facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Slave Zero
Ревю | 14.01.2000 | автор: Пеню Дачев


оценка:
Производител:
Infogrames
Издател:
Infogrames
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

Kакто знаем, бъдещето не e светло и безоблачно, каквото се говореше, че ще бъде. В близко такова всичко щеше да е повече от много добре, производството да е чисто и екологично, населението – щастливо и богато,  да се ядат само по две хапчета с големината на TikTak дневно и да се чувстваме перфектно. Но, както се оказва – не е така. След 50 години трябваше да сме дръпнали напред, след още толкова – мноооооого напред и т.н. т.н. ...

А след 500 години?!?

След 500 години светът просто е навлязъл в технологичната ера със страшна сила и няма връщане назад. Хората и Постиженията на Науката са се смесили, Любовта и Омразата са вече едно, а всичко останало е Пари, Мощ и Власт. Полисите са станали единица за населеност с капацитет над 1 000 000 000, всичко е автоматизирано, преценено до най-малък детайл и управлявано дистанционно, човечеството е само брънка от тази верига, а Злото – SovKhan, както вече се досещате, има власт над всичко това.

Но и Съпротивата не спи! Тя има свои хора навсякъде, дебне и слухти за незащитеност в Системата! И когато открива пробив там, тя мигновено действа – открадва прототипа на едно от тайните оръжия на SovKhan, доразработва го и успява да произведе една-единствена бройка от него преди той да се самоунищожи:

Slave Zero – 20-метров невероятно пъргав и грациозен робот!
След усилени и тежки подбори и тренировки на вас се пада честта да бъдете хуманоидът, чийто интелект и разум ще използва Slave Zero, за да поеме трудния и не осеян с рози път към Свободата! И всичко това в добре изпипания Manga стил.

Неговият маршрут е известен – от фланга през огневата линия, към ядрото на Злото, колкото може по-бързо и с по-малко загуба на сила, мощ и естествено животи :).

Впускането в самото действие е невероятно просто и малко елементарно, но това си остава и единственото лесно нещо в цялата игра!
Още в първите пет минути ще се почувствате съвсем свободни в действията си, а когато видите красотата на играта и чуете нейното перфектно музикално оформление, съм сигурен, че ще залепнете за стола, клавиатурата, мишката или джойпада и нека кучето иска разходка и майка ви вика, че няма хляб и кисело мляко в хладилника. Нека!

Свободата иска жертви и то не две и три!

Преминавайки през първите eдно-две лесни поднива, можете и да си помислите защо беше този зор, но когато срещнете първия бос на ниво, просто забравете за всичко останало и се замислете  как, кога и колко пъти досега ви се е случвало да попадате в ситуация като тази: робот, който се крие зад щита си, бяга от вашите ракети много ловко и ви стреля нонстоп, като и вика на помощ още двама пет-шест себеподобни, за да му помогнат в битката срещу вас. Сещам се за една подобна игра – Shogo, но тя направо бледнее пред Slave Zero, както обещаваното ни бъдеще пред настоящето. Победите ли ги обаче, било то след много Load и Save или с умения, ви очакват още доста такива нива като на всяко босът е все по-страшен, умен, хитър и по-добре оборудван. И не си мислете, че ще ги минете за един следобед. Няма да успеете дори и с cheat codes – просто защото са големи.

SovKhan не е просто един от тези лошковци или техен по-голям брат, това е силата, която ги  създава и енергията, която ги движи. То е построило мрежа от генератори за създаване на своите роби и слуги и местата за тяхното отглеждане, обучение и управление. Той, Тя или каквото е там това, може да се срещне ефирно навсякъде из играта от задачите, коитo ви се поставят срещу него, до плакатите, които го възхваляват по улиците на мегаполисите, из които крачите.

Съществата, с които ще се срещнете, са много добре направени откъм графика и AI, те са красиви, разноцветни и хитри. И са доста видове. Има няколко различни сорта роботи, разновидности на метални паяци,  биомеханични гадини и естествено босове от всяка от тези раси.
Оръжията на Slave Zero и на противниците му са направени ефектно и с цел да изцедят максимума от енджина на играта и вашето РС. Броят им е напълно достатъчен, без да е досаден. Мерникът хитро присветва в червено, когато има по какво да се стреля. Нашият робот ползва постоянно 2  оръжия – пистолет или пушка и ракетомет, а враговете му и по повече.

Нивата са много разнообразни и различни по вид, атмосфера и населеност. Започвате с няколко градски нива (нищо особено) и се спускате през канални лабиринти към леговището на Злото. Но играта не е само да сеете смърт и разрушения (не, че не може, ако искате). Напротив, всяка ваша стъпка е предварително преценена, следена  и подпомагана с предупреждения, отваряне на врати и подсказвания от Съпротивата. А ако си позволите да се отклоните от мисията си, по един деликатен начин (Маnga e японски стил все пак :)) ще бъдете помолени да се върнете към нея. Интересно е, че можете да се върнете до началото на нивото от всяко едно място, при условие че имате достатъчно време за това! Тайните са доста явни, но има и добре скрити. Всички те са заредени с разни екстри и ъпгрейди на оръжията (например прихващащ прицел).

От мултиплейъра на Slave Zero всеки ще остане доволен

до 16 играчи в LAN или до толкова, колкото може да издържи Интернет сървър. И това без проблем (според производителя) на 33 kBps модем. Моите проби за Интернет игра не дадоха резултат, но пък съседът ме спука от бой! Е, върнах му го, ама той разду из махалата колко съм смотан:(.

Платформата, на която е изградена играта, с право е кръстена Еxtasy Engine. Тя може да докара екстаз на потребителите на модерните 3D-карти като RivaТNT или ТNT 2 и GeForce, Voodoo 2-3, поостарелия Intel 740 u други подобни, а за останалите притежатели и притежателки има осигурен режим с минимални загуби на качеството. 

Филмчетата също се рендват от енджина и са на подходящо (разбирайте високо) ниво. Има само едно нещо, което е малко странно: възможността за first person перспектива. Тя е по-объркваща от каквото и да е. Но по default нe e пусната и не ви съветвам да я сменяте.

Резолюциите до 1600х1200

май са непостижими и на GеForce и Voodoo3, обаче 1024х768 ще презадоволи доста голям процент от нас. Дори при 16-битов цвят и голяма експлозия ще можете да се насладите на светлинно шоу от размера на посрещането на 2000 година в Рио Де Жанейро, например :).

Звукът е потресаващо качествен, специално записан за играта и ако погледнете кредитите, ще откриете поне едно познато име, особено ако сте технофен. Това, че музиката е интерактивна, не би трябвало да учуди никого, но тук тя е направо в десетката! Техно и хардкор преливат в лирични отклонения, които биват размазвани от стържещи звуци – като в тава на Type O Negative.

За притежателите на Sound Blaster Live! има специални изненади, пропорционални на цената на тази перфектна гейм саундкарта. Ако не сте от тях, не се притеснявайте – и за нас, масовите потребители, е останало нещо. На моята Yamaha за 15 долара звукът си беше на ниво.  И все пак помислете си за Live! и GeForce. Идат Коледа и Нова година, нали ?! :))) 

 
системни изисквания
Pentium 200+ 64 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58