facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Sims: Livin' Large
Ревю | 23.10.2000 | автор: Бойко Маринков


оценка:
Производител:
Maxis
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC

Пазарът на компютърни игри е много интересно явление, показателно за нравите, навиците и вкуса на населението в дадена държава. В Корея например на първо място сред игрите е StarCraft и както е тръгнало ще си стои начело още няколко години, докато евентуално не се появи нова версия на мегахита на "Blizzard". Любопитното е, че в САЩ се харчат игри, които в Европа лежат прашни по рафтовете. При това не става въпрос за определен жанр, а за различни видове заглавия. На Стария континент Roller Coaster Tycoon все пак намери почитатели, но затова интересът, който предизвика в Америка, беше впечатляващ.

The Sims държа класациите в Страната на неограничените възможности доста дълго време, след което отстъпи и премина на по-долни места, но не изпадна от класацията дори и при появата на мегахит като Diablo 2.
Играта представлява класически Live Simulator - нов стил компютърни игри, чрез който по пряк или косвен начин управлявате група хора. Примери за такива игри има много, като най-известният след The Sims е Theme Hospital. И макар подобно жанрово разпределение да е твърде мъгляво, то най-добре характеризира този тип игри.

В The Sims: Livin` Large са добавени много повече модели за случаите, когато решите да си правите собствено семейство. Така често се получават забавни комбинации, понеже не е проблем да имате за глава на семейството негър, облечен като швейцарски кравар, бяла майка по оскъдно облекло и дете мулатче. Когато "създавате" ваше собствено семейство обаче, трябва да имате предвид, че разбирателството в дома на вашите симове зависи до голяма степен от зодиакалните знаци на майката и бащата :). На мен ми се случи така, че двамата родители отказваха да спят в едно легло и колкото повече общуваха помежду си, толкова повече се намразваха. Интересното в случая е, че и двамата нямаха нищо против да спят на едно легло с детето. Въпреки това моделите, които идват с диска, не са толкова интересни, колкото тези, направени от фенове на играта, каквито са моделите на Лита Форд и на Ози в едно семейство или на Отровната Айви и Еди - символът на Iron Maiden (а няма да ви казвам и колко порно-модели има из мрежата).

Освен нови модели в The Sims Livin`Large присъстват и много нови видове места за работа, като например възможността да се трудите в местния Sim City Times или да бъдете разносвач на електронна поща (можете ли да си представите човек, който да работи като sendmail! Аз не мога). Вече ви е отворена врата към кариерата на музикант, изследовател на паранормални явления или хакер.

В новия The Sims има доста нови предмети, които по някакъв начин влияят на вашето семейство. Примерно, когато купите на вашите симове пиано или маса с шах, съответният им skill се вдига с по една точка. Дарбата се упражнява като боравите с предмета достатъчно дълго време. В новата версия можете да срещнете всички неща, които са били свободни за изтегляне от сайта на играта плюс още куп други. Освен това на диска има и директория, която съдържа сценарии и идеи, реализирани от Sims фенове. Поне на мен те ми се струват доста по-интересни от нормалния ход на играта.

Явно The Sims е била замислена като игра за всяка възраст, дори и за малки деца, но в момента е място, в което садисти и секс маниаци сбъдват своите мечти (слава Богу на компютърния екран). Какво имам предвид? Когато се порових малко повече по сайтовете за играта открих, че 70% от направените сценарии са чисто порно, а другите 30% садизъм. Скоро разбрах, че не е много трудно човек да си направи филм на ужасите, след като разполага с достатъчно много подходящи за случая модели на хора и много лесно запалими или потенциално опасни битови уреди. Да не говорим, че ако двама крайно депресирани Сим-а се сбият насред пожар, не е много забавно и гледката не е от най-интересните, защото се получава кълбо, от което на моменти стърчат по някой крак или ръка.

Май ви постреснах малко? Спокойно, играта сама по себе си е съвсем безобидно и приятно занимание, стига да не сте някой маниак. В САЩ дори са издадени 10 различни вида книги, които помагат на играча да измисли своето семейство. Освен това Sims-наръчниците се продават доста добре. Единият от тях дори ударил тираж 1 млн. бройки.

Книгата за Симс може да се похвали и с преиздаването си на няколко езика. И макар в The Sims: Livin` Large да няма нищо революционно, тя е просто задължителна за феновете на първата част на играта. На тези, които никога не са играли The Sims, но са се заинтригували от моите оценки за нея, горещо препоръчвам играта, защото ги очакват много емоции, безсънни нощи и саркастичен хумор. 

 
системни изисквания
Pentium 166, 32MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
The Sims 3 43
The Sims Medieval 14
The Sims 3: World Adventures 9
The Sims 2: Open for Business
The Sims: House Party
The Sims 2: Bon Voyage
The Sims: Vacation
The Sims 2: Apartment Life
The Sims: Unleashed
The Sims 2: FreeTime
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
The Sims 4 15
F1 2013 15