facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tex Murphy: Overseer
Ревю | 11.06.1998 | автор: Ник Мортимър


оценка:
Производител:
ACCESS Software
Издател:
Жанр:
Куест
Платформа:
PC

Едва ли има любител на куеста, който да не е превъртял поне една от игрите на ACCESS с нейния известен P.I. Tex Murphy. Ето че сега производителите се върнаха към първоизточника – новата игра е римейк на първите приключения на Tex – от 1989 година в куеста Mean Streets. Не са много българите, които са виждали тази игра, но тя е изключително добра като plot и като изпълнение – още през 1989 година ACCESS са използвали VGA графика, и ако успеете да я намерите навярно ще си я изиграете с удоволствие. Историята е типична за игрите с Tex – започва от разследването на едно банално на пръв поглед убийство и постепенно стига до разкриването на заговор, които застрашава цялата цивилизация на Земята! За съжаление Access са се съобразили с модната тенденция при игрите напоследък – наблегнали са повече на видеоклиповете и са отстранили някои от интересните елементи в предишните игри. Казвам за съжаление, защото модата си е мода и добрата графика си е добра графика, но четири CD с видеоклипове са прекалено много – ако искам да гледам криминален филм на видео, просто ще си взема касета!
Наблягането основно на видеото пък е довело до друг недостатък – очевидно производителите са усетили, че действието става малко постно и изкуствено са вмъкнали няколко загадки. Повечето от тях са паснали на историята, но има и много досадни и само развалят впечатлението – в края на краищата решавате криминален quest, а не подреждате мозайка jigsaw! Като стана въпрос за загадки, се сетих и за най-добрия quest, правен досега в тази област (според моето скромно мнение), той е пак на Access, но с друг главен герой – става въпрос за класическия COUNTDOWN. Играта ми се стори невероятна и я превъртях на един дъх, като през цялото време имах усещането, че съм главен герой във филм за Джеймс Бонд.

А сега - обратно на Tex Murphy и новите му “стари” приключения. Действието на играта се развива в Сан Франциско през 2037 година, а външният вид на Tex е нещо средно между лейтенант Коломбо и познатия на всички ни Марлоу.

Всъщност играта започва през 2043 година, но това е само, за да може Tex да ни разкаже (е, не на нас, а на Chelsee Bando) за първия си случай, който успешно разрешава като частен детектив – когато за пръв път му се налага да спасява човечеството!

И така – няколко години назад... Новоизлюпеният, наивен и никому неизвестен P.I. Tex Murphy прекарва времето в офиса си, играейки главно на parcheesi game (каквото и да означава това) в напразно очакване на клиент с дебел портфейл. Разбира се, играта на parcheesi не бива да ни попречи междувременно да огледаме офиса за полезни предмети или някакви източници на информация, както и да не пропускаме ежедневния преглед на новополучените факсове. Докато един ден... е, понякога стават и чудеса! Наистина се появява клиент и то не какъв да е, а красивата Sylvia Linsky, при това не само красива, но явно и платежоспособна. Скоро става ясно, че тя е дошла в тази кантора просто защото не е намерила никой друг, който да повярва на приказките й!
Съвсем наскоро нейният баща – световно известният учен Carl Linsky е предприел нещо като бънджи скок от моста Golden Gate – но е забравил да си вземе бънджи въжето! Или, както по-просто се изразяват в местната полиция, очевидно се се самоубил. Поради неизвестни засега причини дъщеря му Sylvia е твърдо убедена, че баща й е бил убит – но тя единствена смята така! За неин късмет финансовото състояние на Tex е такова, че той би се захванал и с преследване на зелени марсианци, стига да има кой да плаща! Е, когато бъдещият клиент прилича на модел на Playboy, комбинацията от пари и чар става неотразима и това вече е същинското начало на приключенията на частното ченге Tex Murphy!
За начало нашият герой прави едно посещение от вежливост на стария си познат Eve Clements от местната полиция, а после с бодра стъпка се понася към дома на Carl Linsky – Silvia също трябва да е там, така че ще получим още малко информация.

Помните ли какво ви казах в началото за често пъти досадните загадки – тук ще се сблъскате с първата от тях – “загадката на доминото”. За да не се мъчите с нея, както и с другите подобни изкуствени препятствия, трябва просто да запомните числото 911 – универсален cheat за всяка подобна главоблъсканица!

Оттук нататък действието се развива стремглаво – оказва се, че Carl и още няколко негови колеги са работили над свръхсекретен проект – и всички по един или по друг начин намират смъртта си! Този проект се оказва свързан с дейността на партията LAW AND ORDER, както и с един от десетте най-търсени наемни убийци в света… И над всичко това стои загадъчният OVERSEER. Tex разполага със съвсем малко време да открие кой (или какво) точно е OVERSEER и отново (нещо се обърках, всъщност за първи път) да спаси света!

А за последно ето и главните герои, които ще срещнете в историята:
На първо място - Tex Murphy: частен детектив, един от малкото незасегнати от радиацията хора в Old San Francisko. Откъде е радиацията ли? Ами, разбира се, от Третата световна война (нали сте учили по история за нея?) Защо живее точно в такъв западнал квартал – ами поради липса на пари, естествено.

Абсолютно е невъзможно да не забележим и Chelsee Bando – тя е поредният модел на Playboy, този път в ролята на... вестникопродавачка. Въобще нищо чудно, че има толкова кандидати да живеят в Америка, след като такива мацки продават вестници по улиците!

Louie Lamintz е може би най-добрият приятел на Tex – той е барман в Brew ‘n Stew и винаги може да отпусне на кредит един двоен бърбън, гарниран с последните клюки.

Rook Garner – ветеран от Третата световна война, местният лихвар и вехтошар. В неговия магазин Rook’s Pawn Shop може винаги да намерите някой полезен предмет – стига да разполагате с повечко пари!
Clint държи щанда за шоколад The Cocoa Cabana в Coit Tower. Донякъде е странно, но на този щанд рядко може наистина да се намери шоколад...
И накрая в никакъв случай не бива да пропуснем и дългата ръка на закона – превъплътена в лейтенант Mac Malden. Той почти винаги е готов да даде на Tex малко сведения от компютрите на полицията - след като това ще му помогне да види името си във вестниците.

А като заключение – все пак играта си е доста добра, особено ако имате бърз компютър и можете да получите максимума от видеоклиповете. Ако сте следили предишните разследвания и сте фен на P.I. Tex Murphy, старите му приключения, поднесени в нова и лъскава опаковка, със сигурност ще задържат вниманието ви за доста дълго време! 

 
системни изисквания
Pentium 133 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Back to The Future: It's About Time 13
The Talos Principle 13