facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Soldiers of Fortune
Ревю | 14.01.2000 | автор: Момчил Милев


оценка:
Производител:
Raven Software
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

Soldiers of Fortune е може би първият триизмерен екшън, който направи своя дебют като безплатна добавка към... нова компютърна мишка. Колкото и нелепо да звучи, демонстрационната OEM-версия на играта се разпространява в комплект със свръхпрецизната мишка BoomSlang Razer и служи за нагледна демонстрация на нейните уникални възможности – разделителна способност от 2000 точки на инч и автоматично регулиране на чувствителността.

Е, надали ще са много хората, които ще си позволят тази скъпа, 67-доларова играчка. За сметка на това тя даде чудесна възможност на геймърското войнство да се запознае с един първокласен 3D-екшън, какъвто безспорно ще се окаже Soldiers of Fortune. Окончателният вариант на играта трябва да се появи на пазара в началото на 2000-та година. Дори и ОЕМ-версията обаче дава достатъчно ясна представа с какво ще си имат работа феновете на пространствената патаклама.

За разлика от повечето клонинги на Doom и Quake, новата игра на Activision и Raven Software не съдържа никакви фантастични или фентъзи елементи. Главният герой не е нито накичен с измислени оръжия космически десантчик, нито брадясал магьосник с чепат жезъл, нито средновековен бабаит, който мирише на мускули и пот. Действието на Soldiers of Fortune се развива в наши дни и е напълно реалистично. То е нещо като 3D-екшън вариант на популярната стратегическа игра Jagged Alliance. Поемате ролята на командос от частна наемническа организация, която изпълнява деликатни поръчки за американското правителство. Това ще рече, че вашите “войници на съдбата” се появяват там, където армията на Чичо Сам иска, но не може да се намеси. Вашият герой се казва Джон Мълинс и се явява основният изпълнител на тези специални “мокри” поръчки.

Първоначално всичко започва под формата на операция за спасяване на заложници в нюйоркското метро. Полицейските сили за борба с тероризма се оказват безсилни да елиминират похитителите. Налага се вие и вашите хора да вземете нещата в свои ръце. Тръгвате по петите на загадъчна терористична група и нейния брутален предводител Сейбър. В последствие обаче това, което изглежда като най-обикновен терористичен акт, се оказва част от много по-голям заговор, който може да има фатални последици. Докато гоните Сейбър и неговите гангстери, неизвестна организация успява да открадне четири ядрени бойни глави от секретна база в Русия. Смъртоносните заряди се оказват в четири различни точки на земното кълбо. Вашият екип е натоварен със задачката да открие и обезвреди оръжията за масово поразяване.

Интересно е, че създателите на играта са се постарали да проследят и най-новите тенденции в световната политика. Оказва се, че един от ядрените заряди попада не къде да е, а в размирната югославска провинция Косово, където отново се е възцарил хаос и беззаконие. След изтеглянето на натовските умиротворители местните сръбски националисти и Армията за освобождение на Косово отново се хващат за гушите. За ужас на американците югобойците успяват да спипат едната атомна бомба. Нашият герой Джон Мълинс е призван да изтрепе всички югославски и руски командоси, които охраняват разрушителното устройство в мрачно канализационно подземие. Отгоре на всичко се оказва, че сърбите са пленили и един бомбардировач “стелт” и вероятно се канят да го използват за ядрена бомбардировка. Както изглежда, авторите на Soldiers of Fortune много са се впечатлили от факта, че сръбската армия свали един F-117 по време на войната в Югославия :-)

Всъщност Soldiers of Fortune е стандартна триизмерна игра с отличен сюжет “а ла екшън-филм”, но без много оригинални идеи. Вашият герой Джон Мълинс използва стандартния арсенал от нож, голям и малък пистолет, пушка, десантен автомат и снайперова карабина. Фантастични оръжия тук не присъстват. Слава богу, създателите на тази игра са се съобразили с биологичните възможности на човешкия организъм да носи тежко. Така че ако се готвите да награбите няколко миниатюрни топа и да скачате из нивата като шимпанзе на батут – просто се откажете отсега. :-)

По отношение на графиката Soldiers of Fortune е не лоша, но в никакъв случай не е революционна. И тук е използван разширеният енджин на Quake 2, а качеството на изображението е на ниво Half-Life. Дизайнът на нивата е доста реалистичен и пресъздава мрачната атмосфера на подземните лабиринти, които трябва да обходите. Едно от демонстрационните нива пък ще ви запрати върху вагоните на движещ се с бясна скорост товарен влак, където е скрита една от бомбите... Сериозни подобрения са направени в движенията на героите. Всеки от вашите врагове може да заема повече от 200 различни позиции и пресъздава едно към едно движенията на професионален актьор. Противниците умират по десетки различни начини в зависимост от това в коя част на тялото ги улучите. Доста ефектно е да се види как боец в антирадиационен костюм се пръска, когато простреляте бутилките на гърба му...

В интерес на истината програмистите от Raven Software са се поувлекли на тема “бруталност”. Всъщност SoF е не по-малко кървава, да кажем, от двата Blood-а. Няколко секунди след началото на всяка мисия съответното ниво направо се превръща в скотобойна. Със своите изстрели Джон Мълинс съвсем спокойно може да къса ръцете, краката, дори главите на компютърните опоненти. Героят размахва своя командоски нож с умението на майстор-касапин и дори от време на време забърсва съсирената по него кръв.

Ако това ви се струва твърде неприятно, не се тревожете. За хората със слаби нерви, за нежните души и за строгите родители производителите все пак са предвидили опция за изключване на насилието. Аз лично обаче нямам никакво намерение да си изключвам кървавите моменти. Това е все едно да гледаш екшън без сцените с насилие. Така че пуританите да имат да вземат... 

 
системни изисквания
Pentium 200 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68