facebook facebook
 
 
ИГРИ » PS4
 
   
 
Silent Hill: Origins
Ревю | 31.05.2008 | автор: Ивелин Иванов


оценка:
Производител:
Climax Studios
Издател:
Konami
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PS4
сайт на играта »
Цена:
59.95 лв.
купи играта »

плюсове

Това е все пак Silent Hill… мисля

минуси

Балансът на познатия геймплей е тотално нарушен

Сериозни проблеми с камерата

Вие вярвате ли на тази реклама на Coca-Cola Light, твърдяща, че вкусът си бил все същият. Ако вярвате, значи просто сте прекалили с „Лайта”. Казвам ви всичко това, защото ситуацията с Origins е доста сходна. Има ли в играта градче, което да се нарича Сайлънт Хил? Има! Има ли в него някакъв самотник, независимо от пола, който попада във въпросното градче? Има! Изсипват ли му се на главата куп кошмарни създания? Ми да! Еха-а-а, значи играта е наистина Silent Hill!

Да, ама не съвсем... Какво точно имам предвид. Вероятно сте чули, че Origins беше разработена за PSP. ОК, нетипично решение, но защо пък не? А знаете ли, че това е първата игра от поредицата, разработена от екип извън Konami? И още, че въпросният „разработчик” дори не е японско студио? Не? Не сте забелязали? Е, като поиграете, ще забележете.

Иначе всичко си започва повече от нормално. Новият герой, шофьорът на камион Травис Грейди, решава да потърси пряк път, минаващ през.... я, да видим – леле, Сайлънт Хил!!! А бе тоя човек, няма ли си PlayStation2? Не е ли ходил на кино? Не знае ли какви чудесии се случват в това забравено от бога място? Очевидно не. Е, мно-о-о кофти за него! Мистър Грейди обаче, не е някакъв разглезен интелектуалец като някои от своите предшественици. Освен това по безкрайните пътища на Щатите човек може да срещне такива фрийкове, дето Сайлънт Хил им е до коляно. Та Травис знае явно едно друго – оправя се супер с юмруците, стреля като флотски „тюлен” и се оправя с подръчни премети не по-зле от фен от агитката Рейнджърс.

Така, а видим какво означава всичко това за геймплея на играта. Преди всичко, меле оръжията (всевъзможни крикове, лостове, бутилки и прочее) в Origins се скапват от употреба. Чудесно! Да, ама никое от тях няма да ви липсва твърде, защото тонове от тях се търкалят навсякъде около Травис. А... не чак толкова чудесно. Част от тези оръжия могат да бъдат използвани за атака от разстояние. Добре! Хубаво, ама атаките от разстояние се случват толкова бавно, че нашият човек остава открит за атаки. Сякаш не хвърля бутилка, ами огнеупорна каса. М-м, не чак толкова добре значи. После – огнестрелни оръжия! Ние обичаме огнестрелни оръжия! Ама пустият ми Сайлънт Хил в Origins се е превърнал в нещо като склад за муниции – търкалят си се патрони като трябва и където не трябва. Че на всичко отгоре на геймъра е дадена екстрата на автоматичното прицелване. Леле, спукана им е работата на гадовете! Опа, то това май не беше много Silent Hill…

Най-“доброто” обаче тепърва предстои (днес ми е тръгнало на рекламни слогани). Сигурно сте забелязали, че Origins беше разработена за PlayStation Portable. С всеки следващ PSP порт за PlayStation2 ставам все по-скептичен и все по-скептичен на тази тема. Има все пак портове и портове. Origins е от скапаните, скалъпени набързо, неинтересуващи се ни най-малко от особеностите на новата платформа.

Не знам кому в Konami е хрумнала гениалната идея да изнесе една от най-успешните поредици на този издател извън Япония. Струва ми се наистина безумно. В края на краищата, кой би могъл да е по-добър от японците в създаването на такъв тип хорър?! Още по-лошото е, че същата участ грози и следващото Silent Hill издание, наречено Homecoming и поверено на The Collective. 

напиши коментар
 

51 мнения
профил »
Brain каза на 29.03.2009, 16:01 ?. :

Пълна гавра с поредицата и бъкана до козирката с едни от най-малоумните нововъведения, появявали се в игра изобщо! Факта, че са се опитали да пресъздадат атмосферата и цялостната визия на първата част влошава нещата още повече. Първото нещо, което всеки по-запознат с историята на града би забелязал е, че Origins открито си противоречи в някои ключови моменти с заглавията дошли преди него. Сякаш новото сценаристче просто е претупало първата игра и е решило да напише "нещо подобно", но развиващо се 7 години преди оригинала.

Второто безумие е способността на Трависчо да контролира всичко около себе си с едно просто докосване на огледалото, което освен че е напълно абсурдно като идея, разрушава огромна част от атмосферата, създавайки усещането че той има пълен контрол над града и над виденията на Алеса, вместо обратното.

Третата глупост е бойната система и чупещите се оръжия. Да, наистина е реалистично да счупите огромен ковашки чук в циците на някоя от мед сестрите на третия удар. За останалите оръжия също е помислено "много добре" - тостери, телевизори, хладилници, бойлери, тенджери, тигани, фритюрници и всякакви подобни правят играта по-скоро извратена реклама на Техномаркет Европа, отколкото хорър заглавие. Забавно е когато видиш нашия човек да се разкарва по улиците с толкова метал по джобовете си, колкото кварталните сигаани не могат да отмъкнат за цял месец. Не стига това, ами арсеналът от огнестрелни оръжия също е набъбнал предоволно, а мунициите само дето не падат от небето. И за да е пълен резила, в Origins е вмъкнат и ръкопашен бой. Да се чудиш дали Травис е обикновен тираджия или шампион по бокс.

Жалка картинка. Най-лошото е че според слуховете в момента, същите умници ще правят своеобразен римейк на първата част (и то за Wii!!!!), като така ще им се даде възможност да съсипят всичко това което правеше серията уникална. Браво Конами, но не, мерси, вече си имам Resident Evil, не ми трябва друга провалена поредица..Ивелине, по въпроса ти за Team Silent - макар че още няма официална информация за разпадането им, след The Room повечето от тях започнаха работа по други проекти, някои извън Конами (част от екипа мисля че работеше върху Forbidden Siren), а останалите бяха причислени към огромния екип създал Metal Gear Solid. Както самия арт директор, Масахиро Ито отбеляза, за него поредицата е приключена и никой (освен Ямаока, очевидно) няма желание да продължава с разработката й.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Silent Hill: Homecoming (PS3 и X360) 2
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Silent Hill: Homecoming (PS3 и X360) 2
Siren: Blood Curse 2
Fatal Frame III: The Tormented 1
Condemned 2: Bloodshot 1
Silent Hill 2 1
The Suffering (PS2)
Silent Hill 4: The Room
Resident Evil: Code Veronica