facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Lord of the Rings: Conquest
Ревю | 31.01.2009 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Pandemic Studios
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Пресъздадени са ключови сражения от филмовата трилогия

Може да играете с Гандалф, Саурон, Саруман, Балрога

Забавна е първите няколко минути

минуси

Еднообразни битки

Скучен мултиплейър

Посредствена графика

Досадни бъгове

Човек би си помислил, че девет години след премиерата на първия филм по „Властелинът на пръстените" темата е изчерпана и до последния пръстен. Появиха се какви ли не игри – екшъни, едно MMORPG, няколко стратегии... А сега настана времето и за последната капка във фентъзи гьола - мултиплейър клане с орки, хобити, джуджета, хора и елфи. Този път обаче водата наистина ще прелее.

Не съм особено претенциозен – всичко, свързано с „Властелинът на пръстените”, ме кефи. Но тази игра... Не си спомням кога за последно съм се нервирал толкова много. Хаотични сражения, мегатъп изкуствен интелект, скучен мултиплейър, посредствена графика и еднообразни битки, сведени до помпане на левия, десния или средния бутон на мишката. По-зле може ли да бъде?

Макар и акцентът да пада върху онлайн играта, в The Lord of the Rings: Conquest ще откриете и две сингълплейър кампании Започвате

на страната на добрите


Ще преминете през всички ключови сражения от филмовата трилогия. Пресъздадена е дори и битката със Саурон през Втората епоха – тази, с която филмът „Задругата на пръстена” започва. Ще защитавате Шлемово усое, ще покорите Исенгард, ще възвърнете мините на Мория за джуджетата, ще се биете в сърцето на самия Минас Тирит и ще направите последен отчаян опит да спрете силите на Саурон пред Черната порта. Всичко звучи добре. Поне на теория. Но нещата изглеждат по коренно различен начин.

На първо място – изкуственият интелект е под всякаква критика. Ако застанете отстрани и се загледате, ще станете свидетели на какви ли не глупости. От сърце съм се смял на някои неща. Например орк стрелец излиза от редиците на своята армия, идва към мен и застава с гръб в очакване да му забия една стрела в главата. Вашите собствени тиквеници пък нямат и понятие що е то защита на ключова позиция - често ще бъдете стъпкани от постоянно прииждащите сили на злото, просто защото няма как сам-самички да се отбранявате няколко минути. Tова е може би най-дразнещият елемент от соловата кампания, тъй като след като се провалите на дадена задача, започвате отначало. Точно така – няма сейвове. Играта нито ви позволява да се запишете сами, нито тя запазва прогреса ви на определени чекпойнтове. А след петото умиране на едно и също място може направо да ви се прииска да счупите я клавиатурата, я мишката си.
Иначе

класовете

са замислени добре. Воинът може да се вреже в тълпата от орки и да развърти меча си като торнадо, посичайки всичко наоколо. Стрелците обсипват противниците си с няколко вида стрели, включително огнени и отровни, а когато се наложи, могат да пронижат и няколко души наведнъж. Магьосниците лекуват, хвърлят светкавици и огнени топки и могат образуват огромен щит, който да предпазва съюзниците им. А скаутите притежават умението да изчезват в сенките и да се промъкват зад гърба на врага, елиминирайки коварно и най-силните бойци в редиците му. Уви – каквото ще откриете на страната на доброто, такова ви очаква и в лагера на злото. Явно Pandemic не са имали кой знае колко голямо въображение. Същото важи и за комботата, които се броят на пръсти и обричат играта в безмозъчен хек-енд-слеш екшън.

Опити за разнообразие обаче прозират тук-таме. На определени карти ще може да използвате балисти, за да обстрелвате врага, или пък да се качвате на коне, за да потъпчете противниковата армия. В една мисия ще поемете управлението на енти и ще газите наред, в други ще трябва да се пазите от летящите назгули или орли, защото ако ви хванат, ще ви пуснат отвисоко, а пътят до земята е дълъг... Но на фона на всички проблеми обаче това може и да не ви направи кой знае какво впечатление. Може би най-интересният момент от играта е, когато отключите един от

героите на Средната земя

Бил той Гандалф, Фарамир, Гимли, Теоден и т.н. Всеки един от тях има набор от специални умения, до голяма степен различни от тези на обикновените класове и ако попаднат в правилните ръце, наистина могат да обърнат хода на сражението. Съществува обаче един проблем. Поради незнаен бъг ще ви бъде малко трудно, когато играта ви попита дали искате да играете като „герой”, да кажете „да”, просто защото тогава не може да местите курсора на мишката. За да се съгласите, ще трябва да си проправите път до най-близкия паметник, позволяващ ви да смените класа си и оттам да изберете „да”. Наистина много, ама много досаден бъг.

След като криво-ляво се добутате до края на кампанията с добрите, ще може да отключите и една с лошковците. Тогава нещата стават с една идея по-яки, тъй като Pandemic са решили да ни покажат

какво би се случило, ако Фродо бе загинал

и пръстенът бе попаднал отново в ръцете на Саурон. Още в първата мисия ще поемете управлението на назгул, за да убиете досадните хобити, опитващи се да унищожат пръстена. След това ще сринете със земята самия Минас Тирит, ще призовете Балрога и ще потопите мините на Мория отново в мрак. Ще се превъплътите в Саруман, за да убиете Арагорн и дори ще поемете на поход срещу Ломидол със самия Саурон, за да изтребите всички елфи. Накрая пък ще отскочите до Графството за едно приятно клане на десетките хобити и дори ще се постараете да сложите край и на живота на самия Митрандир, известен вече като Гандалф Белия. Сърцето на The Lord of The Rings: Conquest обаче е нейният

мултиплейър режим

До шестнадесет души могат да вземат участие в три режима – Team или Hero Deathmatch, Capture the One Ring и Conquest. За съжаление липсата на разнообразие скоро ще ви погълне и тук, тъй като героят ви нито качва някакви нива или рангове, подобно на Call of Duty: Modern Warfare, нито ще получавате нови брони, умения или оръжия. Нищичко. Всичко рано или късно ще се сведе до трескаво натискане на трите бутона на мишката – точно както в соловата кампания. Само че този път изкуственият интелект няма да ви бърка толкова надълбоко в здравето.

На графичния фронт ситуацията също не е много цветуща. Визията е по-скоро посредствена и дори забележителни места от филмовата трилогия, като Минаст Тирит, изглеждат сиви и тъпи. Озвучените реплики пък са под всякаква критика и наподобяват отегчен футболен коментатор – “Саурон е на полето... Саурон напредва към позицията... Саурон е победен...”. Заключението е трагично и по-ясно от всякога. Ако искате качествен екшън по „Властелинът на пръстените” – играйте на Return of the King, който си има и нелош кооперативен режим. Ако търсите едно по-правдиво пресъздаване на света на Средната земя, пренасочете се към The Lord of the Rings Online. Но за Бога – стойте далече от тази игра. 


Гавра с Толкин

Pandemic са си позволили всякакви своеволия с т.нар. lore или историята на Средната земя. В Исенгард например Гандалф ще нахлуе в кулата на Саруман, за да го убие в магьоснически двубой. Да не говорим за магьосническия клас, който мята магии почти като самия Гандалф. Както може би знаете – магията във „Властелинът на пръстените” не е сред най-често срещаните явления, а подобни магове са се броели на пръсти.
 
системни изисквания
2.4 GHz Core Duo, 1 GB RAM, 256 MB 3D Video, Win XP SP2/Vista
напиши коментар
 

1 мнения
профил »
histokar345 каза на 27.03.2009, 07:08 ?. :

Igrata e super iaka s isklu4enie na bugovete.Men me kefi.

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 31.03.2009, 13:24 ?. :

Според мен пък не става за нищо. Със много голяма мъка и сълзи в очите я превъртях.

26 мнения
профил »
kutrigur каза на 06.05.2009, 15:51 ?. :

И аз за малко да се разплача като убих Гимли с Баурок и Гандалф със Саурон. Инче играте ми хареса, особено като трябваше да избивам разни изнежени елфи :D

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 31.03.2009, 21:18 ?. :

Гавра, гавра е тази игра с всеки фен на "Властелинът на пръстените".

642 мнения
профил »
WidowmakeR каза на 01.04.2009, 18:26 ?. :

Точно.

112 мнения
профил »
torbalan4o каза на 02.04.2009, 07:25 ?. :

То и да беше гавра като гавра. Това че са решили да си правят гавра не сначи непременно да е тъпа игра ако я бяханаправили хубава и играема. Нямаше да се зазягаме толко че са си писали своя история за Фродо, а те кво и тва осраха.

370 мнения
профил »
des каза на 02.04.2009, 11:20 ?. :

Абсолютно съм съгласен с г-н Тодоров-ГАВРА отвсякъде.Аз тамън се надявах на нещо убийствено яко,което да изиграя с gamepada,а то стана като новия "Принц".Сякаш е напрвено просто,за да си изтъркам бутоните,баси.Много съм разочарован.Дори и Dynasty Warriors не е толкова бързо-втръсваща,колкото е тази

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 03.04.2009, 08:05 ?. :

Колкото и да оплюваха играта в Пс-мания макар че Пандемик са си позволили много волности за мен си остажа една от наи-добрите!!!

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 04.04.2009, 11:24 ?. :

Играта е много лесна а и наистина са я оплескали съвсем когато са направили и продължението да убиваш Фродо и т.н.

7 мнения
профил »
big_9 каза на 10.08.2009, 13:19 ?. :

тази игра е много яка по яка е отconq лордо оф д рингс ретьрн оф д кинг но сепак това е conquest

14 мнения
профил »
gogoslavov каза на 29.05.2010, 16:36 ?. :

Като те пита дали искаш да играеш с герой не е нужна да ходиш до най-близкия паметник просто трябва да натиснеш стрелката наляво и готово
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Lord of the Rings: Conquest

Превю:
Гответе за още епични битки в Средната земя. Само че този път - от мултиплейър перспектива!

новини:
Най-новият мултиплейър екшън по "Властелинът на пръстените" от авторите на Star Wars Battlefront е вече на пазара
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58