facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Sensible Soccer 2006
Ревю | 30.06.2006 | автор: Орлин Широв


оценка:
Производител:
Kuju Entertainment
Издател:
Codemasters
Жанр:
Симулатор, Спорт
Платформа:
PC
сайт на играта »

Предполагам все още има живи геймъри, които си спомнят златната класика от 1992 години, наречена Sensible Soccer. Тя беше едно от любимите забавления за млади и стари, както на аркадните автомати, така и пред РС-тата у дома. Футболистите в тази геймка бяха представени като снопче от 2-3 пиксела, а геймплеят беше дотолкова опростен, че всичко можеше да се извършва с два-три бутона. Както сами предполагам се сещате, преди 14 години нямаше много други футболни игри и тази дебилна интерпретация по темата беше доста зарибяваща. Две години по-късно обаче, а именно през 1994 година, се появи първата FIFA, която грабна сърцата на феновете и завинаги заличи SS от спомените на геймърите.

Ето че сега през 2006 година, когато FIFA е номер едно на пазара за спортни игри, а Pro Evolution Soccer е неговата адекватна конкуренция (опитваща се да догони класата на ЕА), геймдизайнерът Джон Хейр (автор на Sensible Soccer) е решил да изпробва феновете с актуален римейк на класиката от миналото.

Sensible Soccer 2006 е дело както на гореспоменатия дизайнер, така и на целия екип на Kuju Entertainment. Те, в сътрудничество с Codemasters, са решили, че около световното първенство по футбол тяхната непретенциозна игрица все пак ще мине метър.

Да ама не...

Основният коз на Джон Хейр (или това, с което той е успял да убеди Codemasters да застанат зад него) е лекотата и опростеността на геймката му. В този ред на мисли, трябва да ви споделя, че в SS 2006 играта се провежда само с 3 бутона - шут, пас и спринт (има и бутон за контрол на вратаря и такъв за смяна на играчите). Клавишът за шут се използва и за подсечка, като няма да ви излъжа, ако ви кажа, че само с него можете да играете през цялото време. Помен няма от различни видове влизания (опасни, сигурни), като с бутона за удар към вратата/глава/шпагат можете да взимате всяка топка от вашите противници.

Когато решите да подавате, идва следващият потресаващ момент. За разлика от логичното, т.е. да подавате, където си поискате, вие можете да изпратите коженото кълбо само в 8 (осем) посоки. Те биват указвани от жълта стрелка, която стои под играча, с който владеете топката. Така се оказва, че от определен ъгъл изобщо нямате никакъв шанс да вкарате (например от дясната/лявата част на границата на наказателното, откъдето, между другото, се бележат голяма част от головете в истинския футбол). Тук трябва или да сте позиционирани фронтални срещу вратата или да застанете така, че някой от диагоналите да попадне във вратата. Тази неадекватност на геймплея би направила впечатление на всички фенове на FIFA или PES. Или, казано иначе, би издразнила всеки човек, който се е докосвал до друга футболна игра.

Симпатична ли е графиката?

Огромната гордост на Джон Хейр е приличащата на комикс графика и футболистите с уголемени глави. Аз поне не разбирам как човек може да се гордее с това... Горчивата истина е, че Sensible Soccer 2006 изглежда зле на фона на добрите футболни симулации, но все пак не трябва да забравяме, че тя дори не претендира за място сред тях. Суперсемплата графика дава възможност играта да върви на по-стари машини. Футболистите имат много слаба прилика с истинските лица на играчите, а имената им са умишлено объркани. Така ще управлявате Eti'i, Rinildo, Rinildinho и тем подобни.

В Sensible Soccer 2006 има възможност за игра както с клубни отбори, така и с национални. Можете да си направите и собствен тим, с който да се помъчите да покорите световните стадиони. Преди започването на всяка среща можете да сменяте типа на топката, с която играете, терена, стадиона, продължителността на мача и други стандартни за футболни симулации настройки.

За съжаление комбинацията от суперглупав геймплей, адски нереалистичен стил на игра, смешната графика, липсата на спортен коментатор и много други детайли, превръщат Sensible Soccer 2006 в жалка пародия на футболна симулация. Дизайнерът, подвел Codemasters да издадат това извинение за компютърна игра, трябва да бъде наказан, а перспективата за създаване на лека игра, за непретенциозните компютърни фенове, които искат кратки, бързи и динамични срещи, може да бъде реализирана по-добре за мобилни телефони, например.
Сега, в условията на FIFA доминация, господин Джон Хейр ще трябва да дава Sensible Soccer 2006 на собствените си деца, защото някой по-възрастен едва ли би загубил времето си с тази геймка. 


Sensible носталгия

Първата версия на Sensible Soccer се появява няколко месеца след като Дания спечелва Европейското първенство в Швеция през 1992. Играта, която е разработена от Sensible Software (автори и на култовата RTS-ка Cannon Fodder), внася няколко нововъведения във все още бедния тогава свят на футболните симулации. Sensible Soccer на първо време предлага птичи поглед върху терена, което е било революционно за времето си. Иновация представлява и опцията, която позволява редактиране имената на отборите и играчите, както и възможност за промяна на екипите на футболистите. През 1994 в играта се появява музика и ... жълти и червени картони. В края на същата година излиза Sensible World of Soccer (SWOS) - първата футболна симулация, която успява да събере в едно целия професионален футболен свят - клубни (включително и българското и индийското първенство) и национални (където фигурират величия като отборите на Непал, Централна Африканска Република и Северна Корея). SWOS е първият симулатор, който позволява развитието на кариера като треньор и мениджър на даден отбор. Играта бързо печели популярност, като дори и до днес се провеждат турнири, а сръбският клуб „Свидетелите на Sensi“ (SWOSovi Svedoci ) е един от най-големите в Европа и все още функционира на пълни обороти.
 
системни изисквания
Windows XP/2000,DirectX 9.0c,Pentium 4 or Athlon at 1.4GHz, 256mb
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
F1 2013 15
The Sims 4 15