facebook facebook
 
 
ИГРИ » Switch
 
   
 
Super Mario Galaxy
Ревю | 18.12.2007 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
Nintendo EAD Tokyo
Издател:
Nintendo
Жанр:
Екшън
Платформа:
Switch
Цена:
89.95 лв.
купи играта »

плюсове

Нов прочит на една култова гейм концепция

Уникална графика

Перфектна адаптация на Wii управлението

минуси

Само ако мозъкът ви е задръстен с гейминг предразсъдъци

Нека започна с едно уместно предложение. Ако сте по-скоро РС геймъри, преди да прочетете тази статия, просто си намерете един читав Nintendo64 емулатор и изиграйте Super Mario 64. Човек трудно може да се нарече геймър, ако поне не е опитал да го стори. Честно, изпускате! И не правете грешката да се подвеждате по няколкото скрийншота, изровени нейде из Нета. Това не е „детска игричка”! Това е игра за всеки, който обича да се забавлява, а не беше ли именно това идеята на „електронните развлечения”?

Наистина трудно може да се намери по-универсална геймплей концепция от тази на поредицата Super Mario (Super Mario 64, Super Mario Sunshine и сега - Super Mario Galaxy). Принципно става въпрос за „платформър”, който включва и прилична доца екшън. Мда, ако си мислите, че формулата е открита от Jak&Daxter или Ratchet&Clank, пак си помислете. Въобще, когато Nintendo и Миямото Сан говорят за оригинални идеи и новаторство (а те го правят доста рядко), останалите е по-добре да мълчат. Просто изиграйте Mario 64 и ще разберете чудесно какво имам предвид.

Super Mario Galaxy следва все същата изпитана формула, преоткрита и от Super Mario Sunshine за GameCube. Отново на наше разположение един централен „хъб” (в този случай – космическата обсерватория на Рослина) , от който имаме достъп до повече от приличен брой „светове”, всеки със своя уникален „декор” и предизвикателства. Целта на е проста – да съберете 120 звезди, забутани на всевъзможни места из нивата. Всъщност дори не е необходимо да съберете всичките 120, за да „превъртите” играта. И 60 от тях ще са ви напълно достатъчни. Но в този случай предизвикателството ще е наистина смехотворно. И тъкмо когато почнете да си мислите, че тази игра е направо обида за вашите мълниеносни геймърски рефлекси и за острата ви като бръснач геймърска мисъл... точно така – не е зле да помислите пак. Опитайте първо да съберете, да речем, 80 звезди. Вероятно ще се справите с леко напъване. А какво ще кажете за 100? Опа, играта взе да загрубява, като че ли. Докато я докарате до всичките 120 (ако въобще я докарате до там), първо здравата, ама здравата ще сте се „поизпотили”, и второ – ще сте придобили нужния респект към създателите на Galaxy.

Иначе геймплей формулата е повече от проста – подскачате си насам-натам в търсене на въпросните звезди, като от време на време ви се налага да се отървете от някоя и друга, уж също толкова незлоблива „гадинка”. Марио разполага с приличен набор от атаки, допълнително обогатен за нуждите на Galaxy, всяка от които почти толкова смешна, колкото и ефективна. От време на време идва ред и на повече от задължителните битки с „босове”, които – о, изненада! – ако не ме лъже паметта, пак са откритие на Nintendo. Накратко – нищо ново под слънцето, нали? Super Mario Galaxy не се опитва да блесне с оригиналност (може би защото създателите й нямат комплекси по тая линия). Просто всичко в тази игра е така полирано, така на място, така сработено, че на човек му се струва, че е била измислена за един уикенд.

За графиката на Galaxy може да се говори дълго и напоително – едно доста безсмислено занимание, мен ако питате. С две думи – ако има нещо в света на игрите, което да може да мери ръст с таланта на гейм дизайнерите на Nintendo, то това е само талантът на художниците, които работят за все същия „японски гигант”. Изумително, наистина! Единственото адекватно сравнение, за което сещам, е това с визията на Дисни.

На финала не мога да не отбележа, че уникалните възможности на Wii управлението са използвани просто безупречно. Никакви „изхвърляции”, просто перфектно изпълнение и повече от удачно вписване в класическата геймплей формула на поредицата. И ако още не сте схванали посланието – изиграйте тази игра, ако смятате себи си за геймъри. Независимо от възрастта, предпочитания жанр или платформа, просто я изиграйте! 

напиши коментар
 

15 мнения
профил »
epedos каза на 18.06.2009, 11:06 ?. :

Най-великата игра... магическа, вълшебна, неописуема, бла бла.. : )

Задължителна за всеки, който нарича себе си геймър.

И ще поправя автора на ревюто - "просто си намерете нинтендо 64 конзола и изиграйте супер марио 64", защото емулаторите май бяха незаконни :Р

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 05.02.2010, 09:19 ?. :

Тази игра е номер 1 в колекцията ми от Wii игри! Обожавам я! Може би единствено втората час,т която се очаква да излезе тази година, може да я измести. :)

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 26.04.2010, 15:53 ?. :

Знам, че в този момент много хора ще ме скастрят, ама:

ТВА Е Е#*%$ БОЗАТА!!!!

Тва е най-надценената игра със Марио, която някога е виждала дневна светлина!
Със втората част Ninty само ще направят почти 100% copy paste, нищо повече.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Super Mario Galaxy

новини:
2010 г. вече си отива, но в нейната история ще останат заглавия като CoD: Black Ops, Dante's Inferno и Super Mario Galaxy 2. Причината обаче е повече от една.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Mario Strikers Charged 1
Super Paper Mario
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Destiny 70
Shank 53
Grand Theft Auto V 29
Dragon's Crown 29
Red Dead Redemption - PCM2.0 21
Red Faction: Guerilla 18
Grand Theft Auto: Chinatown Wars 17
Killer is Dead 12
Shadow Complex 9
God of War 8