facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tom Clancy's H.A.W.X
Ревю | 23.03.2009 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Ubisoft Romania
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Екшън, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Терен, пресъздаден с помощта на сателитни снимки

Голям избор от самолети

Въздушни битки, достойни и за Top Gun

Достъпна и за новаци

минуси

Няма да се хареса на ветераните в жанра

Твърде кратка кампания и често повтарящи се мисии

Непослушни помощници

Tom Clancy's H.A.W.X е поредното заглавие, което илюстрира стремежа на гейм-издателите да опростяват игрите си. Тенденция, която се наблюдава през последните няколко години. Защо? Много просто - за да могат да достигнат колкото се може по-широка аудитория и по този начин да генерират повече приходи. Дълго време не бях привърженик на тази идея, но напоследък като че ли виждам смисъл в нея, стига да не се прекалява с т.нар. „опростяване”. Със сигурност не всички биха се съгласили с това, но кажете честно – колко от вас имат нервите да играят на засукани куестове, ултра реалистични симулатори и мащабни походови стратегии? Явно същият въпрос са си задали и Ubisoft Romania, когато са замисляли концепцията за Tom Clancy's H.A.W.X.


В интервюта за играта авторите й, които вече имат няколко подобни заглавия зад гърба си в лицето на Blazing Angels, многократно подчертаваха, че

екшън елементът преобладава за сметка на реализма

И слава богу. Отдавна ми се играеше на някой по-аркаден симулатор, в който не се притесняваш, че горивото ти ще свърши и в който можеш да правиш страхотни въздушни маневри с лекота. Който директно те изхвърля в небесата, без да те кара да се чудиш с кое копче точно трябваше да излетиш. И ако и вие търсите нещо подобно, значи сте попаднали на правилното място.

Историята няма да я коментираме – това просто е поредната боза тип Том Кланси. За не знам си кой път Съединените американски щати са изправени пред национална криза и преодоляват всички препятствия, поставени пред тях, с гордо изправени глави. Направо да му се доповръща на човек. За щастие няма как подобна терористична сапунена опера да бъде разгърната в цялата й „прелест” в игра като тази. Така че може да сте спокойни, че ще бъдете пощадени малко или много и ще имате възможност да се съсредоточите върху геймплея на Tom Clancy's H.A.W.X. А той е учудващо приятен.

Битките са точно такива, каквито бихте очаквали от един аркаден симулатор.

Динамични, зрелищни и най-важното – навсякъде!

Не е нужно да сте професионален пилот или да сте прекарвали часове с Microsoft Flight Simulator, за да хванете цаката на управление на вашия самолет. А благодарение на екстри като ERS (Enhanced Reality System) ще може да пресрещнете пътя и на най-ловкия ви противник. Вероятно мнозина хардкор фенове на жанра ще имат сериозни забележки върху това нововъведение, тъй като в много случаи то на практика свежда уменията ви на пилот до минимум. Но, първо – никой не ви кара да го използвате и – второ – то действа уникално добре. Просто натискате клавиша Alt и пред вас се появяват виртуални триъгълници, които начертават траекторията, по която трябва да минете, за да получите ясен изстрел към противника си. Трикът в случая е, че не трябва да пропускате твърде много, иначе ще изчезнат до няколко секунди.

Хубавото е, че ESR действа и за наземни цели и е особено полезна в случаите, когато трябва да унищожите някой добре прикрил се измежду небостъргачите на Вашингтон танк. А също така е и незаменим помощник, когато се налага да избягате от насочена към вас ракета.

Онези от вас, които наистина искат да усетят

тръпката от въздушните двубои


или т.нар. “dogfights” пък, просто трябва да превключат на режим „Assistance off”. Той ще ви отдалечи от самолета ви, поставяйки го в центъра на екрана, и ще ви даде значително по-добра видимост. Което значи – и в пъти по-големи възможности за маневри. В началото може и да се почувствате силно дезориентирани, но няма да минат и няколко минути и ще усвоите идеята. А тя е да вдигне адреналина ви на макс. Виждате как някоя ракета се е насочила към самолета ви? Избягвате я в последния момент! Врагът се е залепил за опашката ви и ви следва плътно? Забавете малко скоростта си, за да получите по-добра маневреност над машината и с няколко ловки движения на мишката застанете зад гърба му и го свалете. Но внимавайте да не загубите скоростта си напълно, защото тогава ще започнете да падате бързо към земята и единственият начин да установите контрол е, като изправите носа хоризонтално и натиснете копчето за ускорение.

С всеки свален самолет, гръмнат танк, изпълнена мисия или преодоляно специално предизвикателство (от типа на убийте X на брой противници с оръжието Y),

ще трупате опит и съответно – ще качвате нива

Нещо като елементарни ролеви елементи. По този начин ще бъдете повишавани в ранг, ще получавате достъп до нови самолети и допълнителни оръжия за тях самите. Изборът е доволно голям. Като се започне от Mig-29 Fulcrum и F-14B Bombcat, та стигнем дори до прословутия F-117 Nighthawk. А най-хубавото е, че преди началото на всяка мисия може да решите с кой от отключените самолети бихте искали да излетите, както и с какъв комплект от оръжия да се биете.

Що се отнася до самите мисии в соловата кампания – на теория те звучат интересно.  Но в един момент целите ви започват да се повтарят. Дали ще защитавате Еър Форс Едно или група хеликоптери, дали ще отбранявате позицията на някоя база или на американския флот, съществена разлика няма. Добрата новина в случая е, че са многопластови, което отчасти внася щипка разнообразие.

Може би най-впечатляващият елемент на Tom Clancy’s H.A.W.X е теренът под вас.

Авторите са използвали сателитни снимки

които впоследствие са обработили, придавайки им обем, като резултатът на места е наистина поразителен. Погледнати отвисоко, сградите на Чикаго, Лос Анджелис или Рио де Жанейро например, изглеждат меко казано истински. Спорадичните „замръзвания” на екрана, които се появяват по необясними за мен причини обаче, могат да развалят на моменти иначе доброто усещане.

Въпреки това графиката е супер. Ама все ще се намери някой да мрънка, че като се приближиш твърде много до земята, ставало прекалено пикселизирано. В такъв случай бих попитал тези тролове какво по дяволите правите толкова ниско долу и брулите клоните на дърветата, а не си летите горе в небето, както си му е редът? Принципно Tom Clancy's H.A.W.X изглежда великолепно – като започнем от моделите на самолетите, минем през специалните ефекти и стигнем до реалистичния терен. Ако беше детайлен и отблизо, тогава съм сигурен, че по-горните тролове щяха да мрънкат, че играта им вървяла с 5 кадъра в секунда. А истината е, че в момента тя върви изключително гладко дори и на ултра високи настройки, което е похвално за разработчиците от Ubisoft Romania.

В крайна сметка какво излиза? Ако очаквате реализъм, няма да го намерите тук. Ако сте от онези претенциозни типове, които ще се хванат за детайли от типа на „ама тоя самолет лети почти като предишния” и „тука има повече пиксели, отколкото би понесло крехкото ми съзнание”, по-добре стойте настрана от Tom Clancy’s H.A.W.X. Но ако искате един добър, макар и със сигурност не перфектен, аркаден въздушен симулатор, достъпен и за новаци, в който ще влезете в сражението на мига, значи това е играта за вас. 


По-добре с приятел, отколкото с компютър

В много от мисиите ще бъдете плътно следвани от два самолета, които принципно би трябвало да ви помагат в иначе напрегнатите мисии. Тази идея обаче изглежда леко недомислена. Макар и да може да им давате елементарни команди ("атакувай целта ми" и "защитавай ме"), те не винаги се справят добре, особено що се отнася до въздушните противници. Освен това изглежда, че спътниците ви летят в пъти по-бързо от вас самите и се оказват на места по картата, до които може само да се чудите как са стигнали. В много от случаите обаче помощта им се оказва ключова, тъй като за кратко време трябва да унищожите доста цели наведнъж, а това просто няма как да стане от един-единствен човек. Затова ако имате някое приятелче, което би могло да се включи към вас в кооперативен режим, накарайте го. Иначе ще трябва да разчитате на съмнителния изкуствен интелект на компютъра.
 
системни изисквания
P4 2.0 GHz, 1 GB RAM (2 за Vista), 128 MB Video card с Shader 2.0, Win XP SP3/Vista SP1
напиши коментар
 

20 мнения
профил »
Liberty каза на 27.03.2009, 05:36 ?. :

Пробвах демото на играта и много ми хареса. До сега не бях успял да харесам летателен симулатор, тъй като за мен бяха или ънплейъбъл или с прекалено бавен у муден геймплей. Сигурно хард-кор феновете на Миг 29 няма да харесат играта и съм съгласен с автора, че тя е предназначена за хора които по принцип не харесват този жанр.

481 мнения
профил »
denik каза на 27.03.2009, 05:56 ?. :

В момента съм на мисийките и бих казал, че играта е повече от прилично направена. Не е шедьовър, наистина, но си личи, как румънците са се постарали. Ко-опа, обаче е идеален и наистина е голям фън да се цъка с хора. В Garena се разбивам от игра (когато не съм пуснал дота ^^)

481 мнения
профил »
denik каза на 27.03.2009, 05:58 ?. :

И понеже не мога да си редактирам коментара, искам да добавя само, че играта наистина е доста опростена и нууб-френдли, но това я прави именно по неангажираща и по-забавна imho.

10 мнения
профил »
The procesor каза на 27.03.2009, 07:20 ?. :

Играта наистина си заслужава,а мултито наистина е много добро :)

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 27.03.2009, 07:25 ?. :

Наистина играта е супер неангажираща и е правена точно за хора като нас, които не са хардкор фенове на симулаторите. Напълно съгласен съм с denik, altair и andrey358. Но съм сигурен, че все ще се намери човек, който да оплюе именно тази опростеност.

2 мнения
профил »
Валентин каза на 27.03.2009, 07:45 ?. :

Че кооперативният режим е къде-къде по-забавен от детмача - спор няма. Друг въпрос е обаче, че повечето хора в Garena очевидно не смятат така, което е меко казано дразнещо. Освен това, наистина има някои мисии от кампанията, с които е доста трудно да се справи човек, без нечие съдействие.

92 мнения
профил »
copogame каза на 29.03.2009, 21:47 ?. :

Играта ми напомня на Top Gun

116 мнения
профил »
MARiNZ0 каза на 30.03.2009, 14:19 ?. :

Всеки с вкуса си. Аз предпочитам TD сървърите. Голям кеф е да свалиш с Миг 21 някой noob, който си мисли, че като е с F-22 Raptor и е непобедим. ;]

112 мнения
профил »
gogott каза на 30.03.2009, 17:06 ?. :

Жалко само че го няма B-2 stelt bomber

481 мнения
профил »
denik каза на 30.03.2009, 19:18 ?. :

И на мен това ми бе първата асоциация

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 30.03.2009, 21:53 ?. :

Само на мен ли играта не ми се стори, кой знае колко интригуваща? Да, има какво да се види, в началото е доста интересна, но след като поциклих няколко дни ми омръзна.

5 мнения
профил »
Exodus каза на 31.03.2009, 01:02 ?. :

Не сьм пробвал играта но смятам да го направя скоро ! Доста отдавна не сьм виждал Ubi да се издьнят ... така че смятам че и тази геймка е на ниво :)

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 31.03.2009, 11:32 ?. :

Дано Ubisoft не се превърнат в Electronic Arts и да започнат да бълват посредствени заглавия на килограм. И аз не съм ги виждал да се дънят... Но май всичко си има първи път.

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 31.03.2009, 13:07 ?. :

Ше ги видиш. ше ги видиш.
Иначе да, доста добри игри правят.

33 мнения
профил »
lolmen каза на 31.03.2009, 15:07 ?. :

10 + ЕДНО ДОБРО ЭАГЛАВИЕ ЭА ВАКАНЦИЯТА ;)) !!!

370 мнения
профил »
des каза на 02.04.2009, 11:17 ?. :

По принцип и аз не играя симулатори,но този наистина кърти,особено с гласовите си команди

19 мнения
профил »
GamBi7 каза на 02.04.2009, 15:23 ?. :

Голяма зарибявка е. С един приятел цъкаме мисиите в Hamachi и направо не ставаме от комповете.

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 03.04.2009, 08:00 ?. :

По принцип досега не съм намирал симолатор които да ми хареса пробвал съм Миг-29 но H.A.W.X ме разби.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 03.04.2009, 20:15 ?. :

Ъм, какво да ви кажа.....аз лично се имам за върл фен на тема авиация, играл съм какви ли не симулатори и аркади свързани с летенето (Ace Combat, X-plane, Blazing Angels, FSX и др.).
Когато пробвах HAWX останах с впечатлението, че доста мазничко са изкопирали от Ace Combat сериите, като управление, видове мисии и като цяло графиката доста се оприличава с тази на Ace Combat 6.

Но поне са вкарали любимия ми самолет Locheed Blackbird SR-71A

370 мнения
профил »
des каза на 04.04.2009, 04:51 ?. :

Като се отдалечите от земята,като се издигнете по високо и градаът изглежда,все едно е изкаран от Google Earth

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 04.04.2009, 11:10 ?. :

Играта според мен е най-добрата от жанра си точно заради геймплея!!!

22 мнения
профил »
didar каза на 05.04.2009, 11:10 ?. :

Много готина игра със много добри спонсори :)

150 мнения
профил »
Алми каза на 05.04.2009, 21:45 ?. :

Не ми хареса . Твърде опостена. Обаче това , което ме отказа , е графиката - хора , опомнете се бе ! Половината сгради са плоски ! Абсоолютно плоски ! Добре , реших да се абстрахирам от грозната графика и да пробвам самата игра .Еми тя освен че е лесна , е и еднообразна . Просто не си заслужава . Хора , завиждам ви , че виждате красотата там , където я няма ! Де и аз да бях така ама ...

150 мнения
профил »
Алми каза на 05.04.2009, 21:47 ?. :

Омг , я се загледайте в скрийншота , на който пише "Лос анджелис през нощта - прекрасна гледка " . А нее , заг;едайте се внимателно - половината сгради са плоски , а само 2-3 са нормални . Играта не е от най-красивите .

22 мнения
профил »
didar каза на 06.04.2009, 04:59 ?. :

За зъздаването на играта са използвани истински снимки заснети от сателит.А относно графиката ,не е от най-грозните нито от най-хубавите ,за този тип игра си е добре тука играе по важна роля геймплея който е страхотен.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 29.05.2009, 13:48 ?. :

Като видях "Том Кланси" в началото на заглавито реших, че играта ще си заслужава. В последствие обаче достигнах до следните изводи:

-разнообразие от самолети (+)
-добра визия (+), но слаби ефекти (-)
-пошло озвучение (-)
-доста малък арсенал от оръжия (-)
-повече аркаден екшън от колкото симулатор (това си е жив минус)
-за реализъм и дума не може да става не само заради аркадния характер но и заради някои абсурди например "Стелт" въоражен с ракети въздух-въздух (РОФЛ!!)
-самолетите носят по 150 ракети (150 ракети тежат приблизително колкото 2 изтребителя, няма да говоря за реален обем), а само 5-6 "примамки" (РОФЛ)

Като цяло играта има повече минуси ако я разглеждаме като симулатор. Ако обаче сте фенове на аркадните игри то тази определено ще ви хареса. Аз съм фен на сумацията и реализма и тази игра определено не ми хареса. Ще си джиткам "Ешелон". Макар и научна фантастика пак има повече реализъм от колкото в "Хокс".

1220 мнения
профил »
vasito каза на 31.05.2009, 19:03 ?. :

аБе... не е дОбре. Кат се приближа до зградите да побруля дърветата и..... много пиксилизирано бее!!! То за нищо не става как се залъгах.... :Д

9 мнения
профил »
Proof каза на 28.08.2009, 20:38 ?. :

Тая игра е и ДА и НЕ. Става, като да се учи човек на нея, но няма тръпка в най-напечените ситуации. Уж в настройките има един бутон Assistance OFF, хубаво, ама колкото и когато да го натискам няма резултат, камерата си стои плътно зад самолета и той си се кара сам почти. Ако някой дава акъл по въпроса, да дава по-бързо. :)

26 мнения
профил »
Normandy каза на 30.12.2009, 19:13 ?. :
Редактиран на 30.12.2009, 19:17 ?.

Играта определено е нещо свежо във този жанр , но както всички игри си има и недостатъци.До колкото знам румънското подразделение на Ubisoft се е занимавало със този проект и като гледам само са бързали да пуснат ''неумесеният хляб на пазара''.Как аджеба на SR-71 височинен стратегически разузнавателен самолет ще сложат ракети за доминация във небето !?!

vasito относо дърветата и графиката на земята все пак това е летателен симулатор > аркада основно се набляга графиката да пада върху самолетите и общо взето фона да е що-годе приличен.

Другата издънка на Ubi е да сложат новия pack от експериментални самолети ексклузивно само за конзолите.Доста от тези нови самолети са със една идея по добри по всички показатели от своите предшественици и малко трудно да надвиеш МиГ - 44 със F-14 или Mirage 2000-C

Общо взето най-добрите изтребители са Су-27 Flanker , Су-35 SuperFlanker , Су-37 Terminator които общо взето по всички показатели доминира дори над ''лъскавия Raptor''

149 мнения
профил »
fridge каза на 07.04.2010, 08:48 ?. :

Мислиш ли че разбрах нещо..


Играта изглежда добре, особено ме радва че е "нууб френдли"
Графиката хич не е зле, малко еднообразен геймплей..

9 мнения
профил »
afala каза на 29.04.2010, 15:16 ?. :

Играта е супер яка обаче и мен малко ме дразни че има 150 ракети (но това е в бъдещето близко или далечно може тогава наистина да имаме по толкова ракети в един самолет :D )

26 мнения
профил »
Normandy каза на 27.05.2010, 05:33 ?. :

Fridge еми ако не си играл играта естествено че няма да разбереш за какво говоря
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58