facebook facebook
 
 
ИГРИ » 3DS
 
   
 
Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars
Ревю | 17.04.2011 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Ubisoft Sofia
Издател:
Ubisoft
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
3DS
сайт на играта »

плюсове

Комплексен сингъл плейър

Разнообразен геймплей, който постепенно ви поглъща

Солидна кампания и допълнителни режими

минуси

Липса на същински мултиплейър

3D ефектите не се използват много

Успехът при пускането на всяка нова платформа зависи до голяма степен от стартовия каталог игри, които ще бъдат на разположение за нея. В този случай компанията Nintedo подбра над двадесет заглавия, които трябва да илюстрират максимално добре възможностите и функциите на новопоявилата се портативна конзола 3DS. Сред тях са добре познати игри като Super Street Fighter IV и поредния Mario продукт, които представляват традиционно силни в Япония поредици. Сред стартовите игри обаче е и още едно заглавие - Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars – и както стана почти традиция напоследък, в него има българска следа.

И то каква

Играта, която по същество представлява походова стратегия, е разработена от Ubisoft Sofia, а нейн главен дизайнер е легендарният Джулиън Голъп, когото по-възрастните геймъри (никога не съм мислел, че ще го кажа, но с приближаването на 30-те и аз действително попадам в категорията „възрастни”)  познават от някогашната стратегическа поредица X-Com. Всъщност в Ghost Wars могат да се открият доста сходни черти с интересното DOS-овско приключение, където трябваше да спасявате земята от внезапни атаки на извънземни.

Като повечето игри с марка Том Кланси, която Ubisoft преди време закупи от известния писател, и тази се характеризира най-вече с посредствена история и доста екшън сцени, които успяват да спасят положението. Важно е да знаете, че вие ръководите екип от свръхобучени суперсекретни бойци, че в играта има американци, които са добри и руснаци, които май са лоши… и това е. Май няма нужда и от повече, така че напред към геймплея.

Поглед отвисоко

Вашите бойци са разположени на решетъчна карта, а ги управлявате от изометрична перспектива. С помощта на новия Cricle pad може да въртите камерата по малко във всяка една посока, но това реално не влияе на действието, освен ако не искате да се порадвате на триизмерния ефект. Освен това противниците ви са ясно отбелязани на екрана, а походовият характер на играта ви дава достатъчно време, за да вземете решение, така че излишно напрягане не е необходимо.

Отборът ви се състои от общо шест специалисти, чиито функции са ви добре познати от подобни екшън и стратегически игри. Водачът е универсален боец, а заедно с него участват още снайпер, медик, спец по тежките оръжия, скаут, който е специализиран в безшумно придвижване и инженер, който може да разполага и мини-оръдие. Понякога ще ви се наложи да използвате само някои от екипа, друг път ще управлявате и шестимата. В самата концепция няма нищо ново и тя навява спомени за игри като Hidden and Dangerous и Commandos, познати ни от години. В същото време всеки герой има ясно изразени силни и слаби страни, които позволяват нужното планиране и задълбочават геймплея.

Вие сте на ход

Походовият характер на Shadow Wars означава, че всеки от героите ви има право на едно движение и на едно действие за всеки ход. На долния екран се изписва информация за бойците ви, техните умения, въоръжение и обсега на атаката, демиджа и всичко друго, което в един или друг момент има отношение към играта. Геймплеят в Shadow Wars е изненадващо дълбок, когато веднъж свикнете с ориентацията на иначе малкия 3DS екран. Прибързаните действия обикновено са грешни, защото всеки ход трябва да бъде добре премислен. Планирането е много важно, ако не искате бойците ви внезапно да се окажат изправени пред вражеския огън и без възможност за отстъпление и прикритие. За щастие интерфейсът е изчистен и лесен за навигация, така че ако внимавате, няма как да се изложите.

Проправяйки си път в света на играта геймплеят постепенно става още по-комплексен като вече се появяват бази, които може да завладеете, за да получите достъп до специални предимства като въздушни удари, стационарни оръдия, допълнителни оръжия и т.н. Освен това героите ви могат да получат допълнителни умения, които могат да бъдат използвани еднократно. Въпреки постоянно увеличаващото се разнообразие и комплексен характер, Shadow Wars не е трудна, нито прекалено сложна. Новостите са внимателно обяснение, а системата за помощ ви ръководи през цялото време.

По много от всичко

Сингъл плейърът в Shadow Wars е доста дълъг, особено по стандартите на портативните конзоли. Пред вас са поне 10 часа сериозна игра, които могат да се проточат дори повече, ако изгубите някои от по-напрегнатите сражения. Освен това с напредването на играта отключвате допълнителни режими, които повишават стойността на преиграването и създават допълнително забавление.

Shadow Wars не е перфектна игра, но упреците към нея по никакъв начин не могат да попречат на удоволствието. Така например играта не ползва кой знае колко 3D капацитета на конзолата, което със сигурност ще разочарова онази, посегнали към нея в очакване на впечатляващи визуални ефекти. Освен това липсата на същински мултиплейър е особено озадачаваща. Предвид интернет възможностите на 3DS щеше да бъде добре, ако може да премерите сили в локална мрежа или глобално и с други кандидат-стратези. Вместо това единствената възможност за игра с приятел е на вашата конзола, като постоянно си я подавате от ход на ход. И това е нещо, но вероятно кооперативната игра щеше да бъде допълнително предимство.

Въпреки това Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars е солидно забавление, което може да ви държи пред екрана на портативния 3DS с часове. То не впечатлява визуално (всъщност графиката не може да се нарече нищо друго, освен „на средно ниво”), но има изненадваща дълбочина и стратегическо измерение. Ако търсите бляскавите триизмерни ефекти на новата конзола тук, ще останете разочаровани. Ако обаче искате комплексен сингълплейър и изпипана походова игра, няма да сгрешите с Shadow Wars. 

напиши коментар
 

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 12:35 ?. :

Чакам Future Soldier! Оставяйте ги тия недоносчета.

http://www.youtube.com/watch?v=QGjsEYnimJI
Едно видео-ревю, ако не ви се чете...

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 12:46 ?. :

"Платформа:
DS"

"Оставяйте ги тия недоносчета."

ЕЕЕЕ най-накрая и ти да напишеш нещо наиситина стойностно.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 12:51 ?. :
Редактиран на 18.04.2011, 13:05 ?.

Абе, овърклокнал съм се тука и за тва имам такива високи постижения :)
BTW и свестни неща съм писал, но ти не си бил регистриран още, за да ги прочетеш.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 13:21 ?. :

Нинтендо фейбойчетата?? К'во стана?Видяхте ли сега как изглеждат игрите за "новата" конзола на Нинтендо(ми чи то същото като придишното :( )?

Future Soldier и аз го чакам и имам големи очаквания.

664 мнения
профил »
John-117 каза на 18.04.2011, 14:34 ?. :

Толкова си прост, че чак не е смешно. Бас хващам, че нямаш нито DS, нито Wii, нито 3DS, нито си играл игрите... "Buh..buh..the graphics. :(" Гейминга не е само графика, малоумници.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 15:06 ?. :

Чудовищно си тъп Нейтъне! За какво ми е Wii/DS като игрите вървят с емулатор.
Игрите не са само графика, но графиката=вложени средства, пари,труд талант.
Един вид ти продават нещо, в което са вложили малко труд на висока цена.
Тази игра струва 90 лева. Айде сега влез в някой сайт и виж за тая цена какви игри се продават.
Може графиката да не е всичко , но това говори за вложен труд и не може да не се оцени. Тази игра е правена от начинаешти програмисти в свободното време(въпреки, че Нинтендо и Юбисофт имат сметка да си мислим друго).
Ти си малоумния, че се хващаш на евтините трикчета на Нинтендо.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 15:10 ?. :

Очаквам размисли и страсти от още Нинтендо фенбойчета, защитници,тролове и други "интелектуалци" . Добре сте ми дошли :) . :taunt:

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 16:47 ?. :

Тролене, няма да има, защото темата не е интересна и 3Ds, не нито да я харесваш, нито да я мразиш. Просто не предизвиква никакъв интерес...
Хабете си очите за по-красиви и по-добре изваяни неща е моят съвет :)

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 18.04.2011, 18:10 ?. :

Ах, Nathan колко е прав... Но нека оставим физика да rage-ва, забавлява ни.

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 20.04.2011, 06:22 ?. :

Ммм, не си прав. Гледал съм клипчета за 3DS и имат доста по-добра графика. Но само това мога да кажа, защото аз нямам такава конзола... и не ми трябва.

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 18.04.2011, 13:31 ?. :

sadsasdasad

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 13:54 ?. :

Яко садец викаш ти :) .

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 13:56 ?. :

Има ли някой от тука 3DS или само напразно се хабим?

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 14:06 ?. :

Нем, но имам една далеч по-интересна платформа за игри - шахматната дъска! Хем поддържа 3D, хем е с по-висока резолюция, хем има повече памет, хем е turn-based action.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 14:10 ?. :
Редактиран на 18.04.2011, 14:11 ?.

:O КОЛКО ЛЕВА СТРУВА! Купувам веднага!

BTW "Ubisoft Sofia" за съжаление наще ги ползват само за най-нисшите игри.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 14:23 ?. :

Еми, хабим се за чуждо студио, вместо да си отворим свое. Нормално...

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 14:29 ?. :

PC Mania, само това ли успяхте да напишете, през два почивни дни(по default де...)?

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 18.04.2011, 15:08 ?. :

Тука на седянка сте го обърнали...От толкова мнения 1 смислен коментар!

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 15:11 ?. :
Редактиран на 18.04.2011, 15:12 ?.

Какво очакваш при такава игра за такава платформа?
Нинтендо се подиграват с нас.Честно кажи ми ти би ли дал 500лева и после 90 лева(играта) за да играеш това нещо?

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 16:55 ?. :

Бих дал 590 лева, за да млъкнеш :D

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 18:00 ?. :

Дай!

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 18.04.2011, 15:13 ?. :

@Danivanov

През почивните дни написахме както това ревю на симпатичната 3Ds игра, така и нови материали в рубриките "Джажди" (слушалките за ХВОХ360 SteelSeries Spectrum 5XB) и "Хардуер" (ще бъде публикуван съвсем скоро). Потрудихме се и над нова статия за раздел "Лично мнение"е, с която се надяваме да стимулираме интересна дискусия в геймърската общност. Освен това пуснахме обичайните новини и направихме планьорка за текстовете, които трябва да бъдат приоритетни през новите седем дни. Не е зле като за два почивни дни и в конкуренцията на мачове като полуфинала за купата на Англия Ман Юн - Ман Сити и дербито на кръга във Висшата лига между Ливърпул и Арсенал :)

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 16:43 ?. :

Не ви съдя, но факта, че разделяте темите на две части е кофти. Изгубва се интереса и наистина преди, когато имаше две различни теми наведнъж, беше далеч по-приятно и темите поглъщаха, далеч повече коментари :)

Мерси за обърнатото внимание и keep up the good work!

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 18.04.2011, 18:03 ?. :

Физик,не бих ги дал.Аз PS3-то си не мога да продам за 400 лв.,а както остава да си купя такова нещо...

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 18.04.2011, 18:13 ?. :

А иначе браво, PC Mania, че сте обърнали внимание на такава игра. Надявам се да виждам от време на време по някое ревю на игри за преносими конзоли, както едно време по страниците се появяваха понякога. :)

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 18:26 ?. :

Освен PSP и NGP други портативни конзоли няма.Може би ще е добре да има статий за такива игри.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 20:05 ?. :
Редактиран на 18.04.2011, 20:07 ?.

Сега пък Нинтендо решили да правят 6 inch HD LCD екран върху Wireless контролера на новата им конзола(Project Cafe).
Най-интересното е, че ще е тъч скрийн О.о. Според различни източници пише, че ще има дуал аналог стик. Просто много странно , защо трябва да има тъч скрийн като има други бутони и как раката може да използва едновременно екрана, да натиска бутоните и да следи телевизора.
Другият абсурд е - контролера ще е най-малко 200лева :D.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 20.04.2011, 19:54 ?. :

Е, то най-вероятно ще е за да си работиш по-лесно с инвентара, да сменяш оръжията по-лесно и да отговаряш на въпросите, при семейните игри.

Би било хубаво, да постнеш един линк, защото нямам навика да търся продукти на Nintendo в Google...

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 20.04.2011, 19:59 ?. :

http://gear.ign.com/articles/116/1162204p 1.html

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 20.04.2011, 20:44 ?. :

Хм... добре изглежда. Сигурно, за да можеш да цъкаш Mario и Zelda, едновременно :D

130 мнения
профил »
vilza каза на 20.04.2011, 19:40 ?. :

Това 3DS е пълен " Нинтендо " ташак. За Коледа 2011 съм си обещал NGP , ако го пуснат , де .

59 мнения
профил »
masterH каза на 24.04.2011, 10:52 ?. :
Редактиран на 24.04.2011, 10:52 ?.

PC Mania,а?!PC!!!И защо така?!...Ми поздрави.
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА