facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Ревю | 19.05.2007 | автор: Георги Панайотов


оценка:
Производител:
THQ
Издател:
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Нелинейна

Огромна

С атмосфера

минуси

Тежки системни изисквания

На моменти повтаряща се и монотонна

Можеше да се вкарат повечко превозни средства

Fallout от първо лице

Кой не знае Сталкер, кой не е слушал за него? Първият мащабен украински геймпроект изобщо. Страшно амбициозен, започнал и продължил с размах, с единствената цел да се създаде най-комплексният шутър на пазара. Което се оказа и проклятието на авторите му. Производственият процес се усложни дотолкова, че на няколко моменти завършването му беше поставяно под въпрос. Смениха се няколко графични платформи, а рилийз датата от края на 2004 постепенно се измести до началото на 2007. Дали Сталкер е добра игра и дали чакането си заслужаваше? Това ще се опитаме да разберем в следващите редове.

В сянката на Чернобил

В далечното соцминало нещата стояха по друг начин. Водеше се студената война, а светът беше разделен на два полюса - Изток и Запад, СССР и САЩ. Общият ефект беше, че двете страни се съревноваваха във всичко - от въоръжение до зони на контрол и държави, които попадат под тяхното влияние. Самите ние бяхме такава държава (не на Америка, както се сещате), светът живееше в постоянен страх от ядрена зима, а след падането на СССР и отварянето на архивите се оказа, че на няколко пъти наистина се е разминал на косъм с такава.

Положителната черта на целия този процес беше, че се стимулираше технологичният прогрес, а едно от лицата му беше ядрената енергетика. Всичко беше чудесно до момента, в който стана малък гаф и един от ядрените реактори, базиран в Украйна, взе че малко се поразтопи. Радиационният облак покри почти половината Евразия, а доста дълго след това лафът "дете-чернобилче" беше хит в хапливия хумор.

Точно около историята с аварията в Чернобил ще се завърти и сюжетът на играта S.T.A.L.K.E.R. Тя ще ни отведе в един плашещо реален научно-фантастичен сетинг, в който след взрива и благодарение на последвалата радиация настъпва разкъсване в пространствено-времевия поток и се образува Зоната.

Отначало никой не разбира какво точно се случва. Информационното затъмнение, придружено с шока от случилото се, парализира хората и района не е евакуиран. Първо започват да се появяват странни светкавични бури. После идват първите сведения за странни създания, отвличащи и разкъсващи животни през нощта. А когато се стига и до първите човешки жертви, правителството решава действа. Всички близки селища се изселват, а Зоната е отцепва от военните. И нещата биха приключили до тук, ако Зоната не бе започнала да се разраства. Физични и природни аномалии постепенно започват да се случват и извън нея.

Около 2012 година Зоната вече се е превърнала в ничия земя. Военните до такава степен са настръхнали, че стрелят на месо по всичко, което не носи пагон. В същото време се появява една нова професия - тази на сталкерите. Наемници и търсачи на съкровища, те се обособяват в собствено мини общество, движено от респект между членовете му и желанието за финансова изгода. Всеки сталкер принадлежи към определена група, чиято основна цел е преровичкване на Зоната за всякакви артефакти с неясно предназначение и продажбата им. Вие сте безименен герой, спасен от инцидент и загубил паметта си. Единственото, което знаете е, че трябва да убиете сталкера Стрелок. Защо и кой ви натресъл тази задача - поне в началото не се знае.

Всяко начало е трудно

Започвате играта в малък наемнически лагер, разположен из руините на изоставено селце. В началото не знаете нито чий го дирите там, нито каква е ролята ви в света на S.T.A.L.K.E.R. Основната фигура за вас е местният магазинер. Той ви дава първите няколко задачи и ви помага с екипировката. На него можете да продадете и всичко, което сметнете за ценно. Всъщност търговия можете да въртите с всяко NPC, което в момента не е заето да гърми по вас. Това са други сталкери, продавачи и просто обикновени хора. Всеки е готов да купи какъвто и боклук да му предложите с уговорката, че ще ви даде по-ниска цена от търговеца и че има лимитиран запас от рубли.

Още в началото ще се сблъскате с почти всички фракции в играта - различните групи сталкер, военните и дори глиганите. Мдам, забравете за сладките розови грухчовци от филмчетата на Walt Disney. Тук животните често са освирепели, леко мутирали (т.е. клонящи към изродщина, но в лошия смисъл на думата) и единственото им желание е да разровичкат със зурла кървавата маса, останала от вас след като ви стъпчат.

Разбирате, че светът на сталкерите е доста многопластов. Всяка една групичка се бори за нещо си и не винаги е приятелски настроена към останалите. За да е забавата пълна, има и ранглиста на топ сталкерите. Фактори като припечелените кинти, изпълнени мисии и избити противници се групират и показват колко известен сте. Това освен чисто козметична роля има и чисто практична такава. Наместете се в Топ 20 и вижте как славата ви ще работи за и против вас. От една страна ще се сблъскате с уважението на някои сталкери, готови да умрат, биейки се рамо до рамо с легенда като вас. От друга, голямата кесия ще привлича и много нежелано внимание и ще станете обект на постоянни засади с цел транзит на средства от вашата банкова сметка към нечия чужда.

RPG

Концептуално играта съвсем леко се припокрива с ролевия жанр (различни степени на издръжливост към специфични условия и тип щети - електричество, радиация, огън и т.н., множество предмети, инвентар, взаимодействие с NPC-та и т.н.), съдържайки елементи на нестандартен шутър. Имате основна сюжетна линия, по която се движите, изпълнявайки задачи, зададени ви от различни герои. Но също като в пълнокръвно RPG имате десетки мини куестове, които можете да изпълните по желание. Всеки един от тях носи различна награди (бутилка водка и две щафети сух телешки салам - не се бъзикам, продължавам да търся жълтото патенце за баня).

В общи линии ви се дава свобода на действие, която е неприсъща за повечето шутъри. И то не само по отношение на това къде да идете и какво да направите в огромния свят, но и как да се държите. Ако искате, дори можете да изиграете S.T.A.L.K.E.R. като търговски симулатор, концентрирайки се над търсенето на артефакти и тяхната продажба. Това ще ви осигури най-добрата екипировка, която да компенсира липсата на стрелкови умения, а и нали знаете, че с пари може да се купи всичко (въпреки че според някои щастие може да се набави единствено с листче за цигара и няколко грама непозволени треволяци). И това е само началото.

Терените в играта са огромни, което оправдава и неколкоминутното им зареждане. Затова гледайте да не умирате много-много, че после чакането е изнервящо. Зоната наистина предлага разнообразие. От хълмчета, покрити с храсти, до огромни гори и доста потискащи подземни комплекси. Нямате рестрикция къде и как да ходите - веднъж попаднали в играта, как и от къде ще минете, зависи единствено и само от вас. Това важи и за подхода към различните ситуации. Можете ефективно да използвате стелт и Рамбо тактиките, да влетите през главния вход, да обстреляте всичко отдалеч със снайпер или, лазейки с нож, да неутрализирате противниците си един по един. Които между другото са доста умни и адекватни.

Никога няма да ги видите да се втурват към вас (освен мутиралите кучки и прасета, но при тях не се очаква особен интелект), дори напротив. Те доста ефективно използват всички възможни прикрития и познават местността доста по-добре от вас, така че постоянно трябва да хвърляте по един поглед зад гърба си. Няма скриптирани ситуации или лошковци, материализиращи се от нищото зад вас.

За да победите своите противници, ще имате нужда от малко повече старание, но пък и радостта от успешно поставен и изпълнен капан е доволно голяма. Дори и извън Зоната ще се сблъсквате с аномалии, които можете да използвате в своя полза за прецакване на враговете. А самата Зона е съвсем друга бира. В нея ще се сблъскате с няколко нови фактора. Първият е оцеляването ви. Без храна организмът отслабва и ще се наложи да помъкнете със себе си доста хранителни запаси. Трябва и да почивате от време на време, а в тези мигове сте доста уязвим. Храненето не е реализирано като досадното готвене в Arx Fatalis и по-скоро създава чувство за реалистичност. Най-готиното е, че почти всеки проблем можете да решите с няколко литра водка.

Хубава работа, ама украинска

Малко са слабите страни на S.T.A.L.K.E.R., но все пак ги има. На първо място е нелинейността. Основният коз на играта води и до един основен неин проблем - действието се размива. Често можете малко или много да загубите ясна представа какво точно се случва около вас, а и допълнителните куестове в един хубав момент започват да се повтарят, водейки до монотонност тип: "иди до града, вземи куестове, разходи се, прибери се в града, вземи награди".

Другият проблем е графичната платформа - покрай всички промени, които претърпя, можете да я подкарате на доста широк спектър от машини, но за що-годе нормална визия ви трябва бая могъщ компютър.
На последно място, но не и по важност, са NPC-тата в играта. Също като с куестовете - в един хубав момент вече спират да ви изненадват и поведенческите им модели се свеждат до три варианта - неутрален, приятелски и вражески.

И все пак не мога да отрека и невероятната атмосфера на заглавието - в продължение на десет минути седях до лагерния огън на група сталкери, слушайки майтапите им (на руски) и дори музикалната пауза, това определено придава доста голям чар на заглавието, което дори само за гейм обща култура трябва да погледнете. 


Сбъдната мечта

Има много добри игри на пазара, които уви са закрепостени към определен жанр. Едно от най-великите ролеви заглавия беше Fallout. От момента, в който изгледах финалните надписи след края на първата игра, у мен се зароди желанието да попадна в света му малко по-директно. В първо лице да речем. Подобно желание се зароди и след изиграването на C&C Tiberan Sun и то бе изпълнено малко след това от Renegade. Но вече 10 години нито една игра дори не се е доближавала до усещането и сетинга на Fallout, за да сбъдне и другото ми желание. Досега! Лично аз открих в S.T.A.L.K.E.R. точно това - възможност да видя една постядрена утопия, да се гмурна в нея и да заживея в света й.
 
системни изисквания
2 GHZ CPU, 512 MB RAM; 256 MB Video (Radeon 1950/GeForce 7900)
напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 03.04.2009, 05:08 ?. :

Просто съм твърде голям фен на темата "Чернобил"че да пропусна тази игра.Може би заради пристрастията си към самата атмосфера,около Чернобил и Припят смятам таи игра за най-добрата

20 мнения
профил »
zerga88 каза на 05.04.2009, 15:34 ?. :

Много е яка, и да ти кажа чесно и аз съм зарибен по тоя чернобил. Но продължението ( Clear.Sky ) е голям провал , така че ше си останем само с оригинала. :)))

370 мнения
профил »
des каза на 05.04.2009, 15:56 ?. :

Дам...първата беше по Чернобил насочена,колкото е Клиър Скай.Втората не обръща вече толкова внимание на Зоната,а на биографите на другите сталкери

2 мнения
профил »
Hristo95 каза на 23.08.2009, 12:38 ?. :

Някой да знае как се взима БТР или кола и как се свири на китара мола напишете тука!!!!!!!!!

348 мнения
профил »
dprime каза на 14.07.2011, 18:40 ?. :

http://stalker.filefront.com/

2 мнения
профил »
Hristo95 каза на 23.08.2009, 12:40 ?. :

Някой да знае как се взима БТР или кола и как се свири на китара мола напишете тука!!!!!!!!! доколкото разбрах можело да се взима кола или БТР и да се свири на китара.

370 мнения
профил »
des каза на 31.08.2009, 18:00 ?. :

Абсурд е да правиш такива неща в тази игра...с някой мод-може би, но в официалната версия не можеш да правиш нищо, освен да стреляш

1 мнения
профил »
dark_dante каза на 03.09.2009, 09:54 ?. :

Най-великия шутър евър. Не бях фен нито на Чернобил, нито на подобен ип атмосфера, но веднъж като се потопих в света на Чернобил, трудно излязох... С тези много начини на завършек... Супер е! Който не я е пробвал - да почва!

370 мнения
профил »
des каза на 14.11.2010, 06:54 ?. :

От всички Сталкери, този е най-епичният и най-автентичният. Но най-добрият от чисто геймърска гледна точка е Кол оф Припят!

60 мнения
профил »
Sinister Spade каза на 23.03.2013, 15:26 ?. :

Играта е чисто изкуство - насочи ме и към "Пикник край пътя", а оттам и към цялото творчество на Аркадий и Борис Стругацки. Чудесна е - атмосферата, сталкерите, китарите, тази сива, красива картина на света.
Вярно е, че Call of Pripyat е най-добре направена като игра и идеи, но историята на тази е по-добре зададена и разказана, макар че като цяло това не е силната страна на сталкера. Искам в една нова игра за сталкерите да има много китарни мелодии, руският говор да излиза преведен на английски на екрана ( повечето шеги не ги разбирам изцяло и повече по смисъл, но са много забавни) и да е все така да я има различната мрачна атмосфера. Трябва да се обърнат към някоя от философските идеи на братя Стругацки. А за Метрата - повече сътрудничество с Дмитрий Глуховски : )
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Тактика:
След интрото и срещата си с Търговеца, излезте от бункера и влезте в сталкерското селце точно пред вас. Там можете да вземете куест от Wolf.

новини:
Новата игра носи името Areal и трябва да бъде "любовно писмо към феновете на хоръра и постапокалиптичния жанр", обещават нейните създатели.
Вълшебни пачове ще преместят онлайн играта и за трите части на други сървъри след затварянето на GameSpy.
Модът възстановява изтрити по време на разработката нива и според създателите "е съвсем ново изживяване"
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat 57
S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky 9
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69
Aliens vs. Predator 68