facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Risen
Ревю | 17.10.2009 | автор: Владимир Тодоров


оценка:
Производител:
Piranha Bytes
Издател:
Deep Silver
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Много, много часове геймплей

Оптимизиран енджин, зареждате и запазвате игрите си бързо

Елементът на изследване на света

минуси

Частични бъгове при битките

Дребни несъотвествия между озвучените реплики и текста

Не ми се иска да използвам клишета, но няма как да не нарека Risen духовния наследник на Gothic. На практика това Е Gothic – и като визия, и като геймплей, и ако щете – като музика. Просто има ново име и този път ни е поднесен в изключително полиран вид – без бъгове (почти) и недомислици. Оле!

Gothic, ъ-ъ-ъ – Risen – ще ви изхвърли на един остров на име Фаранга

Ваша милост корабокрушира и се оказва измит на брега му – с опърпани дрехи и без оръжие. За щастие с всичките си спомени. Живи сме, добре. Къде по дяволите обаче се намираме?

Небето се раздира от назъбени светкавици, вълните се разбиват бясно в скалите, а насреща ви очаква пълна неизвестност, потънала в мрака на нощта. Тук започва и вашето приключение – на един мистериозен вулканичен остров, на който древни руини са се надигнали от дълбините на земята, а всевъзможни чудовища са започнали да тормозят жителите му. Какви са тези бури, обвили острова и непозволяващи на нито един кораб да го напусне? Дали боговете най-накрая са успели да се завърнат на този свят, след като хората така безцеремонно успяват да ги изхвърлят от своя живот? Или друга – дори по-опасна сила – не набира все по-голяма мощ?

Подобно на Gothic и тук главният герой си няма име, което придава допълнителен чар на играта и ви позволява да се асоциирате по-добре с приключението. Малко е ръбат в главата и няма мустаци, но това не е кой знае какъв проблем.

За историята обаче този път са отговорни истински таланти

Може да благодарите на Риана Пратчет (Overlord I и II), Джеймс Лийч (Fable) и Андрю С. Уолш (Prince of Persia) за отлично създадения сюжет и за множеството забавни реплики, вплетени както в устата на главния герой, така и на NPC-тата, с които той си взаимодейства.

Малко след като се освестите и осъзнаете къде всъщност се намирате, ще трябва да решите и на чия страна ще застанете. В единия ъгъл са онези, които се противопоставят на „тиранията” на Инквизитора, пристигнал наскоро на острова, за да проучи случващото се. Техният лидер – Дон Естебан – е напуснал пристанищния град и заедно с група последователи се е отцепил в един блатист район (асоциации с първия Gothic?), откъдето извършва всичките си подмолни операции. Тук хората преживяват като ловци и кроят планове как да се преборят със силите на инквизитор Мендоса.

От другата страна на нещата стоят Воините на реда. Те са окупирали пристанищния град и не позволяват на никого да влиза или излиза. Техният лидер пък – инквизиторът – се е настанил удобно в манастира, който до преди това е бил дом единствено и само на магьосниците.

Коя фракция ви вдъхва повече доверие?

Най-лесно е просто да отидете в блатото и да се опитате да спечелите доверието на Дон Естебан, правейки различни куестове за доверениците му. Тогава обаче няма да получите достъп до магическите умения в играта (тук не броим скроловете, които всеки може да използва). Воин на реда се става още по-лесно – насочете се към главната порта на града и оставете охраната му да ви пребие от бой. Ще се събудите директно в манастира, където искате или не – ще бъдете обучени на основните тънкости на битките с тояга и използването на „кристалната” магия – т.е. бойни заклинания.

Разбира се – има и трети вариант, специално за онези от вас, които искат да станат истински магьосници. За тази цел обаче ще трябва да се промъкнете тайно в пристанищния град през задния вход, подкупвайки тамошния пазач, и да спечелите доверието на Воините на реда и техния градски главнокомандващ. Тогава ще може да отидете спокойно до портите на Манастира, без да се притеснявате, че ще ви пребият по пътя, и да кандидатствате за магьоснически пост.

Вероятно всичко това ви дава ясна представа за

нелинейната структура на куестовете в играта

Почти във всеки един момент имате възможност да избирате. Дали да застанете на страната на кръчмарката Пати и да й помогнете в търсенето на съкровището на баща й – известния пират Стоманенобрад. Или пък да се съюзите с капитан Романов и да я прецакате. Дали да откраднете пръстен от една селянка или да й дадете по-добър заместител – перлена огърлица. Това обаче го знае всеки, който е играл още дори първия Gothic, много преди класики като Morrowind и Oblivion да излязат на пазара.

В гигантски и отворен свят като този на Risen, пълен с десетки различни куестове, предполагащи различен подход на разрешаване, човек може лесно да се изгуби и да не знае къде точно да отиде. В поредицата Gothic нямаше някакъв маркер, който да ни помага. В Risen обаче ще откриете – ако не за всички, то поне за голяма част от куестовете – нещо като Quest Tracker, който с червени точки ще ви показва по картата къде точно е следващата ви цел, а със зелена – човекът, който ви е дал задачата. Същото важи и за всички търговци и учители, които сте откривали из света – те могат да бъдат намерени с лекота с помощта на картата, появявайки се под формата на сини точици. За подобна екстра можем само да сме благодарни.

Бойната система пък като цяло е претърпяла известни промени

в сравнение с последния Gothic. Повечето са за добро – при меле битките са възможни по-разнообразни комбинации от удари, а хуманоидните противници не са болезнено тъпи и се предпазват от нападенията ви. Т.е. не може да убиете някого с последователна тирада от удари, макар че ако го приклещите в някой ъгъл или го притиснете в стена, и това е възможно.

При магиите също се усещат известни новости. Сега те са разделени в две основни групи. „Кристалната” магия, както вече стана дума, е чисто бойна – огнени топки, ледени заклинания и вълшебни куршуми. Руническата от своя страна пък ви позволява използването на... руни, каква изненада! Тук са познатите ви Light, Conjure Skeleton, Light Healing и т.н. Но и шепа нови като Levitation и Transform to Nautilus. С първата ще преодолявате непроходими пропасти, а с втората – ще се превръщате в малки охлювчета. Да, и в предишните игри на Piranha Bytes можехме да се трансформираме в животни, но целта на тази магия е да ви помогне да преминете и през най-малките процепи в стените. За разлика от свитъците, които също съдържат в себе си същите заклинания, но могат да се използват само по веднъж, зарядът на руните не се изчерпва. Но за да може да използвате и тях, трябва да станете истински магьосник.

Макар и променена, бойната система далеч не е съвършена. На места ще си изскубете косите от яд, когато не успеете да убиете някоя лагеруваща край огъня група гномчета, просто защото последното от тях, останало на плюнка кръв ви нанася три поредни и фатални удара, които вие някак си не успявате да блокирате. Това обаче не ги прави по-малки сладури. Погледайте ги отстрани какво правят край огъня. Гномчетата щъкат като пингвини напред назад, отварят сандъка, повдигат се на пети, за да го претършуват, и продължават да се занимават с ежедневните си грижи.

За да оцелеете в света на Risen, е нужно да се въоръжите с търпение

да натрупате опит, наблюдавайки поведението на враговете си, и много, много сейвене. Защото всъщност истината е много проста – за разлика от игри като Fallout 3 и Oblivion,  тук просто няма да може да убиете всяко едно същество във всеки един удобен за вас момент. Противниците не се нагаждат автоматично спрямо вашето ниво, а се различават не само по големината си, но и по своята сила и трудност. Това добавя към Risen, а и към цялата Gothic поредица, един специфичен елемент – откривателството. Усещането да щъкаш из гората и изведнъж да попаднеш на някое гигантско огре с оръжие колкото цяло дърво и то да те подгони, е далеч по-готино, отколкото ако си 2-ри левъл и въпреки това успееш да го повалиш с два-три удара и една огнена топка. Днес ще избягате от това огре, но утре, когато сте по-силни и с по-добро оръжие, ще се върнете, ще го смачкате и ще видите какво в крайна сметка се крие в сандъка зад него.

Ако Gothic 3 бе една от най-неоптимизираните игри, то Risen върви мазно

Наистина мазно, което е добра новина, тъй като това е доволно красива игра. Кадрите в секунда са стабилни, времето за зареждане на света не е достатъчно за направата на кафе, а записването отнема точно 1 секунда.

Озвучаването също е на ниво, като голяма част от героите говорят с наченки на английски акцент. За това вероятно допринася и звездния каст. В ролята на Дон Естебан ще чуете Джон Рис-Дейвис, по-известен с превъплъщението си на Гимли. Вярвате или не пък – мощният, плътен и отчасти зловещ глас на Инквизитора е изцяло дело на Анди Серкис/Ам-гъл от „Властелинът на пръстените”.

Не на последно място –

някои дребни дразнещи елементи от третия Gothic са напълно елиминирани

Вече нямате на практика излишния показател „издръжливост”, който ви позволяваше да спринтирате на кратки разстояния. Също така ще може да консумирате елексири и храна по време на битките далеч по-лесно. Героят ви няма да спира на едно място всеки път, когато трябва да си сръбне от колбичката кръв, и по този начин да става открит за десетки удари от страна на противниците си. Напротив – ще може да тича и да пие. Истински мултитаскинг.

Върната е дори и мини играта за отключването на ключалки, която изчезна по необясними за мен причини в Gothic 3. Въобще – евала Piranha Bytes!

Трябва да си призная – имах резерви към Risen. От една страна - очаквах да видя същите проблеми, които бяха споходили Gothic. От друга – се надявах да не променят механиката на игра твърде много. В първия случай – бъговете ги няма, поне не в такава степен. Във втория – Risen е Gothic във всяко едно отношение. Но по-добра. 


Постиженията

За да не изостава от модната напоследък тенденция игрите да имат определени постижения, които да изпълнявате, и Risen се е сдобила с няколко такива. Общо 50 на брой. Някои от тях – като Archer – са лесни. Просто трябва да вземете първия си лък. Други – като Big Game Hunter – изискват търпение и убийството на цели 2000 чудовища. А трети – като Idiot – ще получите, веднага след като се изсипете три пъти от някоя скала и умрете. Като истински идиот. Моят го изпълних, докато пристъпвах назад и замерях група вълци с огнени топки. В крайна сметка не съобразих, че зад мен има пропаст и паднах. Очевидно не ми е било за първи път.
 
системни изисквания
2.0 GHz CPU, 1 GB RAM, GeForce 7900 или ATI 1800, Win XP/Vista
напиши коментар
 

716 мнения
профил »
joar каза на 18.10.2009, 09:43 ?. :

Много добра. Има си ги бъговете, има си глупавия клипинг но се понасят. Последната битка си беше направо страхотна.

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 18.10.2009, 10:16 ?. :

Имам чувството, че след Gothic 3 Risen е направо bug free. :))

716 мнения
профил »
joar каза на 18.10.2009, 11:43 ?. :

И аз бях така, докато не се вгледах внимателно. Има още няколко проблеми - AI-то е все така зле, бойната система, въпреки, че е е много по-добре в сравнение с Gothic 3, е доста недоклатена. Но играта компенсира всичко това с невероятната история, атмосфера, куестове..
С две думи - чистокръвен Gothic.

95 мнения
профил »
cecoot каза на 18.10.2009, 10:15 ?. :

Igrata kato expleration napravo me grabna, no kato stane duma za bitki ili pak za quest izpalnaniata napravo mi se stajniava. Glavnia geroi v vsqka igra se otli4ava s tova 4e e mn silen , a pak az kato otivah v Harbor City i 1 vulk edva obivam, A pak za questovete e tolkova obarkano 4e nqmam dumi.

Пиши на кирилица! Има десетки латиница към кирилица конвертори!!

129 мнения
профил »
ivo333 каза на 18.10.2009, 10:24 ?. :

Много добра игра. Като видях как свършва се надявам на продължение.

18 мнения
профил »
pudding каза на 18.10.2009, 11:59 ?. :
Редактиран на 18.10.2009, 12:01 ?.

Като се има в предвид че съм заклет фен на готик и съм ги превъртал всички + експанжънът за 2-ката (май?) освен този за 3 дето не му помня името, имам чуството че тази е взела най-доброто от 1 и 2, че даже някой части за мен са си като римейк - кой може да каже че харбър сити не е досущ като Коринис (не ми се сърдете за имената - отдавна ги играх и забравих), чичото с джаджата на окото пък ми прилича на Ксардас с гола глава, да не говорим за споменатото отегляне в блатото. Не ме разбирайте грешно - обичам авторите за това, че са ги направили taka нещата ! Почнах да говоря съвсем несвързано (просто не мога да ви опиша с думи колко съм възхитен, но пък това си е работа на автора) и затова ще привършвам - играта за мен е съвършенна, поздравления за статията г-н Тодоров, личи си , че сте от онези фенове, които са изиграли Готик 3 с пот на челото, макар и само защото "готик" присъства в името...

ПС: Дали приключилите с играта ще споделят дали след последната битка или каквото се води, играта приключва като предишните части или те оставят да луташ из острова - май е първото, а?

17 мнения
профил »
StoRmsE3ker каза на 18.10.2009, 12:45 ?. :
Редактиран на 18.10.2009, 12:47 ?.

Да, първото е.
В началото играта е много добра - богато разнообразие от куестове с по няколко начина за разрешаване, etc..
Но последните 2 chapter-a сa праволинейни, без никакви странични куестове и почти без вyзможност за интеракция с повечето NPC-та. Можеше да намалят малко куестовете в началото и да си ги запазят за по-късно. Например, когато изгониш инквизицията от града и хората на Дон се настанят там те просто си сядат на пейките и троновете и не правят нищо до края на играта.
А за финалната битка нямам думи, все едно са я изкопирали от супер марио. "Натисни блок, скочи , премести се малко, удари боса, повтори 10 пъти, gg"

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 18.10.2009, 12:41 ?. :

Играта е страхотна!Определено има сходства с Gothic 1,2 и даже 3, но само добри такива.Мисля, че играта си е диамант и трябва да има 6 звезди-прекалено е добра за 5!Бъговете са много малко и се траят, зареждането и записването са бързи, бойната система е много хубава-шанса да победиш въоражен хуманоид само с натискане на левия бутон е малък, след като си минал 1-ви chapter, че даже и по време на него.
Хуморът е страхотен,историята-също.Всички куестове са преплетени с историята по някакъв начин-понякога доста забележим(Дай петте кристални диска на Инквизитора, за да може да отвори портата под манастира), а понякога не толкова(Първите един-два куеста с Пати и Романов.)
Градът е много хубав и определено може да се нарече римейк на Коринис-Има си забранени от пазачите зони, има две кръчми, пристанището също прилича на това от двойката.Графиката и арт стилът са направо приказни!Въобще играта мога да я нарека само перфектна!

203 мнения
профил »
Fanatic каза на 18.10.2009, 19:37 ?. :
Редактиран на 18.10.2009, 19:38 ?.

Играта наистина е добра. Забавно е като ми свършат поушъните и съм принуден да храня пича с пържоли....особено като ме погне някой по-големичък звяр....
"Тичай! Яж! Тичай! Яж! Тичай! Яж!"

207 мнения
профил »
Jedi Knight каза на 18.10.2009, 21:21 ?. :

Аз пържолите отдавна ги отказах :D Има една рецепта за яхния, 10 меса, лук и картофи - връща 200 живот :D

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 19.10.2009, 16:36 ?. :
Редактиран на 19.03.2011, 05:49 ?.

Meat Stew?

16 мнения
профил »
fury_taunt каза на 19.10.2009, 02:28 ?. :

Поздравления за статията на г-н Владимир Тодоров!

91 мнения
профил »
demona каза на 19.10.2009, 13:46 ?. :

само да попитам при мен ли сямо като цъкна на журнала и не ми дава никакви куестове/започнати , изпълнени и т.н./ или играта нещо ми сее бъгнала щото и горе описаното за червени и зелени точки по картата не го виждам :(

140 мнения
профил »
morg0mir каза на 20.10.2009, 12:55 ?. :

щеше да е доста по добре ако имаше нещо повече в битките освен left click left click right click

99 мнения
профил »
Statis каза на 20.10.2009, 17:06 ?. :

Супер е играта. Според мен е и повод за нова статия в раздел "Тактики" :)

1 мнения
профил »
heimdall каза на 21.10.2009, 00:44 ?. :

"Това обаче го знае всеки, който е играл която и да е от първите части на Gothic, много преди Oblivion да излезе за първи път на пазара през 2006-та."

Не че нещо, само да вметна че Oblivion e 4та част от поредицата ;)

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 21.10.2009, 06:57 ?. :

Факт. :)

80 мнения
профил »
Lord of the dreams каза на 21.10.2009, 19:59 ?. :

Чакайте малко, Oblivion не е ли четвъртата част от поредицата The Elder Scrolls?!?

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 21.10.2009, 20:32 ?. :
Редактиран на 21.10.2009, 20:37 ?.

Факт х 2. :) Някой да казва нещо друго? Принципно се беше получило двусмислие по друг повод, но е оправено.

80 мнения
профил »
Lord of the dreams каза на 24.10.2009, 18:06 ?. :
Редактиран на 24.10.2009, 18:06 ?.

Владимир Тодоров отговори на мой коментар. Вече мога да умра спокойно. :D

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 24.10.2009, 18:42 ?. :

Хаха, не съм ли го правил досега? :) Ако съм пропуснал да ти отговоря някъде, съжалявам, не е било нарочно. :)

80 мнения
профил »
Lord of the dreams каза на 24.10.2009, 19:52 ?. :

Не, споко :) Просто друг път не е имало повод да ми отговаря някой в коментарите.

18 мнения
профил »
ass каза на 22.10.2009, 14:13 ?. :

понеже не съм играл Oblivion, има ли връзка в историята на двете игри ?

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 22.10.2009, 14:44 ?. :

The Elder Scrolls, Gothic и Risen са три отделни поредици. Поне първите две са поредици, Risen засега е само 1 игра. С други думи Oblivion (четвъртата част на The Elder Scrolls) няма нищо общо с Risen и Gothic, просто е приведена като сравнение.

50 мнения
профил »
LupusPeregrinus каза на 22.10.2009, 14:22 ?. :
Редактиран на 22.10.2009, 14:44 ?.

Играта е приятна. Дори се издига до статус на "добра" по моите свръх критични, поне що се отнася до RPG жанра, критерии. Но без значение достойнствата й, за мен тя си е просто суха тренировка за Dragon Age: Origins.
P.S. поздравления за господин Владо Тодоров, за пореден път отлична статия, едновременно увлекателна, но и достатачно информативна.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 22.10.2009, 20:50 ?. :

Искам да попитам, възможна ли е употребата на два меча едновременно ?

318 мнения
профил »
Владо Тодоров каза на 22.10.2009, 20:56 ?. :

Не.

716 мнения
профил »
Drecher каза на 22.10.2009, 21:04 ?. :

Благодаря за светкавичния отговор. Жалко, че "Пираните" не са го добавили, предполагам са имали основателни причини.

238 мнения
профил »
radi_bomb каза на 23.10.2009, 09:16 ?. :
Редактиран на 19.03.2011, 05:50 ?.

Мисля, че бойната система не е адаптирана за 2 меча.

27 мнения
профил »
svetpet каза на 23.10.2009, 19:36 ?. :

само при мен ли като натисна new game и почне да зарежда ми прекъсва и се появява exception? И нови driveri на видеото сложих, и SP3, и пак не ще да тръгне.Дава ми:
Risen.exe V1.0.94946 (Rev. 0)
The thread attempts to read from or write to a virtual address for which it does not have access.

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 21.11.2009, 12:26 ?. :

Относно идиот призванието и аз то получих и се смях доста това е една от най добрите игри които съм играл -- надявам се на продължение! :):):):):)

157 мнения
профил »
blackmaster каза на 12.12.2009, 16:14 ?. :

Да питам само как си го направихте на английски,че руския го разбирам също толкова добре колкото латинския(тоест изобщо не го схващам).

1 мнения
профил »
dssb каза на 10.01.2010, 22:15 ?. :

Zdraveite .Moje li niakoi da mi kaje kak se minava misiata sas druida Eldric.Po to4no otidoh do kolibata mu,vzeh drehata ot tam otidoh pri jenata na loveca i i dadoh 200 gold za pomoshta na valka i tia mi kaza 4e triabva da mu dam raw meat az imam ,no pak kupih ot nei i sled tova zastavam sreshtu tapia valk klickam sas levia buton na mishkata varhu valka i toi nikakava reakcia Pomognete 4e sam otka4il ot nervi.Mersi

8 мнения
профил »
smibo каза на 07.07.2011, 08:29 ?. :

За мен Risen е една почти перфектна RPG игра, но не са реализирали целия й потенциал.

1 мнения
профил »
mark каза на 07.07.2011, 09:44 ?. :

oooo великааа със огромно малка история. на второ ниво е наи забавно но лошото е 4е ако има главна мисиа за краи на нивото дори ако минеш вси4ки други а само тази не я минеш няма да минеш нивото

32 мнения
профил »
Laloov каза на 23.08.2012, 23:22 ?. :

още първия път като играх тази игра у един приятел ме грабна но за жалост не ми тръгна на компа и само заради нея си купих нов след като я превъртях ми стан любимата игра. вярно има и по хубави но атмосферата в играта е просто страхотна и до днес за мен е номер 1
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Risen

Чийт:
Взеха им Gothic. Това обаче не им попречи да направят по-добра игра. Стягайте багажа, отиваме на остров Фаранга, за да видим колко ще изкарате без чийтове...

новини:
Deep Silver ще издаде Risen 2: Dark Waters, а разработката на новата фентъзи ролева игра отново е поверена на познатото ни студио Piranha Bytes.
Deep Silver и студиото Piranha Bytes вече работят по втората част на ролевата игра, което значи, че на този етап просто няма да видим Gothic 5.
Създателите на поредицата Gothic пуснаха за даунлоуд нова кръпка за своята най-нова екшън-ролева игра. Тя обновява Risen до версия 1.10. А какво оправя?
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78