facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Secret Files 2: Puritas Cordis
Ревю | 20.06.2009 | автор: Свилен Енев


оценка:
Производител:
Fusionsphere Systems
Издател:
Deep Silver
Жанр:
Куест, Приключение
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Продължение на Secret Files: Tunguska

Великолепна графика и класически point'n'click

Възможност за игра с 4 различни персонажа

минуси

Малко задачи и понякога твърде нелогични подходи за решаването им

Досадно става главната героиня да е все жена, пък било и секси кака

Нека започна тази статия с приятния факт, че играта стартира като игрален филм с летене над синьото море и надписите на създателите й на неговия фон. Още в началото имате усещането за един голям и сериозно направен продукт, който комбинира компютърна игра, филм, приключение и оригинален – дори на места направо чудноват – сюжет. Играта е многопластова, преплитат се действията на няколко свързани персонажи, но пък така не ви втръсва да стоите в някое мрачно подземие например и да се лутате как да преминете към следващото още по-мрачно мазе. Напротив – ще скитате от Великобритания през Тихия океан, та чак до Индонезия. Ще можете да се насладите на най-внушителни гледки и природни забележителности през цялото време. Вашите герои ще странстват из паркове, плажове, непроходими гори, религиозни постройки, подземия, съвременни сгради, градски улици и дори в гробища, зоопарк, библиотека и... затвор. Ще се опитам да съм лаконичен – играта е просто вълшебна. Допадна ми адски много и не мога да и сложа минус дори заради високата според мен трудност, за да преминете напред. Пиша статията, преди да съм я превъртял, но мисля, че имам достатъчно впечатления, за да ви предам своето настроение обективно.

Историята накратко

Изригвания на вулкани, както и бури и земетресения са обхванали цялото земно кълбо. Светът явно върви към апокалиптична катастрофа. Но точно тогава Нина Каленкова е осенена от мисълта, че всички тези събития не се дължат на природните закони, а на нещо съвсем друго. Тя постепенно открива причината в сектата Puritas Cordis. Заедно с приятеля си Макс тя ще трябва да предотврати възможния край на света.

Древен пергамент е в основата на играта. Той касае едно средновековно предсказание за края на света, а за да ви бъде от полза, ръкописът минава от ръцете на отчето Матю Уейкфилд, през епископ Парей и учения Уилям Патерсън до главния герой Нина. Обаче по този ред умират и всички предишни собственици на античната находка. И така вие ще трябва да преминете от кораб в океана, през брега на Франция, древно френско село и Париж, до индонезийски остров и замъка на врага си. А какво е това Puritas Cordis, ще попитате? Официално това е общество, което проповядва идващия край на света, но според други е опасна секта. С която ще трябва да се запознаете отблизо...

Корабът ще е първото място, на което ще трябва да решавате главоблъсканици навсякъде. Направен е доста добре, разделен е на различни отсечки, сред които бар, ресторант, басейн на кърмата, бар на палубата, каюти, машинно отделение, мокро помещение... или всичко, което има на един плавателен съд. Но именно на него ще започнете да изпитвате

странни неща

като изчезването на дамската ви чанта (понеже играете с женски персонаж), появяването на странно НЛО, загадъчен лазарет, в който първо ви посреща малко момченце, а после се озовавате пак там, но пред хирург, който не знае нищо за нещата, които му разказвате, че сте преживели в неговия кабинет. Има още изчезващи предмети, смъртни случаи, измами и сякаш всички освен Нина знаят нещо, което на нея и убягва...

Двамата основни герои Нина Каленков и Макс Грюбер се разделят след първата част на играта. Те отиват на противоположните части на света, за да са максимално откъснати един от друг. Нина попада в Португалия, а Макс достига един остров от Индонезия. За съжаление пъзелите не са много на брой. От една страна, играта е сравнително трудна, а от друга - малко скучна по отношение на геймплей и загадки. Досадни са и прекалено дългите диалози, но пък – като се замисля – ако я играех на български, това сигурно нямаше да ми се стори като недостатък. Като се има предвид, че българското куест общество не само че е активно и че е превело култовите игри от жанра, но и че

обикновено реагира бързо на новите заглавия

ви съветвам да почакате малко, за да играете Puritas Cordis на родния ни език, което в пъти ще ви увеличи удоволствието.

Интересен момент е приближаването на разговора между вашия герой и неговия събеседник, когато геймплеят влезе в активен режим. Така добре могат да се проследят израженията на персонажите. Геймърите ще играят това заглавие на три платформи – PC, Wii и Nintendo DS. В различни моменти от играта сте духовник или пък сте Нина, Макс или Сам. Действието е около 15 часа, но зависи от вашите логически умения. Ще трябва да търсите детайли, да четете ръкописи, да сглобявате артефакти от наличните ви предмети, а пъзелите нарастват с напредването на играта. Във ваша помощ е и задържането на спейса, когато ще можете да видите какво ви убягва, а пък на последната страница на дневника ви има инфо за някои сериозни главоблъсканици.

Звуковата среда е просто перфектна. Всички моменти от житието на вашия главен герой са озвучени адектватно, акомпаниментът е наситен, емоционален и се връзва на 100 процента с геймплея. Има ситуации, в които музиката те кара да изтръпнеш. Графично играта е над средното за куест ниво. Пейзажите са обмислени и красиво изрисувани - растения, животни, околна среда, климатични условия – всичко е направено с усилията на разработчиците достатъчно детайлно, за да не ти позволи да направиш последен сейв и да забегнеш към друго заглавие. Според мен това е блестящо и надминаващо предшественика си продължение и съм убеден, че ще има трета част от серията “Secret Files”.

  

 
системни изисквания
Pentium III 1 GHz, 512 MB RAM, 64 MB video card
напиши коментар
 

52 мнения
профил »
Admina каза на 21.06.2009, 13:33 ?. :

Поздравления статията, Г-н Енев. Мисля, че сте успял да отсеете важните детайли, и не сте напълнил текста с ненужно инфо. И да попитам само от любопитство, да не би Лили Стоилова да е напуснала екипа, защото попринцип тя пишеше за куестовете?

16 мнения
профил »
Свилен Енев каза на 21.06.2009, 14:22 ?. :

Благодаря много за оценката за статията, а Лили си е част от екипа ни и ще виждате още много нейни статии и занапред.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 22.06.2009, 09:36 ?. :

Първата игра беше невероятна.След като прочетох статията ми стана ясно,че и тази е такава :) Браво за статията наистина.

69 мнения
профил »
mirkosoft каза на 23.06.2009, 10:02 ?. :

Не съм съгласен, че играта е трудна. Според мен си много лесна и логична. Има къде по-хард куестове.

240 мнения
профил »
cobra11ben каза на 26.06.2009, 17:05 ?. :

Хм, мисля да я пробвам макар че не играя куестове. Много ме привлече :)
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
Back to The Future: It's About Time 13
The Talos Principle 13