facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Sims Medieval
Ревю | 03.04.2011 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
The Sims Studio
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Ролева игра, Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
79.95 лв
купи играта »

плюсове

Свеж средновековен полъх в една позастояла поредица

Ролевият елемент раздвижва геймплея

Свежо чувство за хумор

Богата на детайли графика

минуси

Не може да контролирате всички симсове - само т.нар. герои

Нямате възможност да изграждате постройки буквално от нулата - строите предварително зададени сгради

Геймплеят е доста линеен за разлика от предните Sims-ове

След три игри и безброй експанжъни, пълни с бракове, скандали, партита и нелепи самоубийства, прословутата поредица The Sims някак застина на едно място. Развитие нямаше, а производителите прибягваха до възможно най-долния трик – премахваха съдържание от двойката и тройката, което бе достъпно в предшественика, и впоследствие го издаваха под формата на експанжън...

Явно обаче има и хора със здрав разум в офисите на EA, тъй като следващият The Sims буквално преоткрива цялата поредица, връщайки любимите на милиони симсове назад във времето – в романтичните и изпълнени с приключения Тъмни векове!

На пръв поглед The Sims Medieval

е като всяка една друга Sims игра, в която трябва да овладяваш ежедневните нужди на своите виртуални човечета, които тук са сведени до две – глад и енергия. Създаването на герои, говорещи на дебилния симски език, декорацията на дома и дебилният хумор, характерен за поредицата, също са налице. С това обаче приликите свършват…

Още с интрото на играта, чийто разказвач е самият сър Патрик Стюарт, известен с ролята си на капитан Пикард в „Стар Трек: Следващото поколение” и като Чарлс Ксавие в „X-Men”, както и с приятната музичка, зазвучаваща по време на зареждащия екран, ви става ясно, че The Sims Medieval ще бъде изпълнена с

много, много приключения 


Вашата роля в нейния свят е на т.нар. всемогъщ Пазител, който съблюдава за реда в кралството отвисоко – накратко Бог. Като такъв вашата първа задача е да си създадете монарх, който ще се настани удобно в тронната зала на вашето кралство. Това е т.нар. Hero Sim – основната съставка в геймплея на играта. Той може да бъде бард, който изкарва прехраната си, свирейки на лютня или рецитирайки поеми на сцената. Или пък рицар, ходещ на лов и посичащ враговете си с големия си меч. А защо не вълшебник със своя собствена кула, който владее различни полезни заклинания, бере билки и продава еликсири? Разбира се, с това възможностите ви далеч не се изчерпват. Какво ще кажете за шпионин, ковач, търговец, свещеник и т.н.

Същевременно вашият Hero Sim, който може да контролирате по всяко време, разполага с

най-разнообразни характеристики

Например приключенец, който обожава тръпката от нови предизвикателства. Или пък злодей, който спира периодично, за да се изхили зловещо. А защо не суетен – с други думи, най-красивият симс на света, поне в неговите собствени очи. Или пък такъв, чийто родители са били погълнати от кит.

Може би най-якото в случая е, че трябва да изберете и един фатален недостатък. Например тъп като картоф – т.е. лесно ще се разсейвате, а често дори и губите. Или пък лакомници, поглъщащи двойно повече храна. Може да бъдете и жестоки, алкохолизирали се, страхливи, жадни за кръв... Някои, като лакомията и безсънието, са доста трудни за овладяване. Не всички характеристики и недостатъци обаче влияят кой знае колко върху геймплея. Повечето

създават просто изключително забавни ситуации


Така например ако изберете да сте страхливец, често ще припадате в несвяст при първия признак на опасност. Слаботелесните ще повръщат от време на време. Ако пък вашата майка и татко са се превърнали в част от обедното меню на кит, не се изненадвайте, ако един ден геройчето ви отиде край океана и започне да размахва гневно ръце срещу водата.

Въобще – цялата игра е пропита със специфично чувство за хумор, което ще ви забавлява в абсолютно всеки един момент.

Куестовете и амбициите на вашето кралство

са други два геймплей елемента, които отличават The Sims Medieval от останалите игри от поредицата. Общо взето ролевият елемент – макар и относително лекичко застъпен – внася доста голямо разнообразие по време на цялата игра.

В самото начало на The Sims Medieval трябва да изберете каква да бъде вашата основна амбиция в средновековния свят. С други думи – условията за победа. Започвате скромно, но впоследствие, колкото по-добре се справяте в управлението на кралството, толкова по-нови и различни амбиции ще се отключват. Например Imperial Domination, в която трябва да присъедините съседните територии към вашето кралство. Или пък Legen (wait for it) dary!, в което вашите Hero симсове трябва да усвоят легендарни характеристики.

Също така и монархът, и останалите Hero симсчета, които ще се присъединяват към кралството ви, могат да изпълняват различни куестове. Да отидат в гората и да се преборят с местните бандити или злата вещица, да съберат билки за нов еликсир и т.н. Те качват нива, изучават нови умения, социализират се, женят се, развеждат се и какво ли още не. Уви, не остаряват и не умират от естествена смърт, но ако не сте достатъчно внимателни, могат да станат жертва на пътуващи разбойници.

Всеки герой има и специфични отговорности

в зависимост мястото си в средновековното общество. Монархът – вашият основен Hero симс - например трябва да изслушва молбите на жителите, удобно седнал на трона си, преди да може да отиде и да изпълни даден куест. Бардът пък може би ще се наложи да потърси вдъхновение от няколко души за следващата си поема и т.н. Не сте ли достатъчно фокусирани обаче (характеристика, която се определя от цялостното състояние на героя), шансът да се провалите в начинанията си се увеличава неимоверно.

Фактът, че не може да контролирате всички симсове в света (а единствено вече споменатите Hero), както и това, че нямате възможност да купувате земя и да строите сградите буквално от нулата (издигате постройки, но те са предварително зададени),

може и да подразни старите фенове на поредицата

The Sims. Камерата също не е сред най-покорните елементи в геймплея, а някои бъгове могат и да ви попречат при изпълнението на даден куест.

Онези от вас пък, които очакват sandbox геймплей, също ще останат разочаровани. The Sims Medieval е едно доста по-структурирано приключение с ясни цели и задачи. Това обаче не го прави по-малко интересно. Напротив – играта представлява свеж полъх за цялата поредица.  А онези от вас, които търсят класическия The Sims геймплей, винаги могат да си пуснат тройката и един от безбройните й експанжъни. 

 
системни изисквания
2.0 GHz Intel или AMD процесор (2.4 GHz за Vista и 7), 1 GB of RAM (1.5 GB за Vista или 7), DirectX 9.0 видео карта с 256 MB памет, Win XP/Vista/7
напиши коментар
 

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 04.04.2011, 13:59 ?. :

Дайте пликче за повръщане!

178 мнения
профил »
Dveidve каза на 05.04.2011, 06:49 ?. :

Какво пликче бе?Повръщай направо в кутията от играта!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 05.04.2011, 10:17 ?. :

Ми купи ми я и може и да стане ;-)

261 мнения
профил »
bo6kata каза на 04.04.2011, 14:00 ?. :

Очаквах друго... Не ми хареса!!!

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 04.04.2011, 18:16 ?. :

Една от най-скучните игри.

320 мнения
профил »
dido_y каза на 05.04.2011, 08:22 ?. :

И да ми я подарят, пак няма да я инсталирам!

Последната Sims игра, която инсталирах беше The Sims 2 (без експанжъни), после всичко взе да се повтаря - едни и същи експанжани (като тези от The Sims 1), но с по-добра графика.

А тази игра (Medieval) е просто върха на глупостта. Чудят се как да издоят кравата, до последната капка!
Очаквам следващата игра да е нещо от рода "The Sims Future 2212" (сещайте се за какво става въпрос)!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 05.04.2011, 12:39 ?. :

Всъщност тази игрица е нещо като Space Sims:
http://www.zamunda.net/details.php?id=698 77
... но е по-увлекателна!

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 05.04.2011, 17:27 ?. :

Безкрайно линейна и скучна игра...
Очаквах да мога да си развия едно кралство и след това да управлявам няколко човечета в него, просто така, за разпускане. А то се оказа строене на сгради на предварително зададени позиции и в предварително зададен етап от играта, скучни куестове, които трябва да се изпълнят за един ден и никаква свобода на действие. Избираш куест, избираш Сим, цъкаш на няколко места по картата, строиш някаква сграда. И това до безкрай. Разликата идва само от това кой Сим ще избереш, но това само променя гореспоменатите места, на които да извършиш някаква действие, което реално се изразява в Left Click >- Left Click >- Wait. Една...приятна поредица затъна още повече. Не съм очаквал да ми стане някаква любима игра или дори да задържи вниманието ми задълго, но...можеше да е приятно и ненатоварващо разпускане, а за съжаление не е - просто една рутинна, линейна, скучна игра, която използва името The Sims.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 05.04.2011, 17:57 ?. :

Не се препоръчва за лица над 3 годишна възраст!

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 06.04.2011, 08:21 ?. :

Всъщност да

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 06.04.2011, 09:45 ?. :

Такава игра не бих си купил, освен ако не ми я дадат за... без пари??!! (че как иначе?!) За сега бих си я изтеглил от някой сайт, само и само да се изгавря със средновековието!!!

407 мнения
профил »
Damnation каза на 09.04.2011, 18:17 ?. :

Ех младежи, питайте старото ;) Играта се оказа незаменима за едно нещо - записах я на компа на жената - от два дена играе като луда и не ми пречи да си цъкам Crysis. За тест го пробвахме с жената на един авер - същият резултат. Така че, ако искате да спечелите малко време блаженство - сваляйте и инсталирайте смело :) ( е, чак за купуване не става :)

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.04.2011, 12:56 ?. :

;D

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 14.04.2011, 11:18 ?. :

Трябва да направят допълнение с кървави и брутални убииства, ала CSI... тва бих го играл. Да можеш да убиеш жена си с гaйчен ключ :D
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Sims Medieval

новини:
Време е за най-новите оферти от фирма „Пулсар”. Поръчайте си най-горещите заглавия, които се очакват на пазара през идните месеци и спестете от 4 до 13,9 лв!
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
The Sims 3 43
The Sims 3: World Adventures 9
The Sims 2: Bon Voyage
The Sims: House Party
The Sims 2: Apartment Life
The Sims: Vacation
The Sims 2: FreeTime
The Sims: Unleashed
The Sims Castaway Stories
The Sims
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78