facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Club
Ревю | 31.03.2008 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Bizarre Creations
Издател:
SEGA
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
29.95 лв.
купи играта »

плюсове

Спиращ дъха екшън

Графично красиви локации

минуси

Не особено комплексна система за битки

На моменти прекалено стандартен шутър

Древният Рим. Колизеумът е претъпкан до краен предел. На арената се сражават бойци от всички краища на империята. Борбата е до смърт, а залогът - благоволението на тълпата и императора. Победителят остава в играта, а загубилият... той обикновено вече не се интересува от нищо.

Не, скъпи читатели, не сте се объркали – вие държите в ръцете си поредния брой на любимото си списание, а не учебник по история на античния свят. В следващите редове ще ви срещнем с осем съвременни гладиатора. Днес обаче мечовете и копията са заменени с пистолети и автомати, а императорите – от милионери, диктатори и разглезени аристократи. Добре дошли в

Светът на Клуба!

The Club е новият екшън от трето лице, разработен от Bizarre Creations - създателите на конзолния хит Project Gotham Racing. Какво всъщност е Клубът? На този въпрос няма еднозначен отговор, защото неговите корени са назад в миналото и наистина добре скрити. Това, което обаче е ясно, е че, той е свръхексклузивен – в него членуват само богаташи и короновани особи, диктатори от Третия свят и потайни бизнесмени. Това, което обединява тази на пръв поглед разнородна тълпа, е огромното им финансово състояние и жаждата им за кръв и насилие. Благодарение на богатството си те организират тайни състезания, в които хора се бият до смърт, само за да задоволят потребността от зрелища и адреналин на височайшите зрители. Феновете на Стивън Кинг и „Бягащия човек” сигурно вече кимат разбиращо.

В началото на играта трябва да определите персонажа, с който ще се впуснете в тази поредица от кървави състезания. Избирайте внимателно, защото няма как да го смените до края. На разположение са осем души, всеки от които има собствена история за това как се е озовал в смъртоносната хватка на Клуба. И докато външният вид и произходът могат да ви направят съпричастен към един или друг от героите, то със съжаление трябва да отбележа, че между тях няма особена разлика като способности и геймплей.

Персонажите притежават три качества – сила, издръжливост и бързина, но тези показатели нито могат да бъдат повишавани по някакъв начин, нито влияят кой знае колко съществено на играта. Моят личен любимец е комарджията Фин, който е попаднал в Клуба, след като късметът му на карти най-накрая му е изневерил. Сред по-колоритните персонажи са още руснакът Драгов (поредният пример за това как западняците така и не се научиха да кръщават славянски персонажи със смислени имена) и японецът със звучното име Куро. Веднъж направили своя избор, започвате поредица от състезания по всички краища на света.

Дарвинизъм в действие


Правилата на играта са изключително прости. Авторите са базирали цялостната си концепция на еволюционната теория на Чарлз Дарвин, според която оцеляват най-приспособимите и силните. С други думи ви очаква един неспирен екшън, трупане на точки, много кървища и насилие. Всичко това трябва да ви доведе до заветната врата с надпис „Изход”, която сигнализира, че сте преодолели успешно поредното ниво. Самите арени са относително линейни, с изключение на някои тайни места, разпръснати тук-таме, където може да откриете ново оръжие или муниции. Има малко място за маневриране и обикаляне, но като цяло пътят е един и води напред, към дебнещите ви врагове.

А, да, противниците – те са основен елемент от играта, защото, за да преодолеете успешно нивото, е необходимо да постигнете определен резултат. Всяко убийство ви носи точки, а с помощта на комбота може да увеличавате многократно своя резултат.

Комбо системата е солта на играта и бе широко рекламирана от SEGA преди това. Тя действа по следния начин – всяко убийство задейства определен таймер, който постепенно намалява. Ако в неговите рамки се оправите с още един от лошите, получавате още точки, а таймерът се подновява. Различните начини за справяне с врага носят и различни екстри – получавате бонус за точни удари в главата, ако успеете да убиете някой скрит враг или ако направите ефектно салто и след това застреляте жертвата. Така, поне на теория, ако сте невероятно добър, можете да минете цялото ниво, без комбо таймерът ви да свърши – т.е. да убиете всички максимално бързо и ефективно.

Самите гладиаторски състезания са няколко различни вида. Оцеляването на героя ви е задължително условие за всеки един от тях, но правилата варират. При един от вариантите трябва да преминете през цялата карта, събирайки възможно най-много точки. „Survivor” и “Siege” могат да ви поставят в ограничено пространство, което не може да напускате и трябва да отбивате атаките на противниците за определено време. Накрая идват времевите игри. Убиването на врагове ви дава няколко допълнителни секунди, които в края могат да се окажат безкрайно ценни. Това е и най-динамичното състезание, защото тук просто няма и момент за губене.

За да оцелеете в света на Клуба, се иска доста практика. Опит може да придобиете режима “Gunplay Mode”, където създавате собствени състезания, избирайки сами участника, правилата и достъпните оръжия. Четирите нива на трудност пък дават възможност да настроите играта според вашите предпочитания и умения.

Нищо не е толкова хубаво, колкото изглежда

Казаното дотук звучи добре – осем героя, много стрелба, оръжия и адреналин, какво повече може да иска човек?! Оказва се, че има какво. Както вече споменах, изборът на персонаж не е чак толкова важен, защото те не притежават твърде уникални характеристики, които да позволяват качествено различна игра. За да си направя малък експеримент, минах първото ниво с всичките шест играча, достъпни в началото на играта (последните двама – и вероятно най-силни – трябва да бъдат отключени) и резултатът в общи линии бе един и същ – тичаш, стреляш, тичаш, стреляш.....мисля, че схванахте какво имам предвид.

Очевидно е, че създателите са имали за цел да толерират предимно бързата игра, при която не се замисляте и вървите само напред, помитайки всичко по пътя си. Но това някакси прави геймплея изкуствен, особено като се има предвид, че нивата са кратки и в тях не се случва нищо съществено. Наистина, имате достъп до много оръжия, но те минават прекалено бързо през ръцете ви и от това де факто губи тръпката. А прехвалената комбо система в действителност далеч не е толкова ефектна, защото действията, които вашият герой може да извършва, са крайно ограничени. Изобщо забравете за ефектни изпълнения от игри като Devil May Cry и Prince of Persia: Warrior Within, защото дори не може да скачате, а местата, на които може да извършите някакво по-зрелищно действие, са твърде малко.

Какво ви чака на изхода


The Club няма нито завладяващия сюжет на Max Payne, нито изтънчения геймплей на Hitman. Това, което играта ви предлага, е един спиращ дъха и ускоряващ пулса екшън, който се разиграва в добре пресъздадени локации. Известният композитор Йеспер Кид е създател на музиката, графиката също е на ниво. Най-общо казано, The Club едва ли ще ви задържи за дълго, но пък е отличен вариант за малко неангажираща игра и възможност да се развихрите в ролята на един съвременен гладиатор.
 

 
системни изисквания
PIV, 1 GB RAM, 64 MB Video card, Win XP/Vista
напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 03.04.2009, 16:41 ?. :

Има наченки на некви идеи в тая игра,но май стамо с тях си остана

5 мнения
профил »
nakata96 каза на 12.04.2009, 13:53 ?. :

някви идеи да премахна проблеми с изхвърлянето. имам два пъти по добар комп от изискванията на играта.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 20.05.2009, 13:15 ?. :

Според мен самата идея за "Клубът" някак си куца. Отива в графата "ако остане време" и под-графата "когато всичко друго ти писне". Супер неангажираща, напомня ми някак си на Gunz Online или обратното.. трудно е да се прецени. А колкото до Jasper Kyd.. може да се каже че от как направи музика за Hitman тоя човек ми се вдигна в очите доста. Но за съжаление музиката не прави играта...

5 мнения
профил »
nakata96 каза на 05.06.2009, 14:49 ?. :

абе дайте някъв пач дет оправя тоя проблем със изхвърлянето че ми писна.Дадох 50 лв за оригиналната игра и пак ме изхърля а компа ми е 2 пъти по голям от тези изисквания.Предварително благодаря.

149 мнения
профил »
fridge каза на 06.10.2009, 20:47 ?. :

незнам играта си я бива не е нещо кой знае какво но все пак ...
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Assassin's Creed III 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80