facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Stalin vs. Martians
Ревю | 12.05.2009 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
Black Wing
Издател:
Games
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Танцуващ Сталин

Дискът с играта става за фрисби

Първият ми шанс да сложа оценка 1 (слаб 2 и минус 1 бал за преписване)

минуси

Плиткоумна концепция

Алогичен контрол и геймплей

Остарял, но за сметка на това отвратително тежък енджин

Винаги ми е бил любопитен синдромът, при който някакви очевадно неталантливи хора се напъват да направят нещо. В момента, в който не им се получи, започват да обвиняват света, че не ги разбира. Или пък да се оправдават как са истински ъндърграунд творци, които прогнилата от мейнстрийма и поп-култура сцена не може да преглътне. Истината обаче е, че когато си некадърен, си некадърен и ей-богу, генетиката още не го лекува. Тъжното е, че повечето подобни индивиди започват да прибягват до различни психотропни вещества в отчаяно търсене на вдъхновение, пропускайки още един важен факт. Гъбеното трипче отприщва в талантливия човек гениалността, докато в посредствения - диарични спазми и кафеви купчинки.

Epic fail, момчета... epic fail

Идеята, залегнала в напушените мозъчета на момчетата от Black Wing, е да създадат игра, гъбаркаща се с всички стратегии на тема Втората световна война. Убаво... арно дето се вика, но Stalin vs. Martians е всичко друго, но не и иронично забавния продукт, който би трябвало да бъде. Когато клоунът изсипе на главата си кофа с пъстърва, той е смешен, не просто защото се прави на идиот, а защото поне десетина пъти е тренирал това действие. С други думи - и зад най-голямата идиотщина е хубаво да има поне зрънце здрав разум, а такова просто няма.

Дори да приемем, че идеята на играта е да бъде майтап с всички WW2 стратегии и да игнорираме жалките напъни на екипа да е забавен, то Stalin vs. Martians е плачевна. Семпло копийце на Blitzkrieg серията (тоест - тактическа стратегия без събиране на ресурси и със сравнително лимитиран взвод единици), но без гейммеханиките й, правещи я брутално добра игра. Просто група танкове срещу марсианците с дълбочина на геймплея, колкото езерце от сълзите на програмистите, докато са го уволнявали. Когато гръмнеш някоя от многоцветните напасти, пада монетка я с бонусче, я с паричка. Паричките пък са за призоваване на подкрепления.

Като замисъл е чудесно, но истината е, че първият танк е единствената ти функционална единица, а всички други са разхищение на време и средства. Същото важи и за специалните умения. Независимо дали ще е руският химн или някакъв пошъл опит за биологично оръжие - ефикасността им е нулева. С изключение на гигантския танцуващ Сталин, което е толкова тъпа гавра с историята на руснаците, че нямаше как да не се отбележи.

Гейм "дизайн"

Оки, играта си има и няколко позитивни страни. На базата на лоудинг екраните й могат да се направят поне десетина мемета и демотивейшънъл постери. Самите марсианци приличат на кондоми от серията "Три аромата и цвята за нейно удоволствие". Вместо военна техника пък имат огромни гъсеници, някакви странни балони с три очички, гъбки (тук буквално си бетонирах подозренията за трипчетата на дизайнерите им в работно време) с метъл наклонности и слонове. Гигантски, виолетови слонове!!! Какво марсианско има в неправилно оцветените добичета, така и не разбрах.

Когато пък се осъзнах, че марсианците стрелят със звука Pew-Pew (Lazorzz), буквално се срутих от стола. Да употребяваш старо меме си е fail, но когато се опиташ да изградиш игра около него... то тогава става не просто Epic, а Gargantuan Fail (The Harpooons, man them!). Изобщо няма да коментирам левъл дизайна, в който са набутани хипи символи (имало е и марихуанчици в екипа), градински гноми и репликите на войниците...

Всъщност не, последните ще ги спомена. Защото когато чуваш по няколко пъти на клик "Аз съм Иван, харесвам те", започваш да се замисляш дали цялата тази пъстроцветна блудкавина на екрана ти всъщност не е прикрита хомосексуална пропаганда.

Техническо

Играта е зле от всякъде, още от самото начало ще се сблъскаш с бъгав флаш инсталатор, невъзможност за промяна на резолюцията, енджин на около 8 години, но тежащ колкото този на Fallout 3 (без видима причина защо) и безумен сет лист от песнички с midi качество на звука. След първата кът сцена (6-та мисия) с танцуващите гъби и слонове на фона на траш метъл, реших, че съм си нанесъл предоволно количество brain damage и реших да не се жертвам още 6 мисии да видя аоутрото. Ако ни изпратиш клип с последната мисия, ще получиш лично от мен 6 pack бири и безплатни консултации с психолог. 


Заспалият титан

Много ми е интересно защо руснаците още не са реагирали по въпроса. Въпреки че играта е пошъл напън за скандалност, тя все пак отривисто пикае на почти всичко, с което днешните наследници на Иван Грозни се гордеят. От друга страна, липсата на актуализации по сайта на разработчика може би свидетелства за кратка визита на наказателен ГРУ нинджа отряд.
 
системни изисквания
Windows XP/Vista, Pentium 4 1.5 GHz, 1024 MB RAM, Видео карта 128 MB VRAM, 2 GB HDD, DirectX 9.0
напиши коментар
 

229 мнения
профил »
d1s@s7eR каза на 14.05.2009, 08:18 ?. :

aahahahhahha 6te q probvam :D

65 мнения
профил »
the goon каза на 04.12.2011, 11:08 ?. :

Една страхотна игра!Порздравление за страхотната оценка!Изиграх я първо до първо ниво после изхвърлих диска през прозореца.Купих си я пак,дрогирах се и я изиграх до 2-ро.В времмено умозамъгление подготвих бесилото и стола.Тъкмо когато стягах връвта около врата си чух телефона.Станах и вдигнах слушалката.Кой беше ли?-Сталин!!!Тъкмо се подготвях да си накълцам главата,се осъзнах.С едно героично усилие станах и препиках играта.После отидох до компа извадих диска и го строших.Мамка му деба,яко съм се надрусал.

26 мнения
профил »
kutrigur каза на 14.05.2009, 09:44 ?. :

Много ме радват, статии на такива игри. Многа са забавни :D

707 мнения
профил »
sturba каза на 14.05.2009, 10:11 ?. :

Аз ще накрам брат ми да я изиграе и после ще взема бирите, а за него ще останат консултациите с психолог.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 14.05.2009, 14:13 ?. :

Г-н Панайотов, с тази умопомрачителна оценка разплаихте детското ми любопитсво и колкото мозъчни клетка да жертвам, обещавам че ще изиграя играта докрай.....да видим дали наистина е чак толкова зле....lol

4 мнения
профил »
korialstrazz каза на 14.05.2009, 14:52 ?. :

Това с ниджите от ГРУ направо ме разби :D

13 мнения
профил »
the_blast каза на 14.05.2009, 16:05 ?. :

Ако не друго, поне се спуках от смях като четях статията. Иначе слончета марсианци wtf?! O_o

5 мнения
профил »
Ballbreaker каза на 14.05.2009, 16:25 ?. :

Играта не е толкова лоша бе! Особенно ако се надрусаш малко в началото. Гаврите, които си правят с "героичността" на втората световна и бат' Сталин, по-велик идиот и от бай Хитлер /когото ще споменем по-късно отново, става ли?/ са на що-горе добро /интелектуално/ ниво - да не забравяме и идиотщините на гърба на death/thrash/gore metal-a, и тая надрусаност на Марсианците... Все едно извадено от текст на Dead Kennedys със cock-rock metal насоченост. В крайна сметка все пак е на едно ниво и с неумиращата Кеч Мания - Jesus vs Hitler. Поне последното е безплатно в You! Tube, при това не изисква да имаш голям мозъчен потенциал.

150 мнения
профил »
Алми каза на 14.05.2009, 17:29 ?. :

"Всъщност не, последните ще ги спомена. Защото, когато чуваш по няколко пъти на клик "Аз съм Иван, харесвам те", започваш да се замисляш дали цялата тази пъстроцветна блудкавина на екрана ти, всъщност не е прикрита хомосексуална пропаганда."
хахаахахахахаха

38 мнения
профил »
IckoSH каза на 14.05.2009, 19:30 ?. :

Тази игра няма да я играя, но искам да изразя огромното си възмущение от тематиката и! Първо ВСВ не е нещо върху което да се гради хумор (говоря за игри), тъй като не е подходящо; И второ - Сталин може да е по - голям политически престъпник и от Хитлер, само че е част от истрията на Русия, така че тези надрусани хипари, използвали моливи и фулмастри (не знам как се пише) за да направят тази шарения, трябва да бъдат санкционирани! (мое мнение :) )

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 14.05.2009, 19:36 ?. :

Приятна и забавна статия на господин Панайотов, но не мисля, че дори тъпотата на отразената игра и последвалото главозамайване могат да извинят колосалното количество грешки. Наемете си редактор, хора!
P.S. Или започнете да правите видео-ревюта...

16 мнения
профил »
Свилен Енев каза на 14.05.2009, 19:49 ?. :

Къде го видя това колосално количество грешки? Имаше само един объркан пълен член в анонса :)

481 мнения
профил »
denik каза на 14.05.2009, 22:31 ?. :

"Дискът с играта става за фрисби"

ХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХ !!!

Гледах трейлърчето.... и............
абе не знам, докато четох статията и си викам, че Пламен леко преувеличава, но след като видях клипчето...................


Нямам думи просто!
Не, нямам!


п.п. около 2:30, където Йосиф си денси и пише Never gonna give up, са пропуснали едно "you", за да бъде простотията пълна XD

481 мнения
профил »
denik каза на 14.05.2009, 22:32 ?. :

Простете, от късния час съм объркал името на автора, имах предвид Георги Панайотов, не Пламен (Димитров).

Посипвам си главата с пепел.

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 23.02.2010, 13:39 ?. :
Редактиран на 23.02.2010, 13:42 ?.

Сталин Rick Roled!Toва трябва да го видя някои ден.

99 мнения
профил »
Statis каза на 15.05.2009, 06:47 ?. :

Не забелязвате ли, че господин Панайотов е започнал да се повтаря.
"Дискът с играта става за фрисби" - сигурен съм, че беше сложил същия плюс за една боклучава игра в един брой от списанието, от преди няколко месеца.

481 мнения
профил »
denik каза на 15.05.2009, 07:44 ?. :

Да, има нещо такова май...

Но пак е забавно :D

6 мнения
профил »
salset каза на 15.05.2009, 14:12 ?. :

"Дискът с играта става за фрисби"
Тогава бе минус и се пишеше
"Дискът с играта не става за фрисби"
Може би така се познава кой диск е от по-добро качество???

19 мнения
профил »
Snik4er каза на 15.05.2009, 10:33 ?. :

Супер весела статийка :D

2 мнения
профил »
Nightguest каза на 15.05.2009, 14:12 ?. :

Плаках от смях на тази статия :D :D :D

150 мнения
профил »
Алми каза на 15.05.2009, 14:53 ?. :

Това с диска е страшно стар лаф, за първи път го видях в един Pc Club отпреди 7 години някъде. Тогава пробвах да играя фризби с няколко диска и се получи :)

156 мнения
профил »
hyper каза на 16.05.2009, 16:39 ?. :

Как тихичко сте ми изтрили стария коментар и сте оправили грешката... :D Сега вече е по-добре.

19 мнения
профил »
Snik4er каза на 19.05.2009, 12:29 ?. :

soon stalin vs mupets...

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 20.05.2009, 12:41 ?. :

...и експенжън "The dark muppets strike back"

5 мнения
профил »
terzer каза на 20.05.2009, 03:09 ?. :

миии.. какво да кажа. в сайта им в FAQ-а има това:
Vopros: What's your inspiration?
Otvet: Vodka, samovar, borscht and pirogi.

:D :D :D

5 мнения
профил »
terzer каза на 20.05.2009, 03:12 ?. :

Vopros: If you were Stalin for one day, what would you do?
Otvet: Your mom!

Vopros: Are you communists?
Otvet: Don't be stupid, all Russians are communists!

Vopros: How would you spend your money if the game is a tremendous commercial success?
Otvet: Well, like all the rich Russians do. First, we'd buy a property in London. We really like Kensington and Knightsbridge.

1 мнения
профил »
Afk каза на 21.05.2009, 20:54 ?. :

Някой да разясни на г-н Пайотов зачението да жанра "пародия". Моля

6 мнения
профил »
salset каза на 24.05.2009, 12:34 ?. :

Като четох за тази игра си казах:не може да е толкова зле колкото е представена...
Но е била дори по-зле -_- направо паднах от стола в гърч да проумея кое същество би съумяло да НАПРАВИ ТАЗИ ЖАЛКА ИГРА.
Options-Gameplay
DO YOU LIKE CATS? Yes! / No!

54 мнения
профил »
guitar_man123 каза на 25.05.2009, 20:52 ?. :

Една бира от мен за Г-н Енев. Cheers! :)

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 02.06.2009, 09:55 ?. :

Това е гавра,гавра която става за игране!!!

6 мнения
профил »
Pifcho каза на 05.06.2009, 01:28 ?. :

Винаги ми е бил любопитен синдромът, при който някой обръща внимание и ни губи времето с очевадно неталантливи хора.

638 мнения
профил »
generalan1 каза на 10.03.2011, 18:59 ?. :
Редактиран на 07.08.2013, 19:03 ?.

тая игра е направо гавра

6 мнения
профил »
kaboom каза на 18.04.2013, 13:36 ?. :

Истината обаче е, че когато си некадърен, си некадърен и ей-богу, генетиката още не го лекува. Тъжното е, че повечето подобни индивиди започват да прибягват до различни психотропни вещества в отчаяно търсене на вдъхновение, пропускайки още един важен факт. Гъбеното трипче отприщва в талантливия човек гениалността, докато в посредствения - диарични спазми и кафеви купчинки.

silaaaaa
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28
World of Tanks 27