facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tales of Monkey Island - Chapter 5
Ревю | 16.12.2009 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Telltale Games
Издател:
Telltale Games
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Различна, мрачна, убийствено забавна

Оригинални персонажи

Перфектният финал

минуси

Да, отново е кратка! Може би най-кратката.

Останахме без дъх още в предния епизод. Буквално. Гайбръш беше брутално съсечен и финалните надписи се търкулнаха по екрана, оставяйки ни със зяпнала уста.

Петата финална част на петата игра в поредицата обаче вече е факт и както си му е редът, следвайки модните тенденции в жанра, тя започва с гроба на главния ни обичан герой (както в наскоро излязлата Runaway 3). След като се изкопавате собственоръчно, откривате, че сте в

Отвъдния свят

Като последния голтак нямате монети за лодкаря и така всичко започва - с кражби, хумор и автоматизирана машина за грог с дизайн а ла Кока Кола и разновидности за диетичен грог или ароматизиран грог-черешка.

Постепенно се запознавате с околностите и започвате охотно да кръстосвате малкия, но доста богат и наситен с емоции свят на петия епизод. Основно той е разделен на център и четири лъча на кръстопътя. През цялата игра ви се налага да притичвате от един край в друг, за да вземете нещичко за вашия велик план да се завърнете към живот.

Това е най-мрачният и въпреки това безкрайно хумористичен епизод

С много оригиналност, смях в изобилие и уникални пъзели - както винаги! Отново срещате запомнящи се персонажи, а старите ни познати за пореден път сменят по няколко маски. Кой е добър и кой е лош така и не може да се каже до края (че и след това). Важното е, че всичко е подплатено с много хумор и има съспенс до самия финал на приключението. А края... просто трябва да го видите сами. :-) Пътят до него, уви, е къс и това май е най-краткия епизод от цялата игра. Но пък е адски забавен мрачен и приковаващ вниманието. Като завършек на цялата игра е перфектен и поглеждайки всички епизоди от дистанцията на времето, сега мисля, че ако сте изпуснали да играете играта, трябва да я минете цялата, както си му е редът. Tales of Monkey Island е перфектния подарък за коледните празници. Уникално оригинална, забавна и любима на всички фенове. С много потенциал, да ви превърне в такъв, ако вече не сте.

Но да се върнем на персонажите

Тук ще се сблъскате с истински дебили - принцът на крадците, който може да отмъкне всичко, което си поиска, без да разберете, е на лице. Той е истински мазен тип, без ръце, който владее кражбите до съвършенство и използва зъби, пръстите на краката си и най-вече ума си, за да метне всеки, който поне малко се приближи до него. Починали приятели? Помните ли някой от предходните части? Е, шансовете да го срещнете в Отвъдното не са малки. :-) Няколко човека, за които не сте знаели, че са на вашето дережде, също са там. Интересно е паралелното следене на клюките и историята в двата свята, където си подаваме носа през специални портали. Кой друг ще срещнете? Дори и счупения на малки парченца папагал, който повтаря името и титлата ви. :-) Няма да продължавам, защото ще ви разкажа всичко и ще ме намразите предколедно. Не, не. Сами си наврете любопитния нос в Отвъдния свят и вижте всичките смешки, обрати и забавни пъзели, които завършват великата сага. Или поне ви я представят в най- завършения й вид до момента. :-))))

Дръжте здраво нишката живот, която стискате през цялото приключение в джоба си, и вижте къде ще ви отведе всичко това в един от най-запомнящите се епизоди на най-запомнящата се игра в куест пространството. 

 
системни изисквания
Едноядрен процесор на 2 GHz, 512MB RAM, 64MB 3D Video, поддържащо DirectX 8.1, Windows XP/Vista
напиши коментар
 

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 17.12.2009, 09:45 ?. :

Дано да ги издадат всичките на физически носител или нещо подобно, защото на час по лъжичка е малко дразнещо. Но след като прочетох отзивите, със сигурност ще си ги намеря!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 17.12.2009, 11:07 ?. :
Редактиран на 17.12.2009, 11:09 ?.

"Финале гранде"? Ще видим ние тая работа =) ....докато не излезе МА6!

П.П. Хах! Чак сега обърнах внимание на третия скрийн - Това е Илейн?! Е, сега стана интересно!

560 мнения
профил »
dogma каза на 17.12.2009, 14:16 ?. :

То хубаво, ама пет части за нещо, което можеше да се появи наведнъж или в най-лош случай - на два пъти. Приключението си е класика, де, спор няма

82 мнения
профил »
Ridler1 каза на 17.12.2009, 22:22 ?. :
Редактиран на 17.12.2009, 22:22 ?.

Грешка в описанието - издателя е LucasArts.

Иначе - страхотно ревю за страхотна игра. Надявам се да направят още чаптъри, но преди това - къде е Sam & Max Season 3?!? Чакам го от не помня кога вече.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 19.12.2009, 07:43 ?. :

http://pc.gamespy.com/pc/tales-of-monkey- island-episode-5/

12 мнения
профил »
Deprivd каза на 18.12.2009, 09:40 ?. :

У баю!!!
Преди 1 седмица си играех другите части, сега пускам тази и на главното меню ми дава син екран !

Помощ ?

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 18.12.2009, 15:54 ?. :

Monkey Island?Дори не искам и да чувам за подобна игра.Самата идея на историята за маймунски остров,за пирати,маймуни и т.н.е глупава.Нищо не е вечно,вярно че тази поредица съществува от 19(20 след 2009 31 Декември 23:59)години,но нищо не е вечно.Много поредици са се разпадали колкото и време да съществуват.Не мисля че някой който не е играл навремето някоя част от поредицата ще хареса това,не знам дали е истина,но съм сигурен че някой геймъри им харесва и е играят,просто защото по онова време(1990-2000)не е имало нищо интересно за игране,освен Тетрис.Вие който е играете просто играете от носталгия по старите времена.Огледайте се наоколо-има и далеч по-добри игри от Monkey Island.Никога не съм харесвал тази игра и никога няма да е харесвам,предполагам че повечето геймъри едва ли биха играли въпросният продукт,освен тези който споменах че си спомнят с носталгия старите времена.Не вярвам тази игра да има кой знае какви печалби,не всеки би си купил тази игра,само тези който са играли навремето предишните части,така че ако бях на мястото на компанията която е разработва и издава,не бих правил подобна игра,защото не вярвам от такава игра да има кой знае какви печалби,само малко печалби ще донесе този продукт.Извинявам се,но просто не мога да се сдържа-за мен играта е меко казано-глупава.Въпреки че куестовете не са за мен,някой ми харесват,въпреки че не мога да ги играя,защото както казах-куестовете не са за мен.Но специално тази игра което е нещо между куест и приключение по моя преценка,изобщо не ми се струва добра.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 19.12.2009, 13:13 ?. :

Много глупав коментар. Сериозно. Ако не разбираш нищо от маркетинг и компютърни игри, просто не пиши коментар за продажбите на игра в сайт за компютърни игри. Все още не съм играл никоя от частите на ТоМА, нито пък оригиналните части, но за мен е очевидно, че това е един от най-глупавите коментари в целия сайт.
Така, сега обясненията, с възможно най-много прости изречения:
1. Куестът е жанр. Това означава, че има хора, които обичат да играят куестове. Мънки Айлън е най-известният куест, излизал някога. Затова съживяването на поредицата е напълно естествено.
2. В подобни игри, атмосферата е също толкова важна, колкото и геймплеят. Добрата атмосфера на ТоМА и геймплеят правят играта хубава.
3. Това, към което си написал коментара си, е ревю. Ревюто има оценка. Тя е шест от шест. Това означава, че играта е добра.
4. Мънки Айлънд има милиони фенове по цял свят. Освен това е напълно нормално да продължиш стара поредица. Примери са Super Mario, Prince of Persia, Legend of Zelda. Всички тези игри са изключително успешни и се продават много добре.
5. Убеден съм, че Телтейл са си изкарали парите, че са и на печалба. Голяма част от феновете на жанра, следят поредицата.
6. Играта се продава по интернет директно от сайта на разпространителя. Разпространява се под формата на епизоди. Затова е неподходящо да се издава на диск. Това е причината да я няма в Пулсар.

12 мнения
профил »
Deprivd каза на 20.12.2009, 19:54 ?. :

Абе да, като цяло си мега тъп.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 18.12.2009, 15:58 ?. :

И искам да питам феновете на играта нещо за нея,от чисто любопиство потърсих във ozone и пулсар къде продават частите на "Tales of Monkey Island"(другите части ги продаваха търсих специално за Tales-a)?Ей така любопитно ми е да разбера откъде ги купувате.

64 мнения
профил »
iamiam каза на 21.12.2009, 20:39 ?. :

Абе ти си бил голем ръб ! http://www.telltalegames.com/store/taleso fmonkeyisland

3 мнения
профил »
A_D_P_10 каза на 18.12.2009, 16:25 ?. :
Редактиран на 18.12.2009, 16:29 ?.

Приятели пирати , корсари , авантюристи , главорези , нехранимайковци ,
любители на куестовете и в частност - поредицата Monkey Island ..., ценители на хубавото и стойностното ,

Моля ви недейте обръща внимание на провокациите . Докажете , че почитателите на поредицата са позитивни , усмихнати и ведри хора . Хора с чувство за хумор - качество колкото ценно , толкова и рядко срещано . Оставете негативните емоции , гледайте на тях като на "подарък" - ако не го приемете , той си остава за човека , който ви го "дава" !

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 30.12.2009, 15:33 ?. :

Опитах се културно да изкажа критиката си към играта,обаче вие просто не можете да го приемете,доколкото виждам пише "напиши коментар"а не "провъзгласи Monkey Island за най-великата игра eвър",щом ще почваме с обидите добре.Обзалагам се че човека който е измислил идеята за тъпия "маймунски остров"е толкова тъп че се спъва в кабела на безжичния телефон.

4 мнения
профил »
geni96 каза на 22.08.2012, 20:02 ?. :

Не бих казал,че играта е най-яката игра на света,но не мога да се съглася и с adolf_aihman,защото играта има своите добри черти и не е подходяща само за малките деца,но и за по-големите-даже и за всички.

Играта има добро чувство за хумор и има някои интересни моменти.Също така графиката на играта е добра поне в третата част и в петата сага на играта.Лошото е,че играта на някои моменти е много трудна и трябва да чета,за да я мина.Но иначе не е зле.Въпреки,че знам за една далеч по-добра игра,но тя просто не е куест.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
Tales of Monkey Island - Chapter 2 11
Tales of Monkey Island - Chapter 3 10
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13
Gray Matter 12