facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Tales of Monkey Island - Chapter 4
Ревю | 07.11.2009 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Telltale Games
Издател:
Telltale Games
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Monkey Island

Развитие в историята

минуси

По-кратка

Акцентът не е хуморът

Често съм се опасявала, че имам голяма уста. Шансът да не изпортя нещо интересно клони към нула. Затова се почувствах малко ограбена, когато излезе новият епизод на MI поредицата. Нямах тази възможност. :-( Заглавието само назовава най-важните моменти или поне поставя определени очкавания за играта. Няма да изпадам в подробности за това как наиситна се развиват нещата, но трябва да кажа, че не всичко беше пълна изненада с такова гръмко представяне още от началото...

„Процесът и екзекуцията на Гайбръш Трийпууд”

е един малко по-нетипичен епизод в поредицата. Тук отново има хумор, но същевременно и някаква сериозна страна на нещата, с която не сме свикнали. Историята се развива повече. Разплита се възелът с De Singe. Илейн и Морган имат по-основна роля в приключението и са движещи фигури за историята. Стават ясни и други неща за героите и всичко много тържествено тръгва към своя край, който очакваме в последния епизод след месец. Вуудуу дамата и LeChuck се набъркват много сериозно в историята - ще успея да си задържа езика зад зъбите, но стват някои неочаквани неща...

Гайбръш, разбира се, спретва някои и други дяволии, но е много странно, че у мен остана впечатлението, че донякъде бяхме повече зрител, отколкото действащо лице този път.

Стан

Играта стартира с това как Гайбръш е върнат на Флотсам и там са задвижени серия процеси срещу него. Човекът, с когото се среща в съда, е не друг, а нашият стар познайник Стан, който ръкомаха, сякаш това е спортна дисциплина и животът му зависи от златото в нея. Мазната усмивка и нетипичното карирано сако, които са запазена марка на търговеца, който се набива на очи вече в цялата поредица, също са налице. Съдията ни пък притежава и бар, където няма нищо против да се мяркат избягали затворници. Купонът е пълен. Ще си биете странни инженкции в главата и ще видите какво ли не, разхождайки се с торба с отрязани крайници през нощта в джунглата...

Пъзели

Както винаги те са забавни, хумористични и готини. И все пак именно в тази част за мен имаше по-малко логика от обикновено. Да, все още говорим за онази извратена логика, която си следва самата поредица и която обожаваме. Просто някак си тук нещата ми се изплъзваха малко повече. Може би просто затъпявам :-). Още в началото има една задача, за която решението се открива малко на принципа проба-грешка (процесът на русата пиратка). По-нататък има и други моменти, които са почти на случаен принцип (към края, когато се знаимавате с нашата мила гъбка и барът се оказва правилната посока на мислите ви). Тук е малко дразнещо, че се иска да сте направили всичко в дадения ред и очаквате след това да нацелите момента да сте на правилното място в точния момент. Не ми хареса и това, че има специално око, което трябва да използвате, за да го заснемете, когато се налага да намерите око на човек, изпаднал в ярост, заразен с вуу дуу треската. Аз си бях харесала друг човек, а не избрания от създателите и не е логично, че не можех да заснема неговото око, когато го ядосам.

Любим ми е обаче пъзелът с картата от Вуудуу дамата. И ще си прехапя езика, за да млъкна тук, но наиситна е забавно и изисква ум и наблюдателност. Харесва ми и мрачният бог от джунглата. Струва си да се види.

Въпреки добрите си моменти обаче този епизод ми се видя малко по-кратък от другите и някак си по-сериозен. Разбира се, че си струва да се види, той е логично продължение на предходния и си е в стила на поредицата, но просто предната серия сякаш заема по-високо място в личната ми класация. Така или иначе, вижте и този и мисля, че всички ще следим с интерес и следващият, който ще е завършек в петата част на приключението. Още отсега започвам с надеждите да има и шеста. 

 
системни изисквания
Windows XP / Vista, Single-core CPU with 2 GHz, 512MB RAM, DirectX 8.1 sound device, 64MB DirectX 8.1-compliant video card, DirectX 9.0c
напиши коментар
 

175 мнения
профил »
lorenar каза на 08.11.2009, 11:16 ?. :

Акцента не бил в хумора ли? Незнам за вас, но аз се смея само при спомена за парализираната котка и начена по който Гайбръш излиза от килията.

3 мнения
профил »
A_D_P_10 каза на 08.11.2009, 12:27 ?. :
Редактиран на 08.11.2009, 12:28 ?.

Това наистина не го очаквах (оценката) ! Може би най-добрият чаптър (на мен ми хареса повече и от третия дори) , а получава такава оценка , при положение че втората част (примерно) си беше чувствително по-слаба ! Айде всеки с вкуса си , разбирам , но че не е по-кратка си е ФАКТ !

П.П. И аз много се смях на котката , особено когато Гайбръш я хвърли на земята.. :D :D :D

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 08.11.2009, 15:32 ?. :

Оле майчице мила!Не мога да повярвам че отново излезе продължение на тази тъпня.....хора осъзнайте се най-после тая игра не струва...

82 мнения
профил »
Ridler1 каза на 08.11.2009, 16:23 ?. :

Ти се осъзнай - ти не струваш.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 08.11.2009, 17:06 ?. :

Тая игра е някаква супер нискобюджетна...Да се играе игра като тази в 21 век е направо смешно....какво и е увлекателното?Някакви тъпи черни маймуни,тъпи вуду дами и не знам си още какви тъпни!

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 08.11.2009, 19:49 ?. :

Човек...засрами се...Не стига,че говориш глупости ами и ника ти е глупав. Играй си CS и остави сериозните игри на хората които не са с двуцифрено IQ.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 09.11.2009, 06:15 ?. :

Ника си ми харесва на мен аз не съм се писал така за да го оценяват другите,а между другото сбърка....мразя CS.Супер малоумна е...няма мисии,няма превъртане остаряла,гадна графика малоумен геймплей.....

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 09.11.2009, 06:23 ?. :

И хайде да не говорим кой е с двуцифрено IQ,Ти изобщо знаеш ли кой е Адолф Айхман?

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 09.11.2009, 07:13 ?. :

Човека, наричан Архитекта на Холокоста, което говори още по-зле за теб.

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 09.11.2009, 12:04 ?. :

adolf, от където и да го гледаш си сам. Не може игра,която е с корени от 1990 г.(ако не бъркам) да живее 20 години в сърцата на хората и да кажеш че е тъпа.Устояла е на напора на времето,което могат да направят само шепа игри.

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 09.11.2009, 13:26 ?. :
Редактиран на 09.11.2009, 13:26 ?.

Адолф отиди в този сайт http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page , който много ще ти помогне, и потърси Sense of humor, и тогава, да се надяваме, ще разбереш защо аджеба хората играят подобни игри.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 09.11.2009, 17:24 ?. :

Абе кой ми е изтрил коментара който го бях написал след предпоследния коментар на StormChaser?Както и да е,знам много добре какво е чувство за хумор,обаче не ви ли омръзва аджеба игра съществуваща от 20 години приблизтелно?Сигурен съм че повечето и играчи в днешно време е играят заради развитието на историята и някогашната си все още жива мания по поредицата,а въпросното "чувство за хумор"го има у малко хора играещи тази игра.И има много поредици който са по-стари от тая и са много по стойностни.Bionic Commando е пример.Но тая игра просто е жалка....не може да се сравнява с игри като S.T.A.L.K.E.R.-Трилогията,Crysis,Aion,Tomb Raider,Prince of Persia е това вече са примери за хубави игри,а не това жалко нещо.

242 мнения
профил »
StormChaser каза на 09.11.2009, 18:14 ?. :

Поредицата е на 20 години, а не играта. И не, не ни омръзва, защото има неща, които устояват на изпитанието на времето и тази поредица е една от тях.

Явно за теб игра, в която не умират поне двама души не струва. И аз съм фен на Prince of Persia поредицата, но не съм толкова ограничен като теб.

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 09.11.2009, 18:20 ?. :

Защото е супер готино да сравняваш игри,които нямат нищо общо...

53 мнения
профил »
Kaizerkiel каза на 16.11.2009, 18:55 ?. :

Ще се изкажа кратко.

Ти си б*хти елементарния човек. Дано някой ден го осъзнаеш.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 09.11.2009, 17:26 ?. :

Дано Декември отново да и сецнат кранчето на тая поредица,че направо ми се повръща като влезна в ПЦМания и видя че пак е излязла нова част от тая гадна поредица.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 09.11.2009, 17:28 ?. :

И mooncrosser знам че съм сам,но съм уверен че има хора който биха ме подкрепили срещу тая игра,дори и да не влизат в ПЦМания.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 09.11.2009, 18:37 ?. :

Доколкото виждам на бутона пише "Напиши коментар" а не "Провъзгаласи Monkey Island за най-великата игра евър". Адолф си има мнение, и е решил да го каже. А това , че не сте съгласни с него не е предпоствка за словесен кеч.

332 мнения
профил »
Tranquil каза на 09.11.2009, 20:02 ?. :
Редактиран на 09.11.2009, 20:02 ?.

Адолф, кажи си годините.
едит: То па са ме изпреварили вече :Д

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 09.11.2009, 20:20 ?. :

Когато казвате "чалга поколение"не отчитайте мен.Аз слушам метъл.Drecher е прав,това че вие не се примирявате с мненията на другите не означава че вие винаги трябва да сте прави.Аз ще си кажа годинките,обаче и вие първо ще си ги кажете...абе какво ли спорим за годинките,естествено че по-малките биха изписали фалшива цифра.

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 09.11.2009, 20:24 ?. :

И щом ме обвинявате че сравнявам игри който нямат нищо общо ще сравня тази игра с Last Half of Darkness: Tomb of Zojir който е 100 пъти по-добра от това...нещо.Може да твърдите че поредицата издържа на времето,но помнете че нищо не е вечно.Някой ден ще сецнат кранчето на тази игра.Защо по дяволите играете това нещо когато има много по-стойностни игри?Самото имe "Monkey Island"-в превод Маймунски Остров звучи поразяващо тъпо.Абе аз бях казал в коментар в предишната част на тая поредица Chapter 3 че задължително трябва да сложат на диска табелка:Забранено за над 3 годишни.


332 мнения
профил »
Tranquil каза на 09.11.2009, 21:00 ?. :
Редактиран на 09.11.2009, 21:00 ?.

А стига си ръсил глупости. Игра от поредицата играл ли си въобще? Която и да е част и от която и да е година?

90 мнения
профил »
adolf_aihman каза на 09.11.2009, 21:18 ?. :

Вече няма да се включвам в безмислени спорове за тая игра,явно някой хора просто не могат или не искат да проумеят.

389 мнения
профил »
Draksis каза на 09.11.2009, 22:35 ?. :
Редактиран на 09.11.2009, 22:36 ?.

Адолф, не те критикуваме заради мнението ти. Напротив, както каза Дрешър, всеки има различен начин на мислене и това че ти не се съгласяваш с нас, е добре, стига да се беше изразил още в началото като интелигентен човек. Ако беше отправил нормална, конструктивна и умерена критика към играта, хората щяха да те уважат заради избора ти и нямаше да се разрази такъв грозен спор. Това, което ти убягва обаче, е че ти обиди всички фенове на играта с краткото и нелепо "ах, мал е, не, как може да я играте таа тъпня, направо се нерва като вида че е излязла още една серия, леле не, въх але не, направо ви се чуда, бахти льохманите сте"...

Да, перефразирам малко по-остро, отколкото трябва, но изтъквам смисъла зад думите ти. Още повече, че, както посочих по-горе, ти не отправи точен критицизъм към играта, а просто влетя, обиди въпросния продукт и всички нас, на които ни харесва, и то по изключително детски и незрял начин. Как после очакваш да не се обърнем към теб с остри думи?

Да, съобщението ми излезе дълго. Но какво пък - така се изразяват интелигентните хора. Ако беше написал и твоят пост по този начин, нещата щяха да са различни.

Не очаквам да ми отговориш по начин, различен от "ах, не, майко ти за много умен ли се мислиш ве, глей го интелигента... що не въриш си играеш тъпия маймунски остров, бе, дегнерат". Честно казано, каквото и да напишеш оттук нататък, ще е пълна глупост. Спести си срама.

76 мнения
профил »
Whateverson каза на 08.03.2010, 15:24 ?. :

+1
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Tales of Monkey Island - Chapter 2 11
Tales of Monkey Island - Chapter 3 10
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13
Gray Matter 12