facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
South Park Rally
Ревю | 15.03.2000 | автор: Владо Георгиев


оценка:
Производител:
Acclaim
Издател:
Tantalus Interactive
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

През пролетта на 1999 година на пазара се появи първата игра, направена по идеи от култовия анимационен сериал на Comedy Central, носещ станалото вече легенда име - South Park. Героите в този майтапчийски 3D-екшън се бяха заели с тежката, но достойна мисия да очистят градчето си от коварните извънземни, които вместо да се хабят да нападат земята, просто се вселяваха в най-различни домашни животни и така смятаха да покорят нашата планета. Очевидно Kenny, Cartman, Stan и Kyle под вещото ръководство на The Chef са си свършили добре работата, защото около година по-късно те се появиха отново, този път обаче в невероятно шантавото South Park Rally.  В него няма да ви се наложи да трепете извънземни със снежни топки, кравомети и всякакви други, меко казано, странни оръжия, а ще трябва да докажете своите умения зад волана на странни автомобилчета по улиците на едноименното градче в Колорадо.

Ако не сте имали щастието да гледате някой епизод от сериала,
не бива да съдите за съдържанието на играта по миловидните физиономии на героите South Park е всичко друго, но не и детско филмче. В него можете да чуете и видите неща, които в никакъв случай не могат да бъдат определени като подходящи за деца под определената от закона възраст.
Въпреки това тази поредица се радва на огромен интерес и като че ли основната причина за успеха й е в невероятния черен хумор, нестандартността и оригиналността, които бликат от всеки кадър. Това важи с пълна сила и за създаденото от австралийците Tantalus Interactive и разпространявано от Acclaim компютърно рали.

Със стартирането на играта и заглавното филмче, авторите са се постарали по най-бързия начин да ни въведат в специфичната атмосфера на света на South Park. Още в първата минута Kenny ще загине трагично (за кой ли път) под колелата на преминаващ с бясна скорост влак и това трябва да ви подскаже, че сте попаднали в игра, която или ще ви хареса и ще я играете до пълно изтощение или няма да ви допадне с нищо и ще се откажете още на първата обиколка. Започвам с тези предупредителни слова, защото майтапчийското на пръв поглед рали е изключително сложно и изисква множество умения и не на последно място доста сериозно планиране и стратегическо мислене. Sоuth Park Rally не е от типичните фантасмагорични рейсъри, където основната ви цел е да натискате газта до дупка и да засипвате противниците с каквото ви попадне под ръка. Тук разнообразието от оръжия и варианти за победа е толкова голямо, че е трудно да се даде някаква еднозначна и категорична рецепта за това.

Независимо, че авторите са предложили общо 27 герои, с които можете да се състезавате, вашият избор няма кой знае какво значение, тъй като автомобилите (ако могат да бъдат наречени така), са с еднакви "технически" показатели и въпреки разнообразния си външен вид и размери те се държат по абсолютно еднакъв начин на пътя. Това вероятно веднага ще подразни почитателите на автомобилните симулации, но в крайна сметка целта на тази игра е не да предизвика у вас усещането, че сте зад волана на истински автомобил, а по-скоро да ви провокира да помислите как по най-ефективния и рационален начин да достигнете до победата. От 27-те главни действащи лица първоначално ще можете да избирате само 8. Това са добре познатите ви Kenny, Cartman, Stan, Kyle и The Chef, а към тях се добавят също толкова колоритни персонажи като Wendy, Uncle Jumbo и Officer Barbrady. Ако искате да видите и останалите (а това определено си струва), ще е необходимо да спечелите определен брой стартове. Тук трябва да подчертая, че в South Park Rally под победа се разбира само когато финиширането на първо място. Ако не успеете да се справите в рамките на петте опита, които са ви дадени – всичко започва от начало.

Възможностите за различни игри са всичко на всичко три – Arcade, Championship и Multyplayer. Не бързайте да възкликвате, че дори и най-посредственото рали предлага това, тъй като

всяко едно състезание е с различни правила

и изисква отделна печеливша тактика. В аркадния вариант на играта правилата са ясни: който завърши първи - печели. В него ще можете да потренирате по пистите, на които сте победили. Това обаче не е от най-лесните неща.

Състезанията в шампионата са общо 14 на брой и повечето са посветени на някакво свещено или не чак толкова свещено събитие за великата американска нация. Такива са: VALENTINE'S DAY, EASTER, FOURTH OF JULY THANKSGIVING, CHRISTMAS DAY, MILLENNIUM NEW YEAR'S EVE. За да разберете за какво става дума, ще ви преразкажа историята на най-култовото според мен състезание. То се нарича COW DAYS и съвсем дословно гласи: "Всички са се разболели от "луда крава", а ваксина има само за един от вас. Стигни пръв до нея и се излекувай, за да спечелиш!".
Първите два старта, наречени Rally Days 1&2 са по-скоро въвеждащи, защото в тях ще се наложи да свикнете с правилата. Преди всичко трябва да се научите да преминавате през така наречените Check Points. Много важно е да знаете, че ако не стъпите с колата си въху лентата на съотвения контролен пункт, все едно сте пропуснали обиколка и спокойно можете да отпишете състезанието. Ако изпълните това правилно, ще чуете приятно звънене, което ще ви извести, че трябва да се готвите за следващия Check Point. Интерес представлява и непрекъсната смяна на целта за всеки старт. В повечето случаи това означава да стигнете пръв до определен предмет и по най-бързия начин да достигнете с него до финала. Ако обаче друг го е взел, то тогава ще трябва да го настигнете, да се блъснете в него и по най-бързия начин да се насочите към края на трасето, като разбира се не забравяте и "любимите" Check Points, през които трябва задължително да преминете. За постигнете победа,
трябва много внимателно да използвате различните Pick Ups и Suck Ups,
които ще намирате по пътя. Те се различават по цвета си, но това не бива да ви залъгва, защото тези цветове са различни всеки път и едва след като вземете някакъв бонус ще сте наясно какъв всъщност е той. Интересното в случая е, че за разлика от другите ралита в този жанр, тук различните оръжия могат да се събират, натрупват и използват, тогава, когато сметнете за необходимо. Подробно няма да се спирам на всяко от тях, тъй като ако направя това, рискувам това ревю да стане по-подходящо за някое  ХХХ-издание :-)

В South Park Rally графиката не блести с нищо, но е на съвсем прилично равнище. Тя до голяма степен наподобява това, с което вече сте се срещали в екшън варианта, който се появи на пазара прези миналата година. Същото може да се каже и за звука, който макар да не е върхът на съвършенството е изпълнен със забавните рeплики на любимите (поне на мен) герои.

South Park Rally e от игрите, които едва ли ще постигнат многомилионни продажби, но независимо от това има своите качества. В крайна сметка, ако и с това компютърно рали не успеят, догодина от тандема Comedy Central – Acclaim, могат да ни изненадат с някое ново South Park – заглавие. Кой знае, това може да бъде и стратегия в реално време... 

 
системни изисквания
Pentium 200, 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31