facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Shift 2: Unleashed
Ревю | 09.04.2011 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Slightly Mad Studios
Издател:
Electronic Arts
Жанр:
Симулатор, Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.95 лв.
купи играта »

плюсове

Голям избор от автомобили по стандартите на поредицата

Сериозни социални функции в онлайн режима

Усещането в пилотската кабина е брутално…

минуси

… но дали е наистина толкова важно за геймплея?

Липса на опция за връщане назад

Управлението на колите все още се колебае

Случайната AI агресивност може да ви извади от нерви

Това Need for Speed ли е всъщност?!

В последно време цялата гейм индустрия е залята от стремеж към реализъм. Издатели и разработчици полагат неимоверни усилия, за да направят виртуалните ни изживявания все по-близки до реалността. Понякога това е добре, друг път не чак толкова. Вземете например Kinect – вместо да управлявате любимата си конзола спокойно разположени на дивана, трябва непрекъснато да ръкомахате във въздуха като епилептик, който инцидентно е пипнал оголен кабел.

Или пък Shift 2: Unleashed

Вместо да летите безгрижно с над 200 километра по всяка една повърхност и да решавате всичките си проблеми с натискането единствено на клавиша R, сега трябва да мислите за спирачен път, влизане в завоя и контакт с останалите коли. Точно това обаче е идеята на Electronic Arts  и Slightly Mad Studios, които са поели на кръстоносен поход, за да наложат новата си игра като върха в автомобилните симулации.

За да сме честни към издателите, трябва да отбележим, че те се опитват да се дистанцират от традиционните характеристики на поредицата Need for Speed, така че сред геймърите да не се породи погрешно чувство за носталгия към отминалите времена. Докато предната игра все пак се казваше NFS: Shift, тази вече пропуска трите заветни буквички и се нарича само Shift 2: Unleashed. Това отразява намерението на ЕА да превърне Shift в самостоятелна поредица, развиваща се паралелно с Need for Speed.

И все пак сравненията са неизбежни

Доста  трудно може да се скъса толкова бързо с име като Need for Speed. Каквото и да предложат момчетата от Slightly Mad Studios със сигурност ще има недоволни, които ще видят в новата игра още една крачка в погрешната посока. Защото ако оригиналната Shift не ви допадаше, то едва ли ще обикнете и нейното продължение, което упорито върви към пълна симулация, дори когато това се превръща в пагубна самоцел.

Макар да имаше претенции за реализъм, NFS: Shift бе в пъти по-аркадна от утвърдените имена като Forza Motorsport 3 или новата Gran Tursimo 5. Този път поне на теория Shift 2: Unleashed се опитва да бъде много по-реалистично изглеждаща и държаща се, като се започне от новата камера, та се стигне до поведението на колите. Както преди, играта започва с тестова обиколка, която ще покаже възможностите ви към момента и ще ви предложи оптималните настройки на автомобила и общата трудност. Няма нищо лошо в това да изберете пълната асистенция на компютъра и постепенно, когато започнете да се чувствате по-сигурни, да изключите онези помощни средства, без които можете.

Рейсър от първо лице

Най-важната характеристика на играта в нейния стремеж към реализъм е т.нар Driver’s View изглед, позициониран директно над каската на водача. За повечето геймъри, които са свикнали да управляват самата кола, а не шофьора, това може да се стори доста чуждо. Истината е, че когато свикнете, новата перспектива се оказва уникална. Усещането безспорно е като че ли сте в кабината на автомобила, а не се реете над него като невидим дух. За да бъдете адекватни на пътя, този път ще ви се наложи да правите различни маневри дори само с очите си като например да „откраднете” бърз поглед в огледалото за задно виждане. За максимално добро управление както на изгледа, така и на играта изобщо обаче се препоръчва волан или ХВОХ360-съвместим контролер. Причината отчасти е поведението на самите коли – то все още се колебае между аркадно и симулационно и на моменти изглежда, сякаш автомобилите изобщо не се движат по пистата, а се носят над нея или пък се плъзгат нереалистично.

Усещането отново се подсилва от моментното разтърсване, което настъпва при сблъсък. Визията ви се замъглява, виртуалният пулс затуптява и гледката през предното стъкло се слива в една непрогледна мъгла. Това може би е най-безболезненият начин да изпитате усещането от челен удар  и колкото и да дразни, изглежда наистина реалистично. Особено впечатляващи са нощните състезания, при които видимостта не е повече от три-четири метра и трябва да се напрягате, за да може да видите накъде се извива следващият завой. Катастрофа в такава обстановка действа наистина плашещо.

Няма съмнение, че пренасянето на играча непосредствено в епицентъра на събитията е издържано от естетическа гледна точка. Въпросът е дали това реално помага на геймплея. Преценете сами – един автомобилен състезател притежава години практика, натрупан опит и безспорното предимство да вижда непосредственото си обкръжение със собствените си очи на собствената му глава, която може да движи когато си поиска и накъдето си поиска. Вие, от друга страна, сте принудени да търпите изкуствените ограничения както от таблото, така и от каската, и да се задоволите с двуизмерната визия на екрана. С други думи, между виртуалната ви глава и вашите реални рефлекси има известно разминаване, което всъщност не само, че не помага на геймплея, а дори пречи.

Говорейки за сблъсъци, един голям минус на играта е липсата на бутон, с който да върнете времето назад, за да се предпазите от прибързана маневра или агресивна атака. Както реалистичната  Forza 3, така и малко по-аркадната DiRT 2 имат подобна функция и е жалко, че тук тя отсъства. Стремежът към автентично поведение на пистата е нормален, но нищо не пречеше да се внедри и подобна опция, която да ви спести нерви при не една и две обиколки. Не трябва да се прекалява, може би 4-5 от т.нар. flashbacks на състезания щяха да са достатъчни, да не говорим, че решението дали да ги използвате или не принадлежи изцяло на вас. Но не би. Агресивното AI на останалите състезатели често води до сблъсъци, в резултат на които и двете коли могат да излязат извън пистата. За противника това е нищо; за вас практически означава край на състезанието.

Накъдето ви отведе пътя

Shift 2: Unleashed все още отстъпва по бройка на колите в сравнение с последното Gran Turismo или предстоящата Forza 4, но с повече от 140 коли от над 30 производителя нейният гараж със сигурност е най-големият в историята на Need for Speed. Или не, почакайте… нали това всъщност не е NFS игра… Не знам, обърках се.

Ако продължим сравненията с хитовете на симулационния рейсинг като Forza 3 (а очевидно точно това е и желанието на ЕА), трябва да отбележим, че Shift 2 има доста по-разнообразни състезания в каталога си. В играта на Turn 10 практически всичко се свежда до познатото „Бъди пръв след Х обиколки”, което неминуемо писва след време. Въпреки отсъствието на прави писти, тук все още може да се забавлявате с дрифтинг, елиминации и т.нар. hot lap. Всички те са разхвърляни на над 40 писти, някои от които реално съществуващи (като Сузука и Донингтън), а други – измислени (като състезания в Маями).

Както и в NFS: Shift, така и тук прогресът ви се измерва с качването на нива посредством натрупването на ХР точки. В това отношение играта е доста щедра, като ви възнаграждава за всяко едно правилно действие, което предприемате. Движение по идеалната лента, правилно взимане на завоите, притискане на противника, дори обикновено изпреварване – всичко това ви дава точки, които да прибавите към сметката си. В допълнение състезанията имат допълнителни задачи, като това да бъдете водачи в продължение на една обиколка, и те отново ви дават ХР.

Така натрупаните точки се използват за подобрения и ъпгрейди, но не очаквайте нищо, което да напомня на старите NFS игри. Сърцевината на Shift 2: Unleashed си остава представянето на пистата. За щастие ХР може да се пренася и в онлайн режима, който е добре развит. Благодарение на новата Autolog функция, която видяхме най-напред в Hot Pursuit миналата есен, може да координирате онлайн представянето си, да общувате с приятели и като цяло да се забавлявате активно.

На финалната права

Най-големият проблем на Shift 2: Unleashed лежи извън състезателното трасе. Той е свързан с нейната идентичност и с това какво всъщност се стремят да направят създателите и издателите на играта. Дали това изобщо е Need for Speed игра? Опитват ли се авторите да запазят нещо от старите характеристики на поредицата или са твърдо решени да скъсат с всичко, което е формирало NFS като автомобилна игра? Не постъпиха ли лекомислено като се отказаха от уникалното наследство на поредицата, за да хвърлят всички сили в сляпа надпревара с установени лидери като Forza Gran Turismo? И няма ли да бъде по-добре, ако създадат свой собствен уникален подход към рейсинг жанра, вместо да копират установени вече параметри?

Това са въпроси, на които за момента едва ли може да бъде даден ясен отговор. Знае се само, че EA има големи амбиции за Shift и ако успее да ги осъществи, може и да превърне новата поредица в лидер сред симулационните рейсъри. Но каква ли ще бъде цената, която ще трябва да плати… 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Core 2 Duo 2 GHz или AMD X2 64 2.4 GHz; 2 GB RAM; видео: карта с поддръжка минимум на DirectX 9c и Pixel Shader 3 и 512 MB памет
напиши коментар
 

61 мнения
профил »
delqn47 каза на 10.04.2011, 15:57 ?. :

Затваряйте прозорците,запушвайте носовете,защотооо Ниид Фор Спиид Шит 2 беше Ънлиииииишт!!!

126 мнения
профил »
Hamilton каза на 01.05.2011, 19:55 ?. :

2 Shit 2 Furious

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 10.04.2011, 15:58 ?. :

Вместо да направят нещо подобно на Most Wanted те правят......ши(ф)тни.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 10.04.2011, 16:11 ?. :

+1 Искрено се надявам следващата игра да е смесица между Most Wanted и Undeground. Ех, мечти, мечти!

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 10.04.2011, 16:40 ?. :

Стига сте ревали за тая Most Wanted, отдавна и мина времето. Ако толкова ви харесва все още може да си я играете, няма да избяга .....

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 10.04.2011, 16:48 ?. :

Аз си я играя,но искам да видя нещо ново от същия тип а не симулатор.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 10.04.2011, 17:08 ?. :

Абе, я да престанем да повтаряме че искаме нов Doom! За какво ни е? Нали си имаме старите! Да престанем да искаме и ново Diablo! За кво ни е? Имаме си старото! Да престанеме да играем и игри на PC! За ко ние? Нали си имаме PS1!

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 10.04.2011, 17:24 ?. :

Ти пък,закво ние PS1 кат имаме NES!!!

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 10.04.2011, 19:43 ?. :

Интересно ми е какво толкова намирате оригинално в Most Wanted където го няма никъде другаде.Да за времето си беше много добра. Но кажете сега какво повече има тя от съвременните игри??На мен ми се струва , че вие самите не знаете защо точно игри като Most Wanted трябва да се правят.

348 мнения
профил »
dprime каза на 11.04.2011, 07:00 ?. :

Усещането докато я играеш е съвсем различно от останалите.Точно това я прави уникална.

297 мнения
профил »
Hurricane922 каза на 11.04.2011, 07:35 ?. :

Точно мък Most Wanted и ползващите същия енджин от поредицата нфс са най-голямата боза....Най-нереално поведение на автомобилите,било то завиването или пък качването на оборотите...просто нямам думи за вкуса ви за игри
Underground 2 и Shift за мен са си най-добрите
Няма втора игра с Dyno Track и подробно баране по ECU и турбото....да не говорим за сцеплението,завиването и аеродинамиката

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 11.04.2011, 08:47 ?. :

Градът беше гениално конструиран и ако сте фенове на по-старите NFS игри и не харесвате тая игра и не намирате уникалната атмосфера която е преплетена с класическото усещане че караш сред природа, характерно за NFS, наистина трябва да си ударите по един шамар сам самички.
Само глупак може да сравнява Underground и Most Wanted. Игрите са уникални и възродиха поредицата от тъпотии като Porshe 2000(лично мнение).

1076 мнения
профил »
Deroni76 каза на 11.04.2011, 10:13 ?. :

Хора вие не разбрахте ли, че предишната НФС вече я няма? Вече имате достатъчно игри със така наречения Street Racing. Трябва им повече разнообразие, защото не могат цял живот да въртят Underground и Most Wanted.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 11.04.2011, 12:07 ?. :

Да вземат да направят NFS с мотори или колела за да е оригинално и чисто ново. Даже да включат опция за тунинг и фина настройка.
Бате толкова си заблуден(без да се обиждаш). Нима на някой ще му е неприятно да излезе Underground 3? Именно тези заглавия и по-старите като High Stakes характеризират поредицата. Ако тази традиция изчезне и NFS ще изчезне. Тъй като това е на път да се случи и хората задават въпроси като "Това NFS ли е?", значи е време да се завърнем към корените(демек най-старите игри), нещо което новият Hot Pursuit се опита да направи, но уви не успя, или да се завърнем към ревoлюционния период(демек от Underground до Most Wanted), което е единственият шанс поредицата да се издигне. На кратко казано взимаме интерфейса и опциите на Underground 2, добавяме ченгетата, скривалищата и сексапилните полицаики от Most Wanted, слагаме Cockpit изгледа от Shift, метаме го това всичкото в един град като Bay View от Underground 2, този път с цикъл - ден/нощ, полираме го хубаво, слагаме му една епична обложка като на MW и се готово. NFS седна на трона... once again.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 11.04.2011, 19:02 ?. :

+10000000 Ето това вече го искам.

14 мнения
профил »
ljusisk каза на 07.05.2011, 12:29 ?. :

Ако смесят Most Wanted със Underground 2 ще стане перфе - да се сменят нощ и ден,да има неон и подробна промяна на статовете на колата. И да сложат най-новите модели коли,естествено ;) Сега наистина са ши(ф)тни.

9 мнения
профил »
ivan_nisan каза на 16.01.2012, 18:57 ?. :

Що бе, не само Monst Wanted е добра. Има и много други. Поне на мен ми харесват всичките.

268 мнения
профил »
Demon II каза на 10.04.2011, 16:02 ?. :

Това Need for Speed ли е всъщност?!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 10.04.2011, 16:12 ?. :

NFS за професионални състезатели... почти. Абе LAME!

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 11.04.2011, 12:54 ?. :

Какъв NFS ?! Играта се казва Shift 2: Unleashed. Който иска да играе нов NFS да почака още малко.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 10.04.2011, 16:39 ?. :

"Той е свързан с нейната идентичност и с това какво всъщност се стремят да направят създателите и издателите на играта. Дали това изобщо е Need for Speed игра? Опитват ли се авторите да запазят нещо от старите характеристики на поредицата или са твърдо решени да скъсат с всичко, което е формирало NFS като автомобилна игра? Не постъпиха ли лекомислено като се отказаха от уникалното наследство на поредицата, за да хвърлят всички сили в сляпа надпревара с установени лидери като Forza Gran Turismo? И няма ли да бъде по-добре, ако създадат свой собствен уникален подход към рейсинг жанра, вместо да копират установени вече параметри? "

От какво са се отказали не ми е ясно?!? Шифт игрите си вървят паралелно с другите НФС игри. Просто решиха да направят една по-реалистична състезателна поредица....
От много време забелязвам , че вкарвате прекалено много драма в статиите и не сте казали едно хубаво нещо за една игра.
Шифт си е много добре направена игра. Вече всеки си преценя за себе си дали ще играе Шифт или оригиналните НФС игри.

А този пример , че реализма не винаги води до добри игри е доста зле , тъй като в Кинект няма капка реализъм.Автомобил не се управлява чрез подскачане насам-натам със разперени раце, за да може някаква си там машинка сложена срещу теб да ти разпознае движенията.Реално във Kinect, PSMove и Wii няма нищо реалистично.....

560 мнения
профил »
dogma каза на 10.04.2011, 16:49 ?. :
Редактиран на 10.04.2011, 18:03 ?.

Колега, ти май не си чел материала за Crysis 2 :)

А иначе за играта, аз също съм раздвоен. Искаше ми се да я харесам, но определено тя не ми дава възможност :)) Управлението просто не е достатъчно добро, колите се хлъзгат на завоите, газта се натиска доста повече, отколкото спирачката, а това не говори добре за игра с реалистични претенции. За дрифт състезанията няма да говоря, толкова са изнервящи. Сингъл режима реално е доста безцелен; очевидно са се съсредоточили повече върху онлайн възможностите, които наистина са добри. Autolog функцията е много яка, стига да сте 5-6 приятели, които да сравняват постижения.

Като цяло, играта не оправдава големите хвалби на ЕА, поне според мен.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 10.04.2011, 17:01 ?. :

"Колега, ти май не си чел материала за Crysis 2 :)" Точно това си помислих и аз :D

А за играта, напълно съм съгласен, силно съм разочарова, не от това, че се играе на писти, а от управлението на колите.

320 мнения
профил »
dido_y каза на 11.04.2011, 05:52 ?. :

Защо да четем статии за игри, които не ни интересуват?

27 мнения
профил »
Vladislavbg каза на 10.04.2011, 17:14 ?. :

Това е първият NFS или каквото и да е там подобие на симулатор което ми иде да се ****** отгоре! Пълен боклук и ще си остане такъв! Даже вчера се опитах да намеря клиентски имейл на Електроник Артс за да им пиша колко им е убита играта!

1296 мнения
профил »
hyper' каза на 10.04.2011, 17:23 ?. :
Редактиран на 10.04.2011, 17:24 ?.

Много дразни, че махнаха НФС от името. Дано поне никъде не я вписват в официалните нфс игри, като е така работата.

120 мнения
профил »
UnKnown каза на 10.04.2011, 17:32 ?. :

Първата игра ми хареса-Най вече заради графиката и новия по реалистичен начин за каране !
Обаче тази част от към графика е по зле от първата,ръбеста е също,както при HOT PERSUIT макар и на максимални настройки,познайте защо ?
Разочарован съм,и наистина бих се зарадвал,ако това не е NFS а просто шифт 2 защото изобщо я няма тръпката от предишните игри.
И аз се чудя на тия дето правят игрите,защо,като знаят кое се харесва от хората не се опитат да направят нещо близко до него ? Например MOST WANTED,както казахте и по горе.Същата работа са и UBISOFT,знаят,че warior within им е най успешната игра от цялата поредица Prince of Persia и то най вече заради бойната система,ама новата част я направиха пумия от към тази гледна точка.
Наистина с това да се вкара повече реализъм в една игра се унасят и забравят за самата игра.
Искрено се надявам,ако има следваща част от Need For Speed то изобщо да не наподобява SHIFT 2.

320 мнения
профил »
dido_y каза на 11.04.2011, 05:55 ?. :

"Обаче тази част от към графика е по зле от първата,ръбеста е също,както при HOT PERSUIT макар и на максимални настройки,познайте защо ?"

Предавам се... кажи ми защо...

>PS Пише се PURSUIT. След препинателните знаци се оставя разстояние (пред тях не се оставя).

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 10.04.2011, 18:13 ?. :

Изчетох статията и на места се смях от сърце!Ако трябва да си говорим за реализъм не съм видял пилот да си върти главата като алтав и примерно да се обърща назад и да "търси" противника си както прави втория пилот на някой изтребител...Още не съм играл играта,но скоро и това ще стане.Ако минава първата игра ще е супер!Не знам хората,които реват по отминалите време на Most Wanted на колко години са и дали имат книжки,но на мен ми е писнало да карам с над 200 км/ч и да вземам нереално всеки завой без въобще да се замислям дали да пускам газта,за да го взема...Някой да си е направил труда да играе първата Shift с изключени помощни системи?Друго си е като се опитваш да набиеш спирачки и да спреш от висока скорост,да ти блокират спирачките и да излезеш от пистата,нали?За мен това е "нуждата за скорост"-да има поне грам реализъм и да има камера отвътре.Играл съм малко Forza и ако това е сумулатор,то аз съм Елвис.

27 мнения
профил »
Vladislavbg каза на 11.04.2011, 06:38 ?. :

Ако ти е писнало да вземаш завой с 200 км/ч на предишните съзтезателни игри от поредицата, сега трябва да свикнеш че въобще няма да ги вземаш. Тази игра ако не я играеш с волан и педали по-добре не я играй. По непреценени параметри за управление на колата с клавиатура не съм виждал никъде.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 11.04.2011, 12:56 ?. :

ХАХАХХАХАХАХХАХАХХА!
Освен FPS,RPG,RTS кога си видял игра която да може да се играе с клавиатура :D .
Това, че ти искаш да го играеш с клавиатура си е твой проблем , играта не е предназначена за такова нещо.
Вземи един пад от 20 лева и си готов.

27 мнения
профил »
Vladislavbg каза на 11.04.2011, 15:00 ?. :

В момента разучавам тайната технология на Iphone си за да се опитам да го използвам за джойстик.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 10.04.2011, 18:47 ?. :

Като искаш добър симулатор, бъркаш се с огромната сума от 20~ лева и....отиваш в най-близката Картинг Писта до вас. Начи супер реално, като 3D е.

55 мнения
профил »
plamen88 каза на 10.04.2011, 20:07 ?. :

Ето и един положителен коментар.Първата игра много ми хареса,тази е просто перфектна.Графиката е много добра,управлението също,(между другото играя я и с волан и с клавиатура,и в двата случая е по-добро от старото.Специално с клавиатура завиването е по-омекотено,докато при първата игра всеки завой трябваше да се взима с предварително поднасяне.В този случай почти не поднася.)Звука е изключително реалистичен.Не съм играл Forza и Gran Turismo и не мога да направя съпоставка,но определено играта е много добра!Разбира се всичко това е Лично мнение.

238 мнения
профил »
io_bs каза на 10.04.2011, 21:02 ?. :

Останах с положителни впечатления от първата част, затова реших да пробвам и тази. Разлика в графиката не намерих, но затова 2ката върви доста по-зле от предшественика си - Shift 1 я играх на high с по 40 fps, а тази - с 15-20, ако това изобщо трябва да се нарече „играене“. Минах няколко състезания, но се отказах, защото не искам да играя на low...

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 10.04.2011, 21:18 ?. :
Редактиран на 10.04.2011, 23:53 ?.

Г-н Цеков, изказвания от типа ''Не постъпиха ли лекомислено като се отказаха от уникалното наследство на поредицата'' са крайно неуместни, при положение, че преди броени месеци излезна игра, която се изяви като достоен наследник на Need For Speed. Да видим какво направи Need For Speed франчайза култ в гейминга, когато се оглави през '94. Адски пейзажи, екзотични коли, усещане за скорост и солидна доза кеф. Не мисля, че е нужно да се споменава, че играта която визирам, а именно Hot Pursuit, се справи с A* във всички параграфи на това ''Какво прави NFS истински NFS''.

Идеята ми Г-н Цеков е, че още, когато двете заглавия бяха обявени от EA, няколко пъти се наблегна на думите АРКАДА и СИМУЛАТОР и човек като си направи елементарна аритметика, би следвало да установи, как аджеба Shift 2 Unleashed е толкова ''хардкор''. Така де, не беше ли ясно от многобройните интервюта, че Slightly Mad, готвят заглавие, което има за цел да разтресе голиатите в жанра, а именно Forza 3 и Gran Turismo 5. Оттук натам, мисля, че е доста лесно да се установи каква е заветната цел на това заглавие, а именно да бъде СИМУЛАТОР от ранга на тези игри (ако въобще могат да се нарекат игри) и да повдигне летвата. Това е философията на това заглавие, Г-н Цеков, и не искам да ви критикувам статията, която е оформена и написана грамотно, но като жунралист е хубаво да влезнете под повърхността и да видите колко труд всъщност е хвърлен в играта, нивото на детайлите, факта, че играта разполага с 100+ автомобила, всеки от които е уникален сам по себе си и може да се модифицира до неузнаваемост, стабилното AI, което издухва по всички параграфи това в GT5 & Forza 3, Адското оформление на играта, аудио дизайна, презентацията и въобще цялостното офромление, което завършва в един качествен продукт, който поне за мен е достижение от гледна точка на симулаторите и е повече от очевидно, че Shift 2 Unleashed ще даде храна за размисъл на разработчиците на GT & Forza.

Факт е, че младо студио остави Turn10 & Polyphony digital с пръст в уста и аз лично след яко потапяне в Shift 2 гледам на GT5 & Forza 3 като на симулатори от старо поколение, няма я тая тръпка, страха от мантинелата, страха да натиснеш тригъра до долу, докато хвърчиш със 280км/ч по Нордшлайфе с машина, която тежи близо тон и половина. Няма го усещането за инерция на цялата тая купчина железа, няма го този усет за губене на контрол. В Shift, всичко това се усеща и допринася за кефа, който аз лично си доставих от тая игра. След това, пишете пак дали името на франчайза е под въпрос, драги Г-н Цеков.

Shift 2 бележи началото на новото поколение рейсинг симове, поне това е моята гледна точка. И е уместно да се каже, че ще диктува тенденцийте в този жанр в близките години.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 11.04.2011, 08:28 ?. :

+1

55 мнения
профил »
plamen88 каза на 10.04.2011, 22:51 ?. :
Редактиран на 10.04.2011, 22:51 ?.

Евала!Ето това е коментар.

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 11.04.2011, 00:02 ?. :
Редактиран на 11.04.2011, 00:22 ?.

Не се стръпявам да напиша малко хейтърски слова по повод излизането на "новият" пореден "симулатор" :)

Мен пък точно липсата на реалистика не ми харесва в първия Shift. Новата част не съм я играл, но съдейки от youtube пак е някаква пародия. Визуално изглежда точно като първия Shift, реалистично колкото Телетъбис - типично за EA и в частност NFS поредицата. Това е основателна причина да не искам дори да пробвам това заглавие. Не мога да разебра претенциите на разработчиците. Интересът ми към симулатори е доста голям, но към тези игри е колкото интересът ми към празни бутилки - абсолютно никакъв. За мен са детска зарибявка. Струва ми се безумно да се сравнява с Gran Turismo, която пак не е особено хардкор, но пък качествена.

"Липса на опция за връщане назад" - Въй, ебаси минусът. Всеки уважаващ себе си симулатор трябва да има тази опция, нали? Както управлението с ръкомахане и гейски саундтрак, а може би и ароматизатор борче на стъклото за задно виждане... иначе реалистиката се губи някак си :). Да ви имам представите за качествен симулатор.

Blackbird каза на 11.04.2011, 00:18 ч. : "...ще диктува тенденциите в този жанр в близките години. " Боже опази, нали видяхме какво стана с Codemasters. Бяха едни от малкото студия правещи качествени игри с возила, а започнаха и те да бълват глупости, водещи се от такива кичозни тенденции, породени от ограничени хора без капка мозък. Не казвам, че хората играещи такива игри са тъпи, а аз умен защото не ги играя, ами просто че заради мнозинството от такива хора, които си ги купуват само заради името и лъскавата опаковка, се правят подобни заглавия.

320 мнения
профил »
dido_y каза на 11.04.2011, 06:03 ?. :
Редактиран на 11.04.2011, 06:59 ?.

"С други думи, между виртуалната ви глава и вашите реални рефлекси има известно разминаване, което всъщност не само, че не помага на геймплея, а дори пречи."

Ами играйте с TrackIR и този проблем отпада.
http://www.youtube.com/watch?v=J-KST6syLfk

154 мнения
профил »
vladitan каза на 11.04.2011, 08:44 ?. :

Това е най добрия симулатор.... симулира перфектно дърветата. Егаси боклука. На тия от Слайтли мад трябва да им забранят да правят игри особено рейсинги със закон

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 11.04.2011, 08:49 ?. :

Айде предлагам ти да почнеш да разработваш игри щом мислиш , че е толкова просто.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 11.04.2011, 09:32 ?. :
Редактиран на 11.04.2011, 09:33 ?.

Игрите се правят за геймърите. Ако не спечелят любовта ни, значи всичкият труд е бил излишен и само са си хабили времето. Все едно да издадеш албум, просто така за да видят хората труда ти, вместо да се кефят на музиката ти.
Човека по-горе не е споменавал, че разработката е лесна!

924 мнения
профил »
SvRomanov каза на 11.04.2011, 10:59 ?. :

Доста непрофесионално написана статия, по мое мнение.Личи си че обективността е отстъпила място на личните предпочитания.Въпроса дали играта е е истинско НФС въобще не стои на дневен ред, защото както се спомена дори няма НФС в името си.Това че е трудна , че опонентите са агресивни ,че не можеш да връщаш времето назад и че не можеш да взимаш завои с 300 км/ч в час не прави играта лоша , както се казва за всеки влак си има пътници.Който иска да се гони с ченгета , да си слага тонколони в багажника и да му светят чистачките в тъмнотода си играе аркадите Underground , Most Wanted и Hot Pursuit.На мен такива аркади не ми допадат и не ги играя , но не съм седнал да ги плюя че са лоши игри.

27 мнения
профил »
tiranor каза на 11.04.2011, 14:07 ?. :

nemoga da razbera za6to vseki si misli 4e vs trqbva da e arkadno i po gradski traseta az si mislq 4e e dobre da ima racer koito da pokazva nqkak1v realizi1m s16o taka da kaja na tozi koito e napisal taq statiq 4e trqbva otdavna da e razbral 4e Shift opredeleno neiska da ima ob6o s poredicata NFS poradi prostata pri4ina 4e 2te sa absolutno reazli4ni reisari prosto 1viq izpolzvashe NFS samo za da ima dobra osnova za na4alo no kakto se vijda sega ve4e si se kazva samo SHIFT

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 11.04.2011, 15:50 ?. :

След като пробвах тази игра, мога да кажа, че с клавиатура е ТРУДНО, но в никакъв случай не е НЕВЪЗМОЖНО да се играе. Вярно, отначало е досадно, но след 1-2 състезания се свиква (малко боли китката след това, ама карай :D).

Тази статия е доста непрофесионално написана според мен. За такъв себеуважаващ се сайт като PCMania е срам да бъдат писани ревюта в такъв стил. Това, че нещо не е такова или онакова или че липсва НЕ Е И НЕ БИВА ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЧИТАНО ЗА МИНУС!
154 мнения
профил »
vladitan каза на 11.04.2011, 16:11 ?. :

Игрите трябва да се правят за да доставят удоволствие а не да си чупиш ръцете и да си трошиш нервите за нещо което е недодялано. Като искаш симулатор излизаш и караш на компа не може да се симулира истинско каране. Най добрата рейсинг игра е Грид. Просто мачка всичко. А шит 2 не стига че е дърво ми не е и оптимизирано. С карта 4850 съм и ми върви с 15 кадъра а управлението е просто невъзможно

81 мнения
профил »
любчо каза на 11.04.2011, 16:17 ?. :

На мен играта определено ми хареса, но къде отиде истинската NEED FOR SPEED? Относно управлението си е много точно! Ако си следвате стрелките и имате усет кога да спрете едва ли ще оплескате нещата... Не става тая работа да влезеш с 300 в завои. Тази игра е направена максимално реално, така че....

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 11.04.2011, 18:11 ?. :

Първия Shift е по-готин... ако не си го пробвал, направи го...

1 мнения
профил »
Allexander каза на 11.04.2011, 20:50 ?. :

Няма как да се прави ревю на Шифт 2 като постоянно я сравняваме с миналите НФС-та и изтъкваме очакванията, които сме имали за нея. Просто всеки фен на НФС, който познава манталитета на поредицата би видял, че Шифт 2 просто не е Нужда от скорост. Жанровият му сегмент е друг - симулатор. ЕА просто търси поредния конкурент на вече отвърдили се сим-ове като Гран Турисмо и Форза. Култуви игри като Мост-а и Ъндърграунд 2 нямат дори база за сравнение тук.

2757 мнения
профил »
Zlob каза на 12.04.2011, 08:28 ?. :
Редактиран на 12.04.2011, 08:28 ?.

Нещата могат да се погледнат по следния начин.Малко след като излезе първият филм Бързи и яростни(или някъде там) от EA направиха важна крачка в развитието на поредицата и наистина имаше фурор,тогава беше нещо невиждано и много добре направено.През последните 7-8 години какво се случваше?Дояха кравата с различни игри от този тип с улични състезания и тунинг.На голяма част от аудиторията и писна от подобен тип игри и те направиха нещо различно и свежо(поне за мен) за разлика от тези минали 7-8 години.Да речем че не бяха направили тези Shift игри.В такъв случай ви питам аз вас:Сега накъде?Как може да се развие 1 запазена марка към по-добро и малко по-различна насока?

1565 мнения
профил »
n00b каза на 12.04.2011, 10:53 ?. :

Ха!

Гусин Цеков, по повод последния Ви минус - НЕ, играта НЕ е НФС, тъй като дори в името на играта не фигурира НФС.

Мен агресивното АИ ме кефи. Искам брутални, нахъсани състезания и точно това прави Шифт 2 добра игра. Какви флашбекове, какви Р и Б бутони ... Фетел да не би да има Р бутон в болида? Смисъла на играта се вижда от далеч - динамична и лека брутална симулация с достатъчно на брой машини за автоманиаците. Ако някой иска по-развлекателна "НФС" има съвсем прясна такава, с НФС в името :)

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 12.04.2011, 12:18 ?. :

?!?

52 мнения
профил »
Infy каза на 12.04.2011, 14:59 ?. :

Играта е много по-лесна с джойпад. Аз отидох и си купих някаква Hama за 20-ина лева (Hama Whitestorm) и изведнъж започна да ми харесва. Трудна е, но по мое мнение или се играе със всички assists off, или не се играе. Махайте всички тракшън контроли и тем подобни, вземете си що-годе добър пад и пак й дайте шанс :)

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 12.04.2011, 15:37 ?. :
Редактиран на 12.04.2011, 16:02 ?.

Повечето хора това не могат да го разберат и си мислят, че всички игри са предназначени да се играят с клавиатура , а то освен Shooter,RTS,RPG всичко друго е направено за падове.
Просто не става така иска малко да свикнеш да играеш.Повечето тук искат всичко да става като в Most Wanted:
На клавиатурата има 4 стрелкички- горе, долу(не е нужно да се използва) ,ляво , дясно.
задържаш горната стрелкичка и не я пускаш без значение каква "скорост" показва играта и чакаш завоите, при които просто трябва да натиснеш лява стрелка или дясна стрелка и така през цялата игра.
В Шифт играта изисква геймпад и повече усилие от страна на играча.
Не може неща като "липса на опция за връщане назад" , "сложно управление" , "агресивен АI" да бъдат считани за минуси.Да не говорим за "Това НФС ли е? ".
Ами те самите създатели са махнали НФС , иска ли задаване на тъпи въпроси.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 12.04.2011, 16:12 ?. :

Верно ли са махнали NFS бе? Защото си виждам емблемата и името на доооста места... хм...
Толко ли сме жалки old school геймърите беее. Нема ли да огрее слънцето и за нас. Що ми слагат такива сложни контроли, с които не мога да се оправя. Добре че има хора като физика да пишат такива полезни неща и да ни направят хора, разбиаш ли?
Щото тука хората като Иво Цеков дето носиха на ръце списанието(колкото и странно да звучи) до край, изведнъж са изгубили професионализма си и са се превърнали в полу-идиоти, разбиаш ли? Толко се радвам, че ми помогнахте да проумея контролите на рейсъра, че даже няма да играя NFS повече, ми отивам на писта Божурище да стана истински състезател! Защото явно, човек не може вече да си играе рейсърите от едно време, с кифла в едната ръка...

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 12.04.2011, 17:45 ?. :
Редактиран на 12.04.2011, 17:53 ?.

"Толко ли сме жалки old school геймърите беее."
ХАХАХХАХАХАХ old school gamer?

Цитат:
Title: Need For Speed: Most Wanted
Release Date: Nov 15, 2005

:D хаха!

Само това като прочетох разбрах за какъв коментар става дума :D. Беше ми достатъчно.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 12.04.2011, 17:10 ?. :

Всички ревете че Мост-а бил нереален,ми то това е идеята да се изключиш замалко от реалността и да хвърчиш като Хариер по улиците .Ако искаш реалност карай си колата на някоя писта и си готов,ако нямаш книжка се обърни към Форза и ГТ,ако искаш напрегнати гонки с куките играй НФС.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 12.04.2011, 17:52 ?. :

По скоро всички ревете , че Шифта ви бил труден, гаден, тъп, некадърен,итн...
Не разбрахте ли , че се правят 2 вида "NFS" игри - едните са със старите улични състезания и преследвания с ченгета, другите са състезателни симулатори.

Не виждам защо трябва да влизате в статията и да пускате коментари колко зле била в сравнение с Most Wanted.
Като не ви харесва не я играйте, но сравнението с Most Wanted е ненормално тъпо, защото двете имат коренно различна цел.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 12.04.2011, 18:11 ?. :
Редактиран на 12.04.2011, 18:14 ?.

Любимата ми рейсинг поредица си отиде! Ако трябва, ще вляза в Пулсар и ще им разгромя копията от тая боза! :D
А иначе, ти си го каза. Ненормално тъпо е! Демек, не е тъпо! Защото на практика не е нормално да е тъпо...

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 12.04.2011, 19:26 ?. :

Мен кво ме интересува, че любимата ти поредица отишла.Специално тази игра НЕ Е ОТ твоята любима поредица и всички коментари относно нея се считат за СПАМ.

Не правиш голяма разлика между "не е нормално" и "ненормално" , както не правиш разлика между "old school gamer" и петокласник в компютърна зала.

Отказвам се да споря повече с тебе по тая тема , тъй като виждам , че си си внушил някаква странна идея , в която Шифт 2 е игра с емблема NFS и не се разработва паралелно с другите NFS игри, а е единствената поредица, която се разработва от EA и всичко друго ще бъде забравено, изкоренено и разработката по него прекратена.
Шифт 2 е просто нова игра на EA.
Ако не може да го възприемеш твой проблем.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 12.04.2011, 20:14 ?. :

1-во ЗА ВСИЧКИ, ДА ЗНАЯТ - ТАЗИ ИГРА Е ОТ NFS ПОРЕДИЦАТА!
http://www.ea.com/games?franchise[]=franc hise.needforspeed
Това е списъка с игрите от NFS поредицата, на официалният сайт на EA.
2-ро НЕ СПАМЯ! АКО МОДЕРАТОРА СМЯТА ЧЕ СПАМЯ, Е ДОБРЕ ДОШЪЛ ДА ИЗТРИЕ КОМЕНТАРА МИ!

-Разлика между - ненормално и това нещо да не е нормално НЯМА! Едно и също нещо казано по различен начин.

-Old School Gamer означава геймър, който държи на чистите жанрове, характерни за класическите игри, а не ветеран, възрастен геймър или нещо подобно!

Моля преди да опровергавате нечий коментар, да се уверите в стойността на твърдението си, защото така нещата ще са далеч по-реалистични и няма да си хабим напразно времето!

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 12.04.2011, 18:37 ?. :
Редактиран на 12.04.2011, 18:38 ?.

Не рева,че шифта е труден и преди съм играл симулатори,рева,защото марката НФС бавно и сигурно умира ето това е моят проблем,че няма читав НФС а така като гледам няма и да има.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 12.04.2011, 19:36 ?. :
Редактиран на 12.04.2011, 19:37 ?.

Shift 2 =/= NFS
По ясно от това не мога да се изразя.
Като обобщение на всичко , което съм казал до сега мога да допълня :
За мене вашите коментари са лешояди.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.04.2011, 07:20 ?. :
Редактиран на 13.04.2011, 08:16 ?.

Целта на тези коментари е да се подчертае, какъв лешояд е Shift 2. Nothing Else Matters :D

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 13.04.2011, 16:41 ?. :

Физик, сериозно, откажи се... :D 2v1 трудно се печели спор! ;) Аз също смятам, че старите части на поредицата са най-добри. Какво от това, че ползваш3,4 макс 5 копчета... Все пак тези игри издигнаха поредицата на върха.Danivanov беше дал едно много добро предложение как би трябвало да изглежда една нова рейсинг игра с олд скуул и с по-модерни елементи. Аз бих добавил само възможност за избор на камера, защото първо лице при рейсинг игра не ми се нрави особено много, а предполагам, че и не само на мен!

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 13.04.2011, 19:03 ?. :

Вече е 2v2...

Освен F1 2010, на пазара в момента няма истински добри пистови рейсъри.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 13.04.2011, 19:24 ?. :
Редактиран на 13.04.2011, 19:29 ?.

Абе аз все още не мога да разбера,защо като седнете пред компа искате реализъм,защо,защо?Качете се в колата си и си карайте по някоя писта.Къде се заби ти пък с Ф1 а?

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.04.2011, 20:15 ?. :

Соник, пробвай GRID, яко е!
[BG]QQ, по-обезпокоително ще стане когато някои хора започнат да се гъзят пред TV-то за да огледат виртуалното си съкровище:
http://www.youtube.com/watch?v=PI60rakYBl k
В началото ме кефеше, но това наистина е трагично...

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 14.04.2011, 05:04 ?. :
Редактиран на 14.04.2011, 05:07 ?.

Това вече наистина е много жалко,толкова ли нямам гугъл за тая работа,тва с карането беше готино,но и то умръзва.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 14.04.2011, 12:34 ?. :
Редактиран на 14.04.2011, 12:37 ?.

Хехе, дали ще мога да си притисна пръстите на някоя врата или пък да се упаря на запалката на таблото, с новата технология на Microsoft :D Щото принципно е part of the job, ако си бачкаш по возилото...

38 мнения
профил »
Love_Kittens каза на 13.04.2011, 09:00 ?. :

пумия като 1

1565 мнения
профил »
n00b каза на 13.04.2011, 09:09 ?. :

Danivanov, като те чета имам усещането че си изпил 8 ред була и туба кафе.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.04.2011, 10:55 ?. :

Какво да ти кажа... PAGANI man :D

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 13.04.2011, 13:37 ?. :

:)

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 13.04.2011, 14:52 ?. :

Всички сте лешояди вее :D

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.04.2011, 16:27 ?. :
Редактиран на 13.04.2011, 16:34 ?.

Аве, Шумахер съм аз... покрай тия симулатори... ама ае, някой да не се засегне...

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 13.04.2011, 19:01 ?. :

Не ти вервам.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.04.2011, 19:32 ?. :
Редактиран на 13.04.2011, 19:33 ?.

Ма аз говоря за новият Шумахер - леймъра(лично мнение). Стария бях на аркадите :D
http://seir.bg/home/?p=view&id=373
До това водят нощите прекарани в компанията на играта NFS...

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 14.04.2011, 06:34 ?. :

Ааааа, ясно....

Та за играта: след като я пробвах при един приятел, заедно с единицата, мога да кажа, че колосите на глинени крака са всъщност ГТ и Форца.

Играл съм ГТ3 и 4 и мога да ти кажа, че Шифт е в пъти по-добро.

Играта е доста реалистична, но не е най-реалистичната, както казват разработчиците.
Със такива изказвания някои компании много се изхвърлят.

А за Грид... ами... ша я пробвам след некОлко години, че щайгата в нас е неподходяща за игри по-нови от 2006-2007.

355 мнения
профил »
VaL1aKa каза на 13.04.2011, 19:18 ?. :

Мен лично в Most Wanted най-много ме дразнят тъпите полицаи как може да ви харесват толкова и дори да ги искате като ги няма... Толкова са прости и след първата гонка с тях ми става досадно те са някви малумни и чупиш по 20 полицая накрая и се криеш :) супееер underground 1 & 2 за мен ще си останат най-добрите.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 13.04.2011, 19:27 ?. :

щом куките ти се струват малоумни я си пусни някой от последните chalenges дето са за време и виж малоумниците какви мизерии могат да ти направят.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 13.04.2011, 19:30 ?. :

Еми там е забавата. Когато минаваш през блокадите е толкова... EPIC. Блъскаш ги в камиони, трафик... абе нещо като в Crysis... корейците са малоумни, обаче щеше да е тъпо ако не бяха. Оценявам мнението ти де... ще се израдвам на по-нереалистично умни служители на закона, защото ако сравняваме народната полиция, с тази от Rockport City(градът в MW), си е напълно реалистично.

715 мнения
профил »
Sonic The Hedgehog каза на 14.04.2011, 06:37 ?. :

Честно казано и Шифт си е предизвикателство - при това големичко.

Но това в моя случай е субективно, тъй като не съм играл какъвто и да било рейсър от 3-4 години.

1128 мнения
профил »
vanmx каза на 14.04.2011, 23:19 ?. :

За мен пък Most Wanted и Shift са една и съща работа - все тъпотия и кич.
Ако искам аркадни съзтезателни игри, цъкам си Crash team racing, crashday,Burnout Revenge, FlatOut 2, Test Drive 6, Vigilante 8 и т.н.

297 мнения
профил »
Hurricane922 каза на 15.04.2011, 10:48 ?. :

Едно въпросче към вас геймърчета,колко от вас тука имат шоф.книжки и са карали бързичко?
Щото всичките давате много компетентни коментари по темата,ама ми се струва,че си приказвате просто, за да се намирате на приказка...
Като не сте доволни от играта,трепете се по пътищата,там е най-реално!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 15.04.2011, 11:27 ?. :

Ми някои хора си го имат в кръвта бе хехе... не е нужно да го учат, но просто трябва да го практикуват... и да обменят информация(това което правим по-горе). Не съм доволен от Shift 2! Сигурно и ти не си доволен как донякъде осраха Quake поредицата с четворката... същото е.

297 мнения
профил »
Hurricane922 каза на 15.04.2011, 12:04 ?. :
Редактиран на 15.04.2011, 12:09 ?.

Съгласен

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 15.04.2011, 16:59 ?. :

Шифт 2 за мен е най-интересния и добре направен рейсър от EA. Доставя ми най-голямо удоволствие.Вие както искате го приемайте... Ако трябва да го сравнявам с другите NFS игри ще кажа , че е на 1-во място.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 15.04.2011, 18:48 ?. :

... по тъпотия и скука.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 15.04.2011, 19:22 ?. :

Като не ти харесва има едно червено хиксче отгоре.
Играта е много добра и само може да се възхищаваме на EA за отлично свършената работа.За съжаление малко хора са оценили този висококачествен продукт и за сега има 300 хиляди продадени копия, но се надявам в скоро време да станат над 2 милиона.

65 мнения
профил »
DEEPkillBG каза на 15.04.2011, 19:08 ?. :

Split/Second: Velocity THE BEST
SHIT 2 Unleshed

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 15.04.2011, 19:41 ?. :

Квантовият Физик теб пък, какво те грее, колко бройки ще продадат :D

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 15.04.2011, 19:48 ?. :
Редактиран на 15.04.2011, 19:50 ?.

Ами аз като харесам даден продукт се надявам производителите да бъдат възнаградени за усиления си труд. Другото нещо е , че като видят поредицата им да печели най-вероятно ще я продължат.
Играта доставя голямо удоволствие.За мен това е най-добрия NFS.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 15.04.2011, 20:03 ?. :

98% Съм сигурен, че ще има 3-а Shift. Лично на мен Shift не ми хареса, очаквам DiRT 3 и в частност B-група. Ако махнат американските глупости (ала Кен Блок) бих си я взел.

30 мнения
профил »
shogo_forever каза на 16.04.2011, 11:15 ?. :

Играта си е готина, но просто някои неща ме искараха от нерви. Аз искам да се отпускам, като играя състезателни игри, а не да се мъча. Нали за това има различни степени на трудност, всеки с каквата трудност е свикнал с нея да играе. Но уви на най-ниска степен играта беше много трудна за мен, като и за бонус получавах болки в пръстите (тук ще трябва контройлер-волан, който нямам). За някои това може да бъде удоволсвие, но не и за мен. Даже играта нямаше нагласа на бутоните за клавиатурата (сигурно за това ще трябва пач). Една от колите (говоря за Лотуса) в купето нямаше задно огледало (това може да се оправи с пач). Жалко, а играта можеше да бъде нещо. Това е моето мнение.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 16.04.2011, 17:11 ?. :

Превключете поредицата на 6-та скорост! Гласувайте за любимата си игра от поредицата, тук:
http://pcmania.bg/phpbb3/viewtopic.php?f=11&t=644 15

55 мнения
профил »
plamen88 каза на 16.04.2011, 20:52 ?. :

Някой,случайно да знае с коя програма се отварят риплейте,които са сейвани?Защото на мен ми ги показва като някакъв MED файл.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 16.04.2011, 22:53 ?. :

Трябва да си логнат в Autolog, за да ги гледаш. Там, би трябвало да има категория "Gallery", но трябва да си с оригинално копие от играта!

55 мнения
профил »
plamen88 каза на 17.04.2011, 09:50 ?. :

Много мерси!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 17.04.2011, 16:57 ?. :

Поправка:
Докато си в главното меню, натисти SPACEBAR. Ще се покаже едно меню, където превключваш между подкатегориите с (U) и (I). Там е и категорията "Gallery". Не е нужно да се логваш. И все пак, не съм го изпробвал дали работи...

3 мнения
профил »
parry_hotter каза на 17.04.2011, 09:30 ?. :
Редактиран на 17.04.2011, 09:36 ?.

Пълна издънка е тоя Shift! Нещо не ми допадат тоя тип състезания. Друго си е нещо незаконно с гонки и полиция. В Underground 2, ако имаше вътрешна камера и куки щеше да е трепач!

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 17.04.2011, 12:05 ?. :
Редактиран на 17.04.2011, 12:08 ?.

Forza не съм играл, но специално за GT5 мога да кажа >Shift2GT5 .

http://www.youtube.com/watch?v=z8zZ2z-nnvY
Сами може да прецените.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 17.04.2011, 17:02 ?. :

Това видео, доказва, колко е пропаднала поредицата NFS. Преди останалите се бореха, за да заемат трона й и на успяваха, а сега тя се бори за геймплей, който не й е нужен и в най-лошият случай, от два стола, ще се струпули на земята...

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 17.04.2011, 17:21 ?. :

Пак същите глупости...
Сравнявай Shift 2 със симулатори от сорта на Forza и GT , което е и самата цел на EA.
Класическата поредица NFS продължава да се развива паралелно с Shift 2.
За това и е премахнато NFS от името, за да няма бъркане и грешки.
Сравнявай Hot Pursuit (2010) и следващата от този род, която ще излезе скоро, с NFS Underground,Most Wanted и другите подобни.
Ако не я гледаш като NFS игра ( да речем , че си любител на класическия за NFS геймплей) , а я погледнеш като съвсем друга игра, симулатор , няма как да не признаеш , че е много добра в това отношение.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 17.04.2011, 17:29 ?. :
Редактиран на 17.04.2011, 18:04 ?.

SHIFT 2 е най-добрият симулатор досега! Ще изчакаме, обаче Forza 4!
Tова не е Need for Speed! Поредицата отдавна, не е NFS. Още от ProStreet и Undercover. SHIFT 2, е кастриран NFS, най-просто казано. Играта има страхотни идеи, но и страшно много недомислици... Няма да ги изреждам, но единицата беше на по-високо ниво.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 17.04.2011, 18:05 ?. :
Редактиран на 17.04.2011, 18:06 ?.

Пак изпускаш същината на проблема.Това с НФС Шифт си беше чиста маркетингова стратегия на EA.Виж как стоят нещата:

-ЕА виждат , че продукти като GT и Forza продават милиони копия и решават, че са достатъчно добри за да им отнемат част от тях.
-Решават да разработят нов проект, но тъй като не са сигурни как ще вървят продажбите го пускат под известната "марка" НФС. Феновете на поредицата от своя страна са със смесени чувства, защото това въобще не прилича на любимата им поредица, но същевременно ЕА има успех и продава достатъчно бройки.
-В същото време те не искат да зарежат един от най-печелившите си хитове и правят опит да се завърнат към корените с играта Hot Pursuit 2010.
-След като вече Shift е спечелила известна популярност те решават да я отделят от NFS като САМОСТОЯТЕЛНА ИГРА, чрез ПРЕМАХВАНЕ на НФС от името и назначаване на две РАЗЛИЧНИ СТУДИА , които да работят ПАРАЛЕЛНО и по ДВАТА вида игри.
Shift е нов вид рейсър на EA.

Тоест ти твърдиш следното в момента:
-Фен си на Battlefield и излиза Crysis 2 , който не харесваш
-Казваш си : "Тия тъпи ЕА насраха ми батълфилда еееййй.Крайсис не е батълфилд , той не може да се сравнява с него и никога няма да е.С друг геймплей е. Те можеха да са номер 1 , но направиха този скапан Крайсис , заради който Battlefield поредицата беше напълно преобразена.

Чакай малко бе О.о Battlefield се разработва паралелно със Crysis, къде отиваш ти може би.
Shift се разработва паралелно с NFS по същия начин.

Сега вече ако не схванеш какво ти обяснявам значи си безнадежден случай....

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 17.04.2011, 18:43 ?. :
Редактиран на 17.04.2011, 19:02 ?.

SHIFT 2, е част от NFS семейството. Казал съм го по-горе, но няма кой да чете. Премахването на NFS от името, не означава, че не е NFS. Логото на NFS, го има на корицата, ако не си забелязал. Освен това, ти давам списък с официалните заглавия от поредицата, от сайта на EA(http://www.ea.com/search?keyphrase=need+f or+speed).
Също така, е невъзможно, да започнеш чисто нова поредица игри с втората част. Все едно, да бяха започнали Матрицата от втората й част(Презареждане). Това го е направил, само Джордж Лукас със Star Wars, като е започнал от 4-тата част, но случаят е различен.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 17.04.2011, 20:00 ?. :

Важното е , че ги има и двете , както има Battlefield Heroes, Battlefield Free4Play, , Battlefield1,2,3 , Bad Company, 1943,2142. Кажи ми не е ли същото като със случая със НФС(освен ако твърдиш , че изброените горе игри имат някаква връзка).

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 13:54 ?. :

Иновацията, е иновация, когато е добре осъществена. При Shift, не е добре осъществена и при Battlefield 2142, не беше добре осъществена. Много хора са на това мнение, а когато много хора не харесват нещо, значи то наистина куца.

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 17.04.2011, 17:51 ?. :
Редактиран на 17.04.2011, 17:51 ?.

Ти вместо да пишеш 20+ мнения за това, защо аджеба Shift 2 не е истинско NFS, вземи един речник, да си сверяваш правописа докато пишеш.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 17.04.2011, 17:59 ?. :

Аз пиша мнения, ти ми поправяш грешките :) Става ли? Give me a hand, bro! Нима искаш трети Shift? Сериозно?

746 мнения
профил »
Blackbird каза на 17.04.2011, 19:07 ?. :

*brofist*
Да ти кажа нямам нищо против. Аз съм си буквално закърмен с рейсъри и в резултат на това всяка добре изшлайфана игра от жанра, било то хардкор сим тип LFS е добре дошла за мен.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 17.04.2011, 19:17 ?. :

Ясно, но EA верно трябваше да започнат нова поредица. След толкова години безгрижно бръмкане, изведнъж ми ги няма мацките, ченгетата и градовете. За мен, не е задължително да има тунинг, стига да има ГОЛЕМИ марки.

BTW... ако можеше в SHIFT-а, да въртиш волана с мишката, както беше във LFS, щях да й повиша оценката с една единица.

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 17.04.2011, 20:04 ?. :
Редактиран на 17.04.2011, 20:05 ?.

Защо ти е да въртиш волана с мишката, като може да си земеш един такъв контролер за под 50лева.Сега с тенденцията хората да се изхвърлят с мишки за по 200лева(която аз не мога да разбера),е съвсем нормално като сума.
Хората са измислили отдавна толкова неща не знам защо се стремиш винаги към първобитните остарели методи.
Клавиатура+мишка отдавна е мъртва конфигурация в гейминга освен ако не става дума за 3-те жанра запазена марка на PC , а именно FPS,RTS,(ММО)RPG...
Aко твърдиш, че може да станеш добър с клавиатура/мишка на друг жанр игра си далече от истината.
Да не говорим , че играта може да я играеш с геймпад за 15лева съвсем безпроблемно.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 12:41 ?. :

Еми, имам волан, обаче ми седи някакси детско на бюрото и съм го метнал някъде...
Когато правиш една игра, тя трябва да може да се играе безпроблемно с контролера по подразбиране. Именно заради това се дразня и на конзолните версии на Guitar Hero, че ме задължават да купувам детски китарки и барабанчета :(
Трябваше да направят Arcade Mode и Simo-Pro Mode, както се правеше в някои по-стари игри, доколкото си спомням. И геймпад имам, ма тва е PC бе, ей!

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 13:02 ?. :

Сега Guitar Hero не коментирам играта е за деца под 6 години.
За вполана не си длъжен също да го ползваш.
Обаче геймпад щом имаш, то това си е контролера по подразбиране.Ако видиш в настройките в началото, първият контролер е Xbox Gamepad-а. От една страна играта е правена най-вече за конзоли(както всичко останало) , от друга страна и да беше за PC , пак щеше да е по удобно с геймпад.

На PC-то имаш 4(трябват ти да използваш 4 пръста) бутона за посоките,в които може да управляваш персонажа с който играеш(попринцип говоря).Като задържиш единия бутон персонажа ти върви точно в тази посока с еднаква скорост. При геймпада(аналоговия стик) може да вървиш освен във тези 4 посоки във всички междинни и едновременно с това може да контролираш скоростта на вървене(което е невъзможно с клавиатура).
Всичко това става с помощта само на палеца(което ти дава възможност да използваш другите пръсти за други бутони).
Специално за NFS предимството е контролируемата чувствителност и това , че използваш само палеца и ти е необходимо много по-малко време за да използваш самия бутон.

Предимствата на геймпада са, че може с един бутон да контролираш всички посоки на движение(за почти всички игри става дума).

Недостатъците идват при MMO(RPG), RTS жанровете , където има необходимост от много бутони отговарящи за различни функций и предвижване на повече от една единици.

Донякъде е неудобно и за FPS , защото движението на камерата е много по удобно с мишката отколкото с аналоговия стик. При мишката масата се пада двуизмерна равнина, която съвпада със екрана, върху който се движи мерника.
Ако пуснеш мишката тя остава в позицията, която си я оставил и на екрана мерника остава на същото място.
Аналоговия стик е центриран и движението почва от "средата".Мерника се мести и остава в същата позиция, но самия бутон се връща в изходно положение и е объркващо за играча.
Друг минус е много по малката чувствителност в сравнение с мишката.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 13:51 ?. :

Неща, които всички знаем. Жалко само, че си сe мъчил да пишеш всичко това :(

Могат да направят клавиатура, при която клавишите имат три степени на натиск, както при фотоапаратите, за фокусиране :D

Играта трябва да е направена така, че да може да се играе и от клавиатура и да има два режима, за аркейд и симулация! Точка! Това е PC заглавие!

Ае, ако обичаш, спри да давиш гейминдустрията, като защитаваш добре полирани изпражнения. Саундтрака е зле, сюжета, напълно липсва и пистите, са нещо добре познато, което вече години наред гледаме. Ако ще си купувате Shift, купете си единицата за 30-тина кинта.
SHIFT 2, е нещо като мод към единицата, правен от хора, без въображение(един от проблемите на гейминдустрията), с някои добри геймплей допълнения, но тотално осакатен от глупава механика и други недомислици.

294 мнения
профил »
VGKitov каза на 17.04.2011, 20:40 ?. :

В тази игра, каква е разликата между това да играеш с клавиатура или с Gamepad ?

668 мнения
профил »
Wind of Revenge каза на 18.04.2011, 11:14 ?. :

Голяма е разликата.С аналоговия стик е много по-лесно. С клавиатура бих казал , че специално за тази игра няма как да земеш и един завой.Просто не става.
Пробвай ако имаш някакъв стар геймпад или си вземи евтин и ще видиш колко е голяма разликата.
Всеки геймър трябва да има по един геймпад без значение дали играе на PC или конзола.Игрите го изискват.

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 18.04.2011, 12:44 ?. :
Редактиран на 18.04.2011, 12:46 ?.

Вземането на завои с клавиатура в началните състезания е лесно, дори и на Experienced, но от втортата серия(карта), става shit, щото ми дават пихтии като Aston Martin, с десен волан и Lotus Elise.

55 мнения
профил »
plamen88 каза на 20.04.2011, 07:47 ?. :

В момента играя с клавиатура поради причината,че нямам волан и почти съм “превъртял“ играта.Не мисля,че е толкова сложно,просто всеки завой се взима с предварително поднасяне.Това поднасяне те забавя малко,но и затова има решение - BRAKE ASSIST - OFF.И не си мислете,че всеки втори завой го взимам в тревата.:)

57 мнения
профил »
stishon каза на 25.04.2011, 00:07 ?. :

Абе вие или не виждате или сте зле със зрението,как по точно е махнато Need For Speed от името като го има на обложката бе... http://www.filebox1.com/torrentimg/shift2.jpg ма не те компетентните а за играта или СИМУЛАТОРА по точно, ми те хората са си го направили за волан бе то си има и излгед от каската даже какво управление искате вие с клавиатура не ми е ясно с клавиатура можеш тая игра само да си я пуснеш.

96 мнения
профил »
big_bad_wolf каза на 17.05.2011, 17:01 ?. :

Ей това е хубав симулатор!Благодарение на такива игри стават по-малко катастрофи по пътищата и хвърчат все повече монитори през прозорците :D:D:D
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Shift 2: Unleashed

новини:
На 30 юни собствениците на SHIFT 2 Unleashed ще могат да си свалят DLC палетите Legends и Speedhunters напълно безплатно.
Slightly Mad Studios ще дадат още един шанс на геймърите да обикнат играта като пуснат дузина класически състезателни автомобили и няколко нови писти за тях.
Need for Speed Shift 2: Unleashed е играта, която се задава с мръсна газ на завоя на новата седмица. Уникален реалистичен рейсър или поредната заблуда на ЕА?
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: World 24
Need for Speed: Undercover 15
Need for Speed: Carbon 5
Need for Speed: Underground 2 4
Need for Speed III 3
Need for Speed: Underground 1
Need for Speed: Porsche Unleashed 1
Need for Speed: ProStreet
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
F1 2013 15
The Sims 4 15
The Sims Medieval 14