facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Singularity
Ревю | 26.06.2010 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Raven Software
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77.00 лв.
купи играта »

плюсове

Манипулацията на времето

Системата за ъпгрейди

минуси

Недостатъчна оригиналност

За игра, чиято основна тема е манипулацията на времето, Singularity действително се разтегна доста в хронологическо отношение. Според нейните издатели от Activision неколкократното й забавяне бе продиктувано от нежеланието им да се конкурира с друг хитов продукт на компанията на Боби Котик - Modern Warfare 2 – и традиционния мотив за максимално стабилен продукт. Така или иначе, повече от половин година след излизането на Modern Warfare 2, Singularity вече е на пазара и предстои да видим доколко чакането си е струвало.

Raven излизат на сцената

Студиото Raven Software е добре известно на почитателите на игрите с доста свои продукти, но Singularity е забележителна с това, че представлява първата напълно нова игра на американците от доста време насам. Последните им две творения – X-Men Origins: Wolverine и Wolfenstein – са част от вече съществуващи поредици, а още по-назад във времето Raven Software се занимаваха с игри от Star Wars и Mаrvel вселените.

Наличието на нов интелектуален продукт само по себе си е основание за повишен интерес, но дали е достатъчно, за да гарантира добрата оценка на играта? Най-напред е очевидно, че сравненията с Modern Warfare 2 са били напълно преувеличени и по-скоро се касае за пазарна стратегия, предвид че двете игри се издават от една и съща компания, отколкото от реални страхове, че Singularity може да "дръпне" част от купувачите на шедьовъра на Infinity Ward. Докато Modern Warfare 2 е емоционален и графичен екшън на високи обороти, Singularity се развива повече в традициите на класическите шутъри, които по принцип са и специалността на Raven Software.

Животът в една каторга

Историята в играта ни пренася на един отдалечен остров някъде отвъд далекоизточните брегове на Русия. Наречен Каторга 12, той е сцена на зловещи експерименти от най-горещите години на Студената война. Тогавашните съветски лидери решават, че открития на острова химичен елемент, наречен просто Е99, може да им даде така необходимото предимство в глобалната борба с гнилия капитализъм. Е99 е странен, но безспорно много мощен елемент, който притежава огромна сила, пред която атомните бомби бледнеят. В края на 50-те години обаче на Каторга 12 се случва някакъв инцидент, който по всяка вероятност е провокиран от нестабилната енергия на Е99. Островът се превръща в истински радиоактивен ад и е напълно запечатан от руснаците.

Превъртаме бързо лентата към настоящето, за да видим как главния герой – Нейт Ренко от американските специални части – е изпратен на Каторга 12 с екипа си, за да изследва странните радиоактивни емисии, които идват от острова. Хеликоптерът на Ренко обаче катастрофира и геймърите са принудени да изследват загадъчния остров и феномените, които се случват на него.

Оттук насетне сюжетът в Singularity се развива относително линейно, като за цвят имате добър руски учен, девойка, която да ви помага, една тайна организация, тълпи мутанти, руски войници, които не ви мислят доброто и един кандидат-диктатор. Не е нещо впечатляващо, но все пак ви дава достатъчно основание, за да продължите поне още малко напред, дори и в крайна сметка да се откажете да спасявате света.

Като за начало

В първия един час Singularity е типичен шутър, като при това няма и кой знае какво, по което да стреляте. Поведението на оръжията е напълно нормално, което означава, че не бива да очакваме нито кой знае каква реалистичност, нито прекалено слаби бойни сцени. Оръжията са традиционни за този тип игри, като имате съответните варианти на пистолети, помпи, автомати и снайпери. Може би най-доброто от тях е The Seeker, който ви позволява да насочвате изстреляните куршуми в забавен каданс, така че да поразите враговете дори, когато са добре укрити.

Интересно решение на авторите е да се откажат от постепенното възстановяване на здравето на героя ви а ла Modern Warfare 2, което е модерно напоследък. Тук откриваме традиционния визуален индикатор. Идеята на момчетата от Raven Software е, че по този начин геймърите няма да препускат стремглаво напред, а ще отделят повече време, за да изследват нивата и да вникнат в историята на Singularity.

За да изследвате нивата обаче е необходимо техния дизайн да бъде по-разчупен. Тук отново нещата са в златната среда – няма опасност да се загубите или да ги използвате за тактически маневри, но пък винаги си заслужава да се отклоните поне мъничко от пътя, за да потърсите някоя благина под формата на технологични ъпгрейди за вашите оръжия или аптечки за възстановяване на здравето. Специално системата за ъпгрейди е интересна и позволява да развиете различните характеристики на избраното си оръжие.

Врeмето е в нас и ние сме във времето

Нещата стават истински интересни, когато се доберете до едно от реалните приложения на елемента Е99 – устройството за манипулация на времето или TMD, което се монтира на лявата ви ръка и спокойно може да замени повечето огнестрелин оръжия. То бързо се превръща във вашия верен боен другар и в ключ към повечето пъзели, които е срещнете в играта.

Първата функция, която ще получите се нарича, Age Revert или възможността за секунда да променяте възръстта на предметите или организмите. На практика това означава, че с едно натискане на копчето може да състарите противника си, така че той да се разпадне пред очите ви или пък да възстановите първоначалния вид на някой предмет, така че той отново да стане използваем.

Друга полезна функция е Deadlock, която създава нещо като сфера, която временно забавя всичко, попаднало в нея. Тя може да се използва, както за да плените някой нападател, така и за да се обградите с щит, който спира куршумите.

Всички почитатели на Half-Life 2 несъмнено ще приемат положително гравитационната функция, с която може да местите повечето предмети, така че да решавате пъзелите в играта. Последните обикновено на се толкова трудни и са свързани с ориентирането в средата, в която се намирате. Искате да достигнете по-високо ниво, на което не може да скочите? Използвайте Gravity, за да преместите някакъв предмет и да стъпите върху него. Пътят ви е препречен от разпаднало се стълбище, което представлява капан за вас? Опитайте се да го върнете в първоначалното му състояние и спокойно ще преминете по него. Схванахте, нали? Тук полезна е и функцията Chronologht, с чиято помощ може да „видите” как са изглеждали предметите и местата преди време, за да отгатнете какво трябва да се направи в настоящето. 

Криза на идентичността

Главният проблем на Singularity е, че изглежда и се държи прекалено много като други игри, които вече познаваме. Първите впечатления от геймплея и визията несъмнено навяват спомени за последното творение на Raven Wolfenstein, като нацистите са сменени с руснаци. Начинът по който използвате аудио записи, филми и бележки, оставени от обитателите на Каторга 12, за да следите развитието на историята, прави играта сходна с BioShock, а това впечатление се засилва и от използването на един и същ енджин под формата на Unreal. Гравитационната функция на TMD и доста от пъзелите пък напомнят на Half-Life 2. Специално иначе любимия Seeker изглежда като излязъл от Wanted.

В това няма нищо лошо, разбира се, тъй като горепосочените заглавия са добри, но оригиналността в Singularity просто не е на ниво и е леко разочароваща, особено като се имат предвид очакванията ни. Това не значи, че играта е лоша – напротив, Raven Software са се постарали да направят един качествен продукт със стабилен геймплей. Той със сигурност няма да заеме място сред най-добрите игри в историята, но ни гарантира известна доза приятно прекарване пред монитора. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista/7, CPU: Core 2 Duo E8400 или AMD Athlon X2 6000, 2 GB RAM, Video: GeForce 8800 GT или ATI Radeon HD3850
напиши коментар
 

2 мнения
профил »
Nikeca7 каза на 28.06.2010, 00:48 ?. :

Пропуснахте да споменете, че адцки напомня на Dead Space !!! Системата за ъпгрейд е едно към едно! Както и забавянето на враговете и гравити модула! :) Call of Duty + Dead Space!

8 мнения
профил »
petran4o каза на 28.06.2010, 09:27 ?. :

Защо трябва всички FPS да се сравняват с Кол ъф Дюти? Та нима Дед Спейс не е откраднала от всички хорър игри по - малко и се е получила една великолепна игра?

Фен съм на Халф - Лайв и не видях почти нищо сходно м/у нея и Сингуларити.
Това, че можеш да правиш толкова мн. неща с TMD-то е един голям плюс.Колко е яко, когато трима-четирима войника ме опстрелват и направя единия от тях зомби, за да убие останалите, а след това го замеря с един огнен варел.Или когато замразя войниците с Cryo Tanks и ги пръсна на парчета.
Всъщност аз мислех, че играта ще е пълен провал и бях доста приятно изненадан от нея и Рейвън Софтуер, които са правили и още една любима поредица - Wolfenstein.

686 мнения
профил »
the_presator каза на 28.06.2010, 09:32 ?. :

И аз не виждам какво толкова общо има с Bioshock. В Singularity се използва TMD, а в Bioshock плазмиди. И освен тези записи не виждам кое им е общото. Някои хора явно много насериозно ги взимат нещата щом даже ме "нагрубяват" във форума...

598 мнения
профил »
XENOpz каза на 28.06.2010, 12:20 ?. :

Аз виждам прилики с:
Arkham Asylum, Bioshock, Cryostasis, Serious Sam, Metro 2033, Half-Life 2, Fallout 3.

Някои не са очебийни, но са налице. Други са толкова очевидни, че няма как да не сравня играта с другата игра и да видя несъвършенства.

149 мнения
профил »
fridge каза на 28.06.2010, 16:06 ?. :
Редактиран на 28.06.2010, 16:06 ?.

Еми няма как да преоткриват колелото и топлата вода..
То ако става въпрос прилича и на супер марио даже..

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 29.06.2010, 14:59 ?. :

Ако всички очаквате да видите нещо което не сте виждали няма да стане.Както каза човека под мен не можеш да се впечатлиш от изгрева всеки ден нали? Или можеш стига да не си злобно настроен към слънцето.... :)

32 мнения
профил »
Dampfir каза на 29.06.2010, 21:13 ?. :

Трудно е да не си прилича с тези игри някакси в един жанр са.
P.S. Да знаеш че и на DOOM мяза :).

192 мнения
профил »
toptony каза на 28.06.2010, 12:47 ?. :

От всичко по малко и се е получило горе долу добро 6 часово забавление.

71 мнения
профил »
Simo0o0 каза на 28.06.2010, 13:37 ?. :

Играта е страхотна. Питам се след колко време ще й падне цената, защото наистина искам да я купя, но пък от друга страна 70 лева не ми се откъсват от сърцето... и от джоба. Мисля че повечето ''взети'' от другите игри елементи, са просто наложителни. Ако нямаше записи и бележки всичко щеше да е много по-сухо и скучно. Мисля че играта има много повече свои достойнства и точно те я правят едно добро преживяване. Не мога да се сетя за друга игра, в която при битка могат да се използват толкова много и различни тактики - запращане на различни предмети, забавяне на противниците, разрушаване на прегради и дори превръщането на войници в чудовища. А битките с босовете са просто уникални!
Мисля, че от сега нататък повечето игри ще се сравняват със Singularity, a не тя с тях.

8 мнения
профил »
petran4o каза на 28.06.2010, 13:55 ?. :

+1

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 29.06.2010, 15:01 ?. :

Съгласен,получило се е идеално творение,какво като има наченки от други игри,по тая логика всичко що излезе след халф лайф 1 е крадено от него нали :) А и не видях в другите игри да има точно разиграната сцена на случилото се преди 50 години,просто следи и толкова,а тук директно виждаш какво е станало :) Изключително ми хареса играта.Raven никога не разочароват :)

88 мнения
профил »
undacova каза на 28.06.2010, 15:06 ?. :

Има нещо общо с гореизброените игри...ама братя ...вие изброихте почти половината мощни ФПС-та през последните години..нормално е да прилича на "нещо подобно"... За 3-4 часа игра..до сега не мога да кажа нещо.. което да ме развълнува. Бележките ми омръзна да ги чета...не ме вкараха в атмосферата..почти ненужна информация дават..телефоните и печатащите машини дрънкат..СУПЕР.И още..и още кликам върху тях с надеждата да стане нещо..ама те си дрънкат...и те не ме вкарват в атмосферата. "Пиниза" с времето е тарикатски...до някъде.След това и той почна да ми омръзва. Логическите решения..които трябва да се вземат се повтарят. Енджина е мощен..беше мощен впрочем...всички го знаем . Въпреки това мисля...че играта има някакъв чар..който още чакам да открия.. ;)


143 мнения
профил »
wannabe каза на 28.06.2010, 16:29 ?. :

Аз лично не бих нарекъл недостатъчната оригиналност минус, тъй като според мен е по-добре да копират по добър начин доказали се заглавия, от колкото да се опитат да бъдат оригинални и в крайна сметка да се получи няква боза, както става в повечето случай. Пък и според мен TMD-то е достатъчна оригиналност за жанр на 30 години.

28 мнения
профил »
jericho891 каза на 28.06.2010, 17:11 ?. :
Редактиран на 28.06.2010, 17:13 ?.

Играта е много добра ей сега я превъртях и края горе доло са го направили добре. впрочем има два края който си избереш :)

147 мнения
профил »
JeronimoOOo каза на 28.06.2010, 17:23 ?. :

Три са!

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 28.06.2010, 17:20 ?. :

Абе ПЦМания вие сте луди... Как можахте да дадете 4 на игра която заслужава минимум 5? Няма какво повече да коментирам... И ако ми кажете, че няма достатъчно оригиналност за мен не сте я играли въобще... Но комент!
Наемете си нови гейм-журналисти...

23 мнения
профил »
ExElek3K каза на 28.06.2010, 17:20 ?. :

Играта е добра като цяло ама е наистина кратка.Със сериозна игра се минава за половин ден :/

28 мнения
профил »
jericho891 каза на 28.06.2010, 17:47 ?. :

Кое е третото ???

28 мнения
профил »
jericho891 каза на 28.06.2010, 18:08 ?. :

аха и двамата като гръмнеш :)

147 мнения
профил »
JeronimoOOo каза на 28.06.2010, 19:38 ?. :

Именно :D

408 мнения
профил »
boilera каза на 10.07.2010, 16:30 ?. :

пръскане

200 мнения
профил »
Hibernate каза на 28.06.2010, 17:50 ?. :

На мене не ми хареса като цяло,нито графиката я има,нито както каза автора на ревюто оригиналноста,да не говорим,че е еднообразна.

180 мнения
профил »
Grubiqn каза на 29.06.2010, 15:05 ?. :

Ти какво очакваш зад всеки ъгъл да ти излиза нов вид гад?Или като излезе вместо да те яде да ти каже пс пич я дай те убия че се хванахме на бас с колегите зад кашона?Честно казано критичността на някой хора тук е смешна,като не ти харесва можеш да направиш нещо различно и да го изиграем ние нали?

117 мнения
профил »
R4Z0R каза на 02.07.2010, 17:48 ?. :

Напълно съм съгласен с Grubiqn.
P.S. Това с баса зад кашона направо ме уби! :D

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 02.07.2010, 19:09 ?. :

Мисленето "Направи нещо по-добро тогава" е супер,ама супер малоумно. На разработчиците това им е работата и това,че не можеш да направиш нещо по-хубаво не значи,че и това е много хубавo. Аз и по-хубав кренвирш не мога да направя от някой в завода, обаче все пак са си отвратителни, нали?

111 мнения
профил »
trenti каза на 28.06.2010, 18:48 ?. :

несъм играл нищо подобно(sci-fi fps) освен dead space която не ми хареса особенно но тази я изиграх на един дъх,незнам защо но ме хвана носталгията след тая игра и сега си спомням как се пуцахме на куейка на PS1.... може би заради autocannon-a :)

ще поизчакам да видя как е мултито и може би ще си я взема ако има пари :)

27 мнения
профил »
Lss каза на 28.06.2010, 20:04 ?. :

На мен ми хареса особено тези видения и рекордърите къртят....... без съмнение си заслужава изиграването само едно нещо ме дразни ЗАЩО убиха Девлин толкова рано голям пич беше ........R.I..P Devlin :D

179 мнения
профил »
TheManiac каза на 28.06.2010, 21:00 ?. :

Играта много ми допадна, наистина има свежи елементи в нея, макар и идеите за тях да са взети от други игри. Заслужава си поне едно преиграване.

241 мнения
профил »
mooncrosser каза на 28.06.2010, 21:50 ?. :

И аз не одобрявам 4-ката,наистина не предлага нищо революционно,но благодарение на "събраното" от другите заглавия доставя удоволствие,което е най-важното за една игра...

143 мнения
профил »
wannabe каза на 29.06.2010, 10:38 ?. :

И аз бих и дал 5ца, ма се тая не е фатално

777 мнения
профил »
veluvian каза на 29.06.2010, 19:23 ?. :

На мен играта много ми допадна, също смятам че оценката трябва да е над 4, но всъщност наистина е без значение. Забелязвам че доста хора са доволни, което е най важното в случая. Не знам доколко липсва оригиналност, но точно нещо различно ме подтикна да я пробвам.

99 мнения
профил »
d3s7roy3r каза на 30.06.2010, 20:48 ?. :

Мили боже, пропуснахте да кажете, че играта прилича на CoD, Battlefield, CS и UT,защото има оръжия в нея. Естествено, че ще има елементи от други игри. Важното е че са съчетани по великолепен начин и резултатът е обилна доза FUN. Аз лично давам на играта 5.5, защото много ми хареса.

1 мнения
профил »
JohnSmith каза на 01.07.2010, 08:23 ?. :

Личи си,че ревюто е писано от човек,поиграл 1 час на играта, между другото.
Играта е страхотна и е първаият шутър който ме грабва тая година,така че да го изиграя на един дъх.
Атмосферата на играта е жестока.Това е може би най-доброто и качество.
Геймплеят е достатъчно разнообразен,за да не ти доскучее в нито един момент.
Графиката е прилична,като се има предвид енджина.
Има няколко дребни кусура,но на фона на цялото просто си заслужава шестицата(с няколко минусчета) от раз!
Сравненията с други шутъри просто са неуместни и глупави!

7 мнения
профил »
DARKSF каза на 01.07.2010, 08:58 ?. :

Не съм съгласен с твърденията , че играта няма нищо кой знае калко оригинално.Самият TMD е предостатъчно оригинален както и гравити гъна беше оригинален във HL2.На един скрийншот има пич със щит е мен не ми напомня MW2 такъв щит има в CS - 1.6 от 8 години доста преди въобще да има CoD да не говорим за една камара SWAT пуцалки където има такива щитове така че сравнението със MW2 e тотално неоправдано защото там по принцип няма кой знае какво оригинално.Модулярност на оръжията си спомням че за първи път видях преди 8-9 години във един мулти-мод за HL-1 казва се The Specialist.

73 мнения
профил »
Xtremal каза на 02.07.2010, 06:55 ?. :

И на мен ми прилича на много игри. Ето снимка 18 - Wolfenstein
Иначе играта е добра, давам оценка 5

115 мнения
профил »
vmaster каза на 02.07.2010, 20:21 ?. :

Кофтито е вече доста остарелия енджин, но като се потопиш в историята и атмосферата на играта като че ли графиката губи значение, а това е признак за една наистина добра игра

331 мнения
профил »
Koshmar каза на 03.07.2010, 06:38 ?. :

Аз се изкефих супер много на играта, а по принцип съм критичен геймър. Така, че евала на хората от Raven, чакам продължение :)!

32 мнения
профил »
Revan_666666 каза на 05.07.2010, 19:20 ?. :

+1

69 мнения
профил »
mirkosoft каза на 04.07.2010, 18:39 ?. :

И тук ще предложа - нека да има и рейтинг на геймърите. Това ще е най обективната оценка.

6 мнения
профил »
AciDFish каза на 05.07.2010, 17:30 ?. :

Цъкнах няколко часа, абсолютно съм съгласен с автора на статията, че липсва оригиналност...поредния FPS :)

143 мнения
профил »
wannabe каза на 07.07.2010, 09:39 ?. :

Ами това доказва че и автора е "цъкнал няколко часа". Щото ако изиграеш цялата игра ще си на съвсем друго мнение.

1 мнения
профил »
fennasingularity каза на 07.07.2010, 21:05 ?. :

abe taq igra e ynikalna we kvo ne vi xaresva na4aloto i e samiq krai vneknete malko v kraq i ako ste ymni si prevejdaite kvo vi kazva oniq y4eniq
igrata ima i 3 kraq kvo iskate super qka e moa da vi kaa
osmislete kak stava taka 4e da si ti na 2 mesta ednovremenno (estestveno samo na igrata go osmislete) prosto bix dal na igrata 10 ot 10

83 мнения
профил »
BrakeDown2 каза на 08.07.2010, 19:20 ?. :

В някои отношения ми напомни на Prince of persia: Warrior Within с нивата с две версии, малко на Timeshift по цялостно усещане- Така и не се почуствах като член на спецчастите.

202 мнения
профил »
Avempartha каза на 19.05.2013, 12:48 ?. :

Най-накрая някой да сравни атмосферата на играта с тази на Timeshift! Сравниха я с всичко друго, само не и с играта, която има горе-долу същата идея :D Иначе играта наистина ми хареса доста и си заслужава оценка между 5 и 5,5

190 мнения
профил »
Freedom каза на 10.07.2010, 09:21 ?. :

Нормално е играта да прилича на други игри от своя жанр, много е трудно в наши дни да се направи нищо невиждано до сега в един от най-старите жанрове. На мен много ми хареса игрицата, като реализация, графика и най-вече озвучението, на моменти просто спирах за да му се порадвам.

898 мнения
профил »
Nightbringer каза на 10.07.2010, 20:55 ?. :

Един от най-добрите шутъри за мен излизали на пазара за ПС въобще.
Тази игра ме върна към ФПС за цели 2 дена!!
Всичко е невероятно добре изпипано, евала на студиото... Неочаквано..

378 мнения
профил »
dakovi4 каза на 06.09.2010, 06:14 ?. :

незнам за мен по интересна ще си остане Wolfenstein 2009

370 мнения
профил »
des каза на 30.12.2010, 19:11 ?. :

me2!

1335 мнения
профил »
sollider каза на 01.04.2012, 20:33 ?. :

Не мисля, че препратките към изредените шутъри са неуместни. Още с пускането на играта се сетих за Wolfenstein, а малко по-нататък полека-лека изплуваха елементи от Dead Space, Half-Life 2 (освен аналогията в gravity gun-a, 7-мата снимка си казва думата). По-важно е дали съвкупността от любимите заглавия ни дава един изцяло нов добър продукт, чрез който да загубим поне 6-7 часа. В момента я играя и съм горе долу на половината от кампанията. Вярно е, че като шутър няма как да не напомня на други игри от жанра, но сякаш собствения чар на играта се губи някъде между заглавията, от които са взаимствали идеите.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Singularity

новини:
Дъщерното студио на Activision пусна обява за работа, търсейки специалист в областта на специалните ефекти за известна шутър поредица. Call of Duty, може би?
Авторите на Singularity за пореден път са изправени пред тежка кадрова ситуация, след като стана ясно, че между 20 и 40 души от екипа вече са уволнени.
Два шутъра, които могат да се окажат от провали до адски интересни игри, както и по малко за всички фенове на Хари Потър по всички платформи - това ви чака!
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69