facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Runaway: A Twist of Fate
Ревю | 05.12.2009 | автор: Лили Стоилова


оценка:
Производител:
Pendulo Studios
Издател:
Focus Home Interactive
Жанр:
Куест
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Оригинална история

Хумор

Красива графика

Двама игрови героя

минуси

Няма :-)


Продължението на Runaway 2: The Dream of The Turtle е вече факт. И е уникално! Играта предлага истински микс от разнообразни гледни точки, гъвкав геймплей и двама игрови героя. Но ще ви разкажа за всичко това малко по-спокойно и подробно след секунди. Сега мисля, че трябва да си поема въздух след всичко, което видях, и да стана за чаша топло кафе...

Всичко започва с

погребението на Брайън Баско - един от главните герои в поредицата!

Джина преживява случилото се и преглъща сълзи и сополки, когато телефонът иззвънява и всичко започва отново, точно когато уж завършва. На мобилния й има съобщение, че Брайън е заровен в гроба си жив и иска тя да го измъкне както намери за добре. Оттук поемате нещата в свои ръце и трябва да го изкопаете достатъчно незабелязано и бързо. Използвате помощта на куп откачени персонажи. Има си местна луда дама, която счита, че говори с духовете и отказва да приеме, че вие сте жив човек. Срещате и пазача на лудницата, който не е много по-читав и се мисли за Елвис. Неговата половинка пък е местно грубовато русоляво момиче, което би ви набило, без да му мигне окото, и е изключително недружелюбно към кифленския ви вид. Всички обаче си имат цака и трябва да ги примамите да помагат. Използвате цялата си хитрост, изобретателност и харизма, за да спасите живия- погребан. И тогава нещата отново се преобръщат.

Цялата игра е низ от изненади, които ви удрят през лицето една след друга. Runaway: A Twist of Fate е адски оригинална и интересна. Освен всичко друго тя предлага и да играете като двама герои, което допълнително раздвижва нещата и обогатява геймплея. Във втората глава например ще сте Брайън. Дали всичко това е разказ, спомен или просто лъжа? Така и не сте много сигурни кое се е случило наистина, кое кога се е случило и случило ли се е въобще. Целта ви е да разгадаете истинската история и да помогнете на Брайън, който яко е оплексал нещата този път. След процеса за убийство, нашето момче отива директно в лудницата, а както ви споменах, всичко започва с неговото погребение... Мисля, че това е достатъчно красноречиво.

Happy Dale

Няма нищо „happy” в Happy Dale. Това е лудницата, в която Брайън е тикнат. Пълна с тъжни образи на ненормални хора, които трябва да надхитрите по собствената им логика. Нужно е да разберете кой какво точно иска и да изиграете за него ролята, която очаква, да му сътворите света, който той е измислил, и той ще ви помогне доброволно. Това е една от най-оригиналните части в приключението. Интересно е, че и психически здравите ги премятате по същия начин - създавате им нещо, в което те си вярват, и всичко минава, както вие очаквате. Изобщо играта е нещо като приказка за великия манипулатор и е доста интересна. Когато казах, че няма нищо „happy” в лудницата обаче послъгах (човек трудно се удържа веднъж като почне да лъже, а в тази игра примери има бол). Нещо „happy” има и тук, и в цялото приключение. Чувството за хумор е неразделна част от всяка глава в играта и от всяка стъпчица, която правите.

Help

Приключението обаче не е детска игра. Колкото и да е забавно, то далеч не е елементарно (или аз оглупявам с възрастта - ходи разбери). Наложи ми се да използвам малко помощ тук-таме. Авторите определено са помислили за тази опция. Има две вградени hint системи. От една страна, можете с един клавиш да разберете кои са всички места за интеракция на даден екран (включително и посоките на движение), а от друга, има и спасителния F1, който ви изпраща директно в call – центъра на създателите на играта, където малко леко идиотско човече идва и започва да ви дава допълнителни жокери какво да направите. Има дори визуална подсказка на монитора - например мястото, където трябва да направите нещо, придружено с текст, който допълнително ви наставлява.

Приключението е разделено на 6 глави. И освен другите помощни средства, можете по всяко време да си припомняте и всички анимации, които сте изгледали до момента.

Герои

Тук е истинската сила на играта. Надхитряването на всички странни и луди герои. Освен по-рано споменатите обаче трябва да кажа, че и лошковците са достатъчно колоритни. Единият доста прилича на по-изпит вариант на Джони Деп с откачена оранжева и хвърчаща навсякъде коса. Има и дебела мутра с японска опашчица. С подобни персонажи с катани винаги има опасност да станете на салата. Трябва да сте по-хитри от всякога. Защото освен забавната визия, имат и хитри номера в запас.

Цялостната визия на играта е уникална и ми е абсолютен фаворит. Графиката реално е двуизмерна, като за протокола се води 2,5D, защото героите са триизмерно моделирани. Всичко е изключително цветно и весело като визуализация. Много красиво и с привкус на cartoon – стила, с видими контури и много пъстра палитра.

Струва си

Определено има смисъл да похарчите всяка минута, която ще отделите за това приключение. Играта е в моята лична топ класация, смятам, че без проблеми ще влезе и във вашата. Предходните серии от нея ми харесваха, но смятам, че тази ги надминава. Много забавна, хитра и весела, Runaway: A Twist of Fate е идеална за повечето свободно време по празниците. Не я пропускайте. 

 
системни изисквания
Windows 2000 / XP / Vista / 7, Celeron 1.7GHZ / Duron 1.6GHZ, 768 MB RAM, 128 MB Video card,
напиши коментар
 

103 мнения
профил »
gadmc каза на 06.12.2009, 12:32 ?. :

А DS версията как е?

11 мнения
профил »
?eadоnly каза на 06.12.2009, 16:27 ?. :

Ама и вие сте едни пирати... :Д Играта не излиза ли 2010-а?

219 мнения
профил »
Boby каза на 06.12.2009, 16:47 ?. :

Ето от тук може да си я купиш веднага за 40 USD:

http://runaway.gamesplanet.com/runaway-a- twist-of-fate-game-focus.html

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 06.12.2009, 16:50 ?. :
Редактиран на 06.12.2009, 16:51 ?.

Щом прочетох "погребението на Брайън Баско - един от главните герои в поредицата!" реших да не чета повече от статията, а да изиграя играта та да се уверя сам.

Жалко за Байън, ако не беше той Джина нямаше да я има сега...дано е жив. Иначе игрите от поредицата са страхотни куестове и заслужават вниманието на всеки куест фен или всеки, който има желание да понапрегне мозък (полезно е от време на време) =)

46 мнения
профил »
kFp_Kamko каза на 06.12.2009, 17:54 ?. :

На НетБук има ли шанс да трьгне ? (think)

693 мнения
профил »
perro каза на 07.12.2009, 07:18 ?. :

Hяма защо да не тръгне като гледам изискванията и за машина:
Processor :Intel Pentium IV at 1.7 GHz
Video Card : 128 MB VRAM – DirectX9.0 compatible graphics card ( which can support 1024×768 and 16/24 bits colours)
Memory : 1 GB
Hard Disk : 8 GB of free Hard Drive Space
Operating System : Microsoft XP /Windows Vista / Windows 7
Sound Card : DirectX 9.0 compatible sound card.
Direct X : 9.0

16 мнения
профил »
Свилен Енев каза на 06.12.2009, 21:31 ?. :

Едно приятно приключение, което ме заинтригува. Ще го пробвам веднага, след като натрупам впечатления за Dirt 2.

103 мнения
профил »
gadmc каза на 07.12.2009, 14:38 ?. :

Ей, pc mania кажете нещо за DS верията, моля.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Runaway 2: The Dream оf The Turtle 1
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
PCM & GW - Legacy of Kain 33
Tales of Monkey Island - Chapter 4 27
Machinarium 25
Tales of Monkey Island - Chapter 1 22
The Next BIG Thing 21
Still Life 2 16
Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 14
Tales of Monkey Island - Chapter 5 14
The Talos Principle 13
Back to The Future: It's About Time 13