facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Shovel Knight - PC MANIA 2.0
Ревю | 04.01.2015 | автор: Мартин Гецов


оценка:
Производител:
Yacht Club Games
Издател:
Yacht Club Games
Жанр:
Екшън
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

+ Нещо ново и свежо на пазара

+ Ще се хареса на олд скул играчите и почитателите на жанра

+ Разнообразните шарени нива

+ Квадратчета!!!!

минуси

- Жестоката монотонност

- Може да не допадне на по-младите геймъри

- Може да доведе до силни изблици на гняв и отчаяние

Налегнала ви е носталгия по 8-битовите игри от миналия век, а нямате лична аркадна машина у вас? Няма проблем - на помощ идва едно ново заглавие в ретро стил – Shovel Knight. Въпреки че заглавието напомня за екшън приключение от преди 2-3 десетилетия, тя излиза на 26 Юни тази година и внася глътка свеж въздух за геймърското общество. Дръзкото решение да разработи и публикува тази 2D сайд-скролинг приключенска игра взима независимата компания Yacht Club Games. Shovel Knight е първият проект на компанията и е достъпен за Nintendo 3DS, Wii U и PC платформите.

Рицарството не е умряло

Историята познава хиляди разкази за силни, непоколебими и храбри рицари, борещи се със зли грифони, дракони, същества на мрака и какво ли още не. Един от тях разказва за двама герои – рицарят с лопата и рицарят с щит, които скитали по света и се борили рамо до рамо в търсене на съкровища. Докато единият не попада под тъмната магия на прокълнат амулет, който намира в Кулата на съдбата. След тази случка рицарят с щит, който всъщност е жена, потъва вдън земя заедно с Кулата на съдбата. Рицарят с лопата бива съкрушен от загубата на своята възлюбена и загърбва приключенския си живот.

Зла чародейка взема контрол над земята в отсъствието на защитниците й и започва да сее терор. Щом разбира, че магьосницата е отворила кулата, единственият останал от двамата рицари отново слага доспехите, грабва своето оръжие и тръгва на поход в търсене на своята любима. За да успее, първо трябва да  пребори с 8-те члена на "The Order of No Quarter" и куп други страшни и опасни създания, изпратени да му попречат.

     Кратка, семпла, но заинтригуваща - това е историята на играта. Както вече сте се досетили вие ще поемете ролята на единствения по рода си рицар с лопата. Дали прокобата върху тази земя, погълната от хаос и раздор, ще бъде вдигната и рицарската двойка отново ще е заедно? Това зависи само от вас и вашата лопата!

 Квадратчетата се връщат на мода

Визуално играта ни връща години назад със своя 8-битов графичен дизайн. Въпреки че използва оригиналната цветова схема от доста остарелите системите на Nintendo, геймката е много шарена,разнообразна и не натрапваща. Има десетки нива, вдъхновени от игрите: Mega Мan, DuckTales и разбира се Super Mario, като всяко блести и очарова със своя уникална тематика и визия. Както графиката, така и озвучаването е в ретро стил, което ще се хареса много на Nintendo феновете. Вие сами можете да избирате коя песничка да върви като фон и също така да намирате нови такива във всяко следващо ниво.

Имате само шест бутона: четири за движение, атака и скок, което прави играта лесно достъпна за любителите на виртуалните забавления от всички възрасти. Дори и вашите родители могат да я играят, а защо не и баба ви!

Нивата са разделени на кралства, през които трябва да преминете, за да достигнете вашата заветна цел – Кулата на съдбата. Докато скитате от царство на царство, вие ще намирате диаманти и всякакви разноцветни кристали, които са и паричната единица тук. Левълите също така крият и тайни проходи, тунели и места, трудни за достигане. Какво ще намерите там? Отговорът е прост – още плячка, монетки и на места, нотни листове с песни. В края на всяка ваша авантюра ви очаква господарят на кралството a.k.a. босът, който трябва да победите, за да продължите напред. С всяко изминато ниво ще нараства прогресивно трудността и битките с босовете.

Героят ви разполага с неизбежните за една игра: кръв и мана, които ще трябва умело да балансирате. Единствено и само може да ги презаредите чрез някои от намерените храни и колбички с магическа сила по нивата, освен ако не притежавате един от магическите елексири на ябълковата пъстърва. Ако все пак бъдете сразен, не се отчайвайте, вие отново ще бъдете върнат до най-близкия чекпойнта, до който сте стигнали. Разбира се, тук не липсват и простички RPG елементи като подобрение на характеристики и екипировка, които ще изискват малко заплащане. След всяко ниво може да посетите едно от селцата, разположени по готината заимствана от Супер Марио карта, където може да добавите още някоя сфера кръв, допълнително мана, да закупите нов предмет, да наточите лопатата с някой нов ъпгрейд или пък да  разпуснете с някоя странична игра.

Създателите явно са сметнали, че мечовете, боздуганите, брадвите и всички средновековни оръжия бледнеят пред старомодната, но могъща лопата. Затова и тя ще бъде вашето главно средство за справяне с гадинките, изкопаване на съкровища и яхването й като пого стик. Има и куп други допълнителни оръжия като магическа пръчка, сфера, меч, котви и още куп полезна екипировка.

Чудовищата са неизменна част от всяко рицарско приключение, затова те присъстват и тук. Въпреки че, видовото разнообразие не е голямо, всяка гадинка е уникална по рода си, както с визията, така и с атаката и поведението си. Има десетки начини за справяне с тях, затова подходът ви към битките е лично ваш.

 Или пък не ?

Това заглавие е като спасителен сал за олд скул геймърите, изгубили вяра в новите игри. Част от тях може и да са на друго мнение, защото никога не са играли на Nintendo или не са харесвали такива игри с брутално квадратна графика.

Единственият и най-сериозен проблем на играта е нейният монотонен геймплей. Разбира се, това е присъщо за всички игри от този жанр. Единственото нещо, което ще ви спаси от сигурен погром, са здравите нерви и бързите рефлекси. А вие дали ги притежавате?

 Изкопай го (Dig it !)

Shovel Knight може и да не спечели гейм награди, но със сигурност ще спечели сърцата на голяма част от играчите. Точно тази простота и достъпност на жанра е задържала милиони хора пред малките и големи екрани, където са губили часове в игра до достигането на сладкия и  заветен край. Ето защо идеята на това „поостаряло” заглавие е толкова актуална и днес. Водещи медийни компании в областта на виртуалните забавления оценяват играта много високо: IGN - 9.0, Gamespot – 7/10, a Gamesradar – 4,5/5. Разбира се единствените, които могат да дадат реална оценка за играта, са геймърите, а те не липсват. Това заглавие излиза с цел не само да зарадва любителите на жанра, но и да покаже на всички млади играчи, че и старите игри могат да бъдат забавни и увлекателни. Ако статията ви e примамила да  поемете по рицарския живот поне за кратко - тогава отваряйте Steam и купете това заглавие.

  

 
системни изисквания
MINIMUM: OS: Windows XP SP2 Processor: Intel Core 2 Duo 2.1 ghz or equivalent Memory: 2 GB RAM Graphics: 2nd Generation Intel Core HD Graphics (2000/3000), 256MB DirectX: Version 9.0 Hard Drive: 250 MB available space
напиши коментар
 

968 мнения
профил »
Serious Sam каза на 06.01.2015, 08:59 ?. :
Редактиран на 06.01.2015, 09:02 ?.

Въпреки, че пише, че е осем битова, все ми изглежда повече като 16 битова...

Иначе в момента съм се хванал да играя Megaman сериите за НЕС.

47 мнения
профил »
Mozez каза на 06.01.2015, 14:18 ?. :
Редактиран на 06.01.2015, 14:19 ?.

Честно хора как намирате време да играете на всяка една излязла игра, та и на едно времешни игри като Megaman?

569 мнения
профил »
King igra4 каза на 06.01.2015, 17:00 ?. :

Нямат работа, ако не играят игри ще бият чекии цял ден и обратното ;)

968 мнения
профил »
Serious Sam каза на 06.01.2015, 17:50 ?. :

Ем нямам работа и без това, ако не играя игри, ще бия чикии цял ден или обратно...

251 мнения
профил »
Usuario каза на 06.01.2015, 12:34 ?. :
Редактиран на 06.01.2015, 12:35 ?.

Играта наистина е много приятна и добре направена. Искам да посоча,че въобще не съм съгласен с един от минусите,но не ангажирам никого с моето мнение-"може да не се хареса на по-младите".Много от съвременните игри не се харесват на онези по 14-15,които не разбират в какво се изразява същността им,а също и че CoD серията далеч не е единственото,което този пазар и индустрия могат да предложат.
И още нещо-ревюто на Shovel knight ми се вижда по-обстойно и изчерпателно дори от онези две на Dragon age Inquisition :D

Just sayin....

560 мнения
профил »
dogma каза на 06.01.2015, 15:59 ?. :

Е, колега, да не слагаме всичко под общ знаменател, тези две ревюта бяха съвсем различни. Има тънка, но добре доловима граница между това един материал да не ти допадне, защото си на друго мнение и това да не ти допадне, защото е краден :) Нормално е да има разлика в мненията и подхода, то си личи и като погледнеш в Metacritic - с броящи се на пръстите на едната ръка изключения, всички останали игри получават доста разностранни оценки, колкото и висок да е средния им сбор.

Иначе Shovel Knight е готина, поиграх я малко, но както правилно отбелязва колегата по-горе, времето наистина не стига, за да обърнеш внимание на всяко едно заглавие. Ето буквално онзи ден превъртях Hydrophobia Prophecy на едно сядане. Така се случва, някоя игра те грабва, а друга не можеш да довършиш колкото и да е хвалена.

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 06.01.2015, 13:07 ?. :

Um... "пиксели" им се вика, не "квадратчета".

Това не го казвам често, но ревюто ми хареса доста.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 06.01.2015, 15:56 ?. :

Готино ревю, готина игра, която ще пробвам по-нататък. Друго ненатрапващо заглавие, което бих препоръчал е DLC Quest, но го вземете на разпродажба, защото е убийствено кратка и се минава на един дъх. Хуморът и е безценен обаче, тя е направена и с такава цел де(майтапът).

356 мнения
профил »
radi каза на 07.01.2015, 11:24 ?. :

За 8 бит изглежда доста добре ,а като цяло може да се нареди в топ 10 най-добри 8 бит игри.Ина4е като малък съм играл най-много Костенурките нинджа 3 ,която според мен и други хора е най-добрата 8 бит игра :)

968 мнения
профил »
Serious Sam каза на 07.01.2015, 11:27 ?. :

Super Mario Bros 1 и Ninja Gaiden 2: The Dark Sword of Chaos според мен са най-добрите NES игри.

6 мнения
профил »
Цески каза на 07.01.2015, 12:39 ?. :

Никой ли не помни Lode Runner :)
https://www.youtube.com/watch?v=1jxEPx_QGN0
Този е цветен, а навремето спуквахме още черно-белият.

968 мнения
профил »
Serious Sam каза на 07.01.2015, 13:17 ?. :

И нея я разцъквам на НЕС емулатор, но по-принцип игрите с по-голяма свобода на движение > игрите с по-малка такава.

356 мнения
профил »
radi каза на 07.01.2015, 13:50 ?. :
Редактиран на 07.01.2015, 13:55 ?.

Най-добрите игри ,които съм ги играл са : Ninja turtles,Megaman,Captain Tsubasa, Battletoads & Double Dragon ,Donald Land,Contra,Batman Returns,Little Samson ,Power Blade,Chip 'N Dale и още 5-6 имаше

34 мнения
профил »
PC-Lumpen каза на 07.01.2015, 18:09 ?. :
Редактиран на 07.01.2015, 18:14 ?.

най-яка е Captain Tsubasa за НЕС (в махалата я наричахме "китайския мач"), на нея съм ревал като малък, като бях паднал от отбора на Бразилия (на финала 30-те подред) :)

356 мнения
профил »
radi каза на 07.01.2015, 19:02 ?. :

Аз пиша грозно и като малък не ми беше трудно да си правя кодовете на японски и по4вах от там до където съм стигнал.И с други японски игри съм си правил кодове и ми отнемаше по-малко време да стигна до края :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Shovel Knight - PC MANIA 2.0

новини:
На този етап обаче PS4 версията ще се забави неопределено, очаквайки да излезе през 2020 г.
Бордовата игра обаче тепърва ще стартира кампания в Kickstarter
Хитовата инди игра на Yacht Club Games се появи първоначално през 2014 г., но студиото продължава да я поддържа.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Mortal Kombat Komplete Edition 207
Mass Effect 2 96
Prototype 86
Dead Space 3 80
Dark Souls II - видео ревю 72
Assassin's Creed IV: Black Flag 71
DmC Devil May Cry 66
Portal 2 65
Grand Theft Auto V 61
Dishonored 58