facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Robin Hood: The Legend of Sherwood
Ревю | 06.12.2002 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Spellbound Studios
Издател:
Wanadoo
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »

Помня отчетливо всеки миг, прекаран с играта Desperados: Wanted Dead or Alive. Въпреки че й бе лепнат етикетът “Commandos в Дивия запад”, тя бе някак си по-различна с неповторимата си атмосфера и уникалното усещане, което успяваше да създаде. Не вярвах, че скоро може да излезе второ подобно творение. Но Spellbound Software съумяха да внесат малко свежо чуство в моя живот (а и не само), създавайки още една тактическа реалновремева стратегия, но този път в средновековна Англия. Robin Hood: The Legend of Sherwood пресъздава една от най-популярните и спорни легенди – тази за Принца на крадците.     

Събитията, разказами в легендарната история

за прочутия разбойник от Шеруудската гора, който взима пари от богаташите и ги дава на бедняци, са се случили някъде през далечната 1190 година, когато крал Ричард Лъвското Сърце се е отправил на кръстоносен поход, опитвайки се да освободи Йерусалим от "неверниците". Това са тъмни времена за Англия. Възползвайки се от отсъствието на Сър Ричард, оставеният за негов наместник принц Джон и шерифът на Нотингам започват да тероризират местното население, взимайки им и последното пени, с което хората са се надявали да напълнят празните си стмаси. Всеки, който се опълчи срещу тях, или губи главата си, или в най-добрия случай – своята земята. Положението се влошава допълнително, когато става ясно, че кралят не може да се завърне, тъй като е взет за заложник, а алчният принц Джон няма никакво намерение да плати искания откуп. Време е някой да въстане срещу тираните. Време е да се роди легендата за Робин Худ.

Веселите другари

Подобно на Desperados, ще управлявате група от максимум пет души през поредица от нива, силно преплетени с увлекателен и интересен сюжет. Естествено, главният герой на това приключение е майсторът на лъка и стрелите Робин Худ. Към неговата компания ще се присъединят и старият му приятел Стътли, гигантският добродушко, изестен като Малкия Джон, племенникът-грубиянин Аления Уил, любимата на Робин лейди Мериан и закръгления отец Тък. Всеки от тях има по една уникална способност и няколко второстепенни. Така например само Мериан може да подслушва разговорите на войниците, само Джон е способен да повдига хора с помощта на своите ръце, само падрето умее да напива войниците.

Но с това цялата весела компания от разбойницине се изчерпва . След всяка една мисия се отчита броя на хората, чийто живот сте пощадили. Колкото по-голям е техният процент, толкова по-висока ще е репутацията ви и толкова повече нови бунтовници ще се присъединяват към вас. Те са разделени на няколко класа и имената им се генерират случайно. Най-общо казано типовете са голям здравеняк с бухалка, пъргав стрелец и лечител, въоръжен със сопа. За развитието на играта не е фатално,  ако загубите в битка някой от тях. И все пак е препоръчително да ги пазите, защото всеки герой (включително и главните) имат по две характеристики, които могат да се подобряват с течение на времето – боравенето с оръжие за близък бой и със стрелкови принадлежности. Така играта придобива и лек ролеви привкус. 

Кражби, засади и тайни прониквания

Така най-общо могат да бъдат описани вашите мисии. Ще пресрещате затлъстяли търговци, бирници и конвои, носещи злато за принц Джон, които ще обирате до шушка. Все пак някой все пак трябва да събере стоте хиляди лири за откупа на крал Ричард и това със сигурност няма да е неговия, опитващ се да узурпира трона, брат.

Ще навестявате честичко познатите от историята за Робин Худ места като Йорк, Нотингам, Дерби, Линкълн и дори самата Шерудска гора. Тя играе ролята на ваша основна база. След всяка мисия ще се завръщате в нея и ще възстановявате силите си. Всеки един от веселите другари може да бъде накаран да работи, произвеждайки различни провизии, нужни за уникалните умения на колегите си, да се лекува или да подобрява своите характеристики. Плодовете на техния труд могат да бъдат консумирани при следващото ви идване в Шерудската гора.

В много от мисиите получавате и странични, незадължителни куестове – да намерите изгубило се в гората момче; да спасите изпаднал в затруднение съпруг, арестуван от стражи, да вънете поставеното за назидание трупче на дете на страдащата му майка, за да може да го погребе както подобава и всякакви други подобни неща. При тяхното изпълнение получавате допълнителна информация по картата или четирилистни детелини, които при нужда връщат живота на загинал главен герой. 

Подобрен геймплей

Сравнен с този на Desperados, геймплея на Robin Hood: The Legend of Sherwood предлага множество нови и интересни нововъведения. Робин Худ например може да се качва върху маси, най-различни високи повърхности, дори да се катери по къщите и да скача от покрив на покрив. По време на сражение пък можете да извършвате различни комбинации от удари с оръжия за близък бой като завъртате мишката и задържате десния й бутон.

Интерактивността също се покачила с едно ниво по-нагоре. Когато извършвате засади на конвои, почти целият терен е покрит с направени от разбойниците капани, а вие трябва само да ги задействате. Изкуственият интелект също е претърпял промени и все към добро. Ако хвърлите кесия с монети на земята, по-нископоставените и алчни войници ще се нахвърлят върху нея и ще започнат да се карат и бият за парите.

Естествено има какво още да се иска от поведението на компютърните противници, но за момента това не е кой знае какъв проблем, тъй като тяхната численост след всяко ниво става по-голяма. Може би за в бъдеще количеството ще бъде заменено с качество. Но въпреки това вашата весела дружина е снабдена с прекрасни умения за справяне с всякакви ситуации – зашеметяващи удари, удушаване, връзване на изпаднали в несвяст жертви, лекуване, имитиране на просяци, привличане на вниманието с най-различни средства и т.н.
  
Системни изисквания

Енджинът, който Robin Hood използва ,е същият, който захранва и Desperados с малката разлика, че сега е леко подобрен. Декорите са изрисувани професионално и само ако решите да приближавате камерата, няма да останете особено очаровани от пискелизираната гледка. Но и това има своята добра страна, тъй като играта има сравнително ниски системни изисквания и може да бъде подкарана дори на доста антични компютри. 

Моето заключение, е че Robin Hood: The Legend of Sherwood е една изключителна игра и дори дразнещото на моменти звуково оформление не може развали общото отлично впечатление. Фантастичният дизайн на нивата, интересните специални умения на героите, предизвикателният изкуствен интелект и прокрадващият се от време на време хумор – всичко това заслужава вашето внимание. 

 
системни изисквания
Pentium II 233 Mhz, 64 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28