facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Saw
Ревю | 26.10.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Zombie Studios
Издател:
Konami
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Ще допадне на всички фенове на поредицата

Атмосферата и графиката са добри

минуси

Слаба система за битки

Едва ли има някой, който да не е чувал за поредицата "Убийствен пъзел" (Saw). Това донякъде се дължи на факта, че до момента към нея се числят цели шест филма, а популярността им е голяма. Главният герой - или по-точно антигерой - е психопат, известен с прозвището Jigsaw, който вместо направо да убива жертвите си, ги изправя пред предизвикателства, които често пъти ги карат да взимат невъзможни решения. Събитията в едноименната игра се развиват между Saw 1 и Saw 2, но не е задължително да сте ги гледали, за да попаднете в атмосферата на този хорър от Konami.

Между четири стени

Приютите за душевно болни напоследък се радват на висока популярност в гейм средите. Съвсем наскоро имахме възможност да вилнеем с Батман в Arkham Asylum, а в Saw ще отскочим до Уайтхърст - изоставена лудница от края на XIX век, която Jigsaw е избрал за арена на своите... хм, да ги наречем игри с по-висок залог. За разлика от Батман обаче, вашият герой тук е не се отличава със суперспособности, а е по-скоро зает само с мисълта как да отърве кожата си. Това обаче създава една не по-малко интересна - ако това е точната дума - атмосфера, в която всяка крачка може да бъде последна и всяка играчка да се превърне в плачка.

В Saw във вашите ръце е поверена съдбата на детектив Дейвид Тап. Фанатично посветил се на това да залови тайнствения психопат, Тап най-сетне попада в неговите ръце, но това далеч не е краят на проблемите му. Вместо да го убие, Jigsaw поставя в тялото му ключ, към който всички останали затворници в приюта се стремят, тъй като той ще сложи край на техните изпитания. Оттук из мрачните коридори на Уайтхърст Тап започва игра на котка и мишка с преследвачите му и злия гений на Jigsaw.

Внимание стъпало! 

Konami са майстори на хорър жанра и поредиците Silent Hill и Castlevania го доказват. На свой ред Saw също показва как дори трудната по принцип задача да се направи качествена игра по филм може да се свърши правилно, когато се положат съответните усилия. Ако сте играли Condemned или Manhunt, веднага ще попаднете в свои води. Детектив Тап трябва да разчита само на себе си и на това, което успее да открие по пътя си, за да се справи з многобройните капани, които Jigsaw е заложил. За да се измъкнете от банята, в която сте заключени отначало например, трябва да затворите трите врати на тоалетните и да видите в огледалото отражението на кода за катинара, изписан върху тях. Това е и основната идея на играта - да се придвижвате напред, разрешавайки различни пъзели. Не мислете обаче, че те са леки и разтоварващи като кръстословицата в неделния вестник. Ще ви се наложи да бъркате в тоалетни, пълни със спринцовки, в човешки вътрешности и варели с киселина.

Дизайнът на нивата е линеен, но от време на време може да откриете тайни стаички или скрити коридори, в които има полезни за вас предмети. Те могат да бъдат дози болкоуспокояващи, механични джаджи, които ви помагат със задачите или оръжия за близък бой. За да ги откриете обаче, трябва да си отваряте очите на четири, предвид това колко тъмни могат да бъдат някои части. Основният ви източник на светлина е запалката, с която почвате, но по-късно може да я смените със светкавицата на фотоапарат или фенерче. Освен това е възможно зад вратата да ви дебне клопка, за избягването на която е необходима бърза и правилна реакция.

С гол в ръката нож

Когато в един момент от играта намерих първия си патрон за помпа, по лицето ми се разля доволна усмивка. Най-сетне, помислих си, ще покажа на всички какво се случва, когато искате да видите вътрешностите ми. Оказа се обаче, че светът на Jigsaw функционира по малко по-различен начин. Огнестрелните оръжия дават твърде нечестно предимство в борбата да оцеляване, така че надеждите ми скоро да открия заветната пушка се оказаха напразни. Вместо това ще трябва да си отваряте очите за всеки предмет, който може да ви послужи за оръжие. Такива са метални тръби, скалпели и бейзболни бухалки, като и по-оригинални предмети като патерица и дори ръка на пластмасов манекен. Всяко оръжие се изхабява с течение на ударите, които нанасяте с него, затова винаги се оглеждайте, за да го подмените с ново.

Всъщност споменатият вече патрон все пак ще ви влезе в употреба, но по друг и не по-малко оригинален начин. С него може да зареждате капани, които - когато бъдат активирани неволно - ще пръснат главата на преследващия ви. Най-хубавото на тях е, че могат да бъдат презареждани, стига да имате още патрони под ръка. Използването им е добра тактика, когато искате да прилъжете някой след вас или пък да си подсигурите гърба. Само внимавайте да не би да не им станете жертва в тъмното.

Битките в играта са може би най-сериозната слабост в иначе прецизния геймплей. Движенията на Тап са твърде мудни на моменти, което не ви позволява да нанесете така важния първи удар в битката. Блокирането също не върши чак толкова работа, а оръжията са почти еднакви що се отнася до тяхната ефективност. Въпреки че са разнообразни по вид, повечето нанасят еднакви щети и няма особен смисъл да се придържате към едно определено. Разбира се, някой би възразил, че човек в състоянието на Тап - изтощен и дезориентиран - просто няма как да бъде боец. Но всеки, който е играл Condemned, знае, че когато е разработена правилно, системата за ръкопашен бой може да бъде адски интензивна, особено когато става въпрос за хорър игра.

Ужаси, а изглеждат приятно

Saw използва модифицирана версия на Unreal Engine 3 и това си казва думата. Интериорът на приюта е впечатляващ и допринася за атмосферата. По пътя си ще минете през овехтели коридори, подземия, хирургически зали и лаборатории, всички от които изглеждат повече от зловещо. Често пъти коридорът пред вас ще е толкова тъмен, че дори и запалката няма да ви помогне да видите повече от метър напред. Понякога това е дразнещо, но безспорно създава автентичност и ви кара да играете в напрежение. Звуковите ефекти също са на ниво, като най-големият плюс е участието на актьора Тобин Бел, който дава гласа си на Jigsaw. Музиката обикновено се ограничава до фоново оформление, но в напрегнатите моменти е важен фактор от действието.

Въпреки някои свои недостатъци, Saw е сполучлива игра. Системата за бой е нейният най-голям недостатък, но извън нея почти всичко друго работи перфектно. Най-сетне, освен просто решаване на загадки, играта предлага и доста драматични моменти, увлекателна история и два различни края. Ако искате да тествате нервите си и да се потопите в най-чистия вид сървайвъл хорър, това е вашата игра. 

 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista; CPU: Core 2 Due 2.6 GHz; 2 GB RAM; Video: GeForce 7600 или Radeon X1900 с 256 RAM
напиши коментар
 

261 мнения
профил »
CheGuevara каза на 27.10.2009, 10:37 ?. :

чесно казано не изглежда много обещаваща

693 мнения
профил »
perro каза на 27.10.2009, 10:53 ?. :

Комбинацията Konami + SAW за мен е добра. Ще пробвам демото (ако има такова, де).

481 мнения
профил »
denik каза на 27.10.2009, 14:37 ?. :

Еми последните два филма не бяха толкова добри; отзивите за шестия пак не са много хубави, но ще се гледа де...

Дано играта не е лоша, ще я видим :)

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 27.10.2009, 16:47 ?. :

Е как ще са били отрицателни мненията. Засега всичко което чувам, е че се нарежда след първата част.

Иначе играта е тупалка. Е има си недостатъци, най-вече в управлението, но бива.

268 мнения
профил »
Demon II каза на 28.10.2009, 18:50 ?. :

neme keji razo4arovam s1m ot KONAMi :(

27 мнения
профил »
ignatos каза на 28.10.2009, 20:16 ?. :

Оха игра по любимия ми филм!!!!!!!!!

2 мнения
профил »
smolvil каза на 19.11.2009, 00:53 ?. :

sled parvoto 4islo deto se natiska i posle kato si zavarti glavata koe 4islo trqbva da natisna ako znae6 pi6i pls

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 28.10.2009, 22:18 ?. :

Като чуя за игра правена по филм, мерака ми да я играя е нулев. Скептичен съм към такива заглавия, защото не веднъж съм бил разочарован. Тази игра ще я пропусна.

3 мнения
профил »
nightmare1349 каза на 04.11.2009, 20:51 ?. :

егати скапаната игра отврат :-(

29 мнения
профил »
Helo каза на 13.11.2009, 13:00 ?. :

Коментара е страхотен, но играта е тъпа...

748 мнения
профил »
rosniak каза на 17.11.2009, 09:32 ?. :
Редактиран на 17.11.2009, 09:33 ?.

igirte po film ne vinagi sa uspe6ni obiknoveno sa zaguba na vreme predpolagam 4e i s tazi 6te e taka

2 мнения
профил »
smolvil каза на 19.11.2009, 00:49 ?. :

nqkoi ako e igral saw pls kajetemi kak da mina ot na4aloto dokato kapana mi e na glavata parvo mi izliza 1 ili 2 ili 3 ili 4 da natisna natiskam
i se zavarta ama posle ne mi nqma 4isla i nz ko da natisna nqkoi ako znae pls kajete

29 мнения
профил »
Helo каза на 02.12.2009, 14:25 ?. :

Доколкото си спомням, мисля че трябва да въртиш мишката наляво или нещо такова...
просто не се постарах да запомня.Играта е боза... :)

51 мнения
профил »
cimotic каза на 15.12.2009, 15:07 ?. :

Притова огромна боза... не си заслужава.

261 мнения
профил »
bo6kata каза на 01.01.2010, 12:30 ?. :
Редактиран на 12.01.2011, 10:45 ?.

тази игра сигурно е готина,ма ме е шубе ;) Edit: But i think i can handle it ;)

1 мнения
профил »
nikisaw каза на 14.03.2010, 19:42 ?. :

kak da otkliu4a katinara sled kato sam napisal koda ot ogledaloto mamka my

35 мнения
профил »
PoPa78 каза на 06.10.2010, 17:46 ?. :

Тука гледам все някой се оплаква и търси помощ кой как да продължи да играе SAW. Аз мога да Ви кажа, че тази игра не е нормална спрямо сложноста си представена от определените изисквания, които се поставят пред самия геймър. Тъй като изпълнението им е почти невъзможно или нечовешко да не кажа съдестично. За това тази игра ще е разкарам, но ще се опитам да си върна немалкото пари дадени за нея. За пример Ви давам ситуацията с решаването на трите пъзела в три електричарски тъбла за време от 4 мин. като сложността и големината на самия пъзел в електрическото табло става все по - сложно и все по - голямо при второто и най - мече при третото където просто за 4 мин. е невъзможно да се преодолее и да искат от теб да изпревариш времето, за да го решиш всичко това за 4 мин. по - малко и да освободиш там другия герой обречен на явна смърт от JIGSAW. Просто от мен едно голямо сбогом на тази поредица наречена SAW!
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Saw

Чийт:
След цели шест филма, зловещите Saw приключения вече са на екрана на компютъра. Загасете лампите, усилете звука и не забравяйте валидола. Ето и постиженията!

новини:
Японската компания Konami обяви, че тази есен ще зарадва феновете на хорър поредицата с нова игра, вдъхновена от историята на втория и третия филм.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
The Walking Dead 22