facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Sniper: Ghost Warrior 2
Ревю | 31.03.2013 | автор: Александър Рангелов


оценка:
Производител:
City Interactive
Издател:
City Interactive
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

редки моменти на удовлетворение от стрелбата

бюджетна цена

минуси

прекалено линейна и лесна освен на висока трудност

странна смесица между реализъм и несериозност

визуално посредствена въпреки силния енджин

кратка кампания, безсмислен онлайн

Истината е, че като уважаващи себе си и индустрията геймъри, малцина са онези, които таят някакви добри чувства за оригиналния Sniper: Ghost Warrior. Няма да крия, че аз също спадам към мнозинството, което бе убедено, че играта на City Interactive не заслужи с нищо позитивно отношение и набързо трябваше да замине за бунището на гейм историята. При всичките си недостатъци, първата игра поне не се опитваше да заблуждава и да се хвали излишно. От друга страна обаче Sniper: Ghost Warrior 2 бе лансирана като автентично снайпер изживяване, захранвано от новия и мощен CryENGINE 3, което се прави с относително голям бюджет. Ето защо реших временно да оставя настрана недоверието си, да облека камуфлажния костюм и да дам втори шанс на момчетата от City Interactive.

Пък било то и само за четири часа

Горе-долу толкова ще ви отнеме изиграването на сингъл порцията от Sniper: Ghost Warrior, при положение, че имате нервите да издържите докрай. Ако сте почитатели на шутърите от първо лице навярно си спомняте някой силни стелт сценарии от класики като Call of Duty 4: Modern Warfare и по-новата Killzone 3. Включени в подходящия момент и разработени както трябва, те наистина разнообразяват геймплея и карат играчите да се почувстват като истински снайперист, спотайващ се в сенките и държащ живота на врага буквално на мушката си.

От друга страна ако подобни сцени не са достатъчно изпипани, но за сметка на това се разтеглят така, че да покрият практически цялата игра, получавате нещо като Sniper: Ghost Warrior 2. Въпреки, че във всяко едно отношение кампанията е доста къса, скучната история, рециклираните нива и безличната визия (да, марката не е всичко и CryENGINE не може да прави чудеса, ако хората, които работят с него, не са способни да извлекат пълноценно потенциала му) правят Sniper: Ghost Warrior 2 да изглежда доста по-дълга и то все с лошо.

Стрелба от далече

Както подобава на една снайпер игра, това което правите най-вече в Sniper: Ghost Warrior 2 е да неутрализирате целите си от голямо разстояние и разчитайки на правилната навигация. Първият път това е относително забавно. Вторият е ОК. Третият вече не ви е интересно, а след това скуката ви наляга с пълна сила. Проблемът е, че практика снайперът трябва да бъде един гъвкав експерт, който обикаля търпеливо, за да открие най-подходящото място и непрекъснато се нагажда спрямо заобикалящата го среда. В Sniper: Ghost Warrior 2 почти всичко е адски изкуствено, самоинициативата е минимална, а ако се опитате да се отклоните от предначертания път или автоматично ще провалите мисията или дори може да се натъкнете на глич като този, който не позволява на враговете в следващата зона да се появят и съответно не може да продължите.

Когато задържите прицела си върху някой противник или затаите дъх, играта ви показва малко червено кръгче, което обозначава къде ще попадне изстрела. Удобно е, но като се позамислите такава механика всъщност прави стрелбата елементарна. От друга страна в Sniper Elite V2 играта ви показваше къде е мястото, поразено от последния куршум, така че едновременно да имате ориентир колко далече сте от целта, но и да не ви е прекалено лесно. Понякога - само понякога и колко малко са тези мигове! - Sniper: Ghost Warrior 2 наистина успява да ви предложи удовлетворяващи изстрели. Особено на по-висока трудност нуждата да прецените всички фактори - от сърдечния ритъм на героя ви до разстоянието и силата и посоката на вятъра - прави радостта от успешното попадение наистина заслужена. Говорейки за това обаче трябва да споменем и поредният недостатък - засичането на ударите. Ако уцелите някого в главата или гърдите, това е сигурна смърт, но попадение в ръката например кара врага само да потрепери. След секунда той отново ще ви засипе с огън, което е меко казано невероятно, тъй като за игра, която уж поставя акцент върху реализма, Sniper: Ghost Warrior 2 очевидно е пропуснала да забележи какъв е реалният ефект от попадението на 50-калибров куршум в човешкото тяло.

Следвай NPC-тата!

Ако Sniper: Ghost Warrior 2 съдържаше само пасивните сцени със стрелба, това само по себе си би било достатъчно зле. Но играта доста често настоява да следвате поредното NPC, което има задачата да ви преведе от едно до друго място за стрелба. Всичко е безкрайно линейно, предварително начертано и безинтересно. Враговете стоят безучастно, докато ги елиминирате, а вашите AI съратници понякога дори губят пътя си в резултат на гличове. Ако трябва да резюмираме онова, което се случва в няколкото часа на сингъл кампанията, която Sniper: Ghost Warrior 2 предлага, това е стрелба, ходене по дирите на поредното NPC, нова стрелба, нов преход и така до края. Може би реалните снайперисти също са принудени да се справят с подобна рутина, но това е игра и нещата трябва да бъдат малко по-разчупени и динамични. А ако идеята на City Interactive е да направи това като разпръсне чекпойнтовете максимално далече един от друг, това е още едно попълнение за графа "минуси".

На всичкото отгоре околната среда изглежда крайно неубедително и поляците са успели да сторят и невъзможното, за да превърнат Sniper: Ghost Warrior 2 от игра, ползваща CryENGINE 3 да изглежда като построена с CryENGINE 1. Текстурите са с качеството на отдавна забравени конзолни поколения, а моделите на героите са сковани и безизразни. Само някои относително добри водни ефекти не напомнят, че виждаме продукт на последната версия на енджина на Crytek. Дори кътсцените са с ужасно качество. Колкото до онлайн играта, изобщо не се мъчете, защото дори и да сте настроени максимално оптимистично, мизерното количество карти, режими на игра и празни сървъри ще ви отрезви незабавно.

Парадоксално е, че ако искате да извлечете някакво удоволствие от Sniper: Ghost Warrior 2 е препоръчително да играете на по-висока трудност, тъй като иначе кампанията е адски кратка, а играта непрекъснато ви държи за ръката сякаш се страхува да ви остави да направите нещо сами така както би сторил това един истински снайперист. От друга страна обаче трудно можем да посочим дори една достатъчно основателна причина, поради която бихте искали изобщо да губите времето си с тази игра. Идеята е налице, но изпълнението е повече от слабо. 

 
системни изисквания
OS: Windows XP, Vista или 7; CPU: Core 2 Duo 2GHz или AMD Athlon 64 X2; 2 GB RAM; видео: nVidia 8800GT с 512MB RAM или по-добра
напиши коментар
 

194 мнения
профил »
vaskoleon каза на 01.04.2013, 09:35 ?. :
Редактиран на 01.04.2013, 09:36 ?.

Аз имах големи очаквания за тази игра, и тя ги оправда всичките! Тази игра има невероятна атмосфера, подсилена от стилна графика. Няма НИТО ЕДНА скриптирана сцена. Всичките 18 ревюта в Metacritic са лъжи. ТАЗИ ИГРА Е НЕВЕРОЯТНА. И първата беше добра, но тази е още по-добра. Препоръчвам ви да си я вземете. Just kidding. LOL! Честит първи април!

560 мнения
профил »
dogma каза на 01.04.2013, 10:18 ?. :

Баси, ето и аз се вързах днес :D Чак с последното изречение усетих, че е майтап, иначе си мислех, че някой die-hard фен прави и невъзможното, за да защити тази обида за гейминга. Браво, колега!

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 01.04.2013, 15:44 ?. :

Ама всички се вързахте. Не разбрахте ли, че City Interactive просто се изгавриха по случай първи април. Стига това не е игра, а някакъв нов мод за CS. :D

1335 мнения
профил »
sollider каза на 01.04.2013, 11:45 ?. :

Дървен геймплей, слаба и кратка кампания. По отношение на графика - ами зле е, като имаш предвид, че ползва CryEngine. Дори единицата визуално беше много по-добре изпипана.

154 мнения
профил »
vladitan каза на 01.04.2013, 12:04 ?. :

определено това е най мразената игра от хората в pcmania :DDD нарочно изчакаха първи април за да пуснат статията за нея

73 мнения
профил »
Zuzko каза на 01.04.2013, 12:10 ?. :

Друго не разбирам - защо , когато искаш да покажеш нещо на пазар , не вложеш малко труд . Не изкарвай продуктта веднага - проработи върху него . И накрая може да се окаже , че си е заслужавало . Не малко игри(няма да споменавам имена) са губели от това . Относно играта - най - много се изненадах , когато вражеските снайперисти гледаха към мен и нищо не правеха по въпроса . А аз спокойно си изчаквах момента - и бум . Но най - странното нещо беше , когато разбрах , че героат има втори снайпер . И си меслех , че мога да играя и с него . Но не . Само на определени точки ги ползваш.Но както става попринчип ще излезе нов енджин ( то вече има) и ще видим сумата му игри по него . Не се и учудвам ако не вида и трета част на играта .

173 мнения
профил »
Delian каза на 01.04.2013, 12:18 ?. :

Направо ме отказаха да я играя :D!

326 мнения
профил »
Daynov каза на 01.04.2013, 12:35 ?. :

Определено е по-добра от 1, ама в този случай това не означава много.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 02.04.2013, 21:28 ?. :

Четири часа сингъл плеър? Сигурно се шегувате с мен! Какво стана с игрите, в които четири часа ти минават само като се занимаваш с разпределяне на статистики, перкове, скилове и да минеш туториъла, за да почнеш да навлизаш в атмосферата, историята и механиката на играта?

Бахмааму, все едно от богата шведска маса са те препратили към тезгяха с баничките!

335 мнения
профил »
GreeN каза на 03.04.2013, 12:02 ?. :

При това лоши банички :/

75 мнения
профил »
asasen99 каза на 03.04.2013, 14:37 ?. :

играх я не е чак тлкова зле но по никакво отношение неможе да се сравнява с Sniper Elite V2

1335 мнения
профил »
sollider каза на 03.04.2013, 18:01 ?. :

...за която дори не са написали едно ревю.

203 мнения
профил »
ToiletDuck каза на 05.04.2013, 08:28 ?. :
Редактиран на 05.04.2013, 08:28 ?.

Повярвай дори ревю да се напише не заслужава.

194 мнения
профил »
vaskoleon каза на 08.04.2013, 12:00 ?. :

Sniper Elite V2 е една от най - underrated игри. Не знам защо е така - стелта си работеше, графиката беше добра, геймплея беше много як... Sniper Ghost Warrior 2 е много, ама много по-слаба от Sniper Elite V2. В Sniper Elite V2 поне имаш усещането, че си SNIPER.

1 мнения
профил »
malKiabobsan каза на 30.10.2013, 14:38 ?. :

абе човече според мен въобще не си играл играта вярно това с кръкчето е кофти за него има кодове или може хак но като цяло играта е ВЕЛИКА когато оцелиш някои в раката тои не умира а трябва да го оцелиш два пъти в нея за да умре за графиката давам 8от10 а когато например те усетят направо си си мъртъв историята на на героя ти е добра добре са го измислили и съчитанието с тези неща и други за които няма да пиша защото ще пиша до утре е велико пичове истеглете игрицата ВЕЛИКА е както казах
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Sniper: Ghost Warrior 2

новини:
Тактическият шутър Sniper: Ghost Warrior 3 ще бъде забавен - отново.
CI Games обяви системните изисквания за шутъра Sniper: Ghost Warrior 3, който излиза на 4 април във версии за PC, PlayStation 4 и Xbox One.
Това е второто забавяне на играта, която първоначално бе предвидена за 2016 г., а след това - за януари 2017 г.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69