facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Cave
Ревю | 24.01.2013 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Double Fine Productions
Издател:
SEGA
Жанр:
Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Любопитна смес между приключение и екшън

Интересни герои

Висок фактор "преиграване"

минуси

Пъзелите не са особено предизвикателни

Управлението можеше и да е по-добро

За милиони геймъри по света The Secret of Monkey Island, нейното продължение, както и Day of the Tentacle, не са просто игри. Те са класика, стандарт. Именно поради тази причина когато Рон Гилбърт и Тим Шафър обявиха, че работят по своя най-нов проект, наречен The Cave, очакванията скочиха до небесата.  

Истината е, че ако се опитвате да сравните настоящото заглавие с предишните творения на Гилбърт и Шафър, ще останете разочаровани. The Cave не е приключение тип „посочи и цъкни“, не е толкова забавно, колкото Monkey Island, нито пък е толкова оригинално колкото Day of the Tentacle или Psychonauts.  Въпреки това заглавието си има своите предимства. По свой собствен начин то е брилянтно – с добър дизайн и изпълнено с остроумие.

Ако определим The Cave като кръстоска между платформър и приключение, няма да сме особено точни, тъй като играта няма за цел да тества уменията ви подобно на Super Mario или Sonic. Тогава какво всъщност представлява?

Трима ще се спуснат в пещерата

В самото начало трябва да изберете трима от общо седем възможни героя – от глупав селянин през странни близнаци до смел рицар. Заедно с тях ще се впуснете в дълбините на една пещера. Именно тук те ще научат повече за самите себе си и за това в какво ще се превърнат един ден.

Миналото на всеки един от героите е неясно. Вие обаче ще може да научите повече за тях от мистичните картини, изрисувани по стените на пещерата. 

Пъзелите

Цялата пещера е изпълнена с всевъзможни предмети. Вашите трима герои (снабдени със специфични умения) могат да носят само по един наведнъж. Идеята е да прецените какво да направите с конкретния предмет и най-вече - кой е правилният герой за това.

Първоначално пъзелите са прекалено лесни. С течение на времето обаче те стават с една идея по-абстрактни и навяват смътни спомени за Monkey Island и Day of the Tentacle. Не очаквайте обаче нищо кой знае колко сложно, както ще стане дума малко по-късно.

Изборът е от значение

Целият геймплей е подчинен на героите, които изберете в самото начало. Различните комбинации предполагат различни решения на част от пъзелите. Нещо повече – изборът ви виляе и на местностите, в които играете, както и последователността на тяхното изиграване. Накратко – ако сте спрели над рицаря, селянина и близнаците, ще получите различен геймплей в сравнение с онзи геймър, решил да играе с приключенеца, монаха и учена.

Очевидно е, че The Cave поощрява повторното изиграване. Така например ако не изберете близнаците, ще пропуснете страхотното имение на тяхното безумно семейство. Без приключенецът пък няма да влезете в пълната с капани египетска гробница. 

За съжаление, The Cave не е перфектна игра

Управлението не е сред най-интуитивните и прецизните. След известни усилия обаче се свиква. 

Най-големият проблем на The Cave обаче лежи в самите пъзели. Ограниченият брой обекти в даден район довежда до не особено предизвикателни пъзели. Често ще се налага да се връщате и назад, което може и да се стори досадно за някои от вас.

Тези недостатъци обаче могат да бъдат простени на The Cave, тъй като играта разполага със своеобразна индивидуалност. Нещо, което доста перфектни заглавия просто нямат. Да, The Cave няма да ви разсмива на всеки пет минути подобно на Monkey Island, но въпреки това е изпълнена с необикновени герои и представлява приятен начин да убиете няколко часа от своето време. 

 
системни изисквания
Процесор Intel Core 2 Duo на 2.2 GHz или AMD Athlon 64 на 2.2 GHz, видео карта 512 MB GeForce 220, Radeon 4550, Intel HD 3000, 1 GB RAM, Win 7
напиши коментар
 

524 мнения
профил »
white storm каза на 25.01.2013, 16:05 ?. :

Приятна е, това мога да кажа след няколко часа в света и. Доста радваща дарк атмосфера с отличен хумор и озвучаване. Минусите са вече казани. Наистина кофти управление докато се свикне, но за пъзелите не съм съгласен. На достатъчно добро ниво са за да не дразнят или бъдат лесни.

598 мнения
профил »
XENOpz каза на 25.01.2013, 19:20 ?. :

Пробвах я. Когато нещо се случва е много забавна, почти колкото Monkey Island. Проблемът е, че нивата са огромни и 80% от времето се случва просто тичане/катерене по празни коридори.

445 мнения
профил »
goblin каза на 26.01.2013, 10:46 ?. :

Играта просто е пропита с уникален черен хумор - хубаво е да се ина в предвид и когато се търси решение на част от пъзълите /подобно на Vampyre Story и Deponia/
Самите пъзъли са забавни, макар и не особено трудни ако разучиш цялата достъпна карта, но решаването им доставя удоволствие, а често за награда следва поредната порция черен хумор.
Аркадни елементи има 1-2 пъти на ниво, но могат да затруднят ако се играе с клавиатура вместо мишка - клавиатурното управление е меко казано лишено от прецизност за разлика от мишката /има си вградена пoддръжка за 5-бутонна и няма нужда да се мапват 3,4 и 5 като при някои калпави портове/

За трудността на загадките Рон Гилбърт коментира, че предишните му игри са правени за 40 часовия геймплей стандарт, но сегашните геймъри изпитват досада ако играта не се превърта за 10тина часа и пъзълите са съобразени с това.

Поне за мен определено си заслужава да се купи, но заради принципа ще изчакам оферта от под 10 евро :P

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 26.01.2013, 14:06 ?. :

Добра си е игричката! Управлението пък според мен е много лесно... не изпитах никаква трудност докато свикна... просто си нагласяш важните бутони както ти е удобно ( основните бутони за движение са w,a,d,s, или стелките )
Мисля, че щеше да е по добре ако използваш всеки герои според конкретния пъзел, отколкото да са разделени и да я преиграваш...

117 мнения
профил »
gerg каза на 29.01.2013, 05:32 ?. :

Много е интересна :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Cave

новини:
Благодарение на Grumpy Gamer – личният блог на Рон Гилбърт – стана ясно, че дизайнерът напуска Double Fine Entertainment.
В премиерния ден на The Cave - аркадното приключение на Double Fine и Рон Гилбърт (Monkey Island), ви предлагаме да видите няколко скрийншота от играта.
SEGA обяви, че Windows, Mac и Linux изданията на The Cave ще излязат на пазара на 23 януари. Същият ден играта ще бъде налична и през Xbox LIVE Arcade.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Assassin's Creed III 80
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58
Thief 56
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Call of Juarez: Bound in Blood 48