facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Spider-Man: Shattered Dimensions
Ревю | 14.12.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Beenox
Издател:
Activision
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Четири отделни варианта на приключението

Стилна презентация и графика

Spider-Man Noir сам по себе си

минуси

Повтаряемост в геймплея, която възниква още към средата на играта

Относително дребни технически проблеми с интелекта и камерата

Подобно на игрите по филми, геймките, направени по приключения на известни супергерои обикновено са със съмнителни качества. От една страна, и сякаш по-често, имаме слаби и безлични заглавия като двете Iron Man игри, а от друга, и за съжаление по-рядко, отлични попадения като X-Men: Origins – Wolverine. Къде в тази схема попада Spider-Man: Shattered Dimensions? Определено над златната среда и сега ще разберете защо.

Закъснял дебют

Конзолната версия на играта излезе в ранната есен и бе посрещната с относително радушни ревюта. За щастие няколко месеца по-късно Activision и канадското студио Beenox успяха да поднесат екшън-приключенията на супергероя и на РС феновете. Подобно на Darksiders, чакането до голяма степен си е заслужаваше и макар че подскачащият герой не е толкова пленяващ, колкото War, играта има своите несъмнени достойнства.

В началото на Shattered Dimensions и в смисъла на заглавието на играта стои един артефакт, наречен Tablet of Order and Chaos. По време на схватка между Spider-Man и неговият стар враг Mysterio таблетът неволно и счупен, а парченцата от него са разпиляни в четири различни измерения. Попаднали в ръцете на злодеи, тези парчета им дават огромни сили и само от Spider-Man и неговите превъплъщения зависи това таблетът да бъде възстановен и върнат на Madame Web.

А сега накъде?

Историята в Shattered Dimensions стъпва на солидни основи, но за съжаление не е достатъчно добре развита по-нататък. В крайна сметка в нея не трябва да се търси никакъв особен замисъл, а да се приеме за това, което е: начин за авторите да свържат четири различни свята в едно приключения и да оправдаят пребиването на голямо количество врагове. Освен че ще знаете всичко след първото изиграване, нямате и друга причина да се върнете към играта повторно, тъй като диалозите и специално репликите на Spider-Man по време на битка ще бъдат повече от изтъркани още преди края на първата игра. Shattered Dimensions поне е достатъчно дълга за екшън от трето лице – десетина часа на стандартна трудност – така че се постарайте да извлечете всичко за това време. 

За щастие, въпреки че е линейно приключение, играта предоставя възможност на геймърите до известна степен сами да определят ако не съдържанието, то поне хода на приключението. Играта е разделена на 3 части, всяка от които се състои от по 4 епизода, посветени на четирите отделни измерения. Сами може да избирате реда, по който се захващате с мисиите, което ви позволява да започнете веднага с вашата любима вселена.

„Разчетворение на личността”

Както подсказва заглавието на играта, тук няма да видим приключенията само на един Spider-Man, а на цели четири версии на супергероя. Те са съответно Amazing, Ultimate, 2099 и личният ми фаворит Noir. Всяка от тях изглежда и звучи по различен и уникален начин, стилът на игра е специфичен, а визията на приключението е коренно различна за всяка фаза на играта. Така например Amazing вариантът е много стилен и наподобява комикс книжка, докато Noir е издържан в класическите за този жанр черно-бели краски. Геймплеят също има съответните нюанси, като отново при Noir стелт елементът е застъпен най-силно и пълзенето по стени и тайното промъкване зад гърба на врага замества традиционните динамични премятания. Да, АІ-то на противниците не е особено добро, което прави стелт епизодите с една идея прекалено лесни, но стилната среда и нотката на разнообразие компенсират това.

Значи ли това, че реално имаме четири напълно различни стила геймплей? Не, но не мисля, че това е била и целта на Beenox. Различните Spider-Man герои се управляват по сходен начин, така че не се налага да учите изоснови коренно различна механика всеки път, когато се пренесете в дадена ера. В същото време наличието на четири отделни варианта определено е свежа идея и създава нужното разнообразие. От една страна например Ultimate Spider-Man е най-мощният герой, който може да поваля враговете си, когато влезе в специалния Rage mode, а на другата крайност е Noir Spider-Man, който се промъква в сенките и елиминира противниците безшумно.

Паяк лази по стената


Колкото и да са различни отделните измерения, все пак това е игра за Spider-Man или Човекът-паяк. За щастие управлението е добро и след като отделите малко време, за да свикнете с комбинациите от клавиши, особено за комбо ударите, няма да имате проблеми. Скачането, пълзенето по стени, висенето и придвижването по здравата нишка паяжина са основни елементи през цялата игра. Битките са стандартни екшън сцени от трето лице, като комбота и основни RPG елементи са добавени за вкус. Атаките са различни и включват стандартни удари с един или два бутона, захвати и тръшвания във въздуха и класически маневри с паяжината. Освен това има и различни задачи от типа на „убий толкова врагове” или „свърши това и това за толкова време”, чието изпълнение също ви носи бонуси.

При срещи с босовете камерата за кратко преминава в първо лице и ви дава възможност да се изправите буквално лице в лице с врага си. Тези епизоди реално представляват разновидност на quick time events, но са забавен и свеж полъх в сравнение с общата перспектива от трето лице.  

Големият проблем на Shattered Dimensions е монотонният характер, който се настанява някъде към средата на играта и не я напуска до финалните надписи. Причината за това е проста – при все, че различните измерения и уникалния им дизайн са интересна идея, ядрото на геймплея не се променя коренно и през цялата игра следва добре отъпканата пътека. В началото на всеки епизод за кратко ще видите боса, с когото трябва да се справите, а после ще прекарате остатъка от нивото в неговото преследване. Справяте се с вълна врагове, спасявате няколко невинни граждани, достигате до чекпойнт и после всичко се повтаря отново, докато се стигнете финалната решителна битка. Хвърлете вече споменатото елементарно АІ и тук-там проблеми с камерата и ще получите малко, но достатъчно минуси, които пречат на играта да получи наистина отлична оценка.

Като цяло Spider-Man: Shattered Dimensions е добро попадение за Beenox, особено като имате предвид, че предните игри на канадците Spider-Man 3 и Spider-Man: Friend of Foе не бяха оригинални продукти, а само портове за Windows. Този път те са се постарали да предложат едно стилно и комплексно предложение. Въпреки че няма да измести Batman: Arkham Asylum от челото на игрите за супергерои, Shattered Dimensons има достатъчно достойнства, за да заслужи вашето внимание. 

 
системни изисквания
OS: Windows XP, Vista, 7; CPU: Intel Core 2 Duo 2.6 GHz или AMD Athlon 64 x 2; 2 GB RAM; видео: видео карта с 256 MB памет и поддръжка на Shader Model 3
напиши коментар
 

707 мнения
профил »
sturba каза на 15.12.2010, 18:36 ?. :

Доста странна оценка.Минуса, че по средата ставала еднообразна ддз.4 героя със различен геймплей докато минеш една мисия с единия идва с другия и така поне на мен изобщо не ми стана еднообразно.Чаленджите те карат да играеш по задълбочено, а даже и да преиграеш след това пак.Всеки бос е различен.Еднообразие незнам къде го хвана автора.Още повече, че графиката при четиримата се сменя

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 15.12.2010, 19:31 ?. :

Еднообразието ме "хвана" някъде след Act II, а причината за това е напълно еднаквата структура на всяко едно ниво - бърза среща с боса в началото, за да разберете кой е големия враг, няколко междинни битки за загряване, дежурната доза невинни граждани, които трябва да спасите и накрая финална схватка с въпросния бос. После избирате ново ниво и повтаряте. Това определено не е дефиницията на "разнообразие".
Извън това битките с босове наистина са интересни, а огромните размери на някои от тях определено придават епичен характер на играта, при все че това не е Shadow of the Colossus или новата Catslevania.
Като цяло Shattered Dimensions е увлекателна игра, която се игра доста по-леко от много други заглавия в същия жанр. Има някои недостатъци, но определено е най-добрата Spider-Man игра до момента и едно от по-силните превъплъщения на виртуален супергерой.

348 мнения
профил »
dprime каза на 15.12.2010, 18:47 ?. :

Разгеле!

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 15.12.2010, 20:16 ?. :

Всеки има различна гледна точка и вкус. Аз например не съм фен на СМ, но играта не е зле. Ако трябва да съм честен обаче най-добрата игра за супергерой е последната Батман, а след нея тази за борсука... Не - върколака! Не - русомахът.... уххх тоя нашенски превод =) Та обратно на Човекът-паяк - както казах не съм му фен и не съм играл предишни заглавия, за да съпоставя с последната творба, но играта не е в графата "зле", определено. Цикличността е голям проблем в наше дни - нямаше ли дори "тема на седмицата" по случая?! - рядкост са игри, при което да не се наблюдава известна цикличност. Специално за случая не мисля, че е възможно да се направи игра по СМ без да се повтарят определени действия в нея. Това е така най-вече защото самият герой си е доста ограничен от към способности по принцип - дори паяжината си не може да произвежда =) Виж Батман е друга работа той без гиъра си никъде не ходи. Та така де не може да се очаква разнообразие в играта ако първоисточникът е "плитък". Според мен успехът на игрите по СМ се крепи най-вече на успехът на комиксите и хайпа покрай филмите в последно време. Какво да направим обаче? Може ли да се борим с милионите? Не. =)

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 15.12.2010, 20:45 ?. :

Според мен играта беше доста свежа по време на сушата преди 2-3 месеца. А към всичко изписано досега бих добавил един огромен плюс за нивото на нефтената платформа. И атмосферата и стила и всичко там бяха просто покъртително дебилни, да не говорим за "рекламната пауза" :)

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 16.12.2010, 06:29 ?. :

Нефтеното ниво ,беше май-единственото запомнящо се.Заедно с това на Carnige може би.

707 мнения
профил »
sturba каза на 16.12.2010, 13:22 ?. :

Ае само на мене ли ми направи впечтление, че гласа на Amazing спайди е на Барни от How I Met Your Mother xD

560 мнения
профил »
dogma каза на 16.12.2010, 19:15 ?. :
Редактиран на 16.12.2010, 19:48 ?.

@Sabaka ако имаш предвид това ниво с Deadpool, суууупер изнервящо е :))) Много е забавно като хумор, но тия камери и тъпата приливна вълна просто ми скъсаха нервите. Всъщност и в момента се мъча да го мина.

EDIT: Минах го :) След това битката с боса ми се стори детска игра направо.

757 мнения
профил »
soti_n каза на 17.12.2010, 14:53 ?. :

Мхм, актьора Нийл Патрик Харис. Тома ме накара да я играя. Инак за играта: хареса ми комикс-стила, но след третата част става досадна.

242 мнения
профил »
HunteR каза на 16.12.2010, 22:04 ?. :

Ааа, ся поцъках час-два и ми хареса играта.
И аз съм съгласен, че е доста еднообразна.
Победих първият бос, след като трябваше да го гоня доста.

Сега на втората мисия е същата работа само, че с друг бос.
Малко куца работа ми се струва, но пък поне визията на играта ми допада. ;)

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 17.12.2010, 18:19 ?. :

Играта изглежда страхотно!

Ще си го кажа честно - завиждам на тези, които имат възможността да я играят в момента.

13 мнения
профил »
cilium каза на 18.12.2010, 22:04 ?. :

Не е много еднообразна! Играчка си е, докато му хванеш цаката. Плюс това босовете се убиват доста различно. Визията е много приятна. Не е лоша играта, ама не ме грабна особено.

19 мнения
профил »
SmeX каза на 24.12.2010, 15:30 ?. :

Доста тъпичка игра очаквах много повече като геймплей и графика. За мен Web of shadows си остава най-добрата игра за Спайди.

11 мнения
профил »
drift каза на 17.01.2011, 16:44 ?. :

http://nagradite.net/decoy_cast molq vi daite mi to4ka 6te sam vi mnogo blagodaren

4 мнения
профил »
geni96 каза на 12.08.2012, 10:28 ?. :

За тези момчета (или момичета),които се оплакват от камерите и рекламите при
Deadрool ще кажа,че тези камери са по идея.Доколкото знам Deadрool винаги е бил голям купонджия и е обичал да се изявява и затова създателите на играта са решили да го сложат в образа на телевизионен водещ със собствен снимачен екип,камери,фенове,както би казал той и всичко останало.А пък и това е най-удачния начин spider-man да срещне този враг.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Spider-Man: Shattered Dimensions

новини:
Талантливото студио Insomniac Games потвърди, че новата му игра за Spider-Man ще се появи до края на 2017 г.
Канадското студио получи доверието на Activision и Marvel и стана водещ разработчик на видео и РС игри, който ще имат за главен герой Човека-паяк.
Нищо особено на хоризонта, освен ако случайно не притежавате Wii - в такъв случай поне ще може да избирате между няколко заглавия от различни жанрове.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80