facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
The Black Mirror 2
Ревю | 19.05.2010 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Cranberry Productions
Издател:
DTP Entertainment AG
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Многопластова интригуваща история

Логични интересни пъзели

Красива визуализация & атмосфера

минуси

Играта има край :-(

Ако ще и сами да сте сукали сюжетите на турските сапунки, пак няма да се сетите за всички завои, които ще предприеме историята на това приключение. Аз съм голям фен на първата игра и някои очевидни препратки в сюжета ме осениха веднага, както и идеи за това, какви ще са бъдещите обрати. Малко по малко обаче разбрах, че това са привидни открития и докато играта ви подлъгва, че сте се сетили за нещо, то истината е съвсем друга. Тя е многослойна. Сетили сте се за един слой, но със сигурност сте изпуснали нещо друго... Тази игра е истинско предизвикателство.

Леки депресивни тонове на пиано галят ухото още със стартиранрто на Black Mirror 2. Постепенно привидно слънчевият ден преминава в мрачна хаотична феерия. Заедно с дъжда навън в сюжета се разливат и първите кървави пръски, които се пропиват все по- дълбоко като в лист хартия.

Вие сте Дарън. Младеж, пристигнал в САЩ с майка си, който започва работа във фотографско студио. Шефът ви е задник и не пропуска възможност да ви го напомни. Освен всичко друго обаче той е перверзен задник... Малко по малко разбирате, че има нещо скрито-покрито с девойките в градчето... И докато кротичко си врете носа, където не ви е работата,

в очакване на червена точка +18 г.

някой свети маслото на шефа ви. Привклекателната млада девойка, около която се навъртате, е главният заподозрян и веднага е отведена в участъка. Искате да я спасите, за разгадаете какво се случва и да разнищите кой движи конците на натрапчиво появяващият се уж непринудено чужденец, който винаги е на точното място в точния момент и охотно разпитва за вас и девойката. Малко по малко вместо да се разплитат, нешата стават все по завъртяни и зад никой завой не следва развръзка. Винаги има разклонение. :-) Докато кашата става пълна, вие вече си врете любопитния и самоунищожителен нос в някои стари, стари истории, в някои стари убийства, в имението Black Mirror. Малко по малко нещата стават все по-интригуващи и все по-плашещи... Говорите с хора, които не са между живите. Имате видения... Има някой или нещо по петите ви и не е много ясно дали вие гоните него или то вас. Докато човек играе, просто не може да се отлепи от стола, защото играта е поглъщаща. Буквално се сраснах с този образ, тази атмосфера. Просто трябваше да видя финални надписи, иначе нямше да се спи...

Това е една от игрите, които обиквате от самото начало и с времето ги обиквате все повече и повече. Ще си призная, че имаше един кратък момент, който беше малко по-скучен. Когато обикаляте сам по едни лабиринти и мислите как да минете от един миризлив канал в следващия. Но след като леко монотонното кривване от уникалността на играта преминава, всичко стремглаво тръгва с още по-голяма сила. А пък и дори в онази част има атмосфера и интересни логически задачи. Това е втората основна част от играта, която има моите пълни адмирации. Всичко в Black Mirror 2 е безкрайно логично и улесняващо играча. Ако искате, дори има режим с hint система, който обаче едва ли ще ви е нужен.

Пъзелите

са уникални, интересни, поглъщаши и логични. Няма опасност да зациклите някъде, вие сте в един уникален интерактивен филм. Действието не стихва. Когато трябва да решите някаква задача, за ваше улеснение не можете да напускате няколкото близки екрана и да се лутате като муха без глава. Всичко тук е на една ръка разстояние. И сте затворени в малки групи от екрани с всичко, което ви е нужно, просто трябва да помислите. За допълнително улеснение, ако нещата не вървят, има и бърз клавиш, който прави видими всички неща, които можете да пипате. А за наиситна завъртяните пъзели Дарън дори обяснява логиката им на ум, тала че ви дава лек hint.  Например към края на играта, когато трябва да разгадаете 4 символа и тови ви подсказва, че в една от частите на пъзела цифрите, за които се говори, обозначават букви... Нека обаче изясня нещата - играта е предизвикателство не само като история, но и като пъзели. Те са интересни, и нека не оставям заблудата, че ще ви е твърде лесна. Трудността е точно на нивото, което прави една игра увлекателна, а не досадна поредица от математически задачи. Има и моменти, в които можете да умрете, но там играта ви прави автоматичен save и всичко остава под контрол. Има бързи пъзели за време.

Играта има шест уникални глави, коя от коя по добре пипнати и във визуално отношение, и като цялостна атмосфера и задълбочаваща се история. Просто трябва да я изиграете, защото е сред незаменимите заглавия, които демонстрират защо този жанр си струва да се играе. Мисля, че е толкова добра, че би се харесала и на хора, които принципно препдочитат други жанрове, а за куестаджиите е просто задължителна. Те обаче вероятно и сами знаят това след първото също толкова добро заглавие. 

 
системни изисквания
CPU: 1,4 GHz, RAM: 512 MB (XP), 1 GB (Vista), HDD: 6 GB , DX9 compatible graphic card with Shader Model 2 and 128 MB-Ram, Sound: DX8 compatible sound card, DVD-Rom
напиши коментар
 

88 мнения
профил »
Nerozavar каза на 20.05.2010, 06:08 ?. :

Много яка игрица. Сравнявам я със Сиберия. Има много яки лафове, пъзели и сцени.

2746 мнения
профил »
Zlob каза на 20.05.2010, 07:54 ?. :

Ауу,супер!Изискванията са смешни и би могла да върви нормално на щайгата ми :D

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 20.05.2010, 08:19 ?. :
Редактиран на 20.05.2010, 08:20 ?.

"Ако ще и сами да сте сукали сюжетите на турските сапунки, пак няма да се сетите за всички завои, които ще предприеме историята на това приключение."

Страхотно сравнение =) Такава е явно традиция още от първият Блек Мирър. Спомням си имаше доста места където "приключението" можеше да завърши преждевремнно и то по неприятен начин. Този тип игри винаги са ме удивлявали със съдържанието си главно заради начина, по който го поднасят. Показват ти колко ти е сиво мисленето и подтикват към раздвижване на междуушното пространство. Само да имаше повече фенове този жанр. Като фен на киберпънкарията Блейд Рънър е моят личен фаворит, но жанра като цяло има много и доста качествено игри. Мист, Мънки айлънд, Рънауей, Аура, Сибир... списъкът е доста дълъг.

13 мнения
профил »
AL7!3R_2856 каза на 20.05.2010, 16:08 ?. :

+1

951 мнения
профил »
Moon_Burn каза на 20.05.2010, 10:44 ?. :

100 пъти повече ми хареса първата част на Black Mirror. Миналият месец направих маратон със Сиберия 1, 2 и нея, а преди седмица изиграх гореспоменатата втора част. Фейл голям е. В Black Mirror пъзелите бяха далеч по- добри, сега в sequel-a тичаш като олигофрен да носиш някакви дъвки, трохи, манджа и прочее. Единствената част, където беше яко е в каналите при бункера. Не знам... не останах много доволен някак.
Графиката- няма грешка. Допадна ми как всичко е променено, ако не с малко, то почти до неузнаваемост на някои места. Камерата също е "окачена" на други ъгли и това ми хареса. Главният герой на моменти дразни с мрънкянето си, а сарказмът му, макар и да ме разсмиваше често на моменти ми понаду главата. Историята беше яка- факт, обаче краят ме хвърли в тъч. Адски кратко филмче с тъп завършек. Надявах се да има алтернативен такъв, уви- греда...

6 мнения
профил »
Blood каза на 20.05.2010, 12:22 ?. :

Откъде мога да си я купя?

1565 мнения
профил »
n00b каза на 20.05.2010, 14:10 ?. :

От доста време не бях чел нещо за готин куест. Радвам се че има, защото съм умерен почитател на жанра.

1 мнения
профил »
Plenitude каза на 27.05.2010, 13:17 ?. :

Една от игрите, в които все още има някаква мисъл, а не 4-5 часов екщън, зрелище, графика и нищо повече! Браво на разроботчиците, наистина са вложили много усилия и фантазия, а не само нови технологии и купища пари. Играта е уникална :)

62 мнения
профил »
Unit 1 каза на 29.05.2010, 09:16 ?. :

Играта наистина е страхотна- разнообразни пъзели, драма и всички останали неща, които казахте. Но едно нещо ме притеснява- само на мен ли краят ми се стори страшно тъп???

1 мнения
профил »
didka222 каза на 19.08.2010, 05:46 ?. :

За съжаление, от тази статия мога да се съглася само с "Турската сапунка". Играта няма нищо общо с класически куест и още по-малко в добрите традиции.
Единственото предимство на играта е доброто озвучаване и нелошата графика, без него щеше да бъде пълен провал. Ако не си почитател на жанра, може и да бъдеш заблуден, че това е интересна игра, но по-смешни пъзели не съм срещала в игра, която би трябвало да се смята за класическа.
Фулър е мъртъв, къщата е олепена с полицейски ленти, Дарън се чуди как да влезе, аз почнах да се питам как излиза майката на Фулър да простира пране (вярно, че сега ще е по-малко), по всички коментари ставаше ясно, че тя живее на 2 етаж. Вярно полицията в малкото градче била некадърна, но чак толкова че да не провери има ли хора горе ;)
Друго дразнещо нещо, когато Дарън попадна в Уелс, пред гробницата имаше едни дръвчета, които той отсече безжалостно, направи си триножник и ги постави над саркофага. Ако играча не е влязъл преди това в гробницата, не може да не си зададе въпроса "Защо му е да прави това?" е, той си знае, както и разработчиците, ние също можем да разберем малко по-късно, но лично на мен не ми става ясно защо трябва да с тригодишен труд да оставиш толкова елементарни недостатъци,които ще подразнят всеки, който разбира от подобни игри.
Събирането на предмети... как да го пропусне човек, ходиш обикаляш, вземаш това, вземаш онова, в един момент предмета трябва да се използва и какво става - главния герой ти обръща гръб и си прави каквото си прави, затова, че играча скучае не го интересува... та на това аз не мога да кажа интересен, поглъщащ и логичен пъзел, уникален да... с глупостта си.
И в крайна равносметка за мен играта се е получила като един голям вариант на игра тип "Скрити предмети" (в тях дори има по-сложни пъзели), добавяйки и подсказките и възможността да се прескочат пъзелите, единственото, което я отличава от тях е размера.
Коментарът ми всъщност беше предизвикан от това, че прочетох тази статия след написаното за The Whispered World... и с двете статии не мога да се съглася, за съжаление, и на двете игри е погледнато доста повърхностно, за да си позволи човек критични статии.

2 мнения
профил »
Titkosa каза на 05.03.2012, 00:00 ?. :

Амм, права си Диди :) Впрочем даже по-логичен към последователност е куеста Alter Ego който е на същите производители, дори и от към геймплей си е същински "мирор" :)Въпреки че аз лично съм доволен от 2-ра част като сметна колко по-зле беше трета :Д Но 1-ва част си остава класика :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
The Black Mirror 2

новини:
Сигурно е много приятно първо игрите да излизат на родния ти език и после на английски. Така беше е с Kings Bounty например, така стана и с Тhe Black Mirror 2.
Колегите ни от Strategy Informer публикуваха няколко нови картинки от продължението на Black Mirror - едно от най-култовите хорър приключения въобще.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
The Black Mirror 3 9
The Black Mirror 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Back to The Future: It's About Time 13
The Talos Principle 13