facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Black Mirror 3
Ревю | 13.05.2011 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Cranberry Productions
Издател:
DTP Entertainment AG
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Интересна и вълнуваща като първата игра от поредицата

Добра атмосфера

Оправдава очакванията

минуси

Че е последната в поредицата :-(

Можете да умирате по време на играта

Имението е погълнато от пламъци. Всичко завършва там, където е започнало много, много отдавна.

Вие сте последния наследник от Гордън - аристократична фамилия на убийци, психопати и психично болни. При това с много пари. В Уилоу Крийк се говори, че има мистериозно проклятие, което тегне над Гордън... А може би това е просто генът на лудостта, който се предава по наследство. Вие си изберете по-ласкателното.

С такова родословно дърво и разрастващия се пожар под носа ви, някой ще ви повярва ли, че сте невинен? Вие вярвате ли го? Получавате халюцинации и неконтролируеми пристъпи на агресия. Всички доказателства сочат към вас. Имате назначен психиатър, на който всеки ден споделяте своите сънища, емоции и догадки. Понякога е трудно да се доверите на себе си, а какво остава за някой друг... И все пак си пиете хапчетата, които са ви дали.
Примката около врата ви се затяга и с всяка изминала минута кашата става все по-голяма. Получавате помощ от някого... Но помните ли - вие не можете да се доверите дори и на себе си. Накъде води всичко това?

Трилогията

Всичко това води към факта, че тази игра трябва да бъде видяна. Първата част от трилогията беше и е уникална. Любима е на мнозина почитатели на жанра и намерила не малко фенове сред хора, които по принцип дори не биха играли такава игра. С уникалната си атмосфера и оригиналност тя се нарежда и сред любимите за мен игри на всички времена. Втората част - беше доста интересна, но нещо малко сякаш и липсваше... Тя сякаш беше само предпоставка за съществуването на финалната част, която обяснява всичко и води историята към нейния край.

Тук атмосферата е точно като в първата част- цялото действие се развива в Уилоу Крийк. Срещате много от старите герои и нови такива. Играта е подходяща за хора, които никога не са играли поредицата, но ще влезе под кожата и на феновете, разбира се. Освен развиващите се в момента странни инциденти, тя ви прехвърля и в миналото на малкия Дарън. Това води до разнищването на всичко. Ако си позволите, ще се гмурнете и още по дълбоко в заешката дупка и ще стигнете до корените на всичко това, далеч в корените на родословното си дърво.

Геймплей

Играта предлага отличен геймплей - нивото на трудност е добро. Не е нужно да се използват помощни източници, но ако се затрудните на дадено място, е предвидено да можете във всеки един момент да включите или изключите видимостта на обектите, позволяващи взаимодействие, както и да пропускате пъзелите, ако някой от тях ви се опре. Ако skip-нете даден пъзел обаче, не виждате решението му и загадката си остава да ви чопли. :-) В геймплея има и елементи, които не са жизнено важни за хода на историята, но са забавни. Любима ми е например гадателката, на която можете да звъните по веднъж на ден и да ви предсказва, че вижда... СМЪРТ! Ако се справяте с отделни задачи, това отключва и скритото съдържание към играта - илюстрации, анимации и мини игри.

Самите загадки са много добри. Мисля, че сред любимите ми е една конкретна към края, в която трябва да преминете през един лабиринт и да се спасите от сенките, които дебнат там. Вижте я сами, няма да ви разочарова. Много ми хареса и моментът, в който трябва да разберете кой гроб на кого принадлежи от 5 възможни - за целта трябва да събирате косвена информация за всеки един да свържете фактите с надгробната плоча...

Готин нов елемент е, че можете да играете и с втори герой към края на играта, като имате и моменти, в които играете с двамата едновременно. Така има и загадки, които трябва да решавате като контролирате екипната им игра.
Частта от геймплея, която ми хареса по-малко, е фактът, че можете да умирате. Всъщност има желязна логика като се вземе предвид, че гореспоменатата дама от другата страна на слушалката всеки ден не се поколебава да предвещае идващата ви смърт, но все пак... Иначе хубавото е, че има autosave, което ни спасява кожата. И все пак не е приятно да умрете преждевременно...

И още нещо...

Играта включва и много добри коментари, които не могат да не предизвикат усмивка на устните ви. Загадъчната и мрачна атмосфера се допълва от остроумните забележки. Мисля, че сред любимите ми забележки на Дарън е, тази която прави, ако се опитате да ходите по вода. :-)

Други елементи, допълващи цялостното ми приятно впечатление са графиката и музиката. Визията е приятна, музиката разбира се е леко мрачна, меланхолична и мистериозна - тук -таме прозвучава някоя и друга жална цигулка. Цветовата палитра е подчертано сивочерна... Сякаш кръвта дава нужния акцент и стимулира визуално... А може би новото ченге в града, което иска да се покаже като голям мъжкар, е право и наистина не съм с всичкия си. Може би не трябва да пропускам хапчетата? Може би? Може би момичето в магазинчето, което ми бута стоките в ръцете припряно и ми прави подаръци само, за да изляза по-бързо дори без да платя, не е параноично... Може би дори лудото предложение да се снимаме с нож в ръка, за да привличаме туристи в градчето на духовете, е оправдано... Не знам коя част от съзнанието си да попитам . Може би просто трябва да оставя всички отговори на вас. Заслужава си да ги откриете. Стигнете до дъното. А ако успеете да се завърнете със здрав разум, ще говорим отново. 

 
системни изисквания
Windows XP, 512 MB RAM,Intel Pentium IV or equal processor with 1.4 GHz, 128 MB Graphics card like ATI Radeon 9800 or NVidia GeForce 6800 with Shader 2.0, DirectX8 compatible sound card, 6 GB Hard drive space,
напиши коментар
 

73 мнения
профил »
Zuzko каза на 14.05.2011, 07:47 ?. :

Играта е супер . Който не е играл предишните части няма да може да разбере цялата история на играта. А отностно пъзелите - в началото са лесни, но по - натам стават по - трудни . А за пъзела в лабиринта - отне ми два дена да го реша. Препоръчвам играта на всеки геймър .

6 мнения
профил »
uBo каза на 14.05.2011, 12:53 ?. :

Аз останах разочарован от пъзелите,сториха ми се прекалено малко и не толкова сложни както бяха в предишните части,единствено пъзела със сенките и принтера от начало ми харесаха.И относно ендинга можеха да го измислят по друг начин, сякаш Маркъс не си защити репутацията.Иначе атмосферата и всичко останало си беше 6.

99 мнения
профил »
Ред каза на 14.05.2011, 13:26 ?. :
Редактиран на 14.05.2011, 13:26 ?.

За 1 ден минах 70% (предполагам) от играта и стигнах до подземието в замъка ,но откакто намесиха ватикана някак си изгубих интерес... Очаквах по интеренса развръзка. Така и не съм я доиграл ,но тия дни ще пробвам пак.

41 мнения
профил »
Dexter каза на 14.05.2011, 17:38 ?. :

Я, Лили Стоилова пак публикува!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 14.05.2011, 18:41 ?. :
Редактиран на 14.05.2011, 18:42 ?.

Good old times... :)

62 мнения
профил »
Unit 1 каза на 14.05.2011, 19:11 ?. :

Много, много, много глупав завършек. На края на втората и още повече на първата част имаше драматизъм, изненади... А тук има swordfight.

224 мнения
профил »
Neusfor каза на 16.05.2011, 12:11 ?. :

Преди няколко седмици я изпиратствах и врътнах (са не ме съдете защото мн добре знаем,че са малко куест игрите които излизат на БГ пазара,даже ако не се лъжа и 2рата част още не е излезнала) и мнението ми е следното - както във втората част така и тук нямаше от онези пъзели присъщи на първата част които те докарваха до мозъчен тумор..в голямата си част ставаше дума за просто правилната комбинация от последователни кликове и ползване на предмети от инвентара.Атмосферата на играта беше наистина страшно добра и зарибяваща,историята беше на ниво,нооо се намират и някои от т.нар. plot holes и завършекът беше наистина така според мене бая слабичък (можеби аз просто съм имал високи очаквания) и загатваше за евентуално продължение което обаче съм сигурен,че няма да има.И въпреки всичко все пак това е Black Mirror и си изиграх играта с доста голям кеф :) препоръчвам поредицата на абсолютно всички прохождащи в този жанр игри и imho - 1та част си остава най-добрата.

224 мнения
профил »
Neusfor каза на 16.05.2011, 12:23 ?. :

иначе въпросната част със сянките беше можеби най-трудната в цялата игра а и на мене ми хареса ко-ъп режима дето бяха вкарали за нея.Самоче пак падна доста бързичко..запалих си една цигарка,разгледах си мапа на помоещението дето така любезно ни предложиха малко преди това и след 2-3 експериментални гейм-овъра и този пъзел падна в момента в който си гасих вече цигарата.Честно обаче мисля,че на друго място в цялата игра не съм успявал да умирам,но пък си спомням,че също така и в първата част имаше момент в който успях да се гътна когато Самюъл влезна в една гробница и нещо се стовари върху главата ми (мисля,че някакъв череп или пък ме прободе меч,абе нз бая години минаха от тогава) и въпреки факта от това,че реално мога да направя кефа на Мадам Фортуна и верно да я видя тая СМЪРТ някак си не бях толкова под напрежение колкото примерно във втората част когато бягах по тунелите,бункерите и мините от онази секта..там си и настръхвах на моменти даже :)

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 16.05.2011, 17:06 ?. :

+1 Dexter, отдавна не бях чел ревю на г-жа Стоилова, но пък чакането си заслужаваше, много добро такова :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Black Mirror 3

новини:
Lace Mamba Global и dtp entertainment качиха в нета английската версия на демото на Black Mirror 3 - най-новата приключенска игра, която се очаква на 22 април.
Viva Media съобщи, че през следващите два месеца ще издаде както Black Mirror 2: Reigning of Evil, така и Black Mirror 3: The Final Terror.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
The Black Mirror 2 11
The Black Mirror 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13