facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Experiment
Ревю | 31.03.2008 | автор: Стефан Хаджиев


оценка:
Производител:
The Adventure Company
Издател:
The Adventure Company
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Крайно оригинален геймплей

Прилична графика и звук

Приятен контрол

минуси

Поредният сценарий а ла "Lost"

Леко затормозено развитие

Геймплеят заслужава да се случва в много по-добра атмосфера

Какво ще стане, ако съберем на едно място тайнствен остров или кораб, оскъдно облечено създание от женски пол, странни порутени прибори и три лъжици пълна мистерия? Това е проста рецепта, по която в наши дни биват създавани не един или два развлекателни продукта. Тази липса на фантазия или тотално отдаване на съвременните клишета не би била толкова лоша, дори напротив, ако не обезличаваше някои наистина добри идеи.

Настоящата игра - The Experiment е една много добра илюстрация на това явление. На пръв поглед новото произведение на The Adventure Company не се отличава много от предходното заглавия на компанията - Next Life, но ако наша милост има поне малко желание и изтърпи началните надписи и полуфабрикатното въведение, ще установи, че под повърхността си новата геймка съдържа нещо наистина различно. В случая не става въпрос за историята и фона, които са като извадени от сънищата на някой пропаднал сценарист, писал сюжета за някоя от сериите на „Lost”, а за един крайно оригинален и донякъде забавен геймплей. В The Experiment не контролирате някой атлетичен персонаж с гръмко име и влажен поглед, а играете от името на себе си - страничен наблюдател, цъкащ на клавиатура и мишка от залата за наблюдение на мистериозен, изоставен кораб.

Das gameplay

В произведението има два героя: облечената в къса рокличка Леа и наша милост. Целта е да разплетете последователността от събития, които са ни запратили без капка спомен пред контролния пулт на плавателния съд, както и чудесата, които са го довели до сегашното му окаяно състояние. Закачката е в това, че всички действия се извършват от героинята, която се намира някъде по палубите. Нашата задача е да я наблюдаваме, да й осветяваме пътя, да й отваряме врати и шлюзове и от време на време да управляваме различни роботизирани артефакти. През цялото действие вербалният контакт се осъществява едностранно от Леа, а единственият начин, по който ние можем да се свързваме с нея, е като клатим някоя от многобройните камери за следене или като включваме и изключваме крушките в коридора или някоя и друга от срещащите се по пътя джаджи.

Атмосферата


The Experiment предлага мрачни и злокобни коридори, помещения и звуци. Авторите на играта са се справили добре с пресъздаването на силно мистериозната и леко плашеща атмосфера. Картинките и аудиото са прилични, видео моментите са интересни, а цялостният интерфейс с прозорци тип Windows допълват прекрасно основната идея и роля на играча.

Цялостното усещане от всичките тези малки детайли и действия е изключително странно. Това е една от малкото игри, в които играещият попада в една толкова реална ситуация. The Experiment е игра, която си заслужава да бъде видяна, ако не от друго, то поне от чисто любопитство. Ако геймплеят й беше комбиниран с малко по-оригинална история и забавна графика, то крайният продукт би бил изключително добър. За съжаление баналният сценарий и леко затормозеното развитие на действието не помагат за финалната оценка, която в случая не е една от най-високите, за които мога да се сетя.
 

 
системни изисквания
P 800 MHz, 64 MB RAM, 64 MB Video, Win XP/98/ME/2000
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13