facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Star Wars: The Old Republic
Ревю | 15.01.2012 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
BioWare
Издател:
EA
Жанр:
MMORPG
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

По отношение на история играта на практика представлява Knights of the Old Republic 3, 4, 5, 6 и т.н.

Акцентът върху историята е осезаем

Абсолютно всички реплики са озвучени

Множество хитри геймплей елементи

Груповото съдържание е интересно и предизвикателно

Управлявате свой собствен космически кораб - има и космически мисии

Елегантна крафтинг система, включваща вашите спътници

минуси

Стандартните технически бъгове

Безумни дизайнерски решения - например в бойно поле могат да участват едновременно както герои на 11 ниво, така и 50-ки

Посредствена графика

Възможност за слаба начална кустомизация на героите

Има само хуманоидни раси

Единственото нещо, което може да местите в интерфейса, е чат прозореца

Преди много години в една далечна галактика едно канадско гейм-студио на име BioWare взе едно от най-дръзките оперативни решения някога – да създаде MMORPG игра, въпреки че няма никакъв опит в този жанр. При това по култовата вселена на „Междузвездни войни“. Днес то вече е готово. 

Дали обаче имперските сили в лицето на Blizzard и техния абсолютно непобедим унищожител World of WarCraft няма да омаломощи супер амбициозната Star Wars: The Old Republic до една-две години? И най-вече – заслужава ли си да отделите част от спестяванията си, за да се потопите в нейната вселена? Ще се опитаме да отговорим на всеки един от тези въпроси благодарение на специалното копие на игра, любезно предоставено ни от фирма „Пулсар“.

Избери своята фракция

Без да губим и капчица повече време, веднага се гмуркаме във вселената на The Old Republic. Няма как да не отбележим няколкото впечатляващи анимации, които ще ви посрещнат още в самото начало. Едно интро и по една екшън сцена в зависимост от това на чия страна ще изберете да застанете – на Републиката или на Империята. Истинско удоволствие е да се гледат отново и отново и по нищо не отстъпват на първокласните анимации, които сме свикнали да виждаме и при Blizzard.

Веднъж щом стигнете до екрана за създаване на герой обаче, ще последва и първото основно разочарование. Расите, измежду които може да избирате, са изцяло и единствено хуманоидни. Доста жалко на фона на огромното разнообразие, което предлага „Междузвездни войни“. Същото важи и за системата за кустомизация – сравнена със City of Heroes да речем, тя изглежда меко казано постна. Да, може да променяте своето телосложение, лицеви характеристики, татуировки и т.н. Но в крайна сметка нищо кой знае колко впечатляващо. Пък и ако искате да направите своята жена дебела, ще останете разочаровани.

Класове

Онези от вас, които са следили изкъсо разработката на Star Wars: The Old Republic, знаят, че всяка една от фракциите разполага с по четири класове. Jedi Knight, Jedi Consular, Smuggler и Trooper за Републиката и Sith Warrior, Sith Inquisitor, Bounty Hunter и Imperial Agent за Империята. Светата троица по отношение на ролите – танк, DPS и лечител – е запазена и тук. Така че не очаквайте нещо кой знае колко революционно. Веднъж щом достигнете 10 ниво, ще може допълнително да специализирате своя клас. Така например Jedi Consular може да стане Jedi Sage, т.е. вещ в лечителството. Sith Inquisitor пък – Sith Assassin. Това ще го направи умел в промъкването, ще го въоръжи със светлинен меч с две остриета и ще му предостави достъп до две от възможните роли – DPS и танк. 

Прави особено лошо впечатление колко огледални са класовете на двете фракции. Да вземем за пример Jedi Consular и Sith Inquisitor. Поне по отношение на първите 10 нива играта с тях е абсолютно идентична. Откриваме умения с различни имена, но с едни и същи функции. Да, с това се постига значително по-добър баланс, но по отношение на разнообразие нещата започват да куцат изключително сериозно.

За щастие първоначалното разочарование ще се отмие веднага щом скочите в самото действие. Личи си от километри колко много усилия са вложени в историите на всеки един от класовете герои. И осемте разполагат със своя собствена сюжетна линия, през която ще пребягате от 1 до 50 ниво на игра. На практика това са 8 мини сюжети в един монолитен пакет. Като прибавим към това и факта, че абсолютно всяка една реплика в света на Star Wars: The Old Republic е озвучена – независимо дали става въпрос за главните (клас) куестове или не – се получава нещо наистина впечатляващо. Не случайно заглавието на BioWare бе отличено с титлата "Развлекателен проект с най-многобройно озвучение" на Рекордите на Гинес. Общо взето над 200 000 реплики са записани от няколкостотин озвучители. Мисля, че подобни факти нямат нужда от коментар.

Интерфейс

Като всяко едно MMORPG в своите първи дни от премиерата си и Star Wars: The Old Republic не е съвършено. Това най-ясно си личи от неговия потребителски интерфейс. Искате да го промените така, както на вас ще ви бъде най-удобно? Няма да можете. В най-добрия случай имате възможност да свалите чат прозореца от горния ляв ъгъл. Всичко останало обаче не подлежи на промяна, което за игра от този тип е безкрайно неудобно. 

Изборът на BioWare да ограничат филтрите на картата до един активен във всеки един момент е също особено странен. Така например не можете да видите едновременно къде се намират търговците и т.нар. таксита (за бърз достъп от една точка на картата до друга). Трябва да избирате между едното и другото и да превключвате в зависимост от нуждите си, което в един момент става изключително досадно.

Не по-малко дразнеща е и слабата поддръжка на определен гейм-хардуер. Така например не мога да конфигурирам допълнителните бутони на моята мишка Razer Lachesis така, че да използват определени макрота под играта. В случая не съм сигурен кого точно да обвинявам – BioWare или Razer. Фактите обаче са си факти.

Геймплей механика

Въпреки определени свои недостатъци, Star Wars: The Old Republic се отличава с някои доста интересни геймплей механики. На първо място, всеки един от класовете разполага с определен набор от спътници, които ще отключва с течение на времето. Подобно на останалите игри на BioWare, и тук ще може да общувате с тях, да ги екипирате с предметите, които намирате по пътя си, да им давате подаръци и да подобрявате тяхното отношение към вас самите. Това, същевременно, ще ги прави по-продуктивни и по-полезни.

Докато куествате, ще може да взимате по един свой спътник, който да ви помага. Ако предпочитате да странствате сами обаче, може да ги изпращате на техни собствени мисии. Тук идва ред и на по-особената крафтинг система. Вместо да се занимавате вие самите да събирате реурси и да произвеждате различни предмети в света с часове, може да пращате вашите собствени спътници да вършат всичко това, докато вие сте в инстанция, правите куест или просто общувате с вашата гилдия. Гениално, нали?

Доста елегантно е разрешен и проблемът с престрелките. Star Wars: The Old Republic притежава cover система, достъпна за огнестрелните класове (т.е. тези, различни от Sith и Jedi). Докато странствате, ще виждате под формата на своеобразна холограма местата, където може да се прикриете. При това положение е достатъчно да натиснете F и героят ви веднага ще застане в съответната позиция – на сигурно място и готов да изпълни определени умения, които иначе биха били недостъпни. Просто и ефективно.

Въпрос на избор

Не по-малко интересен е и фактът, че BioWare реално ви предоставя известна свобода при взимането на решения. Познатата от Mass Effect 2 система за диалози е изцяло вплетена в Star Wars: The Old Republic. Може да бъдете както зли, така и добри, което от своя страна ще предопредели и това дали ще отидете към светлата или тъмната страна на силата (това важи за всеки един клас, дори да не е сит или джедай). Вероятно се питате какво значение има това за цялостния геймплей? Не е кой знае колко голямо. Определени предмети са ограничени единствено до специфичен ранг на Light или Dark Side. Подобна опция е по-скоро е важна за онези от вас, които имат намерение да наистина да се потопят в атмосферата на „Междузвездни войни“.

За да поощрят интеракцията с останалите играчи в света на Star Wars: The Old Republic, BioWare са включили и една доста интересна „социална система“. Когато играете с други геймъри в група и подхванете разговор с някое NPC, неминуемо ще стигнете до момент, в който трябва да изберете една от трите възможни реплики за отговор. В този момент всеки един от вас ще „хвърля“ зарове. Ако имате най-голям резултат, вашата реплика ще бъде подета и съответно – ще спечелите определен брой социални точки. Те вдигат вашия Social ранг и съответно ви дават достъп до специфични козметични предмети, които допълнително придават уникалност на вашия герой.

Свой собствен космически кораб

Към 20 ниво на опит ще имате удоволствието да се качите на борда и на своя собствен космически кораб. Всеки един от класовете герои разполага със специфичен тип. Така например за Bounty Hunters е D5-Mantis, докато за Smugglers - XS Freighter. Тук ще откриете вашите спътници, ще складирате своите предмети (макар че има „банки“ по света) и ще пътувате от една планета на друга.

Нещо повече – Star Wars: The Old Republic предлага и космически битки! Да, те не са чак толкова реалистични, колкото да речем тези в класики като Tie Fighter или X-Wing. Скоростта на кораба не се регулира. Той се движи напред автоматично по предварително предначертан път. От вас се изисква да го навигирате единствено в рамките на екрана и да стреляте по целите, изпречващи се на пътя ви. Въпреки това мисиите са забавни, а в по-късен етап стават и сравнително предизвикателни. Те ви носят допълнителни точки опит за героя ви, а посредством „медалите“, които ще печелите, ще може да екипирате космическия си кораб с нови ъпгрейди и съответно – да го правите по-ефективен и по-издръжлив.

PvP

Като всяко едно себеуважаващо се MMORPG и това предлага солидна доза PvP елементи. От една страна, стоят бойните полета, към които може да се присъединявате от всяка една точка на света. Тук няма да откриете нищо кой знае колко нестандартно – два екипа се броят за надмощие над определени ключови точки от картата. Доста странен е и фактът, че BioWare са решили, че в една PvP игра могат да участват всякакви герои от 10 ниво нагоре, независимо дали са в една категория или не. Така например ще видите съвсем спокойно в един екип както 50, така и 11 ниво герой, 23, 34, 41… Няма значение. Честно казано, не разбирам как е възможно да помислят, че това е добра идея. Да, основните статове ви се подобряват, така че да паснат на най-високия левел, но не и екипировката ви. С други думи – 50-ка с пълен сет PvP облекло ви вижда. Вие сте 11-ка. Умирате за секунди…

Бойните полета обаче далеч не са единствените места, където може да мерите сили с противникови играчи. Определени зони от света са достъпни и за Империята, и за Републиката. За съжаление т.нар. contested (оспорвани) територии не предоставят кой знае какви случайни сблъсъци между Империята и Републиката. Причината за това е, че местата, в които пътищата ви се припокриват, са изключително малко. Ако искате PvP, трябва да отидете при него, да си потърсите сблъсъците сами. В противен случай то само няма да ви открие. Именно поради тази причина честно казано предпочитам бойните полета, отколкото откритите PvP територии.

Инстанциите

Онези от вас, които обичат груповата игра, ще останат доволни – Star Wars: The Old Republic предлага доволно голямо количество инстанции за 4, 8 или 16 души. Първите се наричат Flashpoints и обикновено представляват динамични инстанции със специфичен мини сюжет, предназначени за четирима души. Повечето са замислени добре, не са особено дълги и най-важното – са забавни.

Аналогът на рейдовете пък се нарича Operations. Те са предназначени за по-голям брой играчи (8 или 16) и съответно са значително по-предизвикателни. BioWare обещават, че с течение на времето ще добавят все по-нови и по-нови Flashpoints и Operations, така че феновете на този тип геймплей могат да спят спокойно. За съжаление все още не мога да се изкажа по отношение на операциите, мога само да се надявам, че са толкова добри, колкото и гореспоменатите Flashpoints.

Графика

Има какво още да се иска и от самата графика. В сравнение с The Lord of the Rings Online да речем тя не нищо особено. Наподобява смесица между World of Warcraft като детайли и Star Wars The Clone Wars като стил. Не се залъгвайте и по първите местности – те не изглеждат нищо особено. В по-късен етап обаче ще попаднете на някои наистина впечатляващи планети, като например Alderaan.

Не по-малко озадачаващ е и факта, че в премиерния ден BioWare бяха решили да не включват антиалайзинг, което довеждаше до един куп ръбати сцени. За щастие с първия мащабен ъпдейт, който става достъпен на 17 януари, тази опция най-накрая ще бъде добавена.

Що се отнася до озвучението – тук не можем да имаме никакви оплаквания. Както вече стана дума – всяка една реплика е напълно озвучена, при това качествено. Цялата игра пък изобилства от музика, характерна за междузвездната сага. В нито един момент няма да забравите, че това, което всъщност играете, е Star Wars. 

Уви, проблеми има още, и не са малко

Да оставим настрана стандартните технически бъгове. Те са налични във всяко едно младо MMORPG. Проблемът на Star Wars: The Old Republic е, че колкото и яки идеи да има, често попадате на място, където се плескате по челото и се питате – „Добре де, защо по дяволите сте направили това?“.

Да вземем за пример планетата Татуин – една голяма и красива пустиня, добре позната на феновете на филмите. Фактът, че не може да я обходите със своя спийдър или пеш е меко казано безумен. За да стигнете от една точка до друга, трябва да използвате такситата, въпреки че двете места са свързани едно с друго и напълно рендвани. Представете си, че Blizzard бяха направили същото с Barrens и районите около нея. Искате да стигнете пеш от Crossroads до Orgrimmar. Отправяте се към столицата на орките и изведнъж играта ви казва, че започвате да се изтощавате, кръвта ви пада, започвате да умирате, сякаш сте навлезли дълбоко в морето… Трябва да се върнете, да се качите на Wind Rider и да отлетите до Orgrimmar. Безумно, нали? Е, в Star Wars: The Old Republic нещата стоят по този начин. Можем само да се надяваме, че подобно идиотско дизайнерско решение ще бъде поправено за в бъдеще. 

В крайна сметка

Въпреки всички свои недостатъци, а те въобще не са малко, истината остава една – The Old Republic е наистина забавна за игра. Заслужава си да рискувате и да инвестирате в нея, ако сте фенове на MMORPG жанра и „Междузвездни войни“. Оттук насетне нещата са изцяло в ръцете на BioWare – дали ще подобрят играта така, че да пасне на желанията и нуждите на своята постоянно растяща база от фенове. Или напълно ще пренебрегне оплакванията и ще ги загуби един по един, което от своя страна ще доведе до затваряне на сървъри, загуба на пари и неизбежното приемане на free-to-play модела като отчаян опит за задържане на повърхността. Ще поживеем и ще видим. Едно е сигурно – определено няма да се даде на WoW без бой. 

 

  

 
системни изисквания
Процесор AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000 или по-добър / Intel Core 2 Duo 2.0 Ghz или по-добър, 1.5 GB RAM за XP, 2 GB за Vista/7, видео карта ATI XT1800 или по-добра / NVIDIA 7800 или по-добра / Intel 4100 или по-добра, Win XP/7/Vista
напиши коментар
 

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 16.01.2012, 14:09 ?. :
Редактиран на 16.01.2012, 14:31 ?.

Върбешки, кво стана?Май Star Wars-а с тази oценка 4.5/6 и тука сгази лука... :/

98 мнения
профил »
Г-н Върбешки каза на 17.01.2012, 08:34 ?. :

няма смисъл да споря

481 мнения
профил »
last son of krypton каза на 16.01.2012, 14:54 ?. :

Като гледам на кво ниво е вече се е дала на Wow без бой.
Има няколко смешни раси хора,хора в червено,зелено,жълто и хора с антенки.
С една дума играта е слаба.
А WOW е като ХЪЛК(най-голяма и най-мощна) на този вид игри. И ако бих се изразил като хълк това ще са думите който показват моща на wow пред тая пародия на Стар уорс.
Wow smash puny star wars!!! WOW STRONGEST THERE IS!!

6 мнения
профил »
naen каза на 16.01.2012, 18:33 ?. :

Точно пък УОУ стана толкова бебешка и банална че повече няма на къде не са си сменяли графиката от 6 години а пък и я правят супер улеснена и то с някви панди че тъпите американски деца да им се кефят

154 мнения
профил »
unauthorized каза на 28.01.2012, 04:01 ?. :

Две думи: панда раса.

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 01.02.2012, 18:50 ?. :

Хубаво е, че се аргументираш с цитати на Хълк. Кара ме много да уважавам мнението ти. УОУ е боза и винаги е било. Това дали е провал ще го кажат феновете.

1641 мнения
профил »
=SpeC= каза на 16.01.2012, 15:30 ?. :

Боже божееееееее...
Очаквах хейтърско ревю ама направо ми скрихте шапката!!!

Изобщо няма да си правя труда да споря, най-елитните сайтове като IGN, Gamespot и Metacritic са и дали високи оценки, само тука ми се правите на мъже...

няма какво да коментирам, нито ще променя мнението на някой, нито пък някой ще се вслуша

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 16.01.2012, 15:33 ?. :

Мъжки, всичко е обосновано, а 4.5 не е ниска оценка. Всеки един от "елитните" сайтове е отнел по около точка, точка и половина от играта. Не виждам как точно сме ти скрили шапката.

380 мнения
профил »
Alaster каза на 16.01.2012, 16:26 ?. :
Редактиран на 16.01.2012, 16:27 ?.

Мислиш ли, че 85 е висок metascore за най-скъпата видео игра в историята?
Въпреки всички опити на много хора да възхваляват играта, всичко видяното преди официалната и примиера си остана същото. Просто си представям ако бе излезнала подобна игра без Star Wars лиценза и името на Bioware зад гърба си.
Bioware вървят стремглаво надоло, а това може би ще е най-скъпо струващата грешка на EA...

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 16.01.2012, 18:47 ?. :

фен съм на SW, но играта е малко над средното ниво...още едно разочарование след безумния хайп.

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 16.01.2012, 18:53 ?. :

=SpeC= играта е тъпа. Приеми го.

122 мнения
профил »
->Изход<- каза на 17.01.2012, 18:34 ?. :

Спека купил краден код от шерифа, а седнал на мъж да се прави :D

806 мнения
профил »
pi4aama каза на 05.02.2012, 09:09 ?. :

пич IGN си е чиста рекламна агенция , не сайт за ревюта .

199 мнения
профил »
moroel каза на 16.01.2012, 15:38 ?. :

Като цяло добро ревю но:
-Гениален крафтинг?Че въобще не изисква никакво усили от играча?Единия сенд бутон,това ли е гениалното?
-Солидно пвп.Сори ама тва пвп е всичко друго но не и солидно.
Уважам г-н Тодоров но доста кофти съвет от негова страна със изказването,че играта си заслужава инвестицията,особенно в дългосрочен план.

@спек-ти ако ign&gamespot ги имаш за елитни сайтове....
в метакритик юзър скор-а е 6,прави си изводите

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 16.01.2012, 15:56 ?. :

Четейки редовете на това ревю стигам до следния извод-това е един все още нешлифован диамант.Вслушват ли се от BioWare във феновете си и самата възможност чрез читави експанжъни да добавят още и още съдържание(светове и т.н) тази игра спокойно може да набере голяма фен база.Въпроса е да не оплескват нещата и да не правят повече лоши дизайнерски решения.

199 мнения
профил »
moroel каза на 16.01.2012, 16:07 ?. :
Редактиран на 16.01.2012, 16:08 ?.

@zlob
При ммо-тата няма такова нещо като нешлифован диамант,дето ще го оправиш с експанди след еди колко си време.Или доставяш или фейлваш.ЕА ще искат резултати ВЕДНАГА и акто не ги получат,ще спрат инвестициите в играта.Пример-warhammer online.А ти чакай BW да се вслушват във феновете и да поправят грешни дизайнерски решения(повечето от които са непоправими btw)

326 мнения
профил »
Daynov каза на 16.01.2012, 19:08 ?. :

Добре е отразена в ревюто - над средното ниво, но определено не е нищо особено.

348 мнения
профил »
dprime каза на 16.01.2012, 19:39 ?. :

Играта ме накара да врътна KOTOR 1 & 2 oтново.

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 16.01.2012, 23:23 ?. :
Редактиран на 16.01.2012, 23:27 ?.

Намирисва на поредната рожба на комерсиализма. Тук не се прави игра а се прави машина за пари. С кеф ще изгледам тоя фейл и спускането на bioware към черната дупка. Немога да разбера ЕА ли в виновника и при батълфилд да променят стила на играта да копират едва ли не от активижън и сега тук пак. Копие на уоу неможе да се каже ок ама като гледам скил дървото, интерфейса тоя 10 левел... абе това не е ли уоу в starwars вселената ?

"Познатите дървета с умения стават достъпни след 10 ниво"

мухахааха колко жалки само са еа/bioware

98 мнения
профил »
Г-н Върбешки каза на 17.01.2012, 08:51 ?. :

и как точно са направили така че батълфилд да прилича на КОД?

1 мнения
профил »
kire_gomnaro каза на 16.01.2012, 23:49 ?. :

WoW мания, и панди да ви държат членовете докато играете? wow си изгуби чара след лич кинга,губят си и играчите,swtor печели милиони събскрибшъни, чупи рекорди,получава награди,а тука седнали ми пенсионирани геймъри,които си мислят че разбира от нещата,само защото са от олд-скул гейм поколението и хулят в български сайт на списание,което е отдавна мъртво. Приемете го пичове,wow умре,идват нови игри,вие сте стари и скоро ше умрете. Живи и здрави

26 мнения
профил »
bokserkitemi каза на 17.01.2012, 07:58 ?. :

отдавна не съм се смял така когато чуя дадена истина. хубав коментар.

98 мнения
профил »
Г-н Върбешки каза на 17.01.2012, 08:53 ?. :

,вие сте стари и скоро ше умрете. Живи и здрави
Добър завършек

233 мнения
профил »
dareas каза на 17.01.2012, 13:46 ?. :

Лично за мен УОУ умря след TBC. В началото ЛК беше забавно и интересно, но така весело, както на ТБЦ, не съм си прекарвал.

407 мнения
профил »
Damnation каза на 17.01.2012, 08:19 ?. :

Ооо, много голяма изненада е, че сайтовете IGN и Metacritic които получават пари за да пишат добри неща за игрите от този калибър, са им дали добра оценка. Ако обаче погледнете оценките на играчи в metacritic примерно, ще видите че се движат около 5.5-6 от 10 ;) nuff said...

8 мнения
профил »
Sublime+ каза на 17.01.2012, 09:05 ?. :

Последното, от което имат нужда BioWare, е да слушат играчите в момента. Из форумите вече са се нароили мненията, че играта е "много сложна".

Ако се започне от сега с разни нърф пачове и прочее тъпотии, само за около половин година ще достигне малаумното ниво на трудност, което наблюдаваме в УОУ напоследък.

А според мен:

МИНУСИ:
- Т.н. интерактивни куестове, в които трябва да следиш и да взимаш решения, които по никакъв начин не влияят на гейм плея.
- Къде е Йода?
- StarWars сюжета е меко казано скучен.
- Липсва на Демо/Трайъл или нещо подобно


ПЛЮСОВЕ:
- Играта е достатъчно трудна и са не малко случаите, в които битката трябва да се "преиграва" по 2-3 пъти и се намери точния начин за преминаването през групата гадинки (поне в Соло игра е така).

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 18.01.2012, 15:02 ?. :

ако си фенче на Star wars
ще знаеш, че играта се развива няколко хиляди години преди Йода да бъде роден :)

154 мнения
профил »
unauthorized каза на 28.01.2012, 04:27 ?. :

-Ако решенията влиаеха на геймплея то хората щяха да вземат решения за да си оптимизират героя вместо това как искат да играят. Това би ги направило безсмислени.
-Старата република е четири хиляди години преди филмите. Дядото и Бабата на Йода още не са заченати.
-Щом не ти харесва не играй. Достатъчно хора харесват IPто, няма да липсваш на никой.
-Те едвам смогват да осигурят места за хората които дават по 60евро + месечни за сега а ти искаш демо. Trail ще има като наплива от плащащи играчи намалее.

127 мнения
профил »
niki9877 каза на 17.01.2012, 09:36 ?. :

Мога да поспаря с Владо.Да графиката е слаба,но да не забравяме,че не там е сърцето на играта,а в страхотната агмосфера и огромната карта.Така че ако аз оценявах-поне 5

61 мнения
профил »
ABR каза на 17.01.2012, 09:51 ?. :

Не че нещо, ама аз като гледах pvp клипове в youtube, pvp-то ми се стори ужасно. И интерфейса не е от най-добрите.
Мислех да я пробвам, ама сега като гледам се радвам, че си похарчих парите за други неща.

11 мнения
профил »
Rinso каза на 17.01.2012, 12:03 ?. :

Принципно една такава игра може много да се промени - за добро или за лошо - с течение на времето. Каквито и недостатъци да има, освен ако не са изначално и тотално интегрирани в самата основа на играта, могат да бъдат оправени. Само след половин година това ще бъде една съвсем различна игра, сигурен съм.

Иначе аз мисля да изчакам още малко преди да я захвана - така и така нямам излишни пари в момента. Нека излязат още 1-2 patch-a и пак ще си говорим дали е катастрофа или не.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 17.01.2012, 12:50 ?. :

Вярно ли че са махнали ХД графиката

98 мнения
профил »
Г-н Върбешки каза на 17.01.2012, 17:30 ?. :

временно да

199 мнения
профил »
moroel каза на 17.01.2012, 20:05 ?. :

ахахахаа временно......

98 мнения
профил »
Г-н Върбешки каза на 18.01.2012, 08:14 ?. :

Каква е ползата от коментара ти мороел, освен да дразниш?

377 мнения
профил »
gua543 каза на 20.01.2012, 15:00 ?. :

Просто обича да дразни, нали бе мороеле?

233 мнения
профил »
dareas каза на 17.01.2012, 13:51 ?. :

На мен пък ми се доигра. Хареса ми статията, наистина искам да пробвам играта, струва ми се по-нестандартна от другите ММО-та. Разбира се, има много копирано, но просто няма как иначе да стане, идеите за игри така или иначе са изчерпани вече. А относно коментарите за IGN и другите сайтове - ами плащат им, за да имат игрите високи оценки. Най-добрата оценка е личната. Поиграйте и преценете сами за себе си струва ли си или не.

154 мнения
профил »
unauthorized каза на 28.01.2012, 04:32 ?. :

Играта е WoW със Bioware система за разказване на историята. Нищо нестандартно няма тук.

42 мнения
профил »
разбивача 4 каза на 17.01.2012, 14:08 ?. :

Подигравка със филма е тази игра.

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 17.01.2012, 16:43 ?. :

И World of Wacraft си остава на трона необезпокоявана! \\m// Ех, само да не бяха тези панди.......

98 мнения
профил »
Stormheim каза на 17.01.2012, 16:52 ?. :

@Sublime+


"Ако се започне от сега с разни нърф пачове и прочее тъпотии, само за около половин година ще достигне малаумното ниво на трудност, което наблюдаваме в УОУ напоследък. "
Какво ниво на трудност наблюдаваш ти на пиратските сървъри бе, убитак? Като ти е много лесно дай линк към керъктър профила ти да ти видим прогреса на Dragon Soul Heroic.
Пълно е с лайноусти копелдачета като тебе, в тоя сайт, дето си приказват без да имат ни най-малка представа нито за едната игра, нито за другата, но смело коментират с патос и сравняват.

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 17.01.2012, 20:41 ?. :

+1

8 мнения
профил »
Sublime+ каза на 19.01.2012, 08:35 ?. :

Ма ти си отворко някакъв нали? Мога да ти дам линк, да, но няма да видиш прогрес, защото играта изтъпя и от около 7-8месеца не играя.

Играех още от самото начало на WoW. Видях всичко и категорично завявам, че по малаумно нещо от Катаклизма няма.

Класическия WOW беше нещо страхотно и там всякакви такива боклуци като тебе, стояха пред СМ и молеха за парти. Само дето никой не ги искаше...

След това дойде BC и всичко продължи да бъде страхотно...

Но след това...

Единственото което липсва на Уоу в момента е ново умение: "Click and kill everything on this Real". Така поне играчите ще си спестят част от скуката и няма да си губят времето за тоя що духа.


154 мнения
профил »
unauthorized каза на 28.01.2012, 04:35 ?. :

Защо му искаш профил като човека казва че играта не му харесва вече? Повечето хора биха спряли да играят в тази ситуация.

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 17.01.2012, 22:34 ?. :

Поредната игра, която я обожават половината население, другата половина- не.
50/50 = на половин игра. За толкова пари, дето са и хвърлили е лоша работа. ЕА за пореден път доказаха, че са скапани боклуци. А Bioware какво им стана? ЕА май почнаха да ги мислят за нещо, което не са.

250 мнения
профил »
h17man каза на 18.01.2012, 00:26 ?. :

Пазете се за Guild Wars 2. Тя трябва да е чук.

161 мнения
профил »
bloodelf89 каза на 18.01.2012, 07:50 ?. :

и аз ще се пазя за Guild Wars II

98 мнения
профил »
Г-н Върбешки каза на 18.01.2012, 08:16 ?. :

Ако гилд уорс излезе глупава тъпа и скучна много ще се смея.
(Не че пожелавам да излезе тъпа)

10 мнения
профил »
andreevbg каза на 18.01.2012, 08:36 ?. :

Супер ми е интересно колко от вас всъщност са я играли ?!? :D

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 18.01.2012, 11:58 ?. :

Мързи ме прекалено много да пиша свестен коментар,затова ще оставя линк.
http://www.youtube.com/watch?v=o08e_xlXAVc&featur e=related

407 мнения
профил »
Damnation каза на 18.01.2012, 12:26 ?. :

Нааах, чак пък като Титаник.... ТОР-та е по-скоро като Курск - под водното равнище по дефиниция, та няма да има нищо епично в потъването

377 мнения
профил »
gua543 каза на 20.01.2012, 15:38 ?. :

Мързи ме прекалено много за да измисля нещо остроумно, затова просто ще кажа ТЪПООООО!!! Тролските ти опити са доста смешни, радко.

24 мнения
профил »
JediMonster каза на 18.01.2012, 11:59 ?. :

Не, че искам да се заяждам с автора на ревюто....ама това "ревю" е писано от WoW "фенбойче"! Сигурен съм, че си минал Black Talon на Hard Mod и два-три флашпойнта за по нисък левел и нищо друго не си правил! Принципно играта е бъгава спор няма, графиката не е "като мас ефек 2" но виждам как ще изяде хляба на WoW ако не се появи нещо ново от Blizz!

199 мнения
профил »
moroel каза на 18.01.2012, 12:57 ?. :

@Г-н Върбешки

Просто се смея на наивното ти твърдение,че "временно" са махнали HD графиката.Поинтерсувай се за херо енджина и чакай да я сложат.

@JediMonster

Няма как да изядат хялба на близз с този бавен и непохватен комбат.Самите близз са го казали-геймплей фърст,нещо което не важи за стар уарса.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 18.01.2012, 19:56 ?. :
Редактиран на 18.01.2012, 19:56 ?.

ще изяде хляба на wow? :D
виждаш как 11 милиона напускат азерот и си купуват tor?
това видение ли е?
аз, пък виждам, как става f2p до 2 години.

98 мнения
профил »
Г-н Върбешки каза на 19.01.2012, 08:07 ?. :

Вземи прочети в форума и обещанията и работите които искат да правят в бъдеще и тогава ми се смей.

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 18.01.2012, 13:17 ?. :

"специалното копие на игра, любезно предоставено ни от фирма „Пулсар“." Научихте сеееее най-накрая... сега пуберите няма да имат как да се заядат! :D:D (чисто злорадство си е тва от моя страна...)

219 мнения
профил »
Boby каза на 18.01.2012, 17:14 ?. :

И във всяка статия да пишем "предоставена от:..." заради 2-3 трола ;-)

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 21.02.2012, 15:19 ?. :

другите игри, копия предоставени от замунда...
Благодарение на екипа ZAMUNDA GAMEs :D

407 мнения
профил »
Damnation каза на 18.01.2012, 15:12 ?. :

Много ти знае чутурата какво съм играл и какво не :) Освен че явно си овладял ежедневния речник на 12 годишен, имаш ли какво да кажеш относно ТОР ? За красивата и графика, невиждания интерфейс, иновативните куестове, жестокото пвп, несравнимия крафтинг, стабилната платформа, даващия безкрайни възможности за подобрение hero енджин, живият и интересен свят, каквото и да е :) Хайде, hit me with your best shot :)

219 мнения
профил »
Boby каза на 18.01.2012, 17:27 ?. :

На това юначе YNWA направо му изтрих профила заедно с всички мнения - не виждаш ли, че просто се ебава - празни приказки и обиди и нищо по същество.

4 мнения
профил »
Suntir каза на 18.01.2012, 21:10 ?. :

Играта не е лоша като концепция и gameplay (напомня ми за TBC WoW :) ). Единственият сериозен проблем, който имам с тази игра е fps. Просто трябваше да я пуснат месец по-късно. Сега след пач 1.1 стана по-зле и fps-a падна на половина, при положение че я играя на почти всичко high (само сенките са ми на low и bloom ми е изключен). Ироничен е и факта,че лаптопът ми от тази година я подкарва с 60-80% по-нисък fps от PC-то ( на 5 години с малък upgrade на RAM и видо от преди 1 и 2 години съответно) xD. Надявам се че до още месец- два вече няма да има чак токива левашки изпълнения :S

7 мнения
профил »
ANTILIS каза на 18.01.2012, 21:15 ?. :

Мислех ,че тази игра ще ме накара да заменя G36 с бластер или лазерен меч, но нещо не ме радва. Ще ходя да си лъсна бронята на Darck Templar и да изтребвам орки, елдари , хаос и др. извратеняци в името на императора :)

90 мнения
профил »
Slackers каза на 18.01.2012, 23:02 ?. :

Пичове Star Trek Online на Perfekt World e 100 пъти по добре направена.При наличието, че е правена 2010, дори е FREE и 1000 пъти по интерестна!!!

4 мнения
профил »
Suntir каза на 19.01.2012, 06:08 ?. :

Само да питaм:Tи играл ли си The Old Republic ? ;)

30 мнения
профил »
veabe каза на 27.01.2012, 09:42 ?. :

Само да попитам 6том е 1000 пъти по интересна и добре направена за6то е f2p ?

98 мнения
профил »
Г-н Върбешки каза на 19.01.2012, 08:10 ?. :

Все едно че съм се върнал обратно в времето и гледам коментарите на още не излязлата Скаирим.

776 мнения
профил »
BaronZlovon каза на 19.01.2012, 08:31 ?. :

http://www.mmorpg.com/discussion2.cfm/post/469339 0#4693390

326 мнения
профил »
Daynov каза на 19.01.2012, 10:27 ?. :

Ето положението на една малко по-хумористична вълна след patch 1.1 - http://h9.abload.de/img/404643_36005930735369t5l3 m.jpg

377 мнения
профил »
gua543 каза на 20.01.2012, 15:11 ?. :

За всеки оплакващ се има поне 10, които са доволни от играта. Нищо повече не е нужно да кажа.

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 21.01.2012, 14:29 ?. :

След 1.1 пача играта е толкова чупена, че няма накъде. Кораба вече потърва и аз съветвам всички да се спасяват докато могат.

374 мнения
профил »
Blacck каза на 21.01.2012, 23:50 ?. :
Редактиран на 21.01.2012, 23:51 ?.

Имах шанса да пробвам бета-та, останах очарован докато обаче не пробвах Star Trek Online. STO от скоро вече е free-to-play, няма да поярвате колко SWO е откраднала от StarTrek. Искам и да кажа че SW са се ''изгаврили'' буквално с космическите битки......ето за това не си заслужава да плащате! Пробвайте StarTrekOnline ще останете приятно изненадани!

11 мнения
профил »
Rinso каза на 22.01.2012, 13:01 ?. :

Снощи имах възможността да пробвам играта у един приятел, макар че нарочно не играх супер много - не исках да си развалям впечатленията и да се оспойлвам.

Мисля, че играта има бъдеще, просто трябва да оправят някои глупости. Класовете, които пробвах са доста приятни като геймплей, а историите им са зарибяващи още от самото начало. Куестването не е нищо особено иновационно (като изключим факта, че всяка реплика е озвучена), но не е и по-лошо от другите ММО-та, които съм пробвал. До крафтинг и игра в групи не стигнах, но съм сигурен, че ще са най-малкото окей.
Ся, графиката е малко кофти заради скапаните текстури, ама това може да се оправи с patch-ове според мен. Картата и интерфейса не са много удобни, но и това не е непоправима беля. За 2-3 часа игра само тези минуси забелязах, но за сметка на това направо не исках да спирам да цъкам.

Според мене хората, които плюят играта преувеличават. Не е съвършена, да, но кое ММО е било съвършено в първите си месеци? Съгласен съм с мнението в статията, че играта си заслужава като дългосрочна инвестиция. Като ми свърши сесията си я взимам!

11 мнения
профил »
Rinso каза на 23.01.2012, 09:54 ?. :

Между другото, що се отнася до липсата на опция за преподреждане на интерфейса - BioWare вече твърдо са казали, че ще вкарат тази възможност в бъдеще (и то не много далечно).

199 мнения
профил »
moroel каза на 23.01.2012, 11:21 ?. :

Ахахаха казали били.Ти вярваш ли им?Те така разправяха доста неща за уархамър онлайн дето никога не ги осъществиха.Жалка история как смучат парите на феновете.

377 мнения
профил »
gua543 каза на 24.01.2012, 16:11 ?. :

Мороеле, вземи проверявай официалния сайт на играта през 5-6 дена, можеш и да научиш нещо и да не се изкарваш като пълен идиот.

2 мнения
профил »
rww каза на 23.01.2012, 15:15 ?. :

Доста слабо и повърхностно ревю, все едно авторът е поиграл 2-3 дена, изгледал е няколко клипчета и си е съставил мнение по въпроса. Играта е доста нова и има трески за дялане но също така има и огромни възможности за развитие и подобрение.
Нещата които ме дразнят:
1. Много е трудно да си я купиш. На мен лично с кредитна карта ми отне 2 дена докато намеря сигурен начин да ги излъжа, че не живея в България а в разрешената част от Европа. Голяма веселба беше да си играя с VPN, TOR, MoR и т.н.
2. Относно интерфейса - много дървен и неподлежащ на промени, няма CD броячи, бъфове, дебъфове не можеш ги различиш кое какво е, няма target of target, има само 2х12 бара отдолу и 2 отстрани, по едно време ги запълних всичките, ако взема още някакви итеми с действие не виждам къде ще ги сложа.
3. Никакви аддони и макроси, при 20 умения които ползваш направо трябва да бинднеш половината клавиатура.
4. Камерата се държи доста шибано и ме дразни, постоянно трябва да я намествам.
5. Няма комбат лог, никаква идея какво се случва по време на битка, какво dps или heal вкарваш.
6. Доста недомислици, например трябваше да гоня един гущер на ледената планета, толкова ли не можаха да сложат нещо космато.
7. Поддръжката / слагането на ъпдейтите за Европа вместо да е през нощта понякога е и в най-играното време.
8. Веднъж избереш ли си подклас и legacy име няма връщане назад.

Какво ми харесва:
1. Това е StarWars.
2. Много яка история, озвучение, анимации, разделени сюжетни линии.
3. Интересни задачи за изпълнение, не просто иди убий 20 от тези или събери 5 такива. Има и такива но те се водят бонус мисии, дава ги и ги приключва автоматично докато се изпълняват основните.
4. Като гушнеш китката на горно нанадолнище не е задължително да търчиш от спирит хеалара а можеш да се вдигнеш на място.
5. Има история във всичко, флашпоинтовете са като интерактивни мини сериали.
6. Много яка визия на планетите, атмосферата е направо неповторима. Доста се изкефих на Korriban.
7. Възможност за романтична връзка, с trooper-a успях да оправя една сержантка, а с bounty hunter-a дори една ситка.
8. Професиите са добре измислени, обличането докато се вдига е лесно, може да се изкара с едни и същи дрехи и оръжие от 10 до 50 ниво само като се модифицират.
9. Компаньоните доста разчупват начина на игра – ти си линейка – пускаш си пет dps, ти си танк – викаш си хеалер, дпс си и искаш някой да обира боя – пускаш си танк.
10. Играта не е типично ММО, по-скоро е РПГ с елементи на ММО.

115 мнения
профил »
Telba каза на 04.02.2012, 20:17 ?. :

Star Trek Online е далеч по-добра.

11 мнения
профил »
Rinso каза на 06.02.2012, 09:09 ?. :

Вече официално я играя и мога да дам малко по-подробно мнение.

Хубави неща:
- Много яки истории. В момента играя със Ситския Воин и абсолютно съм се "вкарал във филма". Предвид, че всеки клас си има свой личен сюжет и че имаш моменти, в които можеш реално да избираш как да постъпваш, reroll-ването и вдигането на alt-ове едва ли може да бъде по-приятно. Аз лично твърдо съм решил да пробвам всеки един клас.
- Играта е с много приятна степен на трудност - определено не е толкова лесна, че да кажеш, че те води за ръчичка, но и същевременно не е и невъзможно сложна. Численото превъзходство на враговете (често аз и спутницата ми (хе-хе) се разправяме с групички от по 5-6 мобове) придава усещане за епика, с което по-лесно се потапяш в атмосферата на играта.
- RPG елементите са много силно застъпени (това донякъде е свързано с първата точка, която споменах). Героят ти не е просто човече, което си скалъпил за 5 мин. и което щъка безмълвно и безславно из света. Фактът, че всички диалози в играта са озвучени наистина спомага да влезеш в ролята - което в крайна сметка е целта на всяка ролева игра, била тя и онлайн. Спътниците също не са просто pet-ове, те са по-скоро персонажи, с които си взаимодействаш. Донякъде играта наистина може да се нарече KOTOR 3 но с MMO елементи. Лошо няма.
- Като цяло играта е зарибяваща, което си е задължително за жанра. Вчера съм откарал почти цял ден вътре, само с минимални паузи. Е, все пак съм болен и имах почивен ден, но въпреки това...
- Крафтинг системата е много елегантна и приятна за игра. Кефи ме, че във всеки един момент можеш да си смениш професиите и че използваш спътниците си да вършат черната работа (това специално освен, че те кара да гледаш на героя си като на важна клечка си има и практически елемент, тъй като можеш да даваш всякакви задачки по всяко време без да се тормозиш лично - хем си куестваш, хем някой от дружината рови за артефакти).

Лоши неща:
- Еми... графиката. Много е зле. Нямам предвид стила или дори 3D моделите на героите и на NPC-тата - те са окей. Обаче текстурите са отвратителни, а на места терена изглежда като в WoW, която е вече на, колко, 7-8 години? Доколкото разбрах с малко ровене в нета, играта е изглеждала много по-добре в бетата, но сега просто реално липсват висококачествените текстури и сегашния high е по-скоро някакъв medium.
В сравнение с Lord of the Rings Online графиката тук е яко посредствена, а ако я сложиш до Age of Conan направо ще ти се дореве.
- Има моменти, в които играта е някак... тромава. Усеща се в недомислици като липса на подредба и управление на интерфейса или безсмисленото разкарване през 5-6 летища и терминали докато стигнеш от планетата до флотата и обратно. Картата, към която съм виждал критики, всъщност е горе-долу окей; само ти трябва малко време да свикнеш.

Като цяло мен играта ме кефи. Има какво още да се желае, има и какво още да видя, но в общи линии за мен това е хубава игра.

2 мнения
профил »
traptukan3 каза на 08.02.2012, 16:52 ?. :

http://www.erepublik.com/en/referrer/traptukan еБългария е сред най - добре развиващите се страни. Регистрирай се и помогни във войната срещу еМакедония!

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 16.02.2012, 14:34 ?. :

От няколко дни играя играта и съм ОЧАРОВАН.
Изглежда уникално всичко за момента работи както трябва, доста добро начало!
Единственния недостатък е едни малки лагчета, който се появяват тук там.

Като цяло, много много добро изпълнение!

Страхотна Графика и озвучение, крафтинга работи :) Много MMO-та съм почвал на първия месец от излизането и засега тази изглежда най-обещавашо.
Дано развиват играта както трябва.

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 04.03.2012, 10:10 ?. :

Вече играя 1 месец, Тази игра е невероятна.

Tолко много интересни куести, толко разнообразие, всяка планета е направена невероятно, всеки един куест е интересен, има 8 различни куест линий.
Сякаш играеш Kotor 3,4,5,6,7,8,9,10. Спейс миссите и флашпоинтите разнообразяват толко добре играта.

От wow насам през 2005 не съм се кефел на игра толкоз много.

377 мнения
профил »
gua543 каза на 10.03.2012, 21:11 ?. :

Доколкото виждам само PvP-то на Илум е скапана работа, всичко друго е добре. Е, проблема с графиката си присъства, но 1.2 би трябвало да го оправи.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Star Wars: The Old Republic

Превю:
Тази игра би трябвало да представлява сбъднатата мечта на всеки Star Wars фен. Уви - ще трябва да почакаме доста, преди да излезе официално на пазара...

новини:
Разширението ще е безплатно, ако сте абонати
Познатият на всички почитатели робот BB-8 е дроид, криещ в себе си информацията за местонахождението на митичния Люк Скайуокър.
На гала предпремиерна прожекция в София вчера се събраха стотици почитатели на култовата сага.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Aion 308
The Elder Scrolls: Online - видео ревю 68
World of WarCraft: Cataclysm 54
World of WarCraft: Mists of Pandaria 46
Guild Wars 2 34
WoW: Warlods of Draenor (част 1) 29
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood 28
Guild Wars 2: заключението 24
World of WarCraft: Wrath of the Lich King 21
Guild Wars 2: Част 2 20