facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Sims 4
Ревю | 04.09.2014 | автор: Диян Каролев


оценка:
Производител:
Maxis
Издател:
EA Games
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Не тежи на машината

Наченки на реализъм

Можете да направите виртуално копие на бившата си, ама с голям задник

минуси

Пак Sims

Опростена, някак твърде

Не мога да ги давя в басейна, да му се не види!

The Sims е една от онези гейм поредици, които постоянно търпят развитие, без да променят из основи формулата, която ги е направила успешни. Във вече 15 годишната история на франчайза обаче, промените обикновено са били от типа „още от същото“. Това лесно може да се обясни със студения корпоративен характер на политиката на EA Games, които винаги са следвали старата максима, че „ако не е счупено, не го поправяй“. Разбира се, всяко правило си има изключения, затова на въпроса – добра ли е новата, четвърта част на The Sims и защо да изберете нея, а не да си останете на тройката?

Първите неща, които старите фенове на виртуалните човечета ще забележат при пускането на играта са две – интерфейсът е преподреден и опростен до такава степен, че всеки да може да се оправи с него само след пет минути, прекарани със заглавието. Друга приятна изненада е олекотената графична платформа и следващото от това светкавично (за стандартите на The Sims) зареждане на света. След като преминете като танк през менюто с настройките и решите да започнете играта, ще откриете още нещо – системата за създаване на симовете е по-интуитивна от всякога и позволява буквално да скулптурирате всяка зона на телата им по ваше усмотрение, само с кликване върху нея и местене на курсора на мишката в съответната посока. Завръщат се и стремежите на симовете, както и особеностите на характера им, с тази подробност че този път последните имат доста по-голямо влияние върху геймплея. Но за това – по-нататък. Единственото измрънкване, което имам по този режим е липсата на разнообразие по отношение на избора на облекло. Отново можете да си поиграете с генетичния материал на творенията си и да им генерирате дете, което да носи техните черти още на този етап.

Покажи на тия хора...

След като създадете членовете на домакинството си, следва обичайния избор на семеен портрет и нанасянето в някой от – уви, само двата квартала на Симсити. Когато харесате бъдещия си дом и го закупите, играта започва. Както досадните на моменти, но иначе полезни съвети ще ви уведомят, в The Sims 4 фокусът пада върху емоциите на вашите симове. За това свидетелства и малък надпис до портрета на активното виртуално човече, който ви съобщава как се чувства то в момента. Ще забележите и че настроенията на симовете ви, както и техните желания се влияят изключително много именно от особеностите на характера им, които сте избрали по-рано. Текущото емоционално състояние обикновено води до бонуси към определени действия – ако човечето си е взело дълга вана и е щастливо, например, социализирането с други симове ще става по-лесно и ще се сприятелявате с тях по-бързо.

И като го споменахме – кварталите са напълно отворени и можете да излезете от къщата си – дали просто за да се разходите или да се запознаете с някой от преминаващите навън хора и да си полафите с тях. Възможностите за социални взаимодействия не са мръднали много спрямо предната част, но не е и нужно – системата с категориите действия и преди си работеше доста добре. Завръща се и опцията да поразмятате крачоли до други части на града, но прави впечатление че изборите в това отношение са доста по-малко, отколкото в The Sims 3. Лично според мен това е плюс, понеже в тройката имаше доста излишни локации, които само объркваха геймърите и товареха компютъра.

Тъч скрийн, брато!

Личният телефон, който вече е и смарт, също се завръща. Освен за обичайните действия – поръчка на услуги като пица и камериерка, викане на пожарната като си прегорите манджата и лафене с другари по тъмно, можете да сърфирате из нета от него, да разцъквате някоя игричка, да си намерите работа или просто да си пишете с някой. Още една малка подробност – симовете най-сетне са способни да правят повече от едно нещо едновременно. Поне аз не открих кой знае колко приложения на тази новост, но държането на две различни чаши, разговарянето по време на вечеря или говоренето по телефона, докато човечето ви е на порцелановия трон са все неща, които добавят едно плюсче в категория „реалистичност“. Не сте забравили, че The Sims се води симулатор, нали?

Чувствителна промяна е претърпял и режимът за строене и покупка на нови мебели и други материални придобивки. Освен, че също като този за създаване на симове, е по-интуитивен от преди, вече разполагате и с удобна търсачка, за да не губите време да търсите къде, за Бога, е този и този стол или онези там тапети. Създаването на стаи за къщата вече може да става и чрез предварително генерирани такива – буквално можете да си изберете кухня или спалня по каталог и да я ситуирате където искате да се намира... срещу съответното количество симолеони, разбира се. Има и шаблони за празни стаи, които можете да моделирате допълнително по ваш вкус. Прави впечатление обаче липсата на възможност да си направите басейн – ЕА и Maxis очевидно не искат да давим симовете си още от сега. Споко – вероятно ще добавят опцията с експанжън или DLC.

Корпоративната месомелачка

Това ме подсеща за може би единственият голям минус на The Sims 4 – ако идвате от тройката, особено с прикрепени към нея допълнения, има вероятност да се почувствате ограбени. Няма домашни любимци, нито втора фаза на развитие на бебетата – от количката и креватчето те директно стават малки деца. Забравете също за вампири, дискотеки, собствен бизнес и пътешестване по света – този път си личи твърде много къде разработчиците са си оставяли вратички за допълнения към играта. Всеки Sims-фен знае, че това е обичайната практика, но след три основни части и десетки експанжъни, поне аз имах надежди че този път ще сложат повечко съдържание, особено след гръмката маркетингова кампания, която обещаваше „най-добрият The Sims изобщо“.

В действителност, въпреки че отново ни връщат към основите, ЕА и Maxis са се постарали да улеснят и олекотят максимално взаимодействието с играта. За това помага също имплементирането на онлайн елемента директно в самото заглавие. Преди даунлоуда на допълнителни предмети, както и споделянето на снимки и преживявания ставаше в браузър и само след дълга и сложна регистрация в MySims. Сега нещата са доста по-облекчени, като доста наподобяват социална мрежа и дори можете да споделите създадените от вас симове със света. Да, точно така – всеки може да си дръпне вашите виртуални човечета, накуп с техните особености и натрупани умения и да ги вкара в своето копие от играта. Можете да сложите и своя музика в играта, а записът на видео и правенето на снимки никога не е било по-лесно.

И какво пра'им сега?

Да обобщим – The Sims 4 е добра игра и е най-пълната и изпипана „чиста“ част от поредицата. Олекотената графична платформа, наред с удобния интерфейс и стотиците възможности, които системата с емоциите добавя към характерния за франчайза геймплей, я правят най-добрият избор, ако не сте се сблъсквали с The Sims досега. Почитателите на тамагочито с хора, както го нарекоха някога западните гейм медии, също има голям шанс да останат доволни, въпреки липсата на някои глезотии. Това е всичко от мен - приятна игра! 

 
системни изисквания
OС: Windows XP, Vista, 7, 8; CPU: Intel Core 2 Duo 1.8 GHz/AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000+; GPU: GeForce 6600 GT/Radeon X1300 256MB; RAM: 2 GB; Място на харда: 9 гиги
напиши коментар
 

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 05.09.2014, 09:39 ?. :

Dragon Age: Inquisition е по-добър сим от тази.

6 мнения
профил »
LoyalLynx каза на 05.09.2014, 12:05 ?. :

Аха Добра работа EA ... Добра работа ...
Това че симовете имат чувства нищо не значи, според мен тази игра изобщо не трябва
да струва 60 евро / 120 лв . В играта даже няма и басейни е сигурно ще вкарат всички липсващи неща с по 30 Dlc-та които общо ( че и някои по отделно ) ще струват 3 пъти повече от самата игра . Ето какво стана с The sims 3 играта струва 19 евро и след 4-5 месеца 25 dlc-та които струват към 600 евро ... Само Dlc-тата . Мисля си че и това ще стане с Sims 4 .

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 05.09.2014, 14:45 ?. :

Това е бизнес модела на ЕА. DLC-тата са винаги по-скъпи от първоначалната игра.

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 05.09.2014, 15:45 ?. :

Отдавна не съм играл The Sims (от излизането на 3-ката и до там)! Но тъй като статията ми хареса както и критериите към играта... мисля отново да си я пусна ( първоначално пиратка и ако си заслужава... виртуално копие)

154 мнения
профил »
horhe каза на 05.09.2014, 21:49 ?. :
Редактиран на 05.09.2014, 21:52 ?.

Pcmania не се обиждайте, но имате нужда от някой с големи топки в екипа. Винаги забелязвам как давате оценки толкова високи, както и другите гейм медии или поне по-известните. Не давате и лично мнение. Тази игра трябва да бъде разбита от критики за орязано съдържание и махането на отворения свят, а вие дори не ги споменавате в минусите, само сте загатнали за липсата на басейни. Пак казвам не се обиждайте, критикувам с цел подобрение на ревютата, защото всичките ми се виждат (без тези от PCM2.0), като просто преведени от някъде, като "де жа вю".

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 06.09.2014, 07:12 ?. :

Няма да забравя как Каролев наду оценката на Sacred 3. За малко да ме подведе да си купя играта.

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 06.09.2014, 08:01 ?. :

Интересно мнение, но аз мисля че оценката е нормална. Аз даже бих и сложил 4 звезди и половина, ама както и да е. За орязания свят не може да се сложи минус, понеже ЕА винаги прави това. След време ще има към 30 DLC-та добавящи неща които модърите са направили още преди време. Както казах по-горе, това е бизнес модела на ЕА. А и гореспоменатите DLC-та ще са по-скъпи от оригиналната игра, ще видиш ;)

Иначе браво на Каролев (Nvision) че се навил да пише ревю на Симс. Лично аз не бих издържал на такова мъчение :D

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 06.09.2014, 13:36 ?. :
Редактиран на 06.09.2014, 13:47 ?.

Оценката си мислех наистина да е 4.5, но реших че системата с DLC-тата е била ясна - а играта си я бива и така. Напълно отвореният свят в The Sims 3 поне за мен е страшен минус - аз съм си го казал в ревюто. Причината за това е, че страшно много товареше, а като наслагаш и експанжъни - ми, човече, не е нормално да седя и да чакам 3-4 минути да ми зареди тъпата игра... която е от 2009-та. И пак да насича на моменти. Опростили са я, олекотили са я доста и ми беше забавно да я разцъкам. Това може да се види от скрийншотовете - изпростях на макс, веднъж щом разбрах, че има опция за мултитаск и емоционални бъфове. Разиграх си един страхотен сапунен сериал, ядох на няколко пъти бой, ожених се за две съседки, които преди това скарах с мъжете им, направих си дете, от което после се отрекох (!) и сега му плащам издръжка. И всичко това съпроводено с реакции на изкуствения интелект, които можеш да очакваш и от живи хора. Заради това оценката е такава. Не съм превеждал - нямам интерес да го правя, а на скрийновете се вижда мой образ и подобие, дори носи името ми. Когато има ревю в РСМ, то е писано по играта. Точка по въпроса! Само новините са преводни, ама няма как... Пийс!

P.S: Fun Fact - в първия The Sims можеш да видиш абсолютно всичко, което играта предлага само в рамките на два часа. Експанжъните добавят 98% от останалия мат'рял. В двойката ситуацията е идентична, но часовете са около четири. С тройката се поизсилиха доста, затова там са осем. Говорим за чистите им версии, нали така? Тук не можеш да предвидиш кой как ще реагира на действията ти и как, кога и за какво може да се сдуха човечето. На мен продължава да ми е интересно, въпреки орязаното съдържание. А аз не харесвам The Sims... ама никак!

А оценката на Sacred наистина я надух... ако имахме опция за отрицателен резултат, щеше да е по-реалистична! :D

154 мнения
профил »
horhe каза на 06.09.2014, 15:44 ?. :
Редактиран на 06.09.2014, 15:56 ?.

@Finalrequiem Значи защото ЕА винаги се дъни вече трябва да го очакваме и да не ги критикуваме?

6 мнения
профил »
LoyalLynx каза на 06.09.2014, 15:55 ?. :

Всичко липсващо ще пристигне с DLC-Ta , хмм.. щом Sims 4 е толкова ''реалистична'' защо в самата игра няма Сезони ? (лято , есен , зима ) Аха защото DLC-to Seasons е запазена марка за поредицата The sims . Реших да си изтегля sims 4 и да видя за какво става въпрос , честно да кажа МНОГО неща липсват . Когато се роди малко бебе не можеш да го взимаш на ръце или да го пуснеш на земята а седи като кукла в някакво креватче . Търсене на работа ? Пълен провал , например в Sims 2 всеки ден човек ти доставя вестник и ако искаш работа взимаш го разглеждаш и най-много 4 различни да ти се предложат от вестника и ако не ти харесат чакаш до утре следващият вестник и отново няколко различни работи . А в sims 4 всичко е в телефона .. Е не може да бъде чак толкова смарт ? ! ? Търсенето на работа просто си губи смисъла . И поне да бяха пуснали играта да се продава в Steam защото поне хора като мен които не им се дава 120 лв на зимната или лятната разпродажба да се купи . Но не .. Това е EA новите игри никъде другаде освен ORIGIn техният си магазин . Същото и с Battlefield 3 . Секцията ''On The house'' е доста добра идея но какво стана 1 месец след пускането и ? ! ? Излезе секция ''Game Time '' Където можете да играете определени игри които струват много за няколко дена . И сега ми се струва че се фокусират само на ''Game Time'' през няколко дена сменят игрите там а ''On the house '' с месеци по-старите а Battlefield 3 мисля че няколко дена беше безплатна за взимане .

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 06.09.2014, 16:57 ?. :
Редактиран на 06.09.2014, 16:59 ?.

Пич,никой вече не търси работа по вестниците,ама никой.Демек по-реалистично е да потърсиш работа чрез таблета,телефона или РС.И ти какво очакваш - непрекъснато да се дават безплатно ААА игри???

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 06.09.2014, 17:34 ?. :

В крайна, колкото и да "храните " играта, тя все пак ( най вероятно или сигурно) ще счупи отново рекордите за най голяма продаваемост... ест. DLC помагат за това много!

6 мнения
профил »
LoyalLynx каза на 07.09.2014, 10:13 ?. :

@Nreth Това че никои не ги използва не значи че не съществуват или че не могат да се използват ако човек поиска .

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 08.09.2014, 09:07 ?. :

Орязана Sims 3.
Няма начин аз да и дам повече от 3.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 08.09.2014, 21:48 ?. :

А видеоревюто е в youtube канала на Next TV... Дублиране не може ли или се плаща там да са ексклузивни?
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Sims 4

новини:
В него играчите ще се състезават в създаването на персонажи и сюжет.
От дебюта на сериала със съмнително качество, 50 годишният малчуган, буквално се превърна в попкултурен феномен.
Първоначално The Sims 4 излезе за РС през септември 2014 г. Засега няма друга информация за порта.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
F1 2013 15
Professional Farmer 2014 - Видео 14