facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Shadow Vault
Ревю | 06.02.2005 | автор: Асен Георгиев


оценка:
Производител:
Mayhem Studios
Издател:
Mayhem Studios
Жанр:
Ролева игра, Походова стратегия
Платформа:
PC
сайт на играта »

Според вас кое е по-добре: една игра да бъде създадена от колкото се може по-голям екип от тесни специалисти или е достатъчно да е направена от по-малък тим, който обаче си разбира от работата и е вдъхновен? Моето мнение е, че по-важно е какъв е крайният резултат - ако той изглежда добре и може да предложи интересен и заинтригуващ геймплей, всичко е ОК. Екипът зад Shadow Vault не е от най-големите, но всички, работещи в него, се кефят на идеята за създаването на виртуален свят, който да отразява реалността след жесток ядрен сблъсък. Малко са игрите, които по някакъв начин успяват да покажат на хората какво ще им се случи, ако не спрат да си играят с могъщи стихии, които не познават, сякаш няма с какво друго. Едно от тези заглавия е настоящата

походова стратегия с елементи на RPG

на Mayhem Studios - авторите на Empire of Magic. И подобно на нея, в началото е малко трудно да се свикне с начина на джиткане. Но веднага щом го усвоите, всичко тръгва като по вода. Мисиите се изнизват една по една и без да усетите, времето, което принципно сте планирали за малко сън, се стопява все повече и повече. Ако, прочитайки израза „походова стратегия”, в мозъка ви веднага изплува мисълта за добрия-стар Heroes, не сте на абсолютно грешен път, защото все пак и той спада към този жанр. Shadow Vault обаче, е от тези игри, които приличат повече на Commandos и Desperados, но с тази разлика, че в нея действията ви не са ограничени от възможностите на няколко персонажа и техните умения. С други думи

екшънът тук е в пъти повече

отколкото във въпросните две заглавия. От една страна, това е така, защото ще можете да управлявате сравнително голям брой единици, които от освен всичко останало, ще бъдат изключително разнообразни по вид (около тридесет биологични и механични същества и герои). Ще трябва да си служите доста умело с всички тях, защото срещу вас ще се изправят сериозни количества врази, пръснати навсякъде по обезобразената повърхност не планетата Земя. За някои от двадесетте мисии, които трябва да изпълните в сингълплейър кампанията, ще имате и определено време, в рамките на което трябва да се вместите, и този факт допълнително вдига адреналина. Ако не успеете да направите това, ще трябва да опитате отново, докато не се справите със задачата си така, както се очаква от вас.

Сега ще ви разкажа какво точно представлява Shadow Vault, така че „слушайте” внимателно, защото няма да повтарям. ;)

„Енд търн”, експириънс и качване на лъвели

Както вече споменах, Shadow Vault е походова стратегия с леко присъствие на ролеви елементи. В самото начало ще ви бъде поверено управлението на няколко войници, които впоследствие ще развиете и ще превърнете в машини за убиване. В играта ще срещнете най-различни по вид и предназначение единици. На ваша страна ще се сражават обикновен солджър, медик, барета, снайперист, механизирани кучета и всякакви специални юнити. Всички тези същества, били те механични или биологични, притежават способността да получават опит при добре свършена работа на бойното поле.

Всеки един персонаж разполага и с различни по брой и начин на действие умения. В началния стадии на играта обикновеният войник например може да си служи единствено със своята пушка и от време на време - да хвърля гранати. Колкото повече нива обаче качва, толкова по-разнообразни ще стават и неговите възможности. Медикът може да лекува, генералът използва перфектно своя пистолет, а снайперистът си служи безотказно с любимата си далекобойна пушка с оптически мерник. На края на всяка мисия ще имате възможността да прехвърлите определен брой от единиците си към следващото ниво. По този начин ще можете да подбирате само тези, които имат висок левъл и могат да си служат с повече умения.

Съвети

Смятам знаете, че във всяка стратегическа игра винаги има по няколко досадни показателя, с които трябва да се съобразяваме. Тук това са екшън-точките, престижа и нивото на запасите ви. Когато и трите са на лице, единственото нещо, което трябва да направите, е да вкарате в действие своята добре развита стратегическа мисъл и да се радвате на крайния резултат. В противен случай ще видите зор. Ето и няколко приятелски съвета за това как да оцелеете най-дълго в постапокалиптичния свят на Shadow Vault. Никога не оставяйте единиците си, разделени една от друга. Движете ги групирани, най-малко по две, защото в противен случай ще станете лесна мишена. Най-добрият начин за преодоляване на противника е нападение на два фланга. За целта трябва добре да разделите наличните единици и да подберете най-подходящите пътища, по които да придвижите бойните си части. Това не е толкова трудно, защото картите не са особено големи и за нула време ще усетите как ще е най-добре да планирате атаката или дефанзивните действия.

Визия и саунд

Визията на играта е тъмна и зловеща от една страна, но в същото време - приятно шарена и ненатоварваща. Това е постигнато чрез специфичния стил, използван при визуализацията на нивата, и благодарение на различните създания, които ги обитават. Трудно е да се пресъздаде свят, който е претърпял ядрена война, но художниците от Mayhem Studios са се справили отлично с тази задача. Разбитите сгради, останките от самолети, нефункциониращите превозни средства, изсъхналите дървета, потрошените прозорци и въобще - всичко, населяващо света на Shadow Vault, е създадено със стил. Въпреки че перспективата, от която играта бива разцъквана, е изометрична и енджинът не позволява приближаване на камерата, различните единици изглеждат доволно детайлни. Саунтракът пък допълва потискащата атмосфера в тази скромна постапокалиптична стратегия. На моменти е музиката е малко монотонна и започва да втръсва, но пък всъщност в коя игра не е така? Звуковите ефекти също са добри. Експлозиите, движението на единиците и всичко останало е озвучено, както си му е редът. Само малко дразнещ е звукът, който ще чувате всеки път, когато уцелите някой противник с пистолет или някакъв друг вид огнестрелно оръжие. И с него обаче се свиква някакси.

Размърдайте мозъчните си клетки

Shadow Vault не е сред игрите, които всички чакат с нетърпение и се изтрепват кой пръв ще си свали от интернет или евентуално ще си закупи от магазина. Това е простичка, но приятна стратегия, която не разчита на бляскава реклама или на изтъркана филмова история. Геймка, създадена, за да ви забавлява. И мисля че успява. Всеки, който поне малко се е кефил на игри като Desperados и Commandos, нека намери Shadow Vault и да й отдели поне няколко часа, защото тя наистина си заслужава. 

 
системни изисквания
600 MHz; 128MB RAM; 32MB Graphic Card
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78