facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The X-Files
Ревю | 05.11.1998 | автор: Генко Велев


оценка:
Производител:
HyperBole Studios
Издател:
Activision
Жанр:
Куест, Приключение
Платформа:
PC

В предния брой на PC MANIA публикувахме обзор на куеста Starship Titanic – навярно си спомняте, че написахме: игра, създадена от Douglas Adams, за феновете на Douglas Adams. Сега може да се каже почти същото – игра, направена от създателите на X-Files, за феновете на X-Files! (Разпространителят Fox Interactive съвсем естествено е поделение на филмовата компания Twenty Century Fox.) Получила се е поредната full motion video (FMV) игра, която със сигурност е много добре направена и е значително по-добра от повечето игри от този тип (и от Starship Titanic според мен) – НО… тя страда и от всички недостатъци на тази технология!
Преди да започнем с недостатъците –

кого очаквате да видите на екрана?

Специалните агенти от ФБР Fox Mulder и Dana Scully, разбира се – и наистина ще ги видите още в началните кадри на интродукцията... след което за съжаление ще се наложи да се разделите с тях за доста дълго време! Всъщност вие (или вашият герой, ако ви харесва повече) сте Craig Willmore – агент от бюрото на ФБР в Сиатъл; наистина по едно или друго време ще срещнете много от действителните персонажи от телевизионните серии, но все пак е добре още от самото начало да бъдете наясно (за да не останете разочаровани от напразно очакване) – това не е X-Files-quest със специалните агенти Fox Mulder и Dana Scully – това е quest в стил X-Files ЗА специалните агенти Fox Mulder и Dana Scully!

Добавете към това и няколко дребни, но досадни недостатъка като например бавното движение (базирано на Quick Time-филмчета) – освен ако не разполагате с 3,5 GB свободно място на диска за full install… или прекалено многото проблеми тип “find a pixel somewhere on some screen”!
Типичен пример още от самото начало – практически играта започва с едно най-обикновено телефонно позвъняване – просто трябва да вдигнете слушалката… но не можете да го направите преди да сте открили къде, по дяволите, се е сврял самият телефон! И започвате да се въртите наляво… надясно… полунадясно… поглеждате надолу… надолу и леко в ляво… докато решите, че трябва да потърсите в съседното помещение… докато се оказва, че смотаният телефон през цялото време е бил пред носа ви – само дето е трябвало да направите стъпка и четвърт назад, 3/10 – пирует наляво и два пъти поглед нагоре! Може би си мислите, че преувеличавам, но докато свикнете с тези странности в движението ще берете доста ядове! Все пак, по отношение на интеракцията играта е чудо в сравнение със Starship Titanic (например) – разполагате с inventory и интелигентен курсор, който отразява възможните действия с активния за момента предмет. Разбира се, преди това трябва да се постараете и да попълните inventory-то си с необходимите финтифлюшки – badge, пищов, белезници, lockpicks, очила за нощно виждане… въобще всичко, до което успеете да се докопате. Освен типично полицейското оборудване разполагате и с PDA, посредством който се придвижвате из града (като в Privateer 2) или можете да получавате и изпращате e-mail. Между другото наистина можете да изпратите всичко, което ви хрумне и дори да получите отговор… друг е въпросът дали ще ви отговорят това, което очаквате!

Та да се върнем обратно на екшъна – успели сте най-после да докопате телефона и да чуете любимия глас на прекия ви началник – изнасяте се на бегом към него и там се намира поредният персонаж от сериала – Assistant Director Skinner. Така получавате и първото си задание – специалните агенти от ФБР Fox Mulder и Dana Scully не са се появявали и не са оставяли никакво съобщение за себе от три дни… Наистина, те имат предоставена голяма свобода на действие (все пак разследването на свръхестествените явления не е като да садиш картофи), но въпреки това три дни без никаква новина са много… Последните данни от тях сочат, че би трябвало да се намират в Сиатъл, т.е. на ваша територия, така че просто прехвърляте на колегата си всичките си текущи дела и се заемате с тяхното издирване! При подобни случаи първата работа на всеки уважаващ себе си агент на ФБР е да си включи PC-то и да провери от walkthrough-то на играта X-Files какво точно следва да направи… Ей, това последното беше майтап! И освен това глупавият компютър иска парола за достъп… която сте забравили! Собствената си парола за достъп! Тъпо, нали (и това не е password protection, както може би сте си помислили)! Просто играта е направена от американци за американци – а пък ако изучаването на Гражданската война в Щатите не е сред любимите ви занимания, ще се наложи доста да пощракате с мишката наоколо… или просто да вкарате за парола думата “shiloh” (без кавичките).

Предполагам, че това горе-долу ще ви даде най-обща представа за нещата – ако продължа още, вече няма да е review, а ще се превърне в solution, а това не е цел на настоящата статия… Така че bye-bye засега… а ако наистина поискате и solution, напишете няколко e-mails (но не ги изпращайте чрез PDA-то на агент Willmore!) и очаквайте с нетърпение и следващия брой на списанието! 

напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Back to The Future: It's About Time 13
The Talos Principle 13