facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Void
Ревю | 12.11.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Ice-Pick Lodge
Издател:
Atari
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Игра, в която можете да рисувате на воля

Избирате врагове и съюзници - сами решавате красавиците или чудовищата да умрат

Много различни завършеци на историята

минуси

Главното в играта е упорството, което нямат всички

Прекалено еклектичният стил на моменти направо обърква

Да се пише за тази игра, е доста трудна задача. Веднага разбираш, че широките маси няма никога да я разцъкат. Твърде мрачни и зловещи нива, напомнящи някой кошмарен сън, а това и съчетано с персонажи, „облечени“ със съвсем оскъдни одежди в един жанр, който все още не се е пръквал на геймсцената... Някои я причисляват към фентъзи екшъна, други я определят като ролева игра, а има такива, които я квалифицират като куест или хорър приключение, впрочем както е и заявена. Аз не се наемам да дам точна оценка. Последната игра, над която толкова се е умувало, е може би излязлата през далечната 2001-ва Parkan.

Но да видим по-внимателно какво имам предвид. В The Void има неигрови персонажи и такива, с които можете да проведете интересни и задълбочени беседи, както и да ви се поставят задачи – това силно я доближава до куестовите заглавия. От друга страна – визията през вашия поглед, типично шутърното управление и възможността да отстрелваш пълчища врагове – са явни черти на екшъна от първо лице. Освен това главният герой има лични характеристики и умения, които може да „напомпва“, което е намигване от света на ролевите игри. И в същото време ще се занимавате да развивате и ресурси, за да получите постоянен приток на цветове...

Стана сложно, нали?

Може би и затова играта, още преди да е излязла, получава първото място в направлението „Най-нестандартен проект“ на Конференцията на разработчиците на компютърни игри в Русия.

Действието се развива в град, наречен Промеждутък (пространство, което има илюзорни и фантастични черти, където е нарушено и течението на времето). Този свят е населен от десет напълно голи Сестри. Всяка от тях живее в свое убежище. Но според каноните на народните приказки, както и заради всякакви други религиозни мотиви, Сестрите трябва добре да се пазят от всякакви социално неприемливи и неетични личности. Например от вас, главния герой, който – убеден съм – няма как да не си помисли някои доста неморални неща, гледайки голите тела на девиците, по които – още повече – ще трябва да рисува... Стражите, които ги пазят, пък се наричат Братя. С тези мили, добри и сговорчиви създания ще се наложи да се срещаме не един и два пъти по пътя на изкачването от подножието на Промеждутъка до самия му връх. А може пък и да не се срещнем. Истината е в това, че голяма част от игровите събития се генерират на случаен принцип. И така, насложени един върху друг, тези първоначални ситуации създават много и съвършено уникални варианти за развитие на играта.

В общи линии, какво точно трябва да се прави в тази игра, не е много ясно. Стартирайки приключението, вие се оказвате въвлечен в древна екосистема, която изглежда неподредена и дори хаотична, а взаимодействията между населяващите ги същества не са много разбираеми. Главната ви цел е бързо да се доберете до едно такова недружелюбно място и накрая

да го оставите така, че да се гордеете

Този сюрреалистичен свят се състои от субстанции, които дават възможност на всичко живо да действа и съществува – това са Цветните Лимфи. В процеса на ежечасна борба за оцеляване, вашият герой ще има стълкновения с други съперници, които също като него са жертва на странния свят. Братството на Кошмарните ловци - чиито задачи са познание и служение - боготвори Лимфите, но те, макар и доброволни пленници, са готови на всичко да се махнат оттук. За целта прибягват до вашата помощ.

Кръвта на ловеца, омагьосаните същества, благосклонността на сестрите, усвоената плантация – целият този кръговрат е „храна“ и източник за Лимфите. Всяко друго действие: борба, разговор, ловуване, търсене, пътуване – са „разход“ на тях. Краткият им живот се изразява в алчното желание на Лимфата да поддържа силата и да се превръща с цената на собствената си душа в палитра от разнообразни цветове, с помощта на които движи света и разгадава неговите тайни.

Веднъж на сто удара на сърцето се ражда нова Цветна Лимфа – единствената радост, ценност или проклятие в тази странна вселена. Цветна Лимфа – това е група жива субстанция, пробуждаща у човека възможността да прави неща, граничещи с чудесата. Природата на и логиката за възникването на Лимфите са неясни. Всеки цвят има собствена воля – както приятелска към човека, така и враждебна и опасна. Само цветната Лимфа дава живот, но тя представлява и сериозна заплаха за героя (има и безцветна Лимфа, но за това няма да ми стигне времето). Всеки от седемте основни цвята си има свой характер, темперамент и особености, влияещи на игровите фактори. Макар че цветът стои скрит, той дава на носителя му преимущество. И все пак дори и лошите последствия си струват – светът ще се промени необратимо.

Играчът ще трябва да намери подходящия цвят за разрешаването на конкретната ситуация и както разкраси света, такъв ще бъде и финалът. Често той ще трябва да се примири с факта, че му се предоставят само такива цветове, които са опасни за него или противоречат на избраната от него тактика. В играта няма мана или злато, или пък друга някаква ценност – единственият ресурс, за който ще се борите, са

цветовете

Класовете и световете са безбройни и всичко си има точни имена – както сестрите (Ава, Ута, Юна, Ире, Ели, Има и т.н. ) и братята (Броненосец, Жонгльор, Надзирател, Тиранин и др.), така и цветовете – сребро, пурпур, изумруд, злато и т.н. В края на играта ще ви се предостави статистика на преминаването на сагата, съдържаща рейтинг по стобалната скала, който се формира от пълнотата на изследванията в играта, завършените задачи, броя на намерените „великденски яйца“ и победите над Братята.

Какви пък са тези яйца, ще попитате. Това е известното още като Easter eggs – разновидност на тайна, оставена в игра, филм или програмен продукт, замислена от разработчиците. Разликата между „великденското яйце“ и обикновената игрова тайна се състои в това, че неговото съдържание по правило не се вписва в общата концепция, не е в контекста на сюжета и има дори ролята на своеобразна шега за внимателните играчи или зрители. Днес такива „яйца“ може да се срещнат навсякъде – дори в мобилни телефони. Пример за това е и ако напишете вместо уеб адрес във FireFox просто about:Mozilla. :) А в The Void те са цели 25.

Вече ще ви оставя насаме с тази главоблъсканица, за да си създадете сами впечатления за играта. На разработчиците от Ice-Pick Lodge аз свалям шапка – винаги трябва да се приветстват начинания, които са извън обичайния подход за създаване на нови заглавия. Техните нестандартни и самобитни проекти, ако не друго, поне ще се превърнат в интересни представления както за геймжурналистите, така и за геймърите с въображение и либерални възгледи. 

 
системни изисквания
Pentium 2 GHz; 1 GB RAM, Видео карта GeForce 6800 256 MB
напиши коментар
 

223 мнения
профил »
Маце Борко каза на 13.11.2009, 18:35 ?. :
Редактиран на 13.11.2009, 18:35 ?.

Това ревю ме върна към годините, когато си купувах списанието и четях с интерес абсолютно всеки материал. Впоследствие игрите започнаха да се повтарят, ревютата за тях ми ставаха все по-скучни и познати, което си е всъщност съвсем нормално.

Сега обаче ме върнахте към моментите, в които ми беше интересно да чета, защото нямах представа каква е тази игра и как се играе изобщо :)

Между другото, представата ми за хубава еротична видео игра е точно в стил изпълнението на The Void...

195 мнения
профил »
GreenBlood каза на 13.11.2009, 19:16 ?. :

Играта е доста странна.
А тия Atari още ли не са фалирали

268 мнения
профил »
Минотавъра каза на 13.11.2009, 20:14 ?. :

Те са едни от най-големите издатели, трудно ще фалират.

Играта звучи много... нестандартно и именно затова няма да се хареса на масите. По принцип в индустрията вече е проклятие да си оригинален.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 13.11.2009, 20:40 ?. :

Чак пък толкова... По-скоро е проклятие да си ексцентричен и нестандартен, оригиналност може да има и в мейнстрийм игрите, виж Мирор'с Едж. Пък и от друга страна много(РС главно) потребители свикнаха да търсят абстракността и екстравагантността като гаранция за качество и да се насочват към такива игри. Дъ Войд ме грабна още с трейлъра и ме убеди, че най-малкото ще си струва да й видя ревюто като излезе(което в РС Мания правя с всички ревюта в крайна сметка:Д)

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 13.11.2009, 21:41 ?. :

Играта е невероятна! Без малко да я превъртя... поне единия финал от тринадесетте да видя. :D

1880 мнения
профил »
Sentry каза на 13.11.2009, 21:45 ?. :

Интересно ми е дали англификацията на тази игра я е засегнала наистина толкова много, колкото се говореше, че е...

42 мнения
профил »
Vermic каза на 14.11.2009, 16:14 ?. :

Еми аз тегля английската версия

69 мнения
профил »
b0n3biter каза на 13.11.2009, 22:06 ?. :
Редактиран на 13.11.2009, 22:07 ?.

пф як е замисъла ама музиката, атмосферата и гласа на оная нещо много потискащо ми действат :P

45 мнения
профил »
Daath каза на 14.11.2009, 08:35 ?. :

Това....какъв жанр е...

26 мнения
профил »
Ироничен комунист каза на 14.11.2009, 10:30 ?. :

Напълно уместен въпрос при условие, че е разгледано толкова подробно в ревюто. Но постове не се трупат лесно.

2 мнения
профил »
vesyo72 каза на 19.11.2009, 03:22 ?. :

Интересно ми е защо никой не споменава( или аз не видях), че руската версия на тази игра бе излязла още преди 2 години под името Turgor.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Void

Чийт:
Въпреки присъстващите голи женски тела, това не е секс симулатор, а едно причудливо и наистина иновативно приключение, но си има читове за него.

ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 3 80
Assassin's Creed III 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48