facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Sleeping Dogs
Ревю | 15.08.2012 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
United Front Games
Издател:
Square Enix
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

красив екзотичен свят

много добри ръкопашни схватки

играта е порядъчно разнообразна

отлично озвучение

минуси

историята има повече потенциал

престрелките не са толкова експлозивни

романтиката като елемент определено е слаба

В много отношения екшънът Sleeping Dogs е добър пример за трънливият път, по който трябва да мине една игра, за да я видим най-сетне на витрините на магазините. Обявена преди повече от 4 години под името Black Lotus, криминалната игра смени името си на True Crime: Hong Kong през 2009 г., когато на нея се гледаше като на третата част в поредицата True Crime. Нещата обаче не потръгнаха и раздутият бюджет и поредицата от забавяния изчерпаха търпението на Activision. Миналата година гигантът окончателно дръпна шалтера на проекта и се отказа от него, но съдбата все пак бе благосклонна към идеята на United Front Games и само няколко месеца по-късно Square Enix се заинтересува от играта. Японците взеха правата над нея и я обявиха като съвсем ново заглавие с името Sleeping Dogs поради факта, че True Crime си остана запазена марка.

Спящите кучета се събуждат

Между Square Enix и Activision се разигра сериозна полемика относно смяната на контрола върху правата, която стигна до там, че шефът на Square Enix US Майк Фишър нарече Боби Котик и компанията му "луди" за това, че са се отказали от True Crime: Homg Kong. Доколко Sleeping Dogs е запазила влиянието на True Crime И доколко разполага със собствена идентичност е въпрос, на който няма да се спираме. Важното е, че след всички тези трансформации завършеният продукт е изненадващо приятен и въпреки отделните пропуски, мнозинството от онези, които посегнат към играта няма да останат разочаровани.

Историята в Sleeping Dogs се развива около полицая под прикритие Уей Шен, който има нелеката задача да се внедри в една от големите хонгконгски триади Сун Он Йе (моделирана по реално съществуващата групировка Сун Йе Он). Въпреки че колоритният китайски мегаполис сам по себе си е екзотично място, сюжетът ще бъде добре познат на всеки, който се е забавлявал с криминални екшъни или романи. В него съдбата на главния герой се преплита с тази на няколко фатални жени, намират се приятели, които винаги ще го подкрепят, както и такива, които нямат търпение да забият нож в гърба му, а залогът е честта, отмъщението и това да запазиш морала си докато си пробиваш път все по-нагоре към върховете на пристъпния свят.

С голи ръце срещу отворения свят

Трябва да признаем, че началото на Sleeping Dogs ни хвана неподготвени, при това в най-положителен смисъл. По време на първите няколко часа от играта  Шен не разполага с огнестрелно оръжие и затова трябва да решава схватките само с помощта на бойните си умения. Решението определено е добро, при все че влиянието на хитове като Batman: Arkham City и Yakuza 4 прозира доста често. Момчетата от United Front упорито твърдят, че всякакви намеци за копиране на гъвкавата бойна система от приключенията на Човека-прилеп са безпочвени, тъй като техният собствен боен енджин е бил готов доста по-рано. Причината за обратната хронология е, че поради многото забавяния sleeping Dogs излезе доста сред хита на Rocksteady. Всъщност за да защити продукта си, Square Enix стигна до там, че викна в лондонския си филиал няколко дизайнери на Rocksteady, които да кажат мнението си по бойната система и да консултират подобряването й. Това всъщност няма значение, тъй като ръкопашните битки в Sleeping Dogs са доста ефектни, а фактът че Шен не разполага с арсенала на Батман и трябва да разчита най-вече на безмилостните си хватки и околната среда я прави още по-силна.

Някъде след три часа игра в света на Sleedping Dogs се появяват и огнестрелните оръжия. Честно казано, ако в този момент въздъхнете със съжаление, защото ви се е искало това да не става, ще ви разбера. При все, че куршумите са солта на всяка гангстерска игра, точно тук контрастът между отличната ръкопашна система и престрелките е доста силен и не е в полза на второто. Стрелбата не е достатъчно убедителна и като че ли никога не става толкова прецизна, колкото можеше и ни се искаше да бъде. Не че скоковете на забавен каданс, взети почти директно от Stranglehold на Джон Ву, не вдигат адреналина, но определено невъоръжените схватки са по-добрият компонент на бойната система. Сянката пада и от това, че веднъж станали част от геймплей, оръжията вече изместват значително ръкопашния бой и трудно може да продължите без тях. Очевидно е, че някои ситуации са създадени единствено с идеята за огнестрелни боеве и всякаква друга стратегия ще ви донесе единствено незабавна смърт.

Както подобава на игра с отворен свят, третият основен елемент на Sleeping Dogs са състезанията до различни точки на картата. PS3 геймърите навярно си спомнят, че именно студиото United Front е отговорно за популярния, макар и изненадващо труден в краткия си сингъл режим, карт рейсър ModNation Racers. Не е учудващо, че рейсинг моделът тук е добър и относително лесен за овладяване, а на всичкото отгоре усещането за скорост е солидно. Минус обаче е GPS системата, която определено не е най-добрата що се отнася до ориентирането ви по картата. Освен това както подобава на всяка open world игра и тук може да уплътнявате времето си с различни занимания като покер, караоке, залагания и бой с петли. Никое от тях не е особено интересно, но разлеченията са налице и при желание може да се разнообразите за малко.

Морална въпросителна

Култовият криминален филм In Too Deep от близкото минало отлично ни показва моралните и психологическите драми, които могат да застигнат един полицай под прикритие. За съжаление, въпреки че има основите за добра полицейска драма, Sleeping Dogs не успява да развие историята по най-добрият възможен начин. Един фундаментален проблем е свързан с факта, че по време на своя престой в подземния свят Шен с лекота изпраща стотици жители на Хонг Конг - кои виновни, кои невинни - на оня свят, без изобщо да се замисли и - което е по-важното - без това да има сериозни последици за играта. Очевидно е, че това наистина е само един развлекателен продукт, но няма как да не отбележим това морално двусмислие.

То бележи и сюжета на играта, като вместо да въведе някаква романтична любовна връзка за фон, Sleeping Dogs ни сблъсква с цели четири дами, които обаче не са нищо повече от второстепенни персонажи със задача да помогнат на героя ни да повиши уменията си или да изпълни една или друга мисия. Подобно на некрофила Сет от Red Dead Redemption в тези образи има потенциал за по-сериозно присъствие, но той не е развит. Това определено е пропуск, тъй като няколко големи холивудски имена като Ема Стоун, Луси Лу и Том Уилкинсън са дали гласовете си на героите в Sleeping Dogs.

В много отношения Sleeping Dogs успява да уцели правилната посока - геймплеят е забавен и достатъчно разнообразен, графиката е прилична, а озвучението е отлично. Плюс това с изключение на вече споменатия Stranglehold и Kane&Lynch 2, екшъните, които ни пренасят в екзотичните китайски мегаполиси са доста малко, така че всеки, който жадува за такъв тип среда ще бъде доволен. Sleeping Dogs заслужава и похвала заради факта, че сред сериозни сътресения по време на производствения цикъл играта все пак е солидна и с обещана дългосрочна поддръжка. Да, тя не е съвършена, не е дори и близко до съвършенството, но въпреки това е добър начин да намерите още едно извинение за оставане вкъщи по време на големите августовски жеги. 

 
системни изисквания
OS: Win Vista или 7; CPU: Core 2 Duo или Athlon X2 2.4 GHz; 2 GB RAM; видео: AMD Radeon HD 3870 или nVidia GeForce 8800 GT
напиши коментар
 

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 16.08.2012, 08:23 ?. :

Браво бе пс мания много сте бързи!Моето копие пристига чак утре, затова няма какво да кажа за играта,но до няколко дни ще споделя впечатленията си.Надявам се да остана приятно изненадан.

707 мнения
профил »
sturba каза на 16.08.2012, 08:45 ?. :

Preload-вам в момента. Сърбят ме ръцете да използвам VPN да я играя 12 часа по-рано :D

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 16.08.2012, 09:13 ?. :
Редактиран на 16.08.2012, 09:13 ?.

WTF обадиха ми се че ще я докарат чак във вторник.Мамка му немога да чакам до тогава.NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO.

560 мнения
профил »
dogma каза на 16.08.2012, 09:20 ?. :

Добра е играта, аз я цъкам на бокса. И за мен ръкопашните битки за приятната изненада, очаквах да е по-постен екшън.

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 16.08.2012, 10:07 ?. :

Наистина кога успяхте да направите ревю,акто играта излиза утре.На мен ми се обадиха да ми кажат,че чак във вторник ще ми я донесат. :(

560 мнения
профил »
dogma каза на 16.08.2012, 10:23 ?. :
Редактиран на 16.08.2012, 10:27 ?.

Колега, от къде сте я поръчвали играта с MadMax31, че така се получава? Като гледам доста хора използват VPN номера, за да я отключат по-рано през Steam, досега никой не е имал проблем. За изтеклите версии дори не говорим... Ако някой иска дa се възползва, препоръчвам flyvpn.com

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 16.08.2012, 10:54 ?. :

От пулсар я поръчах.Да им.... :)

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 16.08.2012, 11:18 ?. :

И аз така.До сега съм нямал проблеми при доставянето на време,но сега незнам защо така се получи?!

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 16.08.2012, 11:38 ?. :
Редактиран на 16.08.2012, 11:40 ?.

Предполагам,че са я получили по-късно и за това.Аз имах забавяне и с Макс Пейн,но беше само един ден.Иначе и при мен винаги са били коректни.

67 мнения
профил »
Жувотновъд каза на 16.08.2012, 12:02 ?. :

Оказа се, че руските CD Key-ове са RegionFree и я поръчах от Roxen.ru
479rub - 12evro = 24lv.
В 01:00 на 17-ти ще разпратят ключовете, утре я почвам. :)

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 16.08.2012, 13:13 ?. :

Браво РС Мания, много сте бързи.

707 мнения
профил »
sturba каза на 16.08.2012, 13:56 ?. :

cddiski го пратиха след 20 мин ключа и вече я активирах моята и изтеглих прелоуда. Гледах още няколко клипа и вече инсталирам VPN-a :d Не ми се чака още 10 часа.

10 мнения
профил »
Bobby Kotick каза на 16.08.2012, 21:46 ?. :

Тея пък купили си един път игра и ми се хвалят навсякъде...

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 17.08.2012, 05:48 ?. :

По името и аватара ти да разбирам ли, че си алчен хейтър,който не цени труда на другите?Еми да, за разлика от теб не всички пиратстват игрите,а и дори такива които купуват игра за пръв път също заслужават похвала,тъй като поне веднъж не са откраднали труда на произвадителите.Сега вземи си скрий хейтърския задник някъде и изчезни от лицето на пс мания!!!!!!!!

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 17.08.2012, 06:36 ?. :

Haters Gonna Hate.... +1 за коментара на Лудия Макс BTW.

10 мнения
профил »
Bobby Kotick каза на 17.08.2012, 07:31 ?. :

Точно аз уважавам труда на производителите, и си купувам игрите. От такава гледна точка го казвам. А те си купили един път игра и прехвалиха света... аз ако трябваше да се хваля така само за 200-те ми игри в стийм... просто правят излишен спам, или до някъде се опитват да дразнят хората който не могат да си я купят.

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 17.08.2012, 18:13 ?. :
Редактиран на 17.08.2012, 18:14 ?.

Приятел,когато съм купувал игри ти още не си знаел какво е това компютър.Не ми е ясно от къде разбра кой колко игри си е поръчвал до сега.Аман от професори.Не се хваля,че съм взел играта,просто споедлих,че има голямо забавяне,каквото не съм имал до сега.

560 мнения
профил »
dogma каза на 17.08.2012, 08:11 ?. :

Е чак прехвалена... четири плюса и три минуса :)

127 мнения
профил »
Infinity каза на 17.08.2012, 12:58 ?. :

kakvo e VPN

2059 мнения
профил »
Zipy каза на 26.08.2012, 13:29 ?. :

Virtual Private Network

562 мнения
профил »
ivo tsekov каза на 17.08.2012, 14:51 ?. :

По отношение на Steam oсновното приложение на VPN изглежда е купуването на region locked игри (най-често руски) на изгодни цени и активирането им преди официалната премиера за вашата страна. Пример за това може да видите тук - http://www.youtube.com/watch?v=z9pfsXRiCjE

Разбира се, спорен остава въпросът дали използването на VPN е в нарушение на политиката на Valve и условията за ползване на Steam. По-крайно настроените твърдят, че самото логване в Steam от IP адрес от друга държава представлява целенасочена заблуда и е незаконно. Освен това се смята, че по този начин не може да докажете собствеността си върху дадено заглавие, тъй като не може да представите снимка на CD key-а от оригиналната кутийка на играта. Друг проблем е свързан с техническата поддръжка на игра, купена или активирана по този начин - понякога големи и важни пачове може да не са съвместими с вашата версия (Battlefield 3) или пък съответната игра да не поддържа английски език (например руската версия на Skyrim при стартирането й).

Практиката обаче показва, че доста геймъри използват VPN мрежи, за да активират заключени игри и да си купуват по-евтини дигитални версии.

127 мнения
профил »
Infinity каза на 18.08.2012, 11:47 ?. :

Някой може ли ка ми каже от каде да купя клуч за стеам

67 мнения
профил »
Жувотновъд каза на 19.08.2012, 17:00 ?. :

Как може в анкетата на сайта ви за летен хит да няма Sleeping Dogs?!
А сте сложили Prototype 2, на който май бяхте дали оценка 3...


279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 20.08.2012, 08:22 ?. :

+1 Тази игра е истинския летен хит!!!

63 мнения
профил »
prone каза на 21.08.2012, 14:42 ?. :

Ако някой ми каже как се хакват проклетите камери ще съм му благодарен ;-)

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 22.08.2012, 10:48 ?. :

Лесно е. Трябва да разгадаеш кода. Когато някъде ти се появи жълто кръгче, това значи, че числото е правилно, но е на грешно място. А ако се появи червено, това означава, че такова число в кода няма. И така за 3-4 опита го разгадаваш.

192 мнения
профил »
toptony каза на 22.08.2012, 06:41 ?. :

Въпреки някои очевидни недостатъци на играта след като я завърших бях далеч по удовлетворен от далеч по големи заглавия като Мафия 2 и ГТА 4....жалко но факт.

PS.А аз съм голям фен и на ГТА и на Мафия.

150 мнения
профил »
t-ru каза на 22.08.2012, 07:31 ?. :
Редактиран на 22.08.2012, 07:40 ?.

За мен играта не струва, физиката е пълна трагедия, управлението на превозните средства е отвратително, всички превозни средства ускоряват до 100 км. за има няма секунда. Камерата при шофиране си прави квото си знае и е невъзможно да се извърши каквато и да е маневра. Ръкопашните боеве са адски трудни и недодялани уж натискаш съответния бутон за атака или отбрана но не действа съобразително и на време. Някои неща са безмислени и невъзможни като хакването на камери, буквално трябва да познаеш 5 цифри все едно лотария. Единствено забелязах две положителни неща и това е графиката (без графиката на персонажите, понеже те сякаш са от пластелин намазан с олио) и гонките на крака. Характера на главния герой е банален, отново в стил наивен педал който действа с жените като пубер подобно на Мафиа 2. Очаквах много от тази игра но определено ме разочарова, добре че не я купих както бях решил.

Не мога да разбера защо някои намесват заглавия като ГТА, пределно ясно е че ГТА е властелина в този жанр игри!!!

4 мнения
профил »
jgmalinov каза на 22.08.2012, 15:34 ?. :

Извинявай,но за мен изказването ти е напълно неоснователно!Дори и някои от елементите на играта да не са съвсем додялани,което естествено е нормално имайки в предвид процеса на обработка и всичкото забавяне,през което е преминала.Не може да се очаква перфектен резултат от такава игра,но сякаш ти попрекали малко с изтъкването на минуси.Първото нещо,с което не съм съгласен,е твърдението ти за физиката.Мога да ти кажа,че аз съм напълно доволен от това,което виждам,и че тя е на едно много добро ниво спрямо моите изисквания.Освен това що се отнася до хакването на камери,ами аз изобщо не мисля,че трябва да се води дискусия по темата.Извинявайте,обаче се изисква много малко мисъл,за да се реши проблема.Имате 5 числа от общо 9 да уцелите с пет опита.Шанса е над 50%.Там е пояснено числата в различен цвят какво означават и е елементарно да се помисли още от втория опит къде кое число е най-вероятно да се намира.Бойната система е супер,доста разнообразна и дори да не е от най-лесните,това също е плюс,защото е по-предизвикателна и по-реалистична от това да разхвърляш по стотина души чисто сам.Ако се уцели правилния момент,в който да контраатакуваш,обаче,не е и толкова трудно.Графиката също много ми хареса,може би защото от скоро се занимавам с игри от ново поколение,а героите са си нарисувани идеално.Шофирането по скоро клони към аркадно и можеше да се реализира и по-добре,но пак не е зле и върши работа.За престрелките няма да пиша много,защото съм използвал огнестрелно оръжие в играта само веднъж,но това което ми направи впечатление е,че уцелените противници реагират добре на изстрелите на героя.

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 22.08.2012, 17:24 ?. :

t-ru ,абсолютно не съм съгласен с мнението то.Играта е удар в 10-ката според мен.Ръкопашните боеве са супер забавни и да не са много лесни,но това си е плюс.Хакването не е толкова трудно.Има много и разнообразни мисии .Това,че можеш да използваш телефона е свежо също.Историята е сравнително прилична.Според мен е 8.5 от 10.А и като плюс е че струва 44 лева,което е супер смешно за нова игра.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 06.11.2012, 23:57 ?. :

jgmalinov за да оспориш нечие мнение е необходимо с факти да докажеш достоверността на това, което казваш, а не непрекъснато да сравняваш написаното от t-ru с лично твоите критерии за играта. Що се отнася до моята позиция: физиката е леко дървена, боевете са трудни, което в случая не е минус, понеже не са и невъзможни. Графиката си беше добра, но както в повечето случаи я съпътстваше кофти оптимизация (гаден порт най-вероятно). А относно това, което t-ru е писал за характера на главния герой - в играта се набляга повече на мафиотските взаимоотношения, сцените с жените са много ограничени и се явяваха на 2-3 пъти в играта сякаш за малко разнообразие. Изобщо не беше застъпан мотив за наивност, романтика, любов или други сапунени елементи, че да е чак толкова голям проблем това. А и между другото последното, което написах касае и Mafia II. Не знам защо виждам толкова много препратки на Sleeping Dogs към Мафия и GTA при положение, че това да караш коли свободно из града и да изпълняваш различни по вид мисии не прави играта сходна на друга такава.

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 22.08.2012, 10:55 ?. :

Играта си е супер, не виждам какво толкова да не й е наред. Управлението на превозните средства куца малко, спор няма, но като цяло не е зле. Още не съм стигнал до престрелките, но не очаквам много от тях, защото никога не съм харесвал пуцалките от трето лице. Ръкопашният бой, обаче, това е нещо друго. Може би това е любимата ми част от играта, когато си един срещу трима, четирима и ги спукваш от бой.

Графиката е добра, наистина, аз даже се учудих как 6 годишният ми компютър я подкара.

Хакването на камери е фасулска работа, само трябва да знаеш какво да правиш. И няма нищо общо с "лотария" както каза човекът над мене. Ако пък е ЧАК толкова трудно, винаги има вариант да надникнеш в тубата.

279 мнения
профил »
MadMax31 каза на 23.08.2012, 05:35 ?. :
Редактиран на 23.08.2012, 05:36 ?.

Страхотна игра!!!Много разнообразна с хубава графика и една от най-добрите бойни системи,които съм виждал.Хакването на камери си е много лесно,незнам колко бавно развиващ трябва да си??Управлението също ми хареса,вярно не е най реалистичното,което съм виждал,но какви дрифтове праиш като му свикнеш!!!!!!!!Вече заемам завои със 150км без да се блъсна също, като по филмите:)Абе въобще тази игра спуква досегашните гта по всички показатели.

PS.За оръжията незнам,защото все още не съм стрелял,иначе всичко друго е идеално.Хита на сезона!!!!

16 мнения
профил »
i_love_games каза на 24.08.2012, 12:11 ?. :

Тази игра си заслужава ще я пробвам да видя ква е но очаквам стабилен екшън.

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 24.08.2012, 20:42 ?. :
Редактиран на 25.08.2012, 14:54 ?.

Доста забавна игра се оказа, свеж диалог, малко малко видове коли виждам, а и пешеходците не са много, това са може би по-големите минуси за мен, но пък парчетата в играта ме разбиват. Феноменален OST!

OMFG пред тази игра битките в Assassin's Creed с много хора изглеждат лесни, тук контролите са доста unresponsive, блокирането е тото, а фактът, че 4 удара ти свалят кръвта не помага, когато си срещу 10 гарда.

25 мнения
профил »
Prince of Bulgaria каза на 25.08.2012, 22:07 ?. :

BATKO JOHNY IM MQTKA QKI KUNG-FU TUKMACI,ABE IGRATA E MNG QKA SE EDNO GLEDAM FILM NA JEKY CHAN,AMA ISKAM DA ZAPITAM NE6TO KOGATO SE NALOJI DA IZPOLZVAM URUJIE MI6KATA SPIRA DA RABOTI A KOGATO PAK IZPOLZVAM HAND-TO-HAND COMBAT VSI4KOE 6 MNG HORA SE OPLAKVAT OT TOQ PROBLEM QVNO NE E IZOLIRAN SLU4AI AKO NQKOI MI POMOGNE 6TE SAM MU VEKI BLAGODAREN.

63 мнения
профил »
prone каза на 26.08.2012, 15:31 ?. :

ако някой ми каже как се отключват ключалки на врати ще съм му благодарен (в играта е показано че се прави с мишката но нищо не става) !

25 мнения
профил »
Prince of Bulgaria каза на 26.08.2012, 22:12 ?. :

Чуи сега много е лестно натискаш W докато унуй нешто дето повдигаш с шперца стане зелено станели натискаш A така докато не отключиш вратата,ваобще не е нуждно да пипаш мишката.

32 мнения
профил »
Laloov каза на 27.08.2012, 16:50 ?. :

не лоша игра ама мен не6то не ме кефи
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Sleeping Dogs

новини:
В главната роля ще видим звездата от IP Man Дони Йен.
Студиото спира работата по всички свои проекти и неговата нова игра Smash + Grab, която бе в Еarly access фаза, вече не е достъпна в Steam.
Сървърите на безплатния спин-оф на екшъна Sleeping Dogs, който носи името Triad Wars, затварят през януари 2016 г.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58