaos Theory. Точка по въпроса. Blacklist много се мъчи да нагоди старите методи към динамичния геймплей на Conviction, и донякъде успява - като изключим историята и бъговете, играта си я бива... определено! Ако се кефиш на поредицата, поне я пробвай (тракери колкото щеш), ако ти хареса, нареди си я и ти като мен на рафта... Аз лично бях приятно изненадан и дори изпълнен с малко надежда. Току-виж следващият Splinter се окаже по-добър от тройката... (пфф, да бе, сам не си вярвам)

Луд фен съм на Hitman и Splinter Cell още от първите им части (2000-та и 2003-та) и се радвам че и Плешо, и чичо Сам се завърнаха в светлината на прожекторите. Имайки предвид състоянието на индустрията и тенденциите в последните години, е напълно в реда на нещата да се правят игри за масова аудитория и да се поднасят нещата малко по малко, че да не се загуби интересът на по-неумелите геймъри, свикнали на CoD и LoL. Липсва ми Майкъл Айрънсайд, липсва ми гласът на Ламбърт да ми се кара, че пак съм вдигнал алармата, липсва ми и кършенето на вратове от тавана... ама това е - прогрес, какво да го правиш...

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 26.08.2013, 15:23 ?. :

обърках Chaos Teory s дъбъл ейджънт помня , че игрите бяха 3
Splinter Cell
Splinter Cell Pandora Tommorow
Splinter cell chaos theory
новите са мноо зле

216 мнения
профил »
Nikeca каза на 25.08.2013, 17:02 ?. :

Дразнещия и супер досаден Dragon няма ли го да си даде малоумното мнение :)))

445 мнения
профил »
goblin каза на 26.08.2013, 06:19 ?. :

Доста хитро са решили проблема с баланса между стелт, екшън и стрелба. Дизайнът на сингъл нивата предполага минаване стил "пантера" като геймплея е динамичен, а Сам е бърз и смъртоносен. Ако търсиш промъкване като "призрак" трябва да откриваш алтернативните маршути, търпеливо да следиш гардовете и да имаш правилните джаджи, Ко-оп мисиите са групирани за различните стилове (според партньора), а шутингът е за мултито.

След претупаната Conviction не таях високи очаквания, но този път Юби са си свършили работата добре

777 мнения
профил »
veluvian каза на 26.08.2013, 21:33 ?. :
Редактиран на 26.08.2013, 21:51 ?.

Blacklist е много добър, определено възвръща стелт изживяването, стига играчът да е избрал този път. Мислех, че трудно ще видя нещо толкова силно от Chaos Theory насам, но дори липсата на Айрънсайд, както и силен сюжет не променят най - важното - чисто игрово си е страхотна. Играта и донася наистина известна тоза разнообразие, с кустомизирането и многото различни мисии в различни условия. Честно казано все съм си мислел да не би да съм прекалено консервативен към много нови игри, но сега като се замисля, Blacklist наистина успешно се конкурира с оригиналите по интересен геймплей.
На мен ми липсва единствено начинът, по който фино се настройваше с мишката за бавно и бързо придвижване, като по този начин играчът се съобразяваше с шума, който издава и върху каква повърхност стъпва. Но дори и някои да възразят, тук някои неща са отнети, но за сметка на други важни нововъведения. Да, в старите Сплинтъри, Сам оставаше напълно скрит в сенките на 100 процента и дори да се намираше пред взора на противника, изобщо нямаше да те забележи, което леко разваля реализма.
Тук някои нововъведения значително улесняват играта, но това стана факт още от Conviction. В дадено помещение обикновено обитават до максимум трима противници, с изключения. Бутонът за зашеметяване работи толкова безотказно, че понякога прави изживяването детска игра при Ghost резултатите.

И все пак, въпреки, че всяка част си има някакъв чар, любима мисия винаги ще си остане тази в Охотско море на кораба в Double Agent. :)

49 мнения
профил »
eli_i_vase каза на 27.08.2013, 01:51 ?. :

някой да я има оригинална спешно ми трябва помощ някой има ли я ?

291 мнения
профил »
bushido каза на 27.08.2013, 09:04 ?. :

Аз имам питане. Всичките тези избори в играта дали да убиеш или пощадиш някой в скриптирана сцена имат ли някаква тежест, след като краят на играта е един и същ? Има ли реални последици от тях?

49 мнения
профил »
eli_i_vase каза на 27.08.2013, 11:06 ?. :

ми zlostar не ще да тръгне играта като сложа пача 1.0 та питам дали някой вече е успял да я подкара оригинална с патча

51 мнения
профил »
the_duck каза на 03.09.2013, 17:31 ?. :

Много липсва Айрънсайд. Направо не ми се играе с тоя новия :(

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 03.09.2013, 17:48 ?. :

Абе хора взех си играта обаче като я пусна под direXt11 има голям лаг а не виждам причина,защото картата ми е ati 5850 hd 1gb gddr5 и дори на лол лаги ужасно,а като я играя под директ9 на high играта лети.Търсих някви опции за physx да има ама грънци.Някакъв съвет.

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 09.09.2013, 16:44 ?. :

Кво сте ми нацвъкали минусите бе лалугери,то човек да не попита нещо!

1335 мнения
профил »
sollider каза на 09.09.2013, 22:06 ?. :
Редактиран на 09.09.2013, 22:17 ?.

Мен лично двете Замунди с по ~1000 подобни на твоя коментара там ми стигат, вече почнах да свиквам с мисълта, че там нормално мнение за играта няма да прочета, дай и в PC Mania да почнем да спамим с тия досадни питанки - ще върви ли на хр, що на дх11 ми прави проблеми и прочие. Има си Гугъл, нито замунда, нито пцманиа са местата за подобни въпроси.

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 10.09.2013, 07:10 ?. :
Редактиран на 10.09.2013, 07:13 ?.

Пич аз попитах съвсем нормален въпрос относно хардуера ми,не като да съм казал:
Машината ми intel i15 50ghz,Nvidia Titan 120 gb....играта ще ми върви ли на минимум...А пък спокойно за PC Mania отдавна са по-зле от замунда тука има повече тролове от замунда и арена взети заедно.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 10.09.2013, 08:31 ?. :

Разбираемо е под DX11 да върви по-зле, отколкото на 9. Доста тежка е, особено ако я играеш на fullhd резолюция. Просто трябва да нагласиш настройките така, че компа ти да я понася, защото с DX11 става вече доста тромава. На места дори на GTX 650ti boost се опъва, а за 5850 какво остава. Но все пак имай предвид, че ако процесорът ти е слаб и спъва допълнително картата ти, тогава трябва да помислиш за евентуален ъпгрейд, ако толкова държиш да я играеш на по-високи настройки.

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 10.09.2013, 09:31 ?. :

И аз първоначално си помислих че е от процесора щото той не струва,след последния пач обаче нещата се пооправиха,има сцени в които налагва именно заради евтиния amd процесор но тези моменти са малко.За некст гена обаче задължително ще му правя ъпгрейд.Благодаря ти все пак за отделеното внимание:)

1335 мнения
профил »
sollider каза на 10.09.2013, 09:35 ?. :

Какъв ти е процесора? Вярно, че играта иска силни чаркалаци, но в известна степен и портът не е на ниво.

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 10.09.2013, 10:11 ?. :

Процесора ми е amd athlon 2 x2 240 2.8ghz,пълен боклук знам...

1335 мнения
профил »
sollider каза на 10.09.2013, 10:29 ?. :

Няма никакво съмнение, че картата ти е здраво спъната. А за какъв нов пач става въпрос? Линк..?

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 10.09.2013, 11:06 ?. :

Patch 1.02 значително ми вдигна фпс от 17 на 28-30.При мен се инстална автоматично като пуснах играта вчера.Аз обаче продължавам да си я цъкам под dx9 защото там поддържам средно 58фпс на high.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 10.09.2013, 12:18 ?. :

Благодаря за информацията. :)

34 мнения
профил »
VforVictory93 каза на 11.09.2013, 20:27 ?. :
Редактиран на 11.09.2013, 20:42 ?.

Шитлиста само в Versus ( SvM ) го бива !

МАЛОУМНИТЕ НЕЩА В ТАЗИ ИГРА :
1. Сам Фишър се доверява на КОБИН !!!!
2.Уж лийдър на Четвъртия Ешелон пък той е на кавър операциите :D
3.4th Echelon !
4.Фишър е озвучаван от някакъв гей !
5.Атмосферата въобще не е като за SC na TOM CLANCY ( oooh wait Ubisoft купиха правата .... ) !!

ЯКИТЕ НЕЩА :
1. Имаш избор да си lethal or not !1296 мнения
профил »
hyper' каза на 02.10.2013, 15:03 ?. :

Мир на праха на Том Кланси.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist

Превю:
Сам Фишър ще се завърне, а заедно с него геймърите ще имат възможност да избират между три различни стила на игра в новия екшън на Ubisoft Toronto.

новини:
За последните десет години Реймънд работи в Ubisoft на различни позиции като бе продуцент на оригиналната Assassin's Creed и нейното продължение.
Ubisoft ще продължи да експериментира с формулата на поредицата в опит да открие перфектния формат за приключенията на Сам Фишър.
Splinter Cell: Blacklist с лекота обра мнозинството от гласовете и се превърна в най-предпочитаното заглавие, въпреки че Pikmin 3 е реалният хит на сезона.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Assassin's Creed III 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80