facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Supreme Ruler 2020
Ревю | 31.07.2008 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
BattleGoat Studios
Издател:
Paradox Interactive
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Сложен геополитически симулатор

Неограничени геймплей възможности

Висок фактор „преиграване”

минуси

Адски неприветлива към обикновения играч

Особено семпла във визуално отношение

Неясни и непълни туториъли

Първата част на тази поредица – Supreme Ruler 2010 – представляваше един доста дързък опит от страна на разработчиците да пресъздадат завоюването на цялата планета Земя с всичките трудности, които може да си представите, че ще срещнете по пътя си. Основното й предизвикателство обаче беше това, че стимулираше играча да помисли и за алтернативни разрешения на даден конфликт, а не само да прибягва до военна сила.

Както може и сами да се досетите, нивото на трудност на тази игра бе нечовешки високо. Уви, тя всячески се стремеше да отблъсне почти всички начинаещи и нормални стратези. Единствено най-фанатизираните завоеватели, които имат слонско търпение, успяха да се насладят на комплексния й и разнообразен геймплей.

Мислите си, че сега, с продължението Supreme Ruler 2020 авторите от BattleGoat (кой би си кръстил студиото „бойна коза”?!) са поправили грешките си и ще са се постарали да направят интерфейса с един байт по-френдли? Е, излъгали сте се...

В приоритетите на всеки е да бъде диктатор

И тук основната идея остава същата. В света през 2020 г. цари пълен хаос, като всяка държава, колкото и малка да е тя, се стреми да установи доминация над глобалната карта. Вашата цел е да изберете коя точно предпочитате да оглавите в кампанията (в този ред на мисли може да изберете дори и България) и да поставите на изпитание всичко, което знаете до момента за стратегическите игри. Войни, икономически кризи, международни интриги – това е само малка част от нещата, които ви дебнат из света на Supreme Ruler 2020.

В ролята си на президент на своята държава, вие притежавате пълен контрол над нещата, които се случват в нея – както във вътрешно-, така и във външнополитически план. Ще ви се наложи да се разпореждате постоянно със своето правителство, състоящо се от шестима министри, отговарящи за най-различни аспекти, включително търговията, отбраната, финансите и прочие. На практика може да правите всичко, което си пожелаете. Стига да знаете как.

Търпението му е майката

Нужни са ви минимум един-два дни сериозно вглъбяване в геймплей механиката на Supreme Ruler 2020, за да се държите адекватно в нейния виртуален свят и да свикнете с всеки един аспект, тъй като това е един от най-сложните геополитически симулатори, които някога съм виждал. Но дори и тогава не е сигурно, че ще знаете за какво служи всяка една опция в играта. Да, с някои неща може и да нямате проблеми. Например установяването на нормални търговски отношения със своите съседи.

По-голямата част от играта обаче далеч не е интуитивна. Например ако разберете как да изчислите връзката между основния лихвен процент към външния дълг или да разберете защо вашата малка и миролюбива държава, която традиционно води добронамерена политика, изведнъж се е превърнала в аутсайдер на международната арена, можете направо да ми се обадите и да ми разкажете. За нещастие на кежуъл геймъра, Supreme Ruler 2020 е игра, в която, въпреки че използва твърде много числа и формули, реалната причинно-следствена връзка между нещата не е толкова лесна за схващане.

Как се играе на това чудо?

Естествено, винаги може да се опитате да преборите и десетките туториъли на тази стратегия, които постоянно ще ви препращат един към друг. Но дори и те не могат да обяснят всеки един аспект на една толкова мащабно заглавие като Supreme Ruler 2020. Това ме навежда на друга мисъл – кому е нужна игра, която дори не можеш да обясниш на хората как се играе. Честно казано в пъти по-лесно е да разберете коя опция за какво е, като просто като бърникате насам-натам сам-самички и експериментирате на воля.

Иначе изкуственият интелект на Supreme Ruler 2020 е наистина добър. Толкова добър, че на практика, ако оставите министрите да ръководят държавата ви сами, те ще се справят в пъти по-успешно от вас в 99 процента от случаите. А това, честно казано, е наистина дразнещо и ви кара да изглеждате меко казано тъпи. Но и алтернативата – да се заемете с абсолютно всеки един аспект от микромениджмънта на държавата и да строите като луди мини, водопроводи или казарми – също не е особено примамлива.

Аудиовизуална простота

Не е нужно да имате набито око, за да прецените от раз, че графиката определено не е сред най-силните страни на играта. Да, глобалната карта е пресъздадена изключително прецизно с помощта на висококачествени сателитни снимки на НАСА - на нея ще откриете хиляди държави и градове (вече стана дума, че и България я има, наред с шепа по-големи градове като Пловдив, Варна и Бургас). Но иначе не очаквайте каквито и да било „спиращи дъха” специални ефекти или многополигонни модели. В крайна сметка това е стратегически симулатор, който ще се опита да ви привлече по-скоро със своята комплектност, отколкото с външния си вид. Така че обещайте ми да не се смеете много, когато за първи път видите как протича една битка в играта.

Това обаче си има и своите плюсове. Системните изисквания за Supreme Ruler 2020 са нечовешко ниски в сравнение с някое технологично чудовище като Crysis, и би тръгнала дори под Windows 98. Също така играта е стабилна и не забива постоянно за разлика от някои неоптимизирани заглавия, които имат навика да излизат на пазара напоследък.

Не бива да очаквате кой знае колко и по отношение на музиката и звуковите ефекти. Те също са кът, а когато ги има, са по-скоро посредствени, дразнещи и еднотипни.

Само за маниаци

Уви, колкото и да прилича концептуално и визуално на Europa Universalis III – друга глобална стратегия на Paradox Interactive – Supreme Ruler 2020 не може да й стъпи и на малкия пръст. Никога не съм бил по-уверен в думите си, както сега. Ако никога през живота си не сте пускали първия Supreme Ruler, по-добре спазвайте прилична дистанция и от неговото продължение. Но в случай че сте диви хардкор фенове на поредицата или пък имате славата на изпечени стратези със здрави нерви, много свободно време и високо ниво на любознателност, тогава със сигурност ще се изкефите на Supreme Ruler 2020. 

 
системни изисквания
PIII 800+, 512MB RAM, 16MB+ 3D Video, Win 98/Me/2000/XP/Vista
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Total War: Shogun 2 31
Hearthstone: Heroes of WarCraft - PCM2.0 30
Napoleon: Total War 28
Disciples III: Renaissance 21
XCOM: Enemy Within 21
King's Bounty: Armored Princess 17
Worms Reloaded 17
XCOM: Enemy Unknown 15
King Arthur - The Role-Playing Wargame 12
Fallen Enchantress: Legendary Heroes 12